Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Toy Tower

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Musi być coś w tym granicie bo wiekszość wystawców audio na targqch lub pokazach instalują sprzęt na meblach audio właśnie z tego materiału. A taka ciekawostka jest odsłuch sonus faber aida do soboty ma trwać, miałem być ale wylondowałem w szpitalu.... pozdrawiam

Musi być coś w tym granicie bo wiekszość wystawców audio na targqch lub pokazach instalują sprzęt na meblach audio właśnie z tego materiału

Meble a i owszem, co by nie drżało, nie wibrowało i stabilne było dla elektroniki, czyli duża masa na stoliki są pożądane. Niemniej granit jako materiał o dużej gęstości fale dźwiękową odbija, a walczymy o to aby ich, tych odbitych było jak najmniej. No jeśli chcemy mieć basu więcej takiego hulającego to najlepiej by ściany granitem wyłożyć ;) Inna sprawa, że podnosząc kolumny na płytach granitowych często niszczymy to co konstruktor projektował, czyli założony kierunek promieniowania przetworników w osi pionowej. Czasem ułudą naszą mamy skutkiem takich działań inny bas, lepszy ;) ;)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Redaktorzy

Basik zyskal odrobine dyscypliny i nie snul sie jak smrod po gaciach ;-) A konstruktor nie wie, ze ja pod tylek podkladam poduszke i mam dosc wysoka sofe ;-) Teraz to bez znaczenia, bo nie uzywam granitu, a lupniecie basem mam z 12 cali, hehehe

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Polonez tak jak Subaru Impreza STI - tez ma 4 kola (5. w bagazniku) ;-) A ToyToye lupia z 145mm membrany. Mierzylem. I po jednym Nomexie. Mozna i tak. Ponoc spoleczenstwo ma coraz gorszy gust muzyczny i niewiele trzeba by zaspokoic jego wymagania, ktore to w 90% polega na wzroku, a nie sluchu ;-)

Teraz to bez znaczenia, bo nie uzywam granit

dlaczego nie uzywasz?

z tego co testowałem starsze sonusy, to grały z granitem od spodu, z dobrze dociazoną elektronika preferującą niskie skraje pasm

Który model podłogówek hario delphinus zagrał lepiej od Sonusów za 5 tys zł ? Bo ja tylko ot akich tu rozważam. przy cenie za nowe 8 czy nawet 7 kzł też bym się rozglądał za czymś innym. A jak już trzeba zrobić dopłatę do TT aby je mieć zamiast tej dyskusyjnie ładnej ;) skóry w skrzynkach to te TT wychodzą ponad 9 tys zł wiec już może warto o nich zapomnieć przy tych pieniądzach.

Ponoc spoleczenstwo ma coraz gorszy gust muzyczny i niewiele trzeba by zaspokoic jego wymagania, ktore to w 90% polega na wzroku, a nie sluchu ;-)

Dokładnie tak jest. Dzisiejsze młode konsumpcyjnie społeczenstwo, młode wilki dobrze zarabaijace urodziły sie z głośnikami komputerowymi albo laptopowymi przy uchu.

Co do wielkości membran Panie Kolego no cóż Hmmmmmmmm napiszę ;) bo pomnę rozmowę z konstruktorem z tonsilowskiej Wrześni z końcówki lat 80 który streszczając w to w skrót telegraficzny. Głośniki będą jeszcze lepsze jak nauczymy się je robić małe, opanujemy technologie produkcji małych wytrzymałych membran, lekkich, szybkich , szybko odpowiadających na impulsy i szybko je wygaszających, zarazem mniej podbarwiających i rezonujących i do tego opanujemy sposób robienia wydajnych układów elektromagnetycznych. Wtedy lepiej zastosować kilka przetworników małych niż jeden duży. Miał chłop racje bo świat poszedł w tą stronę z wielu względów.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Tam gdzie wystarcza to wystarcza jeden, akurat w TT tak zdefiniowanym produkcie do niedużych pomieszczeń myśle, że opitimum to20- 25 góra 30m2 wystarcza jeden niskotonowy bo resztę podzielono rasowo jak w mercedesie na średnio i wysoko tonowy. Do takich kolumn jak TT oczekiwania trzeba mierzyć na ich możliwości jakie widać gołym okiem. Zagrają zarąbiście we właściwym dla nich otoczeniu i zasilaniu. No nic nie poradzę, że się "zatrułeś" ;) starymi konstrukcjami tak mało mającymi wspólnego z fajną, przyjazną dla ucha dzisiejszą prezentacją. Szanuje , że nie lubisz dźwięku z dzisiejszych kolumn.

