Skocz do zawartości
IGNORED

OZ BR czy TL?

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

A mierzy się tak. Mierzyłem otwór i głośnik z odległości centymetra a więc dojdzie do tego jeszcze baffle step. Tym razem dodałem obydwa pomiary. Widać ogromną dziurą około 200 Hz a więc trzeba mocniej tłumić. Pytanie tylko w którym miejscu najlepiej.Poza tym -6dB mam przy około 55 Hz. Spodziewałem się niższego zejścia.

To normalne dla tunelu bez offsetu. Trzeba ostro tlumic, zeby pozbyc sie dziury. Ale i tak jest to sumowanie w programie. W rzeczywistosci jest mniejsza dziura.

Pytanie tylko jak zejść jeszcze niżej? Wydłużać kanał?

Musialbys powiekszyc obudowe nie tylko ze wzgledu na dlugosc, ale i objetosc. Jesli bedziesz tylko wydluzac tunel, to rezonans sie obnizy, ale efektywne przetwazanie basu przez glosnik bedzie niskie. Jest za maly. Dlatego trzeba dac wieksze Sd tunelu, aby promieniowal z wieksza sila.

Dociazanie samego glosnika jest bez sensu, bo to pojemnosc w tunelu obciaza glosnik, jesli bedzie go wiecej to i Mmd bedzie wieksze. Dodawanie do membrany masy spowoduje obnizenie efektywnosci i tak juz stosunkowo niskiej.

Z reguly do takich malych glosnikow stosuje sie albo tube, albo TL o tunelu rozszerzajacym sie dla zyskania na efektywnosci.

Jest jeszcze jedna mozliwosc. Bas jest ok, tylko Ty przywykles do tluczenia sie basrefleksu.

Ktoś się orientuje jaką dobroć ma basrefleksowy oscylator złożony ze sprężystości powietrza w obudowie i masy w rurze? Co ma największy wpływ na dobroć BR?

Myślę że największy wpływ na ową dobroć mają turbulencyjne straty w porcie, a więc wielkość sygnału sterującego. Co by oznaczało że jest ona mocno niestacjonarna.

Ta dobroć przy zmienności w rozsądnych granicach nie ma zresztą bardzo wielkiego znaczenia dla funkcjonowania obudowy - można sobie przemodelować co się stanie jak zmienimy Rmp (a za nim Qmp) membrany biernej. Tym niemniej silna niestacjonarność jak w przypadku tunelu wskazana nie jest - bo będzie dawać zniekształcenia nieliniowe, na słyszalnym poziomie, wystarczy odkręcić gałę w przypadku kolumn BR i zapodać sygnał silnie eksploatujący port.

Dzisiaj przerobiłem labirynt. Niestety efekty nie jest wcale lepszy chociaż promieniowanie samego portu przesunęło się w duł. Do pozytywów mogę zaliczyć to że różnica między pierwszą górką a pierwszym dołkiem wynosi tylko 5 dB. Mogło by tak zostać dyby nie to co dzieje się wyżej. Widać duże zafalowania na wyższych częstotliwościach. Bas ten który jest jest naprawdę przyjemny. Twardy i bardzo konturowy. Natępnym krokiem będzie zwiększenie wielkości samego wylotu. Spróbuję zwiększyć efektywność promieniowania samego kanału który w zasadzie przenosi wystarczająco nisko.

Pewnie jak bym zastosował więcej tłumienia to zafalowania by zniknęły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-08513900-1330163377_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogło by tak zostać dyby nie to co dzieje się wyżej. Widać duże zafalowania na wyższych częstotliwościach.

Linie bez zadnego offsetu tak wlasnie maja, dlatego chetnie stosowano coupling chamber. Gdyby to byl wiekszy glosnik z mocnym napedem, to mozna dorzucic wiecej welny owczej w tunel i zmniejszyc jego promieniowanie jednoczesnie gaszac zafalowania ale i tak nie osiagniesz tego co daje offset.

Linie bez zadnego offsetu tak wlasnie maja, dlatego chetnie stosowano coupling chamber. Gdyby to byl wiekszy glosnik z mocnym napedem, to mozna dorzucic wiecej welny owczej w tunel i zmniejszyc jego promieniowanie jednoczesnie gaszac zafalowania ale i tak nie osiagniesz tego co daje offset.

W docelowych obudowach zrobię lekki offset. Zafalowaniem się nie martwię. Bardziej przeszkadza mi zejście. Jest prawie dobrze tylko właśnie to prawie mnie swędzi.

