Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty audio-warte zachodu czy nie?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Audio wymaga dużej cierpliwości i pokory-takową posiadam-jednak np .Pan JAudio pisze same ogólniki podpierajac sie plusujacymi klakierami

To może spróbuj okazać ją też w swoich wypowiedziach zamiast napadać na wszystkich dookoła?

Aż się czytać odechciewa tyle tu jadu się przelewa...

• Użytkownicy+

Zapewne (pomimo nerwów) Martonowi "opłaci" się ten cyrk. Jeśli dojdzie do porównań (wątpię w to, po tym co tu można było przeczytać), to o jakość dźwięku jestem spokojny. No chyba, że będzie to oceniała odpowiednio nastawiona osoba, bądź o specyficznych upodobaniach.

Proszę o większą wstrzemięźliwość we wpisach.

Panowie jest tak-

-wzmacniacz Marton Opusculum jest wyceniony na 98000 pln.

-za 98000 pln mam u siebie nastepujące urzadzenia

Masz też karton kabli za tą cenę...

Jak to sie ma do Martona Opusculum???........................ktoś tu zapewne zwariował!!

Do pęczka kabli - nijak.

Mcintosh jest firma która robi urzadzenia które maja wartość i trwałośc wielopokoleniową-to samo vpi-tylko prosze nie zaprzeczać.

Legendy są ok, ale przede wszystkim to ma grać.

Gdy stał Marton w Melancholii to próbowano go z kolumnami Audio Physic-to nie był udany i właściwy wybór kolumn.

German Physiks, Harpie, Thiele 3,7 i Lipiński... Przynajmniej na takich kolumnach ja słuchałem Martona.

Teraz w salonie HI-TON na Pańskiej 75 można posłuchać Martona z kolumnami German-Physiks oraz z T+A..........obie firmy niemieckie

German Physiks oferuje dzwiek dookólny,natomiast T+A-buduje kolumny z linia transmisyjną.

Wzmacniacz dostepny w sklepie od 19 kwietnia.

Dobór kolumn i toru przypadkowy

Posłuchanie na ML CLX wiele nam powinno wyjasnić-taka moja opinia-lecz niektórzy nie potrafią tego zrozumieć.

Palton

Tego Martona to słuchałes w Łodzi w czasie jednej wizyty?............ile czasu słuchałeś w sumie?

Z tymi kablami to sie nie nabijaj ze mnie-bo bez nich nie ma grania referencyjnego-tzn.nie wyciagniesz tego wszystkiego co jest na płycie.

-bo bez nich nie ma grania referencyjnego-tzn.nie wyciagniesz tego wszystkiego co jest na płycie.

Z calym poszanowaniem dla Paltona ale tutaj sie troche przekonalem Stary ma duzo racji ze bez super kabli jest ciezko o pewien poziom. Ale z drugiej strony Chinole ostatnio robia miedz 6N i dobre ekrany z calkiem dobrymi dielektrykami....;) mozna to dosc tanio kupic ;) Roznice owszem sa ale nie jest to przepasc do bardzo bardzo drogich kabli ;)

No właśnie się zastanawiam, ale może coś jeszcze? W zakresie dac'ów rodzimej produkcji nie za bardzo się orientuję.

Ja proponuję Panu sprawdzić jeszcze DAC Lampizatora. Mój kolega z Warszawy posiada go i jest zachwycony(oczywiście relacja ceny do jakości,dac posiada wyjście lampowe).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja proponuję Panu sprawdzić jeszcze DAC Lampizatora. Mój kolega z Warszawy posiada go i jest zachwycony(oczywiście relacja ceny do jakości,dac posiada wyjście lampowe).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Dzieki za propozycje. O Lampizatorze czytalem. Za 17 tys zl chyba wolalbym kupic cos co przynajmniej wyglada na 17 tys. Wiem, ze to nie jest wyznacznik ale jak ktos chce od nas takie pieniadze to powinien sie postarac zaoferowac cos wiecej niz garazowa obudowe.

