Skocz do zawartości
IGNORED

B&O Beocenter 8500 plus BeoVox S45-2

Goonie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno kupiłem swojego pierwszego B&O.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś miał styczność z tymi B&O ? Stan jest idealny - kupiłem go w Danii od bardzo miłego starszego Pana.

Całość chcę podpiąć pod

Ukryta Zawartość

myślę że powinno to zagrać bardzo przyzwoicie. Pod zestaw będzie podpięty stary poczciwy Adam z AT95.

Podobno beocentery 8500-9300-9500 to cholernie dobry sprzęt. Czy ktoś miał z nimi styczność ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91745-bo-beocenter-8500-plus-beovox-s45-2/

Miałem Beovox S45.2 i większe S75.

Identyczny charakter - bardzo, bardzo jasne, szczegółowe, czasami wręcz igiełkowate brzmienie. Dużo średnich, dużo wysokich, bas bez szaleństwa, ale dobry jak na obudowę zamkniętą. Nie do każdego rodzaju muzyki i nie do przypadkowego zestawienia.

"Fortepianów" B&O nie miałem okazji słuchać. Ponoć to gra. Firma była pionierem w rozwoju technologii cyfrowych wzmacniaczy.

Miałem Beovox S45.2 i większe S75.

Identyczny charakter - bardzo, bardzo jasne, szczegółowe, czasami wręcz igiełkowate brzmienie. Dużo średnich, dużo wysokich, bas bez szaleństwa, ale dobry jak na obudowę zamkniętą. Nie do każdego rodzaju muzyki i nie do przypadkowego zestawienia.

"Fortepianów" B&O nie miałem okazji słuchać. Ponoć to gra. Firma była pionierem w rozwoju technologii cyfrowych wzmacniaczy.

Czy do pokoju 20m , właśnie pod tego 8500 potrzebuję aż tak dużych kolumn (s75) czy spokojnie zadowolę się dźwiękiem z 45tek ?

wiadomo s75 będą grały głośniej... ale nie jestem fanem dudnienia.

o tych kolumnach nasłuchałem się samych dobrych rzeczy... podobno są bardzo dobre.

muzyka bardzo różna - lata 80 (elektronika) i rock 70 / 60

mam nadzieję że to zagra.

W Polsce dużo osób mówi że B&O to tylko design... no ale come on - przecież to musi grać.

Do 20m2 S75 nie będą za duże. Te kolumny nie dudnią, bo nie mają bassreflexu. Mają dość wysoką skuteczność, bardzo łatwo je napędzić i dość łatwo osiągają duże natężenia dźwięku. Może być niewielkiej mocy wzmacniacz, ale o ciepłym, miękkim brzmieniu - np. Luxman, stary NAD, Sony ES.

Problemem S75 jest konieczność przeglądu średniotonowców. Często (ze starości) przerywają się przewodziki pod kopułką.

Rozumiem. bardzo dziękuję za wypowiedź w temacie :) zrobię "próbę" na 45 - mój kolega takowe posiada :)

Proszę bardzo:)

Wtyki w kolumnach trzeba podłączyć - kropka plus, płaski minus.

• Redaktorzy

Witam niedawno kupiłem swojego pierwszego B&O.

Ukryta Zawartość

Właśnie takiego B&O odkryłem kiedyś w domu niedoszłych teściów w Hastings. Po starciu półcentymetrowej warstwy kurzu i pociśnięciu w jakimś miejscu obudowy urządzenie rozjarzyło się wszystkimi światełkami. Po przynajmniej pięciu latach leżenia w kącie było w pełni sprawne... Klasa maszyna.

Ukryta Zawartość

a ja właśnie ustrzelilem kombajn beovox 5000 oraz beovox 2500 :)) to są te potężne monitory z końca lat 60tych z dodatkowymi dyfuzorami wysokotonowymi, będę próbował napedzic to monoblokami klein hummela na el84...

Panowie, czy między S45 a S45.2 jest słyszalnie różnica? Warto dołożyć parę dyszek? Pokój ok. 20m2. Są jeszcze w podobnych pieniądzach S30.

Potrzeba do nich podstawek czy będą dobrze grały na wygłuszonej podłodze (kudłata wykładzina z podbiciem filcowym)? Oprócz chwalonej średnicy i góry da się z nich uzyskać troszkę kopa sekcji rytmicznej?

Panowie, czy między S45 a S45.2 jest słyszalnie różnica? Warto dołożyć parę dyszek? Pokój ok. 20m2. Są jeszcze w podobnych pieniądzach S30.

Potrzeba do nich podstawek czy będą dobrze grały na wygłuszonej podłodze (kudłata wykładzina z podbiciem filcowym)? Oprócz chwalonej średnicy i góry da się z nich uzyskać troszkę kopa sekcji rytmicznej?

Dźwiękowo bardzo podobne, głośniki chyba te same. Obudowa inna - tył S45 nie jest płaski tylko pochyły i wykonany z jakiegoś plastiku. Mają otwory i są przystosowane do powieszenia na ścianie. Wersja S45.2 jest jakby solidniejsza w tej kwestii.

Bezpośrednio na podłogę się nie nadają. Konieczne są jakieś niewysokie podstawki.

można zrobić do nich podstawki - stelaże . Ja już mam ugadane takie stelaże ze znajomym kowalem - spawaczem :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne podstaweczki. Te kolumny nie są takie małe więc nie trzeba ich stawiać wysoko. W oryginale też są takie stalowe. Oprócz dobrej jakości dźwięku zaspokoją moje wymagania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ładne podstaweczki. Te kolumny nie są takie małe więc nie trzeba ich stawiać wysoko. W oryginale też są takie stalowe. Oprócz dobrej jakości dźwięku zaspokoją moje wymagania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Kolumny małe nie są - ale ja nie mam nic na podłodze, panele. Więc te podstawczaki mogą się przydać. Podobno postawienie ich na podłodze poprawi bas ? z tego co czytałem :)

Nic muszę jeszcze z kablami zawalczyć - w kolumnach jest przerobiony tył , kabelki wkręcane lub bananki.

nie mam pojęcia o kabliszonach :) muszę dzisiaj się dobrze zastanowić co i jak. A wtyczki muszę przerobić na standard od B&O

Na TOP kable nei mam kasy - a muszę kupić sporą długość jakieś 6-7-8 metrów .

Chyba że kupię lepsze kable a kolumny postawię bliżej. Sam nie wiem :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.