Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze adaptacje akustyczne - galeria

Rekomendowane odpowiedzi

Poprawiłem dzisiaj dwa absorbery i postawiłem na nich dyfuzory (w miejscu pierwszych bocznych odbić). Na podłodze zagościł złożony na pół gruby i mięsisty pled. Wieczorem odsłuch :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proponowany przez Ciebie kalkulator jest dość nie dokładny. Pozwala na obliczenie modów, i to tylko wzdłużnych i poprzecznych. A co ze skośnymi i przekątnymi?

Ja aby skomplikować to co łatwe proponuję dla wytrwałych:

Ukryta Zawartość

dla poszukujących:

Ukryta Zawartość

i dla tych co się cholernie nudzą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez donmichu

Może się nie znam, ale wydaje mi się że bardzo blisko są kolumny od sofy ? nie za blisko ? Jakie to ma znaczenie ? W środę przeprowadzam się na nowe mieszkanie, w czwartek odbieram kolumny i wzmacniacz, rozrysuję co tam mam za pokój, poproszę Was o małą radę bądź dwie.

Proponowany przez Ciebie kalkulator jest dość nie dokładny.

Zgadza się - masz rację, jest pomocny przy ogólnym rozeznaniu.

Kalkulatory z Twoich linków ciekawe - dziękujemy

Może się nie znam, ale wydaje mi się że bardzo blisko są kolumny od sofy ? nie za blisko ?

Baza stereo jest szerokości 188 cm a odległość od sofy 210 cm. Mieści się w przedziale 0,866 * Baza a 1,207 * Baza.

Kilka dni temu bardzo skomplikowałem sprawę z kalkulatorami, dziś się chcę zrehabilitować. Przedstawiam dwa kalkulatory: pierwszy ma na celu dokładne obliczenie miejsca ustawienia kolumn głośnikowych w pokoju, drugi zaś (bardziej pomocny jest kalkulator ten po niżej) oblicza strefę wczesnych odbić na podłodze i syficie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co się dzieje, kiedy "szalony audiofil" się nudzi - bierze do ręki wyrzynarkę i niszczy meble pod audio?

Tak wygląda rezultat znęcania się nad komodami :) Ta rura w środku, to RH.

A tak na poważnie - "odzyskałem" ok 1 metra na długości mojego pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie schowek dla kota?:) filemona?

Rydz, to jest taki fajny watek pd tyt. "Nasze adaptacje akustyczne - galeria" może byś wkleił jakieś zdjęcie ze swojej adaptacji akustycznej. :)

Tak wygląda rezultat znęcania się nad komodami :) Ta rura w środku, to RH.A tak na poważnie - "odzyskałem" ok 1 metra na długości mojego pokoju.

Jak dla mnie fajny pomysł nie wygląda żle a i miejsce sie zrobiło spoko;-)

miejsce sie zrobiło spoko;-)

Właśnie taki miałem zamiar, poprzednio ta rura leżała za sprzętem. W sumie przerobiłem też mocowanie tego białego dyfuzora - teraz wisi na ścianie. Ogólnie zyskałem ok 1 metra - wizualnie jest o wiele lepiej, choć na zdjęciu tego może nie widać.

choć na zdjęciu tego może nie widać

Dokładnie na zdjęciu całego uroku nie da sie zauważyć;-) Widać tylko sterte nie potrzebnych kartonów w pokoju (Co dla nie których oczywiście)Lol

Gość rydz

(Konto usunięte)

Rydz, to jest taki fajny watek pd tyt. "Nasze adaptacje akustyczne - galeria" może byś wkleił jakieś zdjęcie ze swojej adaptacji akustycznej.

Strasznie kijowy mam aparat:) ale wiesz dobrze z moich opisów jak to u mnie wygląda,chyba skorzystałeś też z moich rad?:)

Nie schowek dla kota?:) filemona?

Tego nie bierzesz chyba na poważnie:) choć przepraszam za małe trollkowanie.

Pozdrawiam.

Poznałem już Twoje poczucie humoru i wiem, że napisałeś to przymrużeniem oka, choć masz rację, moje "rury" wyglądają dość dziwnie w pokoju. Mogę sobie na takie coś pozwolić, dlatego pozwalam. Na pewno kiedyś to "ubiorę" w coś bardziej znośnego dla oka.

Co niektórzy spytają, a po co Ci takie rury w pokoju - poprawiają akustykę - słychać to wyraźnie, koszt znikomy w porównaniu do markowych IC, kabli zasilających i głośnikowych - ja "gonię" króliczka inną drogą.

