Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w obyczajowości w XXI wieku.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...to wszystko jest w piosenkach....

let’s go

one man at the window

one girl at the bar

saw that look of recognition

when they know just who you are

i seen you on the tv

i seen you on that show

where you make the people crazy

and then you let them go

before the show we calm them

we sympathise, we care

and the hostile folk we keep apart

‘til the red light says 'on air’

did you see our leather lovers

all tied up to the chair

did you catch those child molesters

no one else goes there

what a show, the barry williams show

what a show,

dysfunctional excess

is all it took for my success

the greater pain that they endure

the more you know the show has scored

its showtime

got the reputation of a surgeon

cos they cannot feel the cut

it looks so very simple

but it really is an art

they call our studio 'the hospital'

making money from the sick

we let people be themselves

there is no other trick

'my lover stole my girlfriend'

'i keep beating up my ex'

'i want to kill my neighbour'

'my daughter's selling sex'

'my s/m lover hurt me'

'my girl became a man'

'i love my daughter's rapist'

'my life's gone down the pan'

what a show, the barry williams show

the barry williams show

dysfunctional excess

and when the punches start to fly

the ratings always read so high

its showtime

‘that girl has got no scruples

not a wrinkle on her face

you would not believe the plot she conceived

so they'd let her take my place

well, no man is an island

no man is a sea

but this display of emotion

is all but drowning me

what a show, oh what a show

on my show, the barry williams show

it’s my show

what a show

dysfunctional excess

the best tv you’ve ever seen

where people say the things they really mean

I hear my name, i hear them roar

for the one more time i take the floor

just one more barry williams show

we’re gonna take you where you want to go it’s showtime

come on down come on down

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

No i co z tego mam wrazenie ze razem z paroma kolesiami z ktorymi pewnie konczyles jakird psedo studia u rydzyka robicie tutaj agitke poliyyczna piejac o upadku wszystkiego.

Zależy jakie stronki się ogląda... :)

Generalnie orientacji seksualnych wyróżnia się pięć. Człowiek może być:

- heteroseksualny (najczęstsza orientacja)

- homoseksualny (orientacja dawniej w spisie chorób, traktowana na równi z syfilisem i gruźlicą, po wydaniu milionów dolarów przez homoseksualne lobby wskutek GŁOSOWANIA(!!!) usunięta z najnowszej edycji Międzynarodowego Spisu Chorób i Problemów Zdrowotnych i obecnie traktowana jako odmiana normy... coś jak rude włosy. Jest to jedyny przypadek w historii Ludzkości, gdzie GŁOSOWANIE zdecydowało o tym, co jest a co nie jest chorobą... dawniej sądziło się objawach, ach te zmiany... :))

- biseksualny ("żeby życie miało smaczek/.../")

- autoseksualny (wyznawcy poglądu, że "najlepsza baba to własna graba" - właśnie ta orientacja zyskuje na popularności wraz z rozwojem internetu... :) )

- aseksualny (nieciekawi ludzie, nie pogada się z nimi ;) )

Wielka homoerotyczna mafia usilnie pracowała lata nad zmianą statusu homoseksualizmu z choroby na zachowanie normatywne. Dalszym krokiem jest uprawomocnienie pedofilii jako odpowiedzi na erotyczne zainteresowania dzieci.

No ,kto wie jak losy Homohistorii by się potoczyły gdyby nie Żydzi.

Z powodu obniżonej prokreacji powiedzieli zdecydowane "Nie dla homo",a było to trochę przed Chrystusem.

Wcześniej starożytni uprawiali ten proceder dość powszechnie,rzecz jasna rola pasywna przypadała z reguły stanom niższym.

Pózniej wiadomo jak potoczyły się dzieje,dupa na parę tysięcy lat stała się niezwykle istotnym elementem rozpraw religijno-obyczajowych.

Ale historia lubi zataczać koło!

Moja rada ---- Pilnować swoich Dup.

Nieprzyjaciel może być wszędzie!

Swoją drogą,to świetny pomysł na wielki biznes,wynalezienie i dystrybucja "Pedometru", w naszym kraju oznaczałoby to majątek.

:-)))))

Ty to nazywasz permisywizmem a ja tolerancją.To kwestia światopoglądu.Kiedyś społeczeństwo brutalnie ingerowało w życie jednostki( obyczaj,prawo,religia) i moim zdaniem to nie było dobre.Obecnie jednostka ma większe możliwości samorealizacji.

Link jeszcze działa, tu jest przykład samorealizacji wg. permisywnych wzorców:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najlepsze jest na ostatniej, 5-tej stronie:

...Poza tym z kobietami, z którymi miał kontakt okazjonalny, zawsze używał prezerwatyw. Bez było tylko ze stałymi partnerkami. A to tylko jakieś 15 sztuk.

- Jakimi stałymi! W trzy lata! Co to za stałość? Wypada po dwa i pół miesiąca na jedną. I jeszcze je zdradzał, bo miał w tym czasie około 80 skoków w bok z dupeczkami! A ty jeszcze pękasz ze śmiechu.