• Redaktorzy

No nic nie poradzę, że się "zatrułeś" ;) starymi konstrukcjami tak mało mającymi wspólnego z fajną, przyjazną dla ucha dzisiejszą prezentacją. Szanuje , że nie lubisz dźwięku z dzisiejszych kolumn.

Ja również szanuję Twoje zdanie, aczkolwiek zupełnie nie zgadzam się z Tobą :)

Robin, jaki bas z jednego Nomexa o średnicy 145mm i podwójnie wentylowanej BR obudowy??? Tutaj żaden wzmacniacz nie pomoże. Żadne źródło nie pomoże. Membrana wychyla się znacznie, pompuje powietrze, ale to z dobrym basem nie ma wiele wspólnego. To jest furgotanie, a nie bas. No, ale to tylko moje zdanie.

Panowie, zmykam z tego wątku, bo nic konstruktywnego z naszej rozmowy nie wynika. Tylko takie "hokejowe przepychanki". Trzymajcie się.

Panowie, zmykam z tego wątku, bo nic konstruktywnego z naszej rozmowy nie wynika. Tylko takie "hokejowe przepychanki". Trzymajcie się.

Aj tam aj tam z tym znikaniem to przesadzasz. Puki trzymamy fason jak na dorosłe dziewczyny przystało to możemy i kijkami hokejowymi się okładać miedzy słowami w dyskusji, bo przecież to forum dyskusyjne:)

A w rzeczonym temacie to po pierwsze primo no nie odmawiajmy niskotonowemu tych centymetrów. Nominalnie to konstrukcja 18 cm i przy tym zostańmy. Czy wystarcza do generowania basu ? Jak widać i słychać wystarcza, jak w wielu innych kolumnach mieszkaniowych. I tu jest właśnie ten postęp kurna olek. Postęp w materiałąch, projektowaniu, symulowaniu, pomiarach i co tam by jeszcze dołożyć ;) Osłuchałem się w życiu wczorajszych głośników. Miałem jakieś JVC, jakieś Yamahy u kolegi były dawno temu, jakieś Altusy , Philipsy :) nawet Misiony, Dla mnie nijak się to ma do dzisiejszych dobrze zrobionych kolumn takich do domu, do pokoju bo na podwórko czy na koncert dalej lubię JBL jak przed laty.

• Redaktorzy

A w rzeczonym temacie to po pierwsze primo no nie odmawiajmy niskotonowemu tych centymetrów. Nominalnie to konstrukcja 18 cm i przy tym zostańmy.

Zmierz dokładnie średnicę - na zawieszeniu membrany. 18cm to średnica stalowej blachy liczona na zewnątrz bez ścięcia po bokach, czyli małe oszustwo marketingowe. Ruch membrany realizowany jest na ok. 145mm średnicy, co dla mnie jest nieakceptowalne. To bas efekciarski i dość kluchowaty jak dla mnie.

A wiesz dlaczego nie chce mi się już gadać na ten temat?

Primo: jak pisałeś nie słyszałeś starych "berylowych" Yamah NS-590, NS-1000, NS-1000M, zatem tak naprawdę nie wiesz o czym ja piszę.

Secundo: Z TT miałeś krótkie doświadczenia u kolegi. Ja maiłem je przez prawie 2,5 roku i nie tylko siedziałem przed nimi. Działałem w pocie czoła by grało lepiej. Próbowałem ich z kilkunastoma wzmacniaczami, kilkoma odtwarzaczami CD, kilkunastoma preampami gramofonowymi, kilkunastoma wkładkami gramofonowymi, kilkunastoma gramofonami, dwoma deckami. Przewinęło się trochę kabli. Potem nastapiła żonglerka kolumnami i wszystko stało się dla mnie jasne. Pogoniłem i mam spokój.

Szanuję Twoje zdanie, ale nie gadzam się z Tobą. Moje zdanie znasz i nie zmienię go, bo wiem jak grają TT. Niech cieszą kolejnego właściciela. Na pewno te kolumny mogą stanowić dobry dodatek do ładnie zaprojektowanego nowoczesnego wnętrza. Żony na pewno się ucieszą z ładnie wyglądających skórzanych słupków. Dźwiękowo oferują co oferują. Myślę, że na "sutkowym klonie" Vify XT 25mm, średniotonowym Peerlessie 120mm i Nomexie (niby 180mm, a rzeczywiste 145mm) nie da się osiągnąć dobrego brzmienia, co najwyżej przeciętne. Najbardziej dziwi, że kosztują tak dużo pieniędzy, a tak niewiele oferują. Magia marki... Może zbyt wymagający jestem.

