Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z Transparentem

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

W Finlandii sa 2 jezyki urzedowe, finski i szwedzki.

Owszem, dla posiadaczy rzeczonego kableka zdejcia frustrujace a i cala dyskusja dosc jednostronna - dowalmy transparentowi (delikatnie ale jednak).

Inna sprawa, ze skoro kableki ladnie graja to co za problem?

pzdrw

soso

Wiem że to podstawowa linia :)) ale nie mamy powodu do przypuszczeń że zawartość "magicznej" puszki w innych modelach jest inna.

Problem czy nie , zachęcająco to nie wygląda :))

mciej: nie rozumiem naczym polega twój problem. Transparent nigdy nie twierdził, że liczba elementów w puszce w JAKIMKOLWIEK ich kablu jest większa niż 3. Twierdzi jedynie, że w tych droższych kablach części są lepszej jakości (zapewne zatem trochę większe) i bardziej precyzyjnie dobrane. Jeżeli ludzie patrzą na puszkę i oczami wyobraźni widza w niej setki części to ich sprawa.

Kable Transparenta to nie tylko "magiczna puszka na kawałku drutu" ale również wyrafinowana konstrukcja samego przewodu. Na efekt końcowy, w postaci kapitalnego brzmienia, ma wpływ suma tych dwóch czynników.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam

Elberoth - ja z tym nie mam żadnego problemu, to nie moja półka cenowa - problem to będe miał jak mnie będzie stać na Transparenty , czyli nie za prędko, a kupować ich do pianocrafta też raczej nie ma sensu.

Przeczytałem natomiast wątek i widze że wy macie problem z Transparentem, a zwłaszcza z magiczną puszką - i tak się złożyło że dostałem ten link - więc jestem przekonany że kogoś zainteresuje co w niej naprawdę siedzi . Co z tym zrobisz to Twoja sprawa. :)))

A od siebie dodam, że jak na magię to troche za dużo tego kleju w środku. :))

Pozdrawiam.

Elberoth - " Kable Transparenta to nie tylko "magiczna puszka na kawałku drutu" ale również wyrafinowana konstrukcja samego przewodu. Na efekt końcowy, w postaci kapitalnego brzmienia, ma wpływ suma tych dwóch czynników "

Podzielam Twoje zdanie na ten temat w 100% , a może i 1000% :))

A co tam w puszce , to mnie g .................................... :)))

mciej - " Elberoth - ja z tym nie mam żadnego problemu, to nie moja półka cenowa "

no właśnie , więc Twoja opinia jest :(((

najpierw posłuchaj u kogoś , jeżeli Ciebie niestać na to , a potem pisz na ten temat :((

>>> Analog

A jaka jest ta moja "opinia" bo ja nic nie wiem żebym miał jakąś. Nic też o tym nie napisałem, więc bądź tak dobry i nie czytaj mi w myślach bo to krępujące trochę. :)))

Zdumiewa mnie czasem wasza nadwrażliwość nawet na zwykłe informacje o sprzęcie, zwłaszcza że mój post to nawet nie była krytyka, to była ciekawostka.

Jeżeli uważasz że kable Transparenta grają doskonale - w porządku - co mi zresztą do tego?

Nie mam zwyczaju wypowiadać się co do sprzętu którego nie słyszałem, nawet jeżeli czytałem o nim w gazetce :)) - pokazałem wam zdjęcia ktore zdobyłem - wnioski wyciągajcie sami.

A fakt że nie interesuje was za co płacicie i co jest w puszce pozwala mi wysnuć pewne wnioski na temat sposobu w jaki oceniacie różny sprzęt (wypowiadając potem opinie na forum). Wnioski mało optymistyczne.

Pozdrawiam i życze więcej tzw. luzu :))

Jak dla mnie to w puszce moze byc nawet krowie łajno (byle smrod sie nie unosił) - pod warunkiem ze zagra lepiej niz inne druty w tej cenie - proste (jak drut). Rownie proste jak to ze nie kupilbym takiego kabla do swojego systemiku wartego kilka kzl. Dziwi mnie natomiast fakt, ze zawsze najwiecej na temat tzw. hohszaplerstwa i naciagactwa firm kablarskich maja do powiedzenia osoby, ktore swoje doswiadczenia audio opieraja na sektorze budzetowym. Na jakiej podstawie te autorytatywne stwierdzenia panowie?

Ten bsydki mciej napisal takie stlasne zecy... :<

Doprawdy...czytanie ze zrozumieniem...powody tego niezdrowego podniecenia moim postem są zupełnie niezrozumiałe dla mnie - a pierwszemu który jednoznacznie wskaże, w którym to miejscu zarzucałem jakiejkolwiek firmie manipulacje wyślę pocztą Pianocrafta z odręczną dedykacją... :)

Gonarek częstotliwość używania zdrobnień w stosunku do mojego nieszczęsnego piano sugeruje że próbujesz leczyć jakieś kompleksy; ja jestem z natury życzliwy więc moge ci tylko życzyć powodzenia - polecam też wyszukiwarke, gdzie znajdziez wielu posiadaczy technicsów - może szybciej ci kuracja pójdzie.

jakie zdrobnienia? jaka czestotliwosc? Gdzie ty sie doczytales w moich wypowiedziach aluzji do twojego pianocrafta? Dziwne, ze wogole wzioles te uwage do siebie, bo mialem na mysli konkretnie 3 osoby ktore w takich sytuacjach zazwyczaj zabieraja glos, krzyczac "wszystkie kable to sciema". Nie dotarly jeszcze do tego watku, bo najwyrazniej zbyt sa zajete dyskusjami w swoim ulubionym dziale, ale nie watpie ze wkrotce to nastapi. mcieju - jeszcze co do tego linku z fotkami wybebeszonego transparenta - nikt nie ma do ciebie o to pretensji (jak zdajesz sie sadzic), co wiecej - nie byles nawet pierwsza osoba w tym watku, ktora tego linka podala. Jestes chyba troche nadwrazliwy, ze o sklonnosciach do polemik nie wspomne ;).