- Bo to nie Iran. U nas to normalne. Ludzie mają tylu partnerów.

W naszej Ojczyźnie partnetrki Simona Mola też się samorealizowały jak cholera.

Ukryta Zawartość

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Zachowanie typu homo sa piwszechne wsrod kleru a on daje przyklad. Tak wiec nie zwalajmy prosze na mafie i zydostwo. Homoerotyka ma wielka przyszlosc oparta na wielkiej przeszlosci. A w ogole o co ten dym?

Podstawowa zmiana to gloryfikacja głupoty i tandety.

Myślę, że ten krótki wpis jar1 kapitalnie określa zjawiska zachodzące w skali globalnej.

Ja doskonale pamiętam czasy, kiedy np. producenci, koncerny szczyciły się jakością swoich produktów a firmy z wieloletnią tradycją dbały o swój wizerunek w taki oto sposób, że "o nich świadczyły ich produkty".

Dziś globalny zalew g...na na niespotykaną dotąd skalę nie budzi u nowych pokoleń nawet zdziwienia. Praktyka sprzedawania urządzeń dziłających dwa lata za takie lub większe pieniądze jak kiedyś urządzenia działające dwadzieścia lat jest łykana jak smakowita czekoladka. Bezmyślnie i z upodobaniem.

P.S.

Koledzy czterdziesto i pięćdziesięciolatkowie, czy umiecie sięgnąć pamięcią do czasów, kiedy Arcam (pamiętacie miniaturkę brytyjskiej flagi na każdym produkcie?), KEF, Castle, NAD, Cambridge Audio, Monitor Audio, Shure i wiele innych były produkowane w krajach gdzie powstały? To przypomnijcie sobie te czasy i spróbujcie chociaż sobie wyobrazić napis w tamtych czasach Made in China na tych produktach oraz przyrównać jakość (choćby materiałową) jednych i drugich. Ja spróbowałem, mnie się nie udało.

To właśnie głupota, chciwość i tandeta (moralna i intelektualna również) umożliwiły powstanie takiej sytuacji gdy legendy (również motoryzacyjne) uplasowały się na jednej półce z g.

Stąd w moim ostatnim zdaniu taki fragment:

"To właśnie głupota, chciwość i tandeta (moralna i intelektualna również) umożliwiły powstanie takiej sytuacji..."

To właśnie głupota, chciwość i tandeta (moralna i intelektualna również) umożliwiły powstanie takiej sytuacji gdy legendy (również motoryzacyjne) uplasowały się na jednej półce z g.

Głupota i chciwość (w audio "2000W PMPO" za 300 PLN) również po stronie klientów (konsumentów) - dołączam tu do opinii Mulsa.

Jeszcze parę ćwiczeń w czytaniu ze zrozumieniem i będzie nareszcie wiadomo, że piszemy o tym samym :)

Stąd w moim ostatnim zdaniu taki fragment:

"To właśnie głupota, chciwość i tandeta (moralna i intelektualna również) umożliwiły powstanie takiej sytuacji..."

Misimor, owszem. Nie zawsze uda mi się napisać jednoznacznie.

A w temacie, to ja sam się czułem głupkiem jak kilka lat temu kupiłem sobie bardzo tani, bardzo dobry, "wszystkomający" odtwarzacz "wszelkoformatowy".

Ważył tyle co moje kable do głośników.

Wstyd mi go było odsprzedać więc podarowałem komuś.

I na tym skończyłem przygodę z "nowym, lepszym produktem" w zakresie umożliwiającym słuchanie muzyki.

To jest inny aspekt tytułowych zmian obyczajowości czy mentalności - każdy uważa że mu się wszystko należy, również hi-end po śmieciowej cenie, o "parametrach" jakie kiedyś były zarezerwowane dla sprzętu za kilka średnich krajowych. A jakie to wszystko małe, lekkie i ustawne. Postęp panie...

Pani Doda cierpi za miliony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Relatywizm i brak jakichkolwiek norm, totalna samowolka i róbta co chceta, żadnych zasad, a wiara to wymysł oszołomów.

Plus wszędobylski prymat lewackiej, agresywnej nowomowy oblanej w homoerotyczny sos pedalstwa....

ale MY stoimy na strazy moralnosci i rozpusta NIE PRZEJDZIE. a tym bardziej giejowskA,

a wy tam na wschodzie jak zawsze w tyle ,

na zachodzie geye to normalka , teraz jest modny transsexualizn

Sam nie moge sie polapac kto i co sobie ucina lub w jakim miejscu przyszywa ?? ale coraz wiecej takich nieszczesnikow...i to jest nawet modne

Zjawisko homosesksualizmu jest tak stare jak ludzkość, zmienił się tylko stosunek do niego.

Mam pytanie do broya,rysia i innych "zdrowych".Czy to,że Czajkowski został zmuszony do samobójstwa a Oscar Wilde siewdział za to w więzieniu było słuszne?

