Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki preamp do Maca lampa & tranzystor ?

13aniol

Rekomendowane odpowiedzi

Witama posiadam koncowke mocy Macintosha,poszukuje dobrego przedzmacniacza do koncowki.Odsluchiwalem chyba kilka preampow np.Krell krc-3/wszystko ok lecz wysokie zbyt ostre/Classe/bez basu,porazka/Rotel/lepszy od Classe gorszy od krella/prawie we wszystkich wymienionych przedzmacniaczach bylo zbyt duzo wysokich.Myslami jestem przy preampach lampowych,wysokie mysle ze sie wygladza i niebeda zbyt ostre,lecz trudno powiedziec cos o basie ktory moze okazac sie poprostu miekki.Lubie duzy kontrolowany bas ktory przedzmacniacz sprosta moim oczekiwaniom?jaki?lampa czy tranzystor?Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/9142-jaki-preamp-do-maca-lampa-tranzystor/

mialem 2 lata temu ten sam dylemat.szukalem do HI-END-go pieca odpowiedniego preampu,na poczatku byl najwyzszy Rotel,sprawowal sie niezle,......do momentu kupna Audio Analouge Belliniego,ktory przeskoczyl go o klase.w miedzy czasie testowalem kilka drozszych modeli roznych firm,nic nie gralo lepiej.bylo muzykalnie,przestrzennie,o basie nie wspominam,bo koncowka jest wzorcowa w tym zakresie,kolumny sa pelnopasmowe.po roku wpadl mi do testu dwuczesciowy lampowy preamp,renomowanej firmy,na Telefunkenach(po 150 EURO za sztuke),no i pozostal i najprawdopodobnie pozostanie.jest jedno ale....20KZL,to suma za niego.nie wspominam o zbalansowanym torze,bo takiego uzywam.oraz kosztownym okablowaniu.zrodlo sygnalu takze musi byc odpowiednie.ostatnio ktos sprzedawal Audio Researcha LS-5 MK III,za 11,5Kzl,to jest referencja.sam uzywam innej firmy,ale ......

Krell KRC-3 ma za dużo góry ? Hmmm, u mnie gra nawet zbyt ciemno...

Może to wina kabli ? Posłuchaj z Cardasem Golden Reference i wszystko powinno powskakiwać na miejsce.

Możesz także sprawdzić tego Audio Research o którym pisze kolega - w ostatnim Audio jest ogłoszenie o sprzedazy. Tylko sprawdź ile ma lat - LS-5 mk III robili od 1996 roku. No i jest dodatkowy problem w postaci braku wyjść i wejść RCA - są tylko XLR (!).

A tak w ogóle - to dlaczego nie jakis Mac ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

13aniol.. jak powtórzę co już kiedyś napisałem... c2200 lub c46 - zależności od preferencji. Jak na sprzęt tej klasy nie mają wygórowanych cen. Potrafi być dużo drożej a wcale nie lepiej. A jakby badal było źle (albo za drogo) to zobaczać co mają chińczycy do zaoferowania. Serio, serio... Są preampy Vincenta i ASL (u tego samego dystrybutora) Jeszcze ich nie słyszałem, ale sądzę że warto spróbować. W każdym razie ja ma taki zamiar.

Pzdr.

13aniol spróbuj AVM 4 nie drogi i dość łagodny,duża kultura, mi się podobał ,ale słuchałem z inną końcówką za 2-3 dni zestawię z MACiem to będę wiedział więcej

Witam,moze najlepiej sprobowac z preampem Maca lecz ceny sa zbyt wysokie od C42-19000 do C200-34500,uzywanych nik nie sprzedaje i tu powstaje problem.Trzeba szukac uzywanych za polowe ceny takich dobrych jak Mac a moze lepszych?

C-42 wyszedl z produkcji - zastapil go C-46 (kosztuje 23 kzl). C-2200 kosztuje kolo 24-26 kzl a C-200 34.5 kzl. Jeden C-42 jeszcze stal w HFC - mialem okazje go sluchac - nie widze roznicy miedzy C-42 a C-46.

Nowy KRC 3 to tez kolo 18-19 kzl.

Niestety jesli szukasz czegos w granicach 10 kzl i w tej klasie pozostaje raczej kupic z 2-giej reki.

... albo chinola :-> ... np. lampowy ASL AQ2006 PLN5.2k... Vincent też robi lampowe pre ale ich cen nie znalazlem... aniol13 - pardont le mot - ale rusz tyłek i posłuchaj. Opcji wymienionych tutaj jest sporo. Powodzenia i napisz co wybrałeś.

Pzdr.

Nowego Krella Krc-3 mozna kupic w Audio-klanie za 11000,sluchalem go przez 2-tygodnie niby wszystko dobrze lecz to nie jest jeszcze to czego szukam,jak poslucham Maca i Audio Re to bede madrzejszy.

KRC-3 już nie robią, więc "nowych" w dosłownym słowa znaczeniu już sienie kupi. W Audio Klanie stoi jeszcze jeden KRC-3 na półce w mocno okazyjnej cenie - 18.000zł, ale wiem że są skłonni go puścić duzo taniej. IMO okazja tym większa, że w końcowym okresie produkcji KRC-3 kosztował w US 4800$, czyli więcej niż te wyjściowe 18.000zł (a jak wiadomo większość produktów amerykańskich ma ceny US + 20-30%).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

13aniol => a próbowałeś podłączyć swoją końcówkę bezpośrednio do CD z regulacją głośności i pominąć preamp, fakt potrzebne jest dobre CD. Ja mam integrę MACA i łączę go z CD jako końcówkę.

