Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja Luxmana L-410 ?

roge

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno starego Luxmana L-410 i mam z nim pewien problem. Jeden z kanałów gra ciszej. Nie jest to wielki problem, bo użycie pokrętła balansu załatwiło sprawę, ale zawsze pozostaje pewien dyskomfort psychiczny, że z urządzeniem jednak coś jest nie tak. Z moich obserwcji wynika, że wina leży po stronie końcówki mocy (podłączałem cd z wyjściem regulowanym). Czy mozliwa jest regulacja wzmocnienia, tak aby zrównoważyć oba kanały? Dodam, że nie występują objawy typu "pływanie" dźwięku, po prostu lewy kanał gra troche ciszej. Zaglądałem do środka i jak na moje niefachowe oko nikt tam nie grzebał, a jeśli nawet, to ja nie widzę śladów ingerencji.

https://www.audiostereo.pl/topic/9133-regulacja-luxmana-l-410/

Ja bym zaczal od tego czy Ci sie nie wydaje - woltomierz i sprawdz napiecie na obu kanalach przy roznym poziomie glosnosci. I pamietaj, ze "slyszymy logarytmicznie".

U mnie jest tak, ze lewa kolumna gra zawsze ciszej, niezaleznie czy zasilana jest z lewego czy prawego kanalu, oczywiscie zamiana kolumn tez nic nie daje. Stopien swobody pt. akustyka pomieszczenia jest makabrycznie istotny.

Potwierdzam obserwację Mariusza. Mój sprzęt też mocniej kanałem prawym gra. Winne jest po części nierównomierne wytłumienie pokoju.

Nadmienię jednak że użycie przycisku 'mono' bardzo pomaga. Zwłaszcza przy dziwnych nagraniach rockowych gdzie talerz jest nagrany tylko z prawej strony. Atak wysokich tonów powoduje wrażenie że jedna ze stron gra mocniej. Taką cenę płacimy za "normalne stereo" i szeroką scenę. Na technicsie nie było takich numerów (wogóle prawie nie było stereo).

Bardzo czesto jest tak ze wzmak przy niewielkim natezeniu dzwieku gra jednym kanalem glosniej niestety jest to wina potencjometrow zwlaszcza tych mniej precyzyjnych i co tu duzo mowic tanich - na to nie ma rady chyba ze kupisz bardzo drogi potencjometr i go wstawisz w miejsce starego w twoim Luxmanie Jesli u Ciebie wystepuje to zjawisko niezrownowazenia kanalow nawet przy wyzszych natezeniach dzwieku to wowczas moze byc to spowodowane akustyka pomieszczenia i nieforunnym rozlokowaniem glosnikow - tutaj zadbaj o to aby obie kolumny staly od scian bocznych wrecz w identycznych odleglosciach, u mnie ten zabieg pomogl tzn wrocilo wyrownanie natezenie dzwieku w obu kanalch Mozesz jeszcze jedno zrobic mianowicie przeczyscic potencjometr specyfikiem o nazwie"kontakt" - kupisz ten badziew w kazdym sklepie z elektornika sluzy on generalnie do renowacji trzeszczacych potencjometrow

Sorki nie doczytalem uwaznie ze literat podlaczal swoje CD pod koncowke mocy bezposrednio i nadal wystepowalo niezrownowazenie kanalow wiec faktycznie o potencjometrze niepotrzebnie sie wyrwalem - nie tu problem Pisalem to jakby na bazie swoich doswiadczen gdzie po czesci wine ponosil potencjometr jesli idzie o niezrownowazenie a po czesci pomieszczenie i zle rozstawienie glosnikow wiec to drugie literat powinien wziac pod uwage i niekoniecznie od razu grzebac w koncowce mocy wzmaka

L-410 ma wyjście słuchawkowe, prawdopodobnie zasilane z tej samej końcówki mocy co kolumny. Nie zaszkodzi spróbować posłuchać na słuchawkach, wtedy można będzie ewentualnie wykluczyć wpływ akustyki pomieszcznia.

BTW - u mnie w piwnicy też głośnej gra lewa kolumna :-)

Pozdrowienia

Niezrównoważenie kanałów to nie wina pomieszczenia. Mam w domu jeszcze dwa wzmacniacze więc miałem z czym porównać. Zmiany głośności wpływają w bardzo niewielkim stopniu, właściwie na granicy percepcji, na głośnośc kanałów. Zresztą żona potwierdza moje obserwacje, a ona słyszy lepiej niz ja. Czy ktoś może mi powiedzieć jak sprawdzić to woltomierzem?

Sciagasz z np. www.elektroda.pl sygnaly sinusoidalne (w mp3), wypalasz na Audio-CDR. Bierzesz woltomierz, ustawiasz na prad zmienny. Zasadzasz sondy w wyjscia kolumnowe. Puszczasz sinusy, najlepiej o niskiej czestotliwosci. Przy malych natezeniach dzwieku powinienes wyrobic w zakresie miernika 3V, pozniej zwiekszaj zakres. Roznice mniejsze niz 10% w woltazu mozna ignorowac.

Łomatko, teraz to ja zgłupiałem. To nie jest tak że kolumny zasilane są stałym napięciem o zmiennym prądzie ? Myślałem że dla 8 Omowych jest ustalone 2.83V i zmieniają się ampery. A teraz szok... można coś więcej poprosić ?

Ogólnie mówiąc, prąd jest wymuszany przez napięcie przyłożone do obwodu i odwrotnie proporcjonalny do rezystancji obwodu, w którym płynie. Prawo Ohma I=U/R czyli aby w obwodzie o rezystancji 8 omów wymusić prąd 1A, należy przyłożyć do niego napięcie 8V, 2A - 16V itd. To tyle najprostszych podstaw.

Wyobraz sobie kable jako rurki, napiecie jako cisnienie, a natezenie jako predkosc przeplywu cieczy. Opor czyli wspolczynnik proporcjonalnosci jednego do drugiego sie nie zmienia albo zmienia sie najslabiej. Niestety tu sie to tez zmienia ze wzgledu na zjawiska pojemnosciowe i indukcyjne przy pradzie zmiennym.

Łomatko, nie ciagnij tego Fv, to ciutenke zbyt elementarne jest. Przeczytaj wmiast tego definicje audiofila z "O mnie" Igoda i uwazaj, zebys sie na nia nie zalapal... :-)))

Witaj, czy użwyasz regulacji tonów,ponieważ jest ona zrealizowana dość nietypowo tzn. poprzez sprzeżenie zwrotne i działa nawet jeżeli używasz tylko końcówki mocy. Może zdarzyć się jakieś utlenienie się styków przełącznika wyłączającego tą regulację lub zimny lut. Ja tak miałem w mojej 410-tce, ale w innym miejscu. Może wyschnięty elektrolit. Przyczyn może być sporo,więc na odległość trudno będzie Ci pomóc. Raczej nie obejdzie się bez interwencji fachowca, zwłaszcza że te Luxmany są dość skomplikowane.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Bogdan

Znalazlem przyczyne niezrownowazenia. Wzmacniacz jest sprawny, a sprawca zamieszania była uszkodzona koncowka przewodu glosnikowego. Co ciekawe, uklad zaciskow Luxmana powodowal, ze uszkodzenie ujawnialo sie wlasnie z nim. Wymienilem przewody na zapasowy zestaw z sypialni i wszystko wrocilo do normy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.