Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Toy Tower

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne że do małych pomeszczeń nie ma sensu pakować ogromnych kolumn, każdy ma swój pomysł na instalacje i to chyba tylko zależy od gustów posiadacza gotówki :) . Ja jestem bardzo zadowolony z TT zwłaszcza po wymianie kabli.

Sonusy mam z systemem 7.1 gdzie satelitami są avance V3 z nowszym centralnym czyli pięć głosników a nie trzy. Filmy ogląda się fantastycznie, tworzy się fajna scena, muzyka tylko stereo.

Jeśli ktoś chce mieć przyzwoite stereo do słuchania muzyki to wystarczy porządna elektronika i naprawdę jest czym się zachwycać, wieczorem siadajac i wyłączajac się na chwilę z szaleństwa dnia można swobodnie szukać ulubionych dzwięków, doszukiwać się szczegółów, oczywiście dobrze wypalona płyta.

Pilot353. Kilka lat temu jak pojawiły się TT byłem nimi oczarowany. Co kilka miesięcy zaglądałem do salonu aby ich posłuchać z nową plytką. Jak to bywa nie było funduszy aby je kupić a o używkach nie było co marzyć. Na początku zeszłego roku nadszedł czas na zmianę lecz postanowiłem posłuchać też innych konstrukcji. Finał jest taki ze kupiłem używane ATC 40 (jak nowe) za które zapłaciłem mniej niż za nowe TT. Za każdym razem jak ich słucham utwierdzam się w przekonaniu ze zrobiłem dobrze. Szukaj słuchaj i porównuj !!! Wybierz to co najbardziej Ci będzie odpowiadać.

Pozdrawiam Igor

• Redaktorzy

Panowie, pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy. A mianowicie o tym, żeby dać danej kolumnie porządny sygnał. Jeśli zaserwujecie słabe źródło, to kolumna nie pokaże swych możliwości. Jeśli jest to odtwarzacz CD, to dobry z porządnym przetwornikiem C/A. Jeśli tor analogowy, to dobry gramofon z porzadnym ramieniem, wkładką i porządnym preampem. Wtedy poczujecie co to barwa i soczysty, mięsisty bas z głośnika niskotonowego o średnicy 18cm. Do niedawna myślałem, że moje TT grają zbyt chudo jak na rocka, ale po wpięciu dobrego przedwzmacniacza gramofonowego przekonałem się, że byłem w błędzie. Oczywiście wzmacniacz musi wysterować kolumny. Może i truizmy wypisuję, ale musiałem napisać.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Tu oczywiście masz rację pewnie że elektronika jest bardzo ważna i chyba równorzedna z kolumnami, gdy kupowałem zestaw właściciel sklepu w Katowicach (nazwy niechce podawać bo niewiem czy mogę) powiedział lub doradzał mi że elektronikę mogę zawszezmienić i żeby się tym nieprzejmowac, zaufałem mu bo jestem laikiem i oczywiście bardzo się myliłem bo mogłem dostać urządzenie dużo lepsze, niestety zaufałem mu bo uważałem że gość jest całkowicie kompetentny w tym co robi, miałem kilka dni odsłuchów w jego salonie. Całe szczęście że sonusy kupiłem w innym sklepie bo po zastanowieniu i ocenie tego człowieka doszedłem do wniosku ze trochę lub bardzo chciał wcisnąć mi sprzęt. Bardzo się upierał żebym kupił Avance k3 za chyba 10k i dobrze że nie kupiłem. Teraz wybrał bym inaczej ale tylko elektronikę.

Trzeba mieć czym napedzac kolumny tak jak piszesz. Ja pewnie z czasem wymienię wzmacniacz i stanie się to wcześniej niż później. Ale i tak twierdzę że TT są świetne.

• Redaktorzy

Moja Yamaszka też kiedyś zostanie wymieniona. Może nie tyle wymieniona, co zostanie do obsługi TV, radia. A do muzyki będzie prosty wzmacniacz. Ale najpierw lepszy preamp gramofonowy. Bez tego nie ma co iść w analog.