Temat dotyczy SF TT. Ja już swoje napisałem.

Najbardziej dziwi, że kosztują tak dużo pieniędzy, a tak niewiele oferują. Magia marki... Może zbyt wymagający jestem.

Alez bez dwóch zdań przy tych głośnikach płaci się za markę. SF to produkty które mają nobilitować konsumenta i dlatego takie TT w drogich sklepach w wykończeniu na drewno po bokach dobijają ceny 10 tys zl :D :D kosmos po prostu. ja z Tobą przepycham ten krażek hokejowy trochę do innej bramki. Dla mnie te głosniki absolutnie nie są warte takiej kasy. Za 8-10 kzł nowych konstrukcji mniej nobilitujących, ale ciekawie grających jest multum. Dla mnie te TT to taki rodzynek wśród kolumn używanych gdzie kupione za 4,5-5 tys zł stają sie alternatywą dla budżetowych jeszcze głośników, a już TT w tej lidze zaczynaja sie wyróżniać sundem :) To bardzo porządny produkt. Nie stoją jeszcze u mnie wlaśnie z powodu moje pani. Która rzekła, że albo te paskudztwa, albo ona :) Przywykła kobita do ładnie wyglądąjacyh bardziej meblowych kolumn. Czy znam z osłuchu TT zapewniam Cię, że mimo iż ich nie ma to znam wystarczająco. Kolumny brzmieniowo pierwyj sort, niedościgniony innym produktom z półki 5 kzł, a tylko tak to rozpatruje. Co brzmienia starych kolumn, no niestety one dla mnie graja jak wyglądają ;) ;) ;) chyba taka sama alergia jak u Ciebie na TT ;)

Robin - postępu w kolumnach, zwłaszcza tych budżetowych nie ma wobec tych z lat 80', zasada działania głośników jest taka sama. Po prostu dają mniejsze przetworniki i BR, bo koszt budowy takiej konstrukcji jest niższy i wynika to też z pewnej mody na smukłe kolumny. Jeżeli uważasz, że kewlarowa membrana i otwór BR pokryty okleiną udawającą carbon poprawia brzmienie no to chyba nie mamy o czym dyskutować.

Zobacz sobie głośniki dual-concentric, właśnie berylowe przetworniki yamahy, wstęgi z lat 80', które grają ponad 100kHz. O topowych JBL nawet nie wspominam. Zestawianie rasowych starych kolumn i przytaczanie altusów świadczy o absolutnej niewiedzy. Polecam Ci ten kanał na youtube - pozwala poznać wiele starych konstrukcji. Jest między innymi yamaha 1000m, może wygląda jak kolumna do wiejskiej dyskoteki, ale to jedna z najbardziej cenionych konstrukcji przez melomanów i audiofili...do dzisiaj.

JVC które mówisz że słuchałeś produkował w swojej historii tylko 2 modele godne uwagi - Zero 9 i Zero 10 - bardzo rzadkie i dość drogie. Jeżeli słuchałeś tych kolumn to teraz na pewno nie broniłbyś TT.

• Redaktorzy

Oj, design na pewno nie rodem z wiejskiej dyskoteki. Chociaż niechaj sobie każdy gada o nich co chce. Mnie się taka stylizacja podoba. Wyglądają obłędnie i grają niesamowicie dobrze, wręcz wybitnie, bez najmniejszego efekciarstwa. A co ciekawe, można je kupić znacznie taniej niż dzisiejsze drogie budżetowe słupki, które przy w/w Yamahach po prostu nie grają.

Tomku, na tym Twoim filmiku koleś odwrotnie je postawił. Pomylił prawą z lewą. Powinno być odwrotnie. No, chyba że żrobił to celowo. U mnie kolumny są opisane "L" i "R".

Zestawianie rasowych starych kolumn i przytaczanie altusów świadczy o absolutnej niewiedzy

Nie chciałem tego pisać Robinowi, bo to sympatyczny gość, ale rzeczywiście to jest takie trochę faux pas. Niestety, ale Altusy to zupełnie inna liga.