Pozwolę sobie wstawić dwa wykresy - Ci co wiedzą, zobaczą różnicę. Jeden wykres "przed" drugi "po" zastosowaniu moich rur.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-11945-0-25869500-1344181619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

kolumny stoją, teoretycznie zaczynamy zabawę, ale na ten miesiąc już kasy nie ma na akustykę

Mam zupełnie gołe ściany,

uszy mi podpowiadają aby zrobić coś z wysokimi tonami.

Imacman przeczytałem Twój wpis w innym wątku.

Ukryta Zawartość

Mam konkretne pytanie odnośnie Twojego rysunku gdzie siedzi się blisko tylnej ściany.

Dyfuzor rozpraszający a pochłaniający to tak dla laika ( nie wstydzę się użyć tego określenia, bo jak ma się inaczej nazwać gdy moja cała wiedza to przyspieszony weekendowy kurs w internecie ) jakie ?

Poprawcie mnie jeśli to źle rozumiem, ale czy każdy dyfuzor jednocześnie rozprasza i pochłania ?

przeglądając różne oferty spotykam m.in. takie opisy :

Redukuje czas pogłosu

Likwiduje efekt pierwszego odbicia

Rozprasza i wytłumia fale dźwiękowe

Pochlania średnie i wysokie częstotliwości dźwięków

czyli wydaje mi się, że coś takiego właśnie potrzebuję, i to zaledwie za 50 zł.

ale, zapewne zaraz pojawi się ale : gdyby to było takie proste nikt by nie kupował dyfuzora z 2,5 tyś zł.

Wywnioskowałem tyle

bezpośrednio za system dwuwymiarowy d. Schroedera

a za kanapę może być

Ukryta Zawartość

czy to również taki pic na wodę ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy dyfuzor ma jakieś wartości pochłaniania, aczkolwiek jeśli jest on ze sklejki lub innej twardej płyty wartości pochłaniania nie przekraczają 25% i to w dość wąskim zakresie pasma. Dzieje się tak dlatego że fala odbijając się po kilka/kilkanaście razy wewnątrz szczelinki za każdym razem trochę ze swojej energii.

Redukuje czas pogłosu

Likwiduje efekt pierwszego odbicia

Rozprasza i wytłumia fale dźwiękowe

Pochlania średnie i wysokie częstotliwości dźwięków

czyli wydaje mi się, że coś takiego właśnie potrzebuję, i to zaledwie za 50 zł.

Czy to przypadkiem nie jest z opisu gąbek piramidek?

O tych ustrojach z linka była mowa kilka razy ostatnio kilka dni temu. Poszukaj, a szybko znajdziesz, jest to gdzieś w tym dziale.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Czy to przypadkiem nie jest z opisu gąbek piramidek?

O tych ustrojach z linka była mowa kilka razy ostatnio kilka dni temu. Poszukaj, a szybko znajdziesz, jest to gdzieś w tym dziale.

sprawdziłem i nie widzę podobnego wątku, w sumie tylko 1 osoba wrzuciła foto gdzie miał gąbkę zamiast drewna, ale dostał tylko po nosie od kolegi że kolumny pod sufitem i, że wytłumione, ale o samym zastosowaniu takiego materiału nic.

po przeprowadzce nie mam już kasy w tym miesiącu a słyszę, że muszę coś zrobić.

Wysokie tony potrafią czasami dać po uszach, scena słyszę że się ładnie zaczyna rysować ale wierzę że można ją dużo poprawić.

Witam, widzę dużo gadania, mało zdjęć - w takim razie zapodam zdjęcie z kolejną zmianą. Tym razem pod biały dyfuzor QRD wylądował ustój z PT80 w środku z pustką powietrzną 10 cm z panelem binarnym na przodzie. To co było do tej pory w tym miejscu powędrowało na dyfuzor. Zrobiła się mała ścianka wspinaczkowa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman ładne te Twoje ustroje :) I jak jakaś zmiana w brzmieniu ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Imacman ładne te Twoje ustroje :) I jak jakaś zmiana w brzmieniu ?