• 1 miesiąc później...

Elberoth - Po przeczytaniu tego wątku widzę , że jesteś obeznany w tym temacie :)

Czy mógłbyś mi coś więcej powiedzieć na temat interkonektu TA Reference XL , o numerach 3245 i 3246 ?

Będę bardzo wdzięczny za Twoje jakiekolwiek informacje :)

Pozdrawiam

Broda, przeceniasz moje mozliwości :-) myślę, że najprościej będzie napisać maila do TA.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 rok później...

Czas leci, gusta i zachcianki się zmieniają, doświadczeń forumowiczom przybywa stąd odświeżam wpis :-)

Interesuje mnie jakie jest Wasze zdanie albo doświadczenie na temat różnic i podobieństw (jeśli wogóle występują) sparingu interkonektów XLR:

Transparent Ultra XLR - Fadel Art Aeroflex Plus XLR - Cardas Golden Reference

Moje odczucie tak na 1 ogień z porównania TAU i CGR:

Cardas wydaje się mieć bardziej energetyczny bas, lepsza konturowość ogólnie minimalnie gładszy.

Transparent bardziej przejrzysty, więcej powietrza, równie gładki ale mniejsze wypełnienie.

Co Wy na to?

Dodam jeszcze, że przy odsłuchu IC korzystam z sieciówki Transparenta Reference (CD), głośnikowy jak w o mnie, jutro zmięnię na Transparenta. Nie wszystko od razu :-)

Fadel Aeroflex Plus dojdzie w poniedziałek :-)

Miałem CGR przez 2 lata, teraz mam TA Ref w/MM i ... nic ci nie powiem o różnicy w brzmieniu. Razem z kablem (CGR) sprzedałem cały front end, więc nie mam jak porównać. Generalnie sa to jednak najbardziej przejrzystae z Cardasów, które ogólnie należą do mulersów.

Ostatnio miałem okazję krótko porównać TA ref w/MM do Fadela Coherence (topowy model Fadela) i preferowałem tego ostatniego. Więcej powietrza i bardziej otwarta góra. Ale ogólnie TA nie jest zły, jest remarkably transparent, so to speak :-)

Dodam jeszcze, że niewygrzany TA Ref grał bardzo jasno i jazgotliwie. Potrzeba mu kilkudziesięciu godzin na dotarcie. No i jest jeszcze ta niezrozumiała polityka TA - wersja XLR kosztuje 2x drożej niż RCA :-O

cles - oczywiście zapraszam, ale niestety/stety będziemy musieli posłuchac na moich kablach - nikt mnie nie namówi aby jeszcze raz przekładać kable w Avalonach ... i to dwa razy jednego dnia.

Dzięki Elberoth,

Ja akurat nie oceniam Cardasa GR jako mulersa, choć wydaje się w pierwszym porównaniu ciemniejszy od TA Ultra, to jednak z TA Ultra jest jak dla mnie zbyt przejrzyście :-))

pozdrawiam

Porównania i wybór IC zakończyły się wynikiem, który sugerował wcześniej ABs, tj.

wybrałem Fadela jako ten najbardziej uniwersalny, zachowujący pewne cechy cardasa - wypełnienie brzmienia oraz przejrzystość transparenta.

Poza tym, z fadelem wyszła dziwna sprawa, ponieważ mam model Fadel Art Aeroflex Reference a nie Plus. Podobno niczym się one nie różnią jednak dystrybutor (Audio System) nie bardzo potrafił wytłumaczyć czy aby na pewno to te same kable. Reference jest nowy, stąd moje zdziwienie, że nie znalazłem go w ofercie AS.

Tak przy okazji wyszło też, że niby niewzruszony na zmianę kabli zasilających Ikemi bardzo polubił się z Powercordem Transapareneta - Reference, dlatego też Bartek1 zmienił właściciela a TA Ref. już nie wypinałem i został :-))

• 10 miesięcy później...

Jak to jest w koncu z tym oznaczeniem Transparentow??

Jezeli kabel jest w oplocie, a na puszce nie ma zadnych numerow tylko sama nazwa Transparent >Balanced MusicLink Super< to jaki to jest transparent?, tak samo na wyzszym modelu ultra na puszce rowniez nie ma zadnych numerow, jak to rozumiec??

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

Witam. Po pierwsze na wstępie zaznaczam, że nie mam zamiaru rozpoczynać kolejnej świętej wojny a moje pytanie będzie dotyczyło samych nizin Transparenta. Czy którykolwiek z Was miał do czynienia z modelem Transparent Cable HP14 (-2 lub-4) i mógłby podzielić się wrażeniami. Wiem,że jest to kabel ""podtynkowy", ale spotkałem się w sieci z kilkoma wcale nie tak tanimi systemami, których właściciele nie mieli do niego większych zastrzeżeń.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

No tak Ultra RCA zakupiłem. Na świeżo wypiąłem Audionova Abiogensis i wpiąłem Transparenta. Hmm. Więcej detali. Powietrze. Przejrzystość. Jakieś echa. Wszystko dźwięczy. Basik ciut lepszy. Ale w sobotę zrobię sobie dłuższą sesję odsłuchową.

Pytanko - na Audiogonie sprzedają 8ft Transparent reference (ale chyba pierwsza wersja bo numer seryjny 0553). Warto za 1500$???????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.