Posłuchajcie tego. Na żywca to musi grać!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Okej chwila oddechu i wyjaśnienia skad ten mecz hokejowy :) Ano stad, że zadziwiło mnie , że kolega Kangie dosłownie jak po burej suce jechał po kolumnach TT, a przed chwilą dosłownie prawie wychwalał no moze nie pod niebiosa ale wychwalał. Ta polaryzacja wzbudziła we mnie i sprzeciw wewnętrzny i zduminie a także zadziwienie, bo jestem prawie pewny ,z ę powodem tego rozczarowania jest wkręcenie kolegi w zakup TT wraz z nijak do tego nie pasujacym zestawem Yamahy. Po prostu TOP Hi uprawił sobie mam nadzieje, że jednorazowo na koledze zwykłe chosztaplerstwo. Ta konfiguracja nie miala prawa sensownie grac z tym ampli. Potem kolega jak już Mu się wydawało, że wie czego chce to szukał i szukal, a wewnątrz rosło rozgoryczenie i podświadoma złość. Sorki Kangie , że znów personalizuje zagadnienie, to feeeee z mej strony, wybacz, ale tak to było. Za 5 lat mi to przyznasz, zobaczysz. Zycie jest pełne kompromisów. Ja dziś slucham tanich głośników (monitor audio SILVER 6) i się ciesze z muzyki jaką mam przyjemność słuchać. Wiem na co stać te głośniczki i tego od nich oczekuje i nic więcej. Rzeczone TT będące sprawcami tej zawieruchy to porządna konstrukcja ukłon drogiego producenta do budżetowego klienta,a by też miał okazje kupić mercedesika ;) ;) Może rzeczywiście za dużo wymagałeś, może. Ale tak jak wymieniliśmy kulturalnie poglądy na PW tak dziś twierdze, że wtedy za mało słyszałeś, za mało byłeś wyuczony słuchać tego co masz i TT poszły w pindu na bazarek. o zacne głośniki, przewartościowane cenowo bo płacimy za tabliczkę SF jakieś 2 tys zł najmniej, ale tak jak parę dni temu jak i dziś nie dam po nich jechać jak po kudłatej szkapie bo to produkt bardzo udany. jestem w swych osadach nader obiektywny bo ich nawet nie posiadam i pewnie mial też nie będe, chociaż może. Starych głosników nie lubię bo sa stare i żeby nie wiem co tam miały beryl, diament, czy kurze gówno preparowane w próżni pod ciśnieniem 1000 atm, to starociami w pewnym wieku człowiek otaczać się nie może. Ja z tego już wyrosłem kurna. Fascynują mnie nowe dzisiejsze konstrukcje gdzie idzie się z rozumem na kompromisy konstrukcyjne, szczególnie i jak jest to sensownie zrobione to powstaje wiele fajnych kolumn mimo, że mają otwory BR i inne kulasy. Dziś się to inaczej mierzy inaczej symuluje. Baaaa nawet w domu na domowym PC możesz se zaprojektować sensownie grające kolumienki, a ja wzrastałem w czasie gdzie prosty odtwarzacz CD kosztował 1599 $ uwierzysz ? a żeby nagrywać płyty CD w domu to nawet nikt o tym nie myślał. Ale uwierz sporo starych głośników słuchałem bo innych wtedy nie było. Owszem nie były to dawniejsze mercedesy bo na to pieniędzy nie było, ale audi się zdarzały ;) Za swoje JVC zapłaciłem chyba1000$ jako używane, a zarabiało się wtedy przeliczając 30 $ miesięcznie. Tak tak tak to było. Więc litości nie namawiaj mnie do stareńkich skrzynek, bo ja na to patrzeć nie mogę po prostu i che zapomnieć tamte wspaniałe czasy jak za Altusami stałem po nocach na kolejkowych listach. Ja Cie nie namawiam abyś kochał na powrót SF TT ale nie jedź po nich jak po burym psie bo to bardzo porządne, bardzo głośniki i zapewne w sferze marzeń wielu osób słyszących inaczej. Są za drogie i brzydkie jak na swoją cenę. Tyle ode mnie :) Pozdrawiam hokejową drużynę przeciwną :)

• Redaktorzy

Nie namawiam ani Ciebie ani nikogo do staroci. Po prostu wyrażam swoje zdanie. Kupując Sonus Fabery myślałem, że złapałem pana boga za nogi. Po czasie zrozumiałem, że one nie grają z żadnym wzmacniaczem. Czy to będzie budżetowa, ale wystarczająco mocna R-S700, czy drogie Accuphase, LAR, Leben, Heed, McIntosh - z żadnym nie grały lepiej. One po prostu są jakie są i do dobrego stereo im daleko. Nadają siędo kina domowego jako przody. Niestety taka jest prawda. Ale żeby to stwierdzić trzeba osłuchać się trochę z lepszym sprzętem, niż to co oferują dzisiaj saloony audio.