Jeszcze nie jest dokończone, więc nie chcę się wypowiadać. Koncepcja jest taka, aby wyrównać wybrzmienia rezonansów z okolic 50-200 Hz, a do tego potrzeba więcej paneli z PT80. Obecnie gra to całkiem fajnie - właśnie skończyłem odsłuch płyty przygotowanej przez Naima - True Stereo. Wrażenia spektakularne - scena iście 3D, bardzo dobra lokalizacja instrumentów i ich rozdzielczość. Przyjemnie się tego słucha.

Witam, widzę dużo gadania, mało zdjęć - w takim razie zapodam zdjęcie z kolejną zmianą. Tym razem pod biały dyfuzor QRD wylądował ustój z PT80 w środku z pustką powietrzną 10 cm z panelem binarnym na przodzie. To co było do tej pory w tym miejscu powędrowało na dyfuzor. Zrobiła się mała ścianka wspinaczkowa :)

Ładnie Ładnie a kiedy jakieś roślinki? Napewno dodadzą uroku temu miejscu;-)

Kolumny też nie należą do najmniejszych a możesz napisać jaka odległość od kolumn,rozstaw kolumn itp może zastosuje u siebie?

U mnie np. jak narazie okazało sie 1,8m od kolumn i rozstaw na 2,20m z dogięciem kolumn;-)

Najlepszym rozwiązaniem;-)

Kolumny też nie należą do najmniejszych a możesz napisać jaka odległość od kolumn,rozstaw kolumn itp może zastosuje u siebie?

U mnie np. jak narazie okazało sie 1,8m od kolumn i rozstaw na 2,20m z dogięciem kolumn;-)

Najlepszym rozwiązaniem;-)

jak już kiedyś pisałem staram się ustawiać kolumny w/g złotego podziału (Golden Ratio) - metodę taką preferuje Firma Cardas Audio

Ukryta Zawartość

W moim przypadku pokój jest dość wąski - 332 cm mnożymy przez 0,447 i wychodzi nam ok 148,5 cm czyli odległość kolumn od tylnej ściany. Bazę mam ok 192 cm z lekko przesuniętym środkiem w prawą stronę o jakieś 10 cm. Prawa kolumna stoi od ściany w odległości ok 65 cm, a lewa ok 75 cm. Po bokach kolumn stoją panele z PT80 dla osłabienia efektu SBIR. Odległość miejsca odsłuchu względem środka bazy mieści się u mnie w przedziale 0,866 * baza < 1,207 * baza. W moim przypadku to będzie odpowiednio 166 cm - 231 cm. U mnie dokładnie jest ustawione na 210 cm. Tak jest to z grubsza u mnie.

Ukryta Zawartość

jak już kiedyś pisałem staram się ustawiać kolumny w/g złotego podziału (Golden Ratio) - metodę taką preferuje Firma Cardas Audio

Ukryta Zawartość

W moim przypadku pokój jest dość wąski - 332 cm mnożymy przez 0,447 i wychodzi nam ok 148,5 cm czyli odległość kolumn od tylnej ściany. Bazę mam ok 192 cm z lekko przesuniętym środkiem w prawą stronę o jakieś 10 cm. Prawa kolumna stoi od ściany w odległości ok 65 cm, a lewa ok 75 cm. Po bokach kolumn stoją panele z PT80 dla osłabienia efektu SBIR. Odległość miejsca odsłuchu względem środka bazy mieści się u mnie w przedziale 0,866 * baza < 1,207 * baza. W moim przypadku to będzie odpowiednio 166 cm - 231 cm. U mnie dokładnie jest ustawione na 210 cm. Tak jest to z grubsza u mnie.

Ciekawe jak u mnie by sie to sprawdziło ale nie moge sobie pozwolić na tak dalekie odsunięcie kolumn od tylnych ścian max to 65cm a jak dalej to już kolumny przytłaczają;-) Rozstawu kolumn nie zmiejszam bo stereofonia jest do Du.... tak samo jest z dogięciem gdy zostawie prosto wszystko jakby sie rozmywało a tak trafia prosto w moje uszka;-) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zrobiłem dzisiaj "ubranie" na ten absorber z PT80 stojący przy kolumnie. Wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba masz nie tylko doskonałą wiedzę o "potworze ciężkim nie kiedy do ujażmienia"-Akustyka, ale i zdolności robienia czegoś fajnego z niezbyt estetycznej (gołej) wełny.

Mi się bardzo podoba.Szkoda że mam takie małe pomieszczenie do słuchania, z chęcią bym też coś jeszcze zbudował ,ale już nic nie wcisnę!

Super, pozd.

Edytowane przez kiza

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• Pokaż nowe odpowiedzi