Skocz do zawartości
IGNORED

Jeszcze raz słuchawki 500-800 zl

Luc

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poradzić się doswiadczonych bywalców tego forum w sprawie kupna słuchawek z przedziału cenowego 400,500-800 zł. Przede wszystkim zależy mi na liniowośći charakterystki, czyli braku wszelkiego rodzaju "fajnie brzmiących" podbarwień. Słucham głownie jazzu klasyki i ogólnie muzyki instrumentalnej akustycznej. Zależy mi przede wszystkim na precyzji odzwierciedlenia przestrzeni, planow i precyzyjnej lokalizacji zrodel Jakie firmy mozna brac pod uwage ? Senheiser, Koss (?) Beyerdynamic, co jeszcze ? Co warto wybrac z tego przedziału cen ? Które słuchawki spełnią ogólnie takie wymagania pozostając w przyzwoitej cenie ?

Zależy mi na odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/9184-jeszcze-raz-s%C5%82uchawki-500-800-zl/

Bez podbarwien,neutralne...uczciwie wykonane...Beyerdynamic DT 150 Pro!Za okolo 850 ZL!

Ale uwazaj wymagajace od wzmaka....niemalo sluchawkowcow lezy i kwiczy z tymi sluchawkami...

Zaraz ktos dopisze ze tylko Senncheisser HD600 lub 650.... bajki!Na zimno sobie porownaj....bo zarobic trudno a wydac latwo!

Nie dysponuje wyszukana elektronika łagodnie mowiac nie wpominajac o wzmacniaczach sluchawkowych a sluchawki mialyby zastosowanie uniwersalne, -800 to górna granica. Moze jeszcze jakies propozycje ?

Optyalnie było by 500-600 zł...

Faktycznie HD580 są tylko "pi razy drzwi" podobne do 600-tek. Słuchałem jednych i drugich (600 mam na właśność). Nigdy więcej nie chciałbym zakładać ponownie 580-tek. Tam wszystko się wzbudza - cała obudowa gra. Koszmar. Za 800 pln można dostać HD-600 z drugiej ręki. Tylko jeżeli nie masz dobrego wzmacniacza słuchawkowego to zapomnij o pozytywnych wrażeniach.

Luc--Jeśli nie posiadasz jak napisałeś wyrafinowanej elektroniki ,to nie wyrzucaj kasy w błoto.Philipsy w granicach 200 złotych spełnią Twoje oczekiwania.Każde słuchawki z wyższej półki tylko obnażą niedoskonałości Twego systemu.

Czytajac preferencje - jazz, akustyczna, klasyka - to polecalbym AKG 501. Mam z lepszych AKG 501 i HD 600. Z tych dwoch gdybym musial jakies oddac to padloby na 600. Do AKG 501 ma po prostu slabosc. Sa nie tak efektowne w pierwszej chwili bo nie porazaja jasnoscia brzmienia i podparciem basowym jak HD 600 ale maja inne walory wsrod ktorych jest na pewno muzykalnosc. W opiniach chyba pisalem o tych sluchawkach to mozna przeczytac jak kto ma czas i ochote. No i dobrze jest dokupic wzm do sluchawek tej klasy.

pzdrw

soso

AKG są w przystępnych cenach ?

Nawiasem mowiac sluchawki za 200 zł Philpsa odpuszczam sobie na wstepie pomimo slabiutkiego sprzetu.

NIe chodzi mi o to, żeby moj sprzet brzmial dobrze, tylko zeby sluchawki przekazywaly wiarygodnie wszystkie niedoskonalosci nagran i elektroniki w sposób obiektywny

Hmm, czy aby hd-600 miało takie mocne podparcie basowe? Raczej niekoniecznie. Zresztą to kwestia punktu odniesienia. Faktycznie są mocno przejrzyste i słychać przez nie wszystko (nawet skrzypienie stołków pod muzykami). Niektórzy tego nie akceptują, inni właśnie takiej szczegółowości poszukują. Owa jasność 600-tek bierze się z ich przejrzystości i analityczności. Warto je zatem łączyć z dobrymi wzmacniaczami lampowymi.

