Skocz do zawartości
IGNORED

OZ BR czy TL?

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony widzę że u meloV8 druga górka jest o 10 dB wyższa niż pierwsza a u mnie jest pierwsza trochę wyższa to może jednak coś ten BR daje.

Bo BR na koncu ma filtrowac czesc pasma, dziala dolnozaporowo, dlatego gorka z rezonansu pofalowego jest nizsza. Podobnie jest w liniach z Coupling chamber.

meloV8 jaki masz długi kanał?

Jakos kolo 132cm.

Nieważne. Jeżeli chodzi o zejście to lepsze rezultaty miałem na tym głośniku w BR bodajże w 8 litrach. Przy czym ten kopniak TL naprawdę mi się podoba. Jednak brakuje najniższego basu. W BR takiego odczucia nie miałem.

Ale zapomniałem że nie ma zwrotnicy. Trzeba uwzględnić baffle step.

Z tego co widzialem na pomiarze, to obudowa jest dostrojona do kolo 60hz, wiec faktycznie nie bedzie niskiego basu. Mysle, ze na tym glosniku spokojnie mozna wiecej wyciagnac.

Jeżeli zdecyduję się na TL to kanał będzie dłuższy. No ale w TL nie mam żadnego doświadczenia. Jakimi darmowymi programami można symulować TL?

Krzysztof szukaj głośnika o Fs 30-35 Hz

Ja raczej chcę wykorzystać głośniki które mi się walają od dłuższego czasu na półce. W Hobby HiFi zrobili kolumienki na SB Acoustics tej samej wielkości który miał rezonans przy 70 Hz i kolumienki zeszły do 40 Hz czyli że się da. Tylko że nie za bardzo czuję jakim sposobem oni robia te Fuzzy TL.

Wklejam kilka zdjęć tych kolumn.

A jak mi coś z tego wyjdzie to się może pokuszę na coś co schodzi naprawdę nisko w obudowie TL.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-74703600-1329939260_thumb.jpg

post-13669-0-41473100-1329939401_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tu widze zwykla linie transmisyjna, a nie jakies Fuzzy czy fusy :) Tunel zmniejsza swoj przekroj w sposob plynny. Obudowa ma duza pojemnosc, wiec to pomaga w zejsciu nizej.

Mam na "warsztacie" saby greencone, ktorych Fs jest w okolicy 95hz, a moge odpowiednim tunelem zrobic 50hz, no problemo.

Ja tu widze zwykla linie transmisyjna, a nie jakies Fuzzy czy fusy :) Tunel zmniejsza swoj przekroj w sposob plynny. Obudowa ma duza pojemnosc, wiec to pomaga w zejsciu nizej.

Mam na "warsztacie" saby greencone, ktorych Fs jest w okolicy 95hz, a moge odpowiednim tunelem zrobic 50hz, no problemo.

W Hobby HiFi twierdzą co innego. Podobno przekrój zmniejsza się nieregularnie i ostatni otwór jest strojony przekrojem i długością do reszty obudowy jak BR. Nieważne. Spróbuję jutro dołożyć jeszcze dwie poprzeczki żeby przedłużyć tunel i wytłumię ścianki gąbką. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Dociąż menbrame i zrób najwyżej trzy zakręty.

Ten głośnik ma i tak za małą efektywność a do tego ma przenosić do 2.5 kHz dlatego przy membranie na pewno nie będę nic grzebał.

No tak, chca wynalesc kolo na nowo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Meadowlark robili cos takiego, tylko z mniejszym przekrojem.

Poza tym widze po charce, ze rezonans polfalowy i tak wlazi im na charke, po czym jest niewielka zapadlosc pasma ( zwarcie ). To mi mowi jasno, ze tunel promieniuje w szerokim pasmie, jak z typowej TL z glosnikiem z niewielkim offsetem lub jego brakiem.

Ukryta Zawartość

No tak, chca wynalesc kolo na nowo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Meadowlark robili cos takiego, tylko z mniejszym przekrojem.

Poza tym widze po charce, ze rezonans polfalowy i tak wlazi im na charke, po czym jest niewielka zapadlosc pasma ( zwarcie ). To mi mowi jasno, ze tunel promieniuje w szerokim pasmie, jak z typowej TL z glosnikiem z niewielkim offsetem lub jego brakiem.

Jak widać bełkot marketingowy można znaleźć nie tylko w sklepach ale również w czasopismach Audio.

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tak sobie obserwuję tylko, ale przypadkiem coś znalazłem:

http://tablica.pl/oferta/obudowy-applause-peerless-hl-600-IDD0yf.html

Coś taniego do doświadczeń, prawie gotowiec. Jak dla mnie za daleko, ale jak ktoś mieszka bliżej... ;)

Witam . Co specjaliści powiedzieli by o tej konstrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że trochę nie na temat ale zastanawiam się co dalej. Puszczać tego Daytona jako szerokopasmówkę czy może dodać wysokotonowy. W jedynym wypadku czeka mnie dosyć skomplikowany filtr a w drugim zwrotnica. Zresztą nawet bez filtru brzmi to całkiem przyzwoicie tak że nabrałem ochoty na puszczenie go jako szerokopasmowy.

Ewentualnie czy Tonsil GTC/11/130 (tytanowy) da się podzielić przy 3,5kHz czy przy tym podziale zacznie może już się pocić?

Wklejam pomiar na osi i przy 30 stopniach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie dolny podział jest zrobiony zbyt optymistycznie - cewka 10mH przy wooferze 8ohm bez kompensacji rezonansu... Skutki widać - w postaci podbicia 70Hz. Podobne zastrzeżenie można sformułować względem filtru highpass średniaka. No i rezonans tej hybrydy BR - TL przy 130Hz. Takie zwyczaje są zresztą powszechne również w konstrukcjach firmowych, i dlatego nie dziwne że kolumny dwudrożne mają swoich oddanych zwolenników.