Nowe dzisiejsze kolumny grają. Ale niestety ceny ich nie są dla mnie akceptowalne. Nie stać mnie by wydać 50 000zł za same kolumny. Uważam, że mniej więcej od tej ceny zaczyna się prawdziwa jazda i porządne brzmienie kolumn, które może konkurować ze starymi konstrukcjami z lat 70-tych i 80-tych.

Dziś się to inaczej mierzy inaczej symuluje. Baaaa nawet w domu na domowym PC możesz se zaprojektować sensownie grające kolumienki.

Daj spokój z tymi symulacjami. Przechodziłem lata temuprzez Simulinki, Matlaby i wiele różnych programów komputerowych wspomagających projektowanie, nie wspominam o CAD/CAM tpu AutoCAD, CATIA, ProEngineer, CATIA, bo to mój chleb powszedni. Sprzęt komputerowy to nie wszystko. Potrzebny jest człowiek z wiedzą, pasją i funduszami na materiały. Liczy sie pomysł! Niestety dzisiejsze oszczędności większości firm są na tyle ogromne, że klient nie ma wielkiego wyboru - wybiera lepszą lub trochę gorszą "kupę" opakowaną w ładne pudełko. Najgorzej mają osłuchani melomani, bo wchodzą na salony i nie mogą kupić kolumn pod siebie. Zostaje rynek wtórny i chwała za to, ze można kupić zdecydowanie taniej i dużo lepiej.

A jesli ktoś lubi TT, to niechaj lubi. Tylko niechaj nie pyta mnie już więcej, dlaczego sprzedałem, co nowego kupiłem, dlaczego wyrolowali mnie w TopHiFi. Moja sprawa.

P.S. A co do hokeja, to moim hokejowym guru jest niezmordowany technicznie doskonały Victor Baryshevtsev:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cena za sonusy tt to w moim przypadku oikolo 6500 za nowki ,delphinus to monitor wraz z orginalmna stenda byl do zabrania za 4900 .Zagral mocniej i bardziej pod moj gust

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Nowe dzisiejsze kolumny grają. Ale niestety ceny ich nie są dla mnie akceptowalne. Nie stać mnie by wydać 50 000zł za same kolumny. Uważam, że mniej więcej od tej ceny zaczyna się prawdziwa jazda i porządne brzmienie kolumn, które może konkurować ze starymi konstrukcjami z lat 70-tych i 80-tych.

Dlatego też powinieneś zainteresować się np. takim ogłoszeniem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Tynk pożera dźwięk" 747

a ty sie powinienes zainteresować czy on ma pokój od 30m w góre, pomijając juz to ze słuchałem 2 konstrukcji diy na super głosnikach które grały poprostu słabo:))

za 10tys to mozna kupić sprawdzony monitor i to naprawde zachaczający o ten wasz hajend:)

kangie

Daj sobie spokoj z N590 i kup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak samo zagra i zaoszczedzisz duzo pieniazkow :)

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• Redaktorzy

Daj sobie spokoj z N590 i kup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tak samo zagra i zaoszczedzisz duzo pieniazkow :)

Co to jest "N590"? Nie znam takiego modelu ani skrótu. Skoro twierdzisz, że tak samo zagra to OK. Wnioskuję, że nie mamy o czym rozmawiać. Nie traćmy cennego czasu.

Ukryta Zawartość

Co to jest "N590"? Nie znam takiego modelu ani skrótu. Skoro twierdzisz, że tak samo zagra to OK. Wnioskuję, że nie mamy o czym rozmawiać. Nie traćmy cennego czasu.

Sorry za literowke NS.

Ale wiesz o czym mowa:) dobrze, ze ci to gra bo z naimem to tragedia, nie chce za chiny grac.

Tyle w temacie.

Pozdrawiam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• Redaktorzy

Jakoś Ci nie wierzę. Czy możesz zrobić fotkę NSek i Twojego Naima? Wiesz, fora tak jak papier - przyjmą wszystko ;) Mam kumpla w Dublinie. Może podjedzie do Ciebie i będe miał pewność że piszesz prawdę --> ? :)

Ta kolumna zagra wręcz z każdym wzmacniaczem. Być może Naim to porażka. Choć nie sądzę.

Powodzenia w długiej i krętej drodze audio. Daruj sobie ironiczne wpisy, bo to tylko o tobie świadczy jaki jesteś osłuchany. Kto ma wiedzę ten się z ciebie śmieje.

A może lepiej przerzucić się na wędkarstwo?

Ofc, ze Naim to porazka, bez dwoch zdan.

• Redaktorzy

Słyszałem Naima. Porazką nie jest. To mocne piece z dość zaawansowaną i konkretnę topologią. Porażką są głupoty, które wypisujesz na forum ośmieszając się doszczętnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.