Ale tak w ogóle to nie chciałbym aby wątek ograniczał się tylko do spraw seskualnych.

Czy to,że Czajkowski został zmuszony do samobójstwa a Oscar Wilde siewdział za to w więzieniu było słuszne?

Na to pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć - pytanie jaki byłby koszt "społeczny" przyzwolenia na takie zachowania w tamtych czasach, z ówczesnym poziomem techniki, medycyny, strukturą społeczną itd. Fakt jest faktem że w czasach jeszcze dawniejszych abrahamiczny monoteizm w różnych odmianach, z jego dość zasadniczym podejściem do tych spraw, dawał społecznościom wyznającym go dużą przewagę selekcyjną nad różnymi Filistynami i Kananejczykami uprawiającymi nierząd rytualny itp.

misiomor

Ale co to znaczy "koszt społeczny" w naszych czasach?Żyjemy w okresie gdy każdy człowiek może żyć po swojemu i nikomu nic do tego.Jak dwóch facetów czy dwie kobiety( ciekawe czemu miłość lesbijska nie wzbudza takich emocji jak homoseksualna?) chce żyć ze sobą to mają do tego prawo i nikt nie może im tego zakazać ani ich za to ukarać.Ale tak jest dopiero od niedawna.

Podane przykłady nie były w naszych czasach. Do tego nie przeceniałbym naszej dzisiejszej techniki - peak oil czy wyczerpanie złóż fosfatów i możemy raptem obudzić się znowu w warunkach poważnego niedostatku wielu rzeczy. Tak jak w medycynie zdecydowanie za wcześnie odtrąbiono zwycięstwo nad bakteriami za sprawą antybiotyków.

ciekawe czemu miłość lesbijska nie wzbudza takich emocji jak homoseksualna

Bo dwie młode ładne lesbijki to fajny obiekt pożądania,nie powiecie że nie:)(oczywiście kiedyś jak byłem wolny)

Agresywni męszczyźni będą warczeć na homoseksualistów a kobiety na lesbijki nie ponieważ są spokojniejsze? albo dojrzalsze emocjonalnie że tak stwierdze.

Niby niech każdy sobie robi co chce ale jak dwoje osobników tej samej płci chce adoptować dziecko to zaczynam być mocno przeciw i anty.

Ale wracając do meritum.Wydaje mi się,że na fakt zmiany obyczajowości w XX i XXI wieku wpłynęły następujące zjawiska( mam na myśli kraje przemysłowe):powstanie społeczeństwa konsumpcyjnego,rozwój oświaty i ochrony zdrowia( wydłużenie długości życia,ograniczenie śmiertelności noworodków),brak wojen( mam na myśli drugą połowę),mechanizacja i automatyzacja pracy przez co praca stała się krótsza i lżejsza,poprawa warunków mieszkaniowych,osiągnięcia socjalne np. urlopy.Po prostu w krajach rozwiniętych żyje się obecnie tak dobrze jak nigdy dotąd.Pytanie tylko czy da się to utrzymać w przyszłości?

Na pewno widocznym i namacalnym rezultatem dzisiejszych trendów społecznych (brak dyscypliny, "prawa dziecka" itd.) jest potężny obsuw w dziedzinie poziomu nauczania przedmiotów ścisłych. Tzw. "Nowa matura" w tej branży to jakaś totalna pomyłka.

PS. Podobnie z bezstresowym wychowaniem - większość żołnierzy wracających w dzisiejsych czasach z wojny nie wytrzymuje psychicznie. Weterani z Iraku czy Falklandów najlepszym przykładem. Ludzie wychowywani w dawniejszych czasach, wg. bardziej tradycyjnych wzorców, byli jakby wytrzymalsi. Oczywiście o rzetelne analizy trudno, jako że psychologowie i psychiatrzy są żywotnie zainteresowani tym, żeby mieć jak najwięcej pacjentów za rządowe pieniądze.

Dyscyplina i kultura musi być,byleby nie przegiąć w żadną stronę. W poprzednim wieku dzieci były mocno bite w dzieciństwie a takie wychowanie nie wróży zdrowia psychicznego w dorosłym wieku.

Jezu, ludzie, wyjdźcie choć niekiedy z tych swoich okopów poglądowych, wytworów poprzylepianej miazgi reklamowo-polityczno-biznesowej, podpartych kompleksami, niepowodzneiami czy niespełnionymi marzeniami.

Ile mozna każdy problem sprowadzać wciąż do tych samych elementów. Przecie to naprawdę oznaka zniewolonych umysłów... Brak jakiejkolwiek próby otwarcia się na coś nowego i innego. Jak hermetyczne staruchy, powtarzające sowje mantry własnej mądrości, powtarzalne i przewidywalne do bólu.

misiomor

Tak rzeczywiście kiedyś ludzie bardziej nadawali się na mięso armatnie i np. w czasie I wojny potulnie szli na rzeź.Czy to jest Twój ideał postawy obywatelskiej?Brak samodzielnego myślenia i ślepe posłuszeństwo?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.