Niestety z tego co się orientuje, to nie ma w poblizu "oddzialu" MM...Czy to są stałe ceny czy tylko czasowe "promocje" ?

Dlaczego sądzisz że słuchawki za 600 zł powinny dzialac ze swoim wzmacniaczem ? Szumy i zniekształcenia z Technicsa, to oczywistosc, ale ja chciałbym je uslyszec...tak jak wszystkie detale nagrania bo poki co to moge sobie je tylko interpolowac w glowie :-) To inaczej-jakie słuchawki w jakiej cenie zapewnia konfortowy i precyzyjny odsluch w warunkach mocno domowych ?

Bo wzmaki czy Cd-eki zazwyczaj mają cieniutkie wejścia słuchawkowe i nie wykorzystasz potencjału dobrych słuchawek. Kto raz usłyszy słuchawki grające ze wzmakiem słuchawkowym już nigdy nie powróci do wejść słuchawkowych w wzmakach i cd, bo zwykle są fatalne :-(

I w związku z tym, że posiadam odtwarzacz za 1.000 zł mam nie kupować dobrych słuchawek ?

Nie, nie, ja nie jestem z tych, co lubią jak "dobrze brzmi". Chce żeby było słychać kompletnie wszystko, nawet niedokładności sprzętu, czy zniekształcenia wzmacniacza CD, byle do 800 zł ...Chodzi o maksymalną wiarygosność na każdej klasy zrodle. No więc ? Senheiser ? Koss ? Czy co ?

Do odtwarzacza za 1000 zł pasują słuchawki za max 150-200 zł. Droższe nie zagrają wiele lepiej z takim źródłem, a nawet mogą zagrać gorzej, tzn. wydobyć wszystkie jego wady.

Zresztą weź odtwarzacz pod pachę, pojedź do sklepu i sprawdź.

Poza tym słuchawki wysokoohmowe typu HD 600 nie zostaną "pociągnięte" przez CD, jeśli już koniecznie chcesz korzystać z wejścia CD to kup słuchawki 32-50 ohm za....150-200 zł jak radzi Zbig.

No tu już nie ma Pan racji. Słuchawki za 150 zł ? Czy Pan żartuje ? Mnie naprawdę interesuje profesjonalne, analityczne słuchanie, a do tego celu, nawet pomimo słabej elektroniki nie wystarczą nawet słuchawki za 300 zł, bo przestrzen bedzie nie do konca wiarygodna, separacja instrumentow niewystarczajaca, wyzszych harmonicznych brak niemowiac juz o przekazaniu takich subtelnosaci jak rozwibrowane powietrze po wybrzmieiu akordu orkiestry tutti. Prosze sie opamietac z tym "dobrze brzmi" bo juz pisalem ze chodzi mi o precyzje odwzorowania cech nagrania i charakterystyki sprzetu. Wzmacniacz wprowadzi zniekształcenia, szumy, uszczupli obraz, ale jednak ten sygnal przekaze z mniejszymi lub wiekszymi "stratami" . Niskiej klasy słuchawki-NIE, bo przetwornik po prostu nie nie poruszy powietrza w nalezyty sposob. Wiec nie przeginajcie, bo sluchac po prostu trzeba umiec, CD za 1000 zl jednak cos juz przekazuje, tylko trzeba umiec to wychwicic. Dobre słuchawkii sa niezbeden, tak jak i kolumny

A słuchawki za 200 to ja własnie mam i nie wygadujcie panowie farmazonow-mialem okazje podpiac studyjne słuchaweczki pod Technicsa i pomimo slyszalnych wad sprzetu i "słabego brzmienia" (co to wogole znaczy)wynikajacego z wad elektroniki, czytelnosci, przejzystosc nagrania była jak na te warunki wzorcowa

Słuchu się nie kupuje ze wzmacniaczem. A więc do rzeczy-mowic co mam wybrac

Patrz wyżej - CD za 1000 zł z wejściem słuchawkowym mizernej jakości nie napędzi drogich słuchawek zapewne ! - jest to wyrzucanie kasy w błoto :-( Słuchawki za 800 zł + wzmak za co najmniej 700 zł ma sens, lub tanie słuchawki + wejście w CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.