Skocz do zawartości
IGNORED

Z Chin Jolida dzisiaj przyjechala :)))))

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Pal55, Parsec.

Nie ma nic nielegalnego w kupowaniu w Chinach czy gdziekolwiek. Jeśli ktoś ma ochotę. NIczego takiego nie powiedziałem. Wcale nie zachęcam do kupowania w kraju. Moja Jolida pochodzi z Niemiec. Przestrzegam tylko przed kupowaniem w sumie nieznanym źródle, bo słyszałem o kłopotach jaki mają właściciele kupujący w Chinach. I wszystkim życzę, by ich Jolidy grały jak moja.

Ps w ogóle nie wiem skąd taka złośc na mnie wybuchła.

• 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

Witam , wchodzę w ten wątek, może ktoś mi doradzi

czy waro zapłaciś 743 usd ( razem z transportem do Polski - DHL door-door) +cło i vat razem około 2,7 kpln za poniższy sprzęt ?

Dane podane przez producenta: lampy KT 88, klasa A SE

Cyber-10 ( fotografie w plikach)

CONTROL FUNCTIONS: Volume, Mode Switch, Power On/Off and Triode / Ultralinear Switch

POWER OUTPUT: 12.5watt ( Ultralinear ) / 8 watt ( Triode ) RMS 