Chyba widze, ze jesli chodzi o daci to wybor wsrod rodzimych producentow jest mierny. Coz, trzeba poszukac poza granicami:)

Tak czy inaczej, dzieki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z polskich (prócz Lampizatora) znam jeszcze taki, ale o nim już było (znaczy o McGyverze):

Ukryta Zawartość

post-12308-0-90070200-1367245845_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

• Użytkownicy+

Z calym poszanowaniem dla Paltona ale tutaj sie troche przekonalem Stary ma duzo racji ze bez super kabli jest ciezko o pewien poziom. Ale z drugiej strony Chinole ostatnio robia miedz 6N i dobre ekrany z calkiem dobrymi dielektrykami....;) mozna to dosc tanio kupic ;) Roznice owszem sa ale nie jest to przepasc do bardzo bardzo drogich kabli ;)

Z całym poszanowaniem dla Ciebie Stasiu, ale nie zrozumiałeś przesłania. To, że kable mają duży wpływ, nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o to, że wytworzenie kabli a wzmacniacza, jest rzeczą nieporównywalną. Stary się obrusza na cenę wzmacniacza, a "nie widzi belki we własnym oku" - absurdalnej ceny własnych kabli...

Skończmy już ten offtop.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W tej chwili pasjonuje się dźwiękiem z końcówki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Środek wzmacniacza imponuje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Dźwięk na pewno znakomity, szczegóły podam jak dłużej posłucham.

z polskich (prócz Lampizatora) znam jeszcze taki, ale o nim już było (znaczy o McGyverze):

Porównywałem dac McGyvera z Mytkiem 96. Dla mnie to zbliżona jakość, chociaż inne granie. Ciekaw jestem tego nowego Mytka. Miałem go nawet testować, ale Frantz mnie wyprzedził

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, że kable mają duży wpływ, nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o to, że wytworzenie kabli a wzmacniacza, jest rzeczą nieporównywalną. Stary się obrusza na cenę wzmacniacza, a "nie widzi belki we własnym oku" - absurdalnej ceny własnych kabli...

to akurat nie ma żadnego znaczenia, czy rzecz dotyczy wzmacniacza za 30 tys, kabli za 10 tys, czy kolumn za 300 tys - wszystkie te wartości same w sobie są absurdalne.

w latach 70-tych nikt w wolnym świecie nie zapłaciłby za dobry zestaw stereo więcej niż kilka średnich wypłat.

teraz diametralna zmiana sytuacji nikogo w zasadzie nie dziwi...

tak zmienia się świat - tandetę ma się za darmo w telefonie, a dobre rzeczy są poza zasięgiem

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Użytkownicy+

Ok. Zgadzam się, jednak powtarzam jeszcze raz - nie o to tutaj chodzi. Przeczytaj dokładnie poprzednie wpisy a zrozumiesz. Zacznij

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz proszę, koniec offtopa. Piszmy na temat wątku.

Ukryta Zawartość

Ok. Zgadzam się, jednak powtarzam jeszcze raz - nie o to tutaj chodzi. Przeczytaj dokładnie poprzednie wpisy a zrozumiesz. Zacznij

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz proszę, koniec offtopa. Piszmy na temat wątku.

Obiecalem moderacji,że na temat Martona dam spokój.....reszta info w salonie HI-TON.

Palton

Ale kabelki mam fajowe co nie?

akrool

jestes dorosły,masz fajnego avatara,a piszesz odnosząc sie bezposrednio do mnie o jakimś jadzie-chyba sie pomyliłeś nieco.......tak myślę.

miałeś fajny zestaw AR na którym grałeś tyle lat z niedobranymi kolumnami-gdybyś poprosił o pomoc był byś kontent,a tak jest jak jest.

Niczego nie sugeruj,że np.żółć mi sie ulewa z zazdrości czy coś jeszcze-bo najpierw trza przejść ciężka droge w audio a potem dopiero brylować.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Bardzo funkcjonalne urządzenie.

Do tego gra całkiem sensownie i nie trzeba czekać dwa lata, aż się pan budowniczy ogarnie z problemami życiowymi. Ogólnie lepiej uważać na kultowe lampowe "polskie" konstrukcje. To są propozycje dla cierpliwych i do wzmacniaczy wytrzymujących 70V DC na wejściu.

piszesz odnosząc sie bezposrednio do mnie o jakimś jadzie-chyba sie pomyliłeś nieco.......tak myślę

Uderz w stół....

miałeś fajny zestaw AR na którym grałeś tyle lat z niedobranymi kolumnami-gdybyś poprosił o pomoc był byś kontent,a tak jest jak jest.