(...) gdy kupowałem zestaw właściciel sklepu w Katowicach (nazwy niechce podawać bo niewiem czy mogę) powiedział lub doradzał mi że elektronikę mogę zawszezmienić i żeby się tym nieprzejmowac, zaufałem mu bo jestem laikiem i oczywiście bardzo się myliłem bo mogłem dostać urządzenie dużo lepsze(...)

Podzielam zdanie tamtego sprzedawcy. Jeśli kupuje się pierwszy zestaw i jest się laikiem, to wg mnie warto kupić możliwie najlepsze kolumny (najwięcej na nie wydać) i słabszą elektronikę (wydając mnie kasy). Elektronikę z czasem można wymienić. W drugą stronę może być pod górkę. Masz dobry piec i CD-ka i teraz dobieraj Panie kolumny, Najlepiej wszystko kupować dobre, ale trzeba wiedzieć co z czym połączyć. A tego laik nie wie i być może dowie się po wielu latach zabawy w audio.

No i właśnie tu zaczyna się problem wyboru wzmacniacza stereo, również będę chciał tak zrobić czyli amplituner pioneera zostawić do kina a muzyka na jakimś dobrym wzmacniaczu stereo. I teraz tak czy istnieją i mają sens tanie lampy czy normalny tranzystor. Tania lampa to może jakieś 3k zł bo właściciel budżetu czyli koleżanka małżonka musi to znieść hehe. Lampę nieukrywam zawsze chciałem ale właśnie czy dla laika jest to do udźwigniecia. Pozdrawiam

NAD C356 BEE + TT wiem że zaczynam nowy temat ale liczę na pomoc. Przepraszam że pisze jeden po drugim Ale nieudało mi się edytować.

Nie slyszalem tego polqaczenia, ale slyszalem 375 + TT, z T+A Music Playerem jako zrodlem. Powiem tak - po przepieciu z T+A Power Planta poprawila sie dynamika (dzwiek dostal kopa), ale ucierpiala gora. Nie przez jej brak - bardziej chodzi o zroznicowanie, rozdzielczosc. Z NADem brakowalo pewnej oglady, przy czym lokalizacja sie pogorszyla. Cos za cos - Power Planta odebralem "lampowo", ze sporym ale miekkim basem (do jazzu, jakies male sklady w klasyce), do ciezszego rocka bardziej lezal mi NAD.

• 7 miesięcy później...

No dobra Kolego Kangie zeznawaj na co zmieniłeś te kolumny, bo Twoje TT grały wybornie u mego kumpla, a jak ktoś mówi, że bas tam nie gra, to nie wie co to bas w tych pieniądzach po prostu ;)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Eeeee dodawaj śmiało. Jeśli to co dodane trzyma fason to jak najbardziej napisz. To forum dyskusyjne przecież.. Ja od siebie tylko jeszcze dorzucę: Kto koledze sprzedał te Sonusy w małżeństwie z tymi pierdkami od Yamahy kto ? Kto kolegę tak oszukał :) ;) Się wcale nie dziwię, że te TT zostały sprzedane i grają teraz u mego kolegi zasilane wzmacniaczem adekwatnym do ich potrzeb.

ps.

zerknę w kserokopie faktury pierwszego zakupu rzeczonych kolumn wraz z tymi Yamahami po 1600zł i będzie wiadomo w którym salonie tak zakręcają klientów :D

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

mówicie tutaj o satelitach Yamahy tak?.... A jeśli można wiedzieć jaki wzmacniacz je napędza że grają zacnie. Ja oczywiście sobie bardzo chwalę moje TT i uważam że bass w słuchaniu stereo muzyki jest świetny. Pewnie że do kina potrzeba potężnego głośnika i dlatego ja dorzuciłem focal horus sw800 i filmy brzmią zacnie.

A kabelki jakie Pan miał bo może tutaj był problem. Ja zmieniłem sobie na polskie kabelki melodica, coś po 25zł/m i basu przybyło, na początku nawet się wystraszy/em że tak przetworniki mogą sie wychylać....

mówicie tutaj o satelitach Yamahy tak?.... A jeśli można wiedzieć jaki wzmacniacz je napędza że grają zacnie. Ja oczywiście sobie bardzo chwalę moje TT i uważam że bass w słuchaniu stereo muzyki jest świetny. Pewnie że do kina potrzeba potężnego głośnika i dlatego ja dorzuciłem focal horus sw800 i filmy brzmią zacnie.