Witam,jak chodzi o Audio Researcha LS-5 MK III to nieaktualny,wsumie byly tam lampy do wymiany koszt okol 375 $,ale preamp do odania za 10 kzl.Jak chodzi o CD z wyjsciem na koncowke nie wiem czy to dobry pomysl,CD nigdy niezastapi preampa.Jakiej firmy preamp bedzie posiadal miesisty i kontrolowany bas.

13anioł u mnie z końcówki przez CD Accuphase ,bez preampu jest dużo,dużo lepiej, przekonało się wiele osób które u mnie gościły. I między innymi bas jest bardziej żywiołowy -mięsisty. Cały dźwięk dużo bardziej namacalny, otwarty, inna dynamika.

Prosto od TacT duzo taniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13anioł: chesz wpiąć TacTa pomiędzy transport i DAC ? Czy chcesz kupić wersję z przetwornikami C/A i korzystać z samego transportu ? Napisz coś o swoim systemie w "o mnie" bo teraz to jak wróżenie z fusów.

Witam,koncowka Maca-352,CD-Krell 250,B&W 802,glosnikowy Wire World Eclips II,XLR i sieciowka Transparent Reference...reszta w fazie poszukiwan,brakujacym piorytetem jest preamp ktorego poszukuje/odsluchane Classe,Rotel,Krell/czekajace w kolejce Tag Maclaren i TACT 2.0 ,poprostu trzeba spasowac sprzet z upodobaniami.Zaluje ze niedane bylo mi odsluchac Audio Researcha.Narazie gram przedzmacniaczem pasywnym Ri Audio.

parsec: możesz dokonac korekcji akustyki pomieszczenia i chyba także regulować poziom głośności w domenie cyfrowej (tak jak w RDP-1). w takim układzie podłączas końcówkę mocy bezpośrednio pod przetwornik i jesteś zarobiony.

anioł: ta karta z przetwornikami C/A do RCS 2.0 za 500USD nie wróży niczego dobrego.

czy tego KRC-3 słuchałeś na dwóch XLR'ach Transparent Reference (wspominasz tylko o jednym) czy na innej kombinacji kabli ?

13 anioł mam w tej chwili na odsłuchu najwyższy model Preampu AVM 4 ,steruje to MACiem 6850 AC (integrą) i jest bardzo,bardzo dobrze, a nie dawno miałem preamp Tag Maclarena (i było nieźle, ale wtedy nie wyczuwałem różnicy pomiędzy preampem ,a moim CD Acuphase) A teraz jest w pewnych aspektach dźwięku wyrażnie lepiej.

A ja mam właśnie w domu Jeffa Rowlanda Synergy IIi - poezja. Chyba najlepszy solid state jaki do tej pory słyszałem. Jest wręcz aksamitnie gładki, czym dobrze pasuje do Bel Canto.

Nowy kosztuje 6000 USD.

BTW - czy ktos chce kupic KRC-3 w idealnym stanie ? Bo już wiem jaki bedzie mój następny preamp :-)

Elberoth -> zanim uznasz SynergyII za najlepszy SS preamp na swiecie posluchaj Coherence i koniecznie ML No. 32... Niestety ceny zaporowe...

Miales moze okazje sluchac X-1 Passa ze swoim Bel Canto?

Qb1->>>

Synergy IIi jest lepszy od No.32; bardziej muzykalny produkt smoooth like 25 year old Scotch :-)

No.32 jest ogolnie ciemny i jedynie oferuje masywniejszy bass. Jest stanowczo overpriced. Halcro DM-8 lepszy i rowniez mniej $$$$.

Coherence II nie jest juz w produkcji i Synergy IIi jego zastepuje, nawet Jeff preferuje Synergy IIi do Coherence II.

Jedyna konkurencja dla Synergy IIi w tym przedziale cenowym to Linn KLIMAX kontrol, Accuphase C2800 (jezeli kupujesz w Japonii) i Mcintosh C200.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa -> Zgadzam sie - ML'e sa malo muzykalne. Jedno z dwoch. Coherence jest tez mniej muzykalny od Synergy i gra bardziej twardo. Sadze, ze Jeff jest jednak zwolennikiem miekkiego i muzykalnego brzmienia, wiec nie dziwi mnie, ze woli Synergy IIi.

C-200 nie slyszalem, a ze zdecydowalem sie na MC-402 to pewnie naturalnie bede musial go posluchac.

No wlasnie stoje na rozdrozu i co nie zrobie to czegos mi bedzie brakowac. Ostatnio zamknalem oczy w operze i stwierdzilem, ze muzyka na zywo nie jest muzykalna :-)) Kazdy amp jest tak na prawde za wolny. No i wyszlo mi, ze najbardziej przezroczyste i prawdziwe z tych, ktore slyszalem sa wlasnie polaczenia Halcro DM38+DM8 oraz R33H+No.32 i oba zestawy graja ostro i troche 'bright' i sa czule na dobor elektroniki towarzyszacej (do Levinsona pasuja mi C4 i Audio Aero Capitole ale trzeba by sprobowac)...niestety i Halcro i Wspomniane R33H + 32 sa out of my range now :-(

Pozdr.

Moze Manley Shrimp preamplifier? Widze ze polska cena to 9200PLN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qb_1: nie zapomniałem o ML32 ani Coherence, tylko po prostu nie maiłem okazji ich posłuchać. :-)

Jeżeli chodzi o Halcro to nie słuchałem, ale w Hf-Fi News & RR jest dość krytyczna opinia na jego temat Martina Collomsa - a ten, jak wiadomo, zazwyczaj wie co mówi.

Do preampowej "hall of fame" można by jeszcze pewnie dorzucić CJ ART i AR Reference.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.