Pisałem głównie o Twojej "pokorze", którą deklarowałeś - tu widzę jej kolejny przejaw, chyba Cię nawet polubię za Twój bezrefleksyjny upór :-)

Teraz mam system jeszcze fajniejszy z bardzo dobrymi kolumnami (choć cały czas są to Logany :-)

Obawiam się, że Twoja pomoc jest co najmniej wątpliwa, skoro znasz już dźwięk mojego systemu mimo, .... że go nigdy nie słyszałeś ani nie widziałeś nawet na zdjęciach mojego pomieszczenia - znasz tylko nazwy niektórych komponentów tego systemu - prorok chyba ?!?

bo najpierw trza przejść ciężka droge w audio a potem dopiero brylować.

Wężykiem, wężykiem ...

No i jeszcze uwaga na koniec - wątek jest o polskich produktach audio, więc te Twoje ciągłe wycieczki na lewo i prawo są zdecydowanie nie na temat.

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Czemu ta ...referencja .....nie zdobyla swiata , miala tyle czasu na podboj......ale wiadomo.."dzwiek sam sie obroni"

Referencja jest wtedy gdy wszystko jest referencją-tylko o tym musi wiedzieć i zdawać sobie sprawę każdy słuchający,a nie tylko własciciel pokoju odsłuchowego.

W profesjonalnym podejściu do audio nie ma kompromisów-o tym trza wiedzieć i przekonać sie na własne uszy.

Jestem trochę zażenowany, że trzeba wyjaśniać tak proste wyrazy. No cóż, jak trza to trza.

referencyjny

1. «ustalony z góry, stanowiący punkt odniesienia»

2. «wynikający z podziału na poszczególne kategorie»

3. jęz. «odwołujący się do rzeczywistości pozajęzykowej»

Producenci sprzętu często w nazwie dodają do nazwy modelu danego urządzenia słowo reference aby wskazać na kategorię w danej linii produktu - patrz znaczenie 2.

Nie należy tego więc mylić ze znaczeniem 1. Wzmacniacz referencyjny byłby więc punktem odniesienia dla danych rozważań.

W zasadzie z Waszych wypowiedzi wynika, że uważacie, że MOR jest (lub byłby po dodaniu do odpowiedniego toru) składnikiem systemu referencyjnego, choć z Waszych innych postów można mieć co do tego wątpliwości.

Proszę konkretnie bez wodolejstwa.

Uderz w stół....

Pisałem głównie o Twojej "pokorze", którą deklarowałeś - tu widzę jej kolejny przejaw, chyba Cię nawet polubię za Twój bezrefleksyjny upór :-)

Teraz mam system jeszcze fajniejszy z bardzo dobrymi kolumnami (choć cały czas są to Logany :-)

Obawiam się, że Twoja pomoc jest co najmniej wątpliwa, skoro znasz już dźwięk mojego systemu mimo, .... że go nigdy nie słyszałeś ani nie widziałeś nawet na zdjęciach mojego pomieszczenia -

Napiszę jak prorok jak sobie już tak życzysz........tylko sie nie gniewaj))

Czy kolumny odstawiłeś od klatki schodowej??.............i co prorok czy Kaszpirowski??))

Chłopie daj na luzik,bo miałeś fajny zestaw AR-który rozkompletowałeś z niepasujacymi do tego kolumnami.......które jednak zostały))

Wiesz że na zamiany jest zawsze jeden oszukany..........tak naprawdę to oszukałeś się sam))........ale kino w pcm

To może spróbuj okazać ją też w swoich wypowiedziach zamiast napadać na wszystkich dookoła?

Aż się czytać odechciewa tyle tu jadu się przelewa...

Piszesz bezpośrednio do mnie ,a póżniej coś tam,coś tam o uderzeniu w stół........................czy wszyscy w Twoim domu zdrowi zapytam grzecznie?