Zresztą mimo zafalowań brzmi lepiej niż przedtem.

A tak swoją drogą to wygląda na to że ich Fuzzy TL działa. Przy otworze BR na końcu takich zafalowań powyżej 400 Hz nie było. Powinienem może stroić niżej ten BR.

Dzisiaj przerobiłem labirynt. Niestety efekty nie jest wcale lepszy chociaż promieniowanie samego portu przesunęło się w duł. Do pozytywów mogę zaliczyć to że różnica między pierwszą górką a pierwszym dołkiem wynosi tylko 5 dB. Mogło by tak zostać dyby nie to co dzieje się wyżej. Widać duże zafalowania na wyższych częstotliwościach. Bas ten który jest jest naprawdę przyjemny. Twardy i bardzo konturowy. Natępnym krokiem będzie zwiększenie wielkości samego wylotu. Spróbuję zwiększyć efektywność promieniowania samego kanału który w zasadzie przenosi wystarczająco nisko.

Pewnie jak bym zastosował więcej tłumienia to zafalowania by zniknęły.

Poprawiłes gąbkę ale wytłumienia dales na poczatku kanału wiecej a na końcu mało - ja bym proponował odwrotnie żeby głosnik pracowal bardziej swobodnie. Kanał masz trochę za krótki i gruba gąbka zmniejsza jego efektywny przekrój. Może co ze szkicu poniżej na tej zasadzie gra kilka linii transmisyjnych znajomych z tym ze aby zmniejszyc zafalowania są stosowane 2 głosniki a na czerwono scianki sciete pod kątem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

A tak swoją drogą to wygląda na to że ich Fuzzy TL działa. Przy otworze BR na końcu takich zafalowań powyżej 400 Hz nie było. Powinienem może stroić niżej ten BR.

Czy wiesz jak się projektuje Fuzzy TL?

Spróbowałem innego rozstawienia przegródek w obudowie. Pojawiło się więcej basu ale za to zwiększyły się zafalowania. Z takim basem da się już żyć.

Teraz spróbuję dać wytłumienie na końcu kanału jak to zasugerował Makgajwer.

A więc spróbowałem tłumienia na końcu kanału. Jest jeszcze gorzej.

I basu zrobiło się subiektywnie mniej.

Czy wiesz jak się projektuje Fuzzy TL?

Mogę ci wkleić teksty z Hobby HiFi po niemiecku jak chcesz. Teoretycznie jest to połączenie BR z TL przy czym przekrój TL zmienia się nieregularnie i średnica kanału na początku jest na tyle duża że otwór widzi ją jako obudowę a nie przedłużenie otworu.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-35668600-1330169553_thumb.jpg

post-13669-0-02593400-1330170347_thumb.jpg

post-13669-0-80482000-1330170492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dorob taka scianke jak na fotce. Dzieki niej bedziesz mial jakis offset. Oczywiscie to tylko dorazne i pogladowe, zobaczysz roznice na pomiarze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dorob taka scianke jak na fotce. Dzieki niej bedziesz mial jakis offset. Oczywiscie to tylko dorazne i pogladowe, zobaczysz roznice na pomiarze.

No to zabieram sie do pracy. Za dziesięć minut wkleję rezultat.

A więc spróbowałem. Wynik poniżej. Podejrzewam że długość offsetu jest nie bez znaczenia. Metoda prób i błędów można by dojść do optymalnych wyników. Na dzisiaj koniec eksperymentów. Jutro spróbuję z krótszym offsetem.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-00687000-1330175553_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz dolozyc wiecej tlumienia, sprawdz welne naturalna lub podobny material. Powinien sie sprawdzic tym tunelu. Zeby miec rowne pasmo przetwarzania, tlumienie harmonicznych musi byc minimum ponizej 12db w stosunku do pasma glosnika. U Ciebie jest ledwie polowa z tego.

Zerknij jak to wyglada u mnie. Sumujac pomiary dostaje bardzo lagodny spadek i harmoniczne wlasciwie nie wlaza na pasmo woofera.

Notabene ten pomiar wskazuje roznice pomiarowe na dwoch, roznych wzmacniaczach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz dolozyc wiecej tlumienia, sprawdz welne naturalna lub podobny material. Powinien sie sprawdzic tym tunelu. Zeby miec rowne pasmo przetwarzania, tlumienie harmonicznych musi byc minimum ponizej 12db w stosunku do pasma glosnika. U Ciebie jest ledwie polowa z tego.