Ukryta Zawartość

A jak jest z kwestia odbic fal wewnatrz obudowy?

W 3 way potrzeba oddzielić mida od woofera i wypada dać przegrode. Zwykle głośniki umiejscawia się blisko siebie (1-2 cm), dokładając do tego szerokość koszy wyjdzie nam łączna odległość ~4 cm. Wiec najlepiej jak najdalej odsunąć przegrode od mida, czy lepiej zeby byla na pomiedzy glosnikami? A moze sprawa jest na tyle wazna (unikanie odbic blisko membray w jej strone), ze warto odsunac na bok wzgledy estetyczne i woofer przesunac jeszcze nizej? A moze nie ma sie czym przejmowac?

Co jeszcze warto wziac pod uwage przy budowie komory dla głośnika sredniotnowego?

El sueño de la razón produce monstruos.

Zmieniłem labirynt i wytłumiłem ścianki. Wygląda to mniej więcej jak na zdjęciu poniżej. Brzmi zdecydowanie mniej podbarwione.

A mierzy się tak. Mierzyłem otwór i głośnik z odległości centymetra a więc dojdzie do tego jeszcze baffle step. Tym razem dodałem obydwa pomiary. Widać ogromną dziurą około 200 Hz a więc trzeba mocniej tłumić. Pytanie tylko w którym miejscu najlepiej.Poza tym -6dB mam przy około 55 Hz. Spodziewałem się niższego zejścia.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-68606300-1330083844_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzysiek, widzę, że niestosowałeś tricku, ze scięciem jednej z przegród. Wtedy nie w kazdej czesci tunelu dlugosc drogi dla fali dzwiekowej jest taka sama.

Np trutaj jest to zrobione w formie prostokatnego wyciecia:

Ukryta Zawartość

Podobno pomaga rozbic rezonanse.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Dołożyłem wytłumienia. Dla tej dziury przy 200 Hz długość fali to około 1,6 metra. Strzałka wychodzi przy 40 cm a druga jest już poza obudową. Dla górki 400 Hz pierwsza strzałka to 20 cm a druga 60 cm. Odpowiednio wsadziłem wełnę.

Krzysiek, widzę, że niestosowałeś tricku, ze scięciem jednej z przegród. Wtedy nie w kazdej czesci tunelu dlugosc drogi dla fali dzwiekowej jest taka sama.

Np trutaj jest to zrobione w formie prostokatnego wyciecia:

Ukryta Zawartość

Podobno pomaga rozbic rezonanse.

Wykorzystałem obudowę z poprzedniego eksperymentu. Jak będę robił gotowe kolumny to głośnik nie będzie na końcu TL ale na razie nie jestem pewny czy będę robił TL. Zejście mi się nie podoba jak na tak dużą obudowę.

Trochę pomogło ale nie za wiele. Wygląda na to że kanał trzeba całkowicie wytłumić wełną albo głośnik umieścić niżej.

Dziura w sumie 8dB. Brzmi lepiej niż wygląda. Podejrzewam że jak by zrobić kolumnę wyższą i głośnik nie na końcu kanału a w sumie bym tak robił żeby dodać wysokotonowy to może zmniejszyłaby się do 5dB. W sumie widełki +/- 2.5 dB są do zaakceptowania zwłaszcza że jest to dziura a nie górka która działa bardziej na nerwy. Pytanie tylko jak zejść jeszcze niżej? Wydłużać kanał?

post-13669-0-44883400-1330085439_thumb.jpg

post-13669-0-86542800-1330086499_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dołożyłem wytłumienia. Dla tej dziury przy 200 Hz długość fali to około 1,6 metra. Strzałka wychodzi przy 40 cm a druga jest już poza obudową. Dla górki 400 Hz pierwsza strzałka to 20 cm a druga 60 cm. Odpowiednio wsadziłem wełnę.

Wykorzystałem obudowę z poprzedniego eksperymentu. Jak będę robił gotowe kolumny to głośnik nie będzie na końcu TL ale na razie nie jestem pewny czy będę robił TL. Zejście mi się nie podoba jak na tak dużą obudowę.

Trochę pomogło ale nie za wiele. Wygląda na to że kanał trzeba całkowicie wytłumić wełną albo głośnik umieścić niżej.

Troche masz zasłonięty początek kanału przy glosniku gąbką. Ja wytlumiam gąbką tylko scianki a w kanale jest wełna owcza - na początku kanału daję mało wytłumienia aby głosnik pracował możliwie swobodnie a potem coraz więcej a na końcu kanału mam już gęsto wełny aby tlumiło dobrze srednie tony i niższy bas. Inna sprawa ze mam 3 głosniki niskotonowe i dłuzsze kanały, najdłuzszy ma ok 3m.

Troche masz zasłonięty początek kanału przy glosniku gąbką. Ja wytlumiam gąbką tylko scianki a w kanale jest wełna owcza - na początku kanału daję mało wytłumienia aby głosnik pracował możliwie swobodnie a potem coraz więcej a na końcu kanału mam już gęsto wełny aby tlumiło dobrze srednie tony i niższy bas. Inna sprawa ze mam 3 głosniki niskotonowe i dłuzsze kanały, najdłuzszy ma ok 3m.

Jutro spróbuje mocniejszego tłumienia i mniej przy głośniku. Do końca tygodnia muszę podjąć decyzję BR czy TL.

Krzysztof jeśli już eksperymentujesz to wywal wszystkie przegródki oprócz tej na dole i od tego miejsca oddziel całą obudowę na pół płytą. (w pionie) tzn. będziesz miał offset.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.