Czy kolumny odstawiłeś od klatki schodowej??.............i co prorok czy Kaszpirowski??))

Ani jeden, ani drugi, co najwyżej procentów za dużo było dziś wieczorem tyle tych kropek nastawiałeś :-)

Strzelasz na oślep i do tego ślepakami - jakiej klatki schodowej? o czym Ty gadasz?

Chłopie daj na luzik,bo miałeś fajny zestaw AR-który rozkompletowałeś z niepasujacymi do tego kolumnami.......które jednak zostały

He he he - prowokacje, prowokacje - jak Ci się podobał to sobie kup podobny i daj wreszcie spokój z oceną systemów, których nie znasz.

czy wszyscy w Twoim domu zdrowi zapytam grzecznie?

Nie dość, że pokorny to jeszcze grzeczny.... :-)

Przez szacunek dla innych forumowiczów nie ciągnę już dalej tej dziecinnej wymiany, bo zaczyna to przypominać zaczepki przy trzepaku.

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dużo spokoju ducha i dobrej muzyki w długi weekend.

Bardzo Cie polubiłem szczególnie za Twoje śmieszne odpowiedzi...........tak trzymaj))

Pozdrawiam również serdecznie,oraz niech Ci się przyśnią te wymarzone Twoje kolumny.

-wzmacniacz Marton Opusculum jest wyceniony na 98000 pln.

to drogo? normalnie

a Bonasus tańszy?

Struss R500 kosztował 140 000, prze 3 lata sprzedano 2szt (podobno)

Twoich kabli po 17 000 za parę ile sprzedali?

a Lampizatorów po 4 000 € ile Fikus ożenił?

a ilu tu fachowców od audiofilji z worami luźnej kasy do wydania bije pianę w tym wątku?

już dawno powinna tu wisieć listę zapisów na Martona

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

fikus to sobie nawet chyba nieźle radzi z tą jego polityką ala audio note - świadczy o tym chociażby to że dużo osób omawia, słuchało i ma jego produkty za granicą - nie zmienia to faktu że jego sprzęt to dla większości zwykła "druciarnia" - niektórym to jednak nie przeszkadza bo zwyczajnie widzą w sprzęcie rękę ludzką i to nawet jest czasem odbierane jako pozytyw

• 1 rok później...

witam wszystkich

Mieszkam w Łodzi i stałem się posiadaczem takiego cuda. Bluetooth Analog System

IMG_04981.jpg

Niby nie powinno działać Hi-Endowo ale odsłuchy przeczą wszystkiemu. Co zrobić. Czy ktoś z was testował podobne systemy. Mój cd exposure 3 nie daje rady.

Obecnie słucham tylko z tego źródła. Pozostałe elementy to wzmacniacz lampowy 300B, kable srebrne, a nawet tor analogowy Adfontes.

Bluetooth nie ustępuje analogowi!!!!!!

To jest przedwzmacniacz lampowy z wbudowanym Bluetooth. Dźwięk z telefonu tabletu poprzez np spotify nabiera cech audiofilskich. Jakość dźwięku powalila moich znajomych i juz chcą tez mieć to u siebie. Firma Jag elektronics.

• Redaktorzy

Cech audiofilskich, cóż. W każdym razie produkt na czasie i pewnie dobrze, ze dźwięk z takiego źródła da się tak dobrze uzdatnić. Niegłupia koncepcja. Tym bardziej że jak znam ich produkty, nie jest to bardzo drogie.

Każdy z moich znajomych tak mówił. Sam nie wierzyłem. To nie powinno aż tak grać. Kosztuje 2500 zł. Ale nie tylko mój cd poszedł do szafy. Jakość dźwięku jest lepsza od drogich cd z osobnym dac. Trzeba posłuchać bo i tak nikt nie uwierzy. Wiem ze na pewno będzie na audioshow w Warszawie , ale to dopiero pod koniec roku. Ja jeszcze

zmieniłem lampy na sylwanie i jest jeszcze lepiej. Bogato, duża masa dźwięków piękny bas i szeroka scena. W porównaniu do gramofonu adfontes nie boli jak zmieniam zródło. Reszta moich zabawek to 300b dobre kable itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.