A kabelki jakie Pan miał bo może tutaj był problem. Ja zmieniłem sobie na polskie kabelki melodica, coś po 25zł/m i basu przybyło, na początku nawet się wystraszy/em że tak przetworniki mogą sie wychylać....

Ja w swej wypowiedzi miałem na myśli amplituner Yamahy i CD Yamahy serii 700 w który to obuto kolegę co sie tak rozpisywał pozytywnie o małych Sonusach TT no i je sprzedał w końcu i graja u mego kumpla napędzane już właściwą integrą pod tak trudne głośniki :)

Teraz to jest jasne. Pewnie że trudne głośniki, ja jak kupowałem to odsłuch był na torze na którym były podpięte sonusy Aida wiec jak usłyszałem jak potrafią pracować to mi już wystarczyło. Ale jak sobie przypomne jak TT wyglądały przy Aidach heheh. Nawet kable którymi podpieli TT były monstrualne. Głośniki do małych pomieszczeń są świetne. A jeśli chce sie hałasować na całą okolice to trzeba kupić jakieś focale z serii horus które maja po 180cm wysokości.

Na alledrogo były ostatnio TT całe ze skóry za 5k za komplet to połowa ceny.

Na alledrogo były ostatnio TT całe ze skóry za 5k za komplet to połowa ceny.

Kolega je właśnie kupił. No nie za połowę ceny to wyszło, ale drożej bo nowe realnie dziś za 7-7,5 tys są do kupienia. Najciekawsze , że odkupił też od człowieka drugiego już właściciela któremu też nie grały. Zasilał je z Onkyo :D

Urodziwość mają dyskusyjną, podobnie jak sprzęty NADa :D

Świetne kolumny te TT , dają radę 30m2 w dobrej, acz domowej akustyce. Napędza je wzmacniacz który wszystko inne pokonywał i hulał basem. NA TT połamał se zęby ;) (wzmacniacz) i nareszcie jest okiełznany jego bas rozhulany :)

Ładnie to gra z NADem 375, bo poza tymi kolumnami to ten NAD krowiasty nie za bardzo się nadawał.

Ja mam od kilku miesiecy TT i jest to jeden z lepszych zestawow jakie posiadalem, a troche tego bylo. Co do bassu to dla mnie ideal jest go dosc i dobrej jakosci, ludzie ktorzy pisza, ze te glosniki nie maja bassu to raczej cos jest nie tak z napedzeniem ich lub z akustyka w pokoju.

Pozdrawiam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Piszecie o ilości niskich tonów itd. Czy zawsze, na wszystkich nagraniach macie "odpowiednią" ilość niskich tonów?

Dokladnie i wlasnie te glosniki pokazuja bass jak jest bass, a nie jak go nie ma.

A potrafia czasami walnac np. Nowa plyta Depeche Mode, bajka.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Posluchajcie tego kawalka na TT, u mnie bass na tym utworze prawie przesuwa sciany :)

Jedynie co mi brakuje to jakosci bassu takiego jak w ATC, ale cos za cos.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W miarę na świeżo jestem po słuchaniu tych TT oraz bardzo dojrzałych już nie budżetowych głośników od Sonusa model LIUTO ( rewelacja )W domowych warunkach i powiem tak. Nie jest to LIUTO, ale jest to jeszcze Sonus Faber mimo, że mniejszy i dwa razy tańszy to dalej trzyma fason brzmienia jak Sonus. Skala nie ta, rozmach , zamach :) nie ten, ale wszystko poukładane podobnie jak w dużych podłogówkach LIUTO. Dać za TT prawie 8 tys zl ja wiszą w niektórych sklepach to jednak spora kasa i może są ciekawsze konstrukcje, ale kupić je za 5 tys jak kumpel to bezdyskusyjnie warto bo zjadają chyba wiele budżetowych kolumn nowych tak do 5 tys zł.

Moja Yamaszka też kiedyś zostanie wymieniona.

"No dobra Kolego Kangie zeznawaj na co zmieniłeś te kolumny,"

Ja wiem, ale nie powiem! Kangie kolego, pozdrawiam serdecznie. -:))

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Kiza już nie stresuj człowieka heheh, "zamienił stryjek siekierkę na kijek"..