Zerknij jak to wyglada u mnie. Sumujac pomiary dostaje bardzo lagodny spadek i harmoniczne wlasciwie nie wlaza na pasmo woofera.

Notabene ten pomiar wskazuje roznice pomiarowe na dwoch, roznych wzmacniaczach.

Na razie to zostawię w spokoju. Chciałem się jedynie zorientować w jakim kierunku idą zmiany. Obudowę i tak będę robił inną. Trochę węższa ale za to głębsza tak żeby zrobić dłuższy kanał. Do tego wyjście kanału o większej wielkości. Około 1,5 powierzchni membrany głośnika. I już chyba jestem pewny że skłaniam się do Fuzzy TL (ten z pierwszego pomiaru) tylko że w większej obudowie, bardziej tłumiony i z krótkim offsetem w górę na głośnik wysokotonowy. W sumie to obudowa przepuszczała tylko pierwszy dołek i pierwszą górkę i to już trochę tłumioną.

Przeliczę sobie po prostu jak parametry TS z projektów w Hobby HiFi (w sumie zrobili trzy takie projekty) przekładają się na wielkości obudów i jakie częstotliwości strojenia wyjścia BR stosują do poszczególnych głośników. Wielkością obudowy będę próbował się wstrzelić w mój głośnik a ewentualne prowadzenie kanału dobiorę już na gotowo eksperymentalnie.

Wiele pomogłyby programy symulacyjne. Przynajmniej jeżeli chodzi o zejście. Który z tych co wymieniłeś jest najlepszy?

Wiele pomogłyby programy symulacyjne. Przynajmniej jeżeli chodzi o zejście. Który z tych co wymieniłeś jest najlepszy?

Kazdy program dziala tak samo, bo uzywa tych samych wzorow. Jednak to Akabak oferuje najwiecej, ale jest tez najtrudniejszy do ogarniecia.

Zastanawiałem się wczoraj na czym polega haczyk przy tym Fuzzy TL. To że działa widać po pomiarach. Powyżej 400 Hz wycina zafalowania. Pytanie tylko jak ten efekt przesunąć w duł. Wklejam poniżej pomiary i zdjęcia obudowy w środku może zauważycie jakieś szczególne cechy tej Fuzzy TL. Na pierwszy rzut oka widać że w Fuzzy TL średnica kanału jest raz szeroka a później wąska i znowu szeroka. Być może o to chodzi. Inny pomysł jaki mi wpadł do głowy że obudowa jest jakby podzielona na mniejsze a pomiędzy tymi mniejszymi kawałkami jest jakby kanał BR.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-54984900-1330247603_thumb.jpg

post-13669-0-63022600-1330247614_thumb.jpg

post-13669-0-61128000-1330247628_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak dla podtrzymania tematu popełniłem ostatnio dwa prototypy TL jeden wg K&T a drugi to taka wariacja na temat i chętnie wrzucił bym pomiary i fotki wytłumień ale niestety Arta którą mam ró ni jak nie pokazuje mi tych wykesów jak trzeba , ma ktoś może krótką instrukcję jak dobrze zmierzyć kolumny tym programem ?

Może ktoś mi podpowie po ja nie jestem znawcą w temacie , otrzymałem od znajomego parę głośników no name ale z karteczką w której są następujące (jak mniemam parametry)

Średnica znamionowa 10 cali Impedancja 8 omów Moc znamionowa 100 W rms Efektywność 92 dB Pasmo przenoszenia 40-8000 Hz Zalecana objętość obudowy 40-100 litrów Średnica cewki 30 mm Współczynnik BL 7,1 N/A Masa drgająca 0,024 kg PARAMETRY THIELE - SMALL'A Częstotliwość rezonansowa, fs 61 Hz Rezystancja cewki, Re 7 oma Współcz. dobroci mech., Qms 5,65 Współcz. dobroci elektr., Qes 1,3 Współcz. dobroci całkowitej, Qts 1,06 Objętość zastępcza, Vas 51 litrów Efektywna pow. membrany, Sd 0,036 m2 Maksymalne wychylenie, Xmax 4 mm Objętość tłoczonego powietrza, Vd 144 cm3 Indukcyjność cewki, Le@1kHz 0,9 mH W sumie głośniki wyglądają na nie używane i nęci mnie pomysł zlecenia aby mi ktoś coś z nimi potencjalnie zrobił, bas ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.