A ja sobie tak myśle gdyby tak do tych kolumn czyli TT i Avance v300 + horus SW800 podpiąć Maranz RS7008.

Mnie ciekawi czy kolega dalej jakieś porządniejsze i przecież lepsze kolumny od TT, bo taki był sens napędza yamahą 700 :). Nieuczciwie kolegę wkręcili w sklepie. Wystarczyło tylko wzmacniacz sensowny używany kupić za te 1600 zł na allegro mocną integrę i założę się , że te TT do dziś by grały u pierwszego właściciela.

Mnie ciekawi czy kolega dalej jakieś porządniejsze i przecież lepsze kolumny od TT, bo taki był sens napędza yamahą 700 :). Nieuczciwie kolegę wkręcili w sklepie. Wystarczyło tylko wzmacniacz sensowny używany kupić za te 1600 zł na allegro mocną integrę i założę się , że te TT do dziś by grały u pierwszego właściciela.

Dokladnie, a ta yamaha to chyba kino domowe? jesli sie nie myle, to z tym wzmakiem to one nawet nie zagraly w 50%.

Stereo to stereo, a kino to kino.

Kiza już nie stresuj

Nie miałem takiego zamiaru, tylko chciałem przez zacytowanie postu kolegi, żeby tu zajrzał, bo pewnie nie wie

o tej dyskusji na jego temat, nikt go nie zacytował, ani odpowiedział, i chyba kolega nie zagląda do tego tematu.

a ta yamaha to chyba kino domowe?

To nie kino domowe, tylko amplituner stereo.

• Redaktorzy

Robin, a cos Ty taki ciekawski? :-) Pod TT mialem podpiete ok. 12 wzmacniaczy (Accuphase, Naim, Leben, lampowy LAR i inne) i niestety z zadnym nie chcialy grac.

Kiza, dzieki za cyne.

Kiza, dzieki za cyne.

Nie chciałem, się wtrącać, ale też nie chciałem, żebyś nie wiedział o tak burzliwej debacie, pod Twoim adresem.

Pozdrawiam, miłośnik słabowitych Yamah-a.-:))

Nie no ja wiem, że kolega błądzi jak wielu z nas :). Start sprzętowy-konfiguracyjny miałeś straszny . Następny właściciel tych Twoich TT też nie lepiej je napędzał onkyaczem wciśnięte na ścianę. Teraz grają sobie tak jak powinny u mego kumpla. Ustawione ładnie w dobrej akustyce. Szukały właściwego domu 2 lata i znalazły. Jak to mówią do 3 razy sztuka :) U kumpla będą grały długie lata. Los konkretnie tych kolumn to książkowy wręcz przykład jak się sprzętu kupować nie powinno i użytkować i dlaczego ludzie go sprzedają potem i jak łatwo padają ofiarą kreatywnych sprzedawców z salonów. Takie salony winno się napiętnować. Mówisz, że kilka wzmaków i nie chciały grać. No pech jakiś bo kolumny grają pięknie i charakternie naśladując ciut duże Sonusy. Lubią jednak konkretne sterowanie na bogato w prąd na niższych częstotliwościach, a o taki wzmacniacz łatwiej niż o wyszukanie, charakterystycznej audiofffilskiej wydumki wzmacniaczowej. Następne kolumny kolega też steruje amplitunerem ?

Ciekawski tak zwyczajnie :) nie jakoś z ABW, czy innego CIA :)

Pozdrawiam ciekawsko ;)

• Redaktorzy

Nowe kolumny napedzam iPodem. Dziekuje za zainteresowanie tematem i chec niesienia pomocy. Moze zajabys sie swoim ogrodkiem, Robin?

P.S. Ciesze sie, ze graja Tobie i Twojemu koledze.

He he dzięki uszczypliwość, ja po koleżeńsku pytałem, ale fakt trochę sarkastycznie bo śmieszna sytuacja ujmując oględnie :)

ps.

Jak byś miał dalej problem z napędem trudniejszych kolumn tym ipodem to pochyl się nad tym i zainteresuj, serio mówię

Ukryta Zawartość

ewentualnie uproszczoną wersja od tego producenta. u innego kolegi napędza duze Sonusy nie TT tak dziarsko, że byś się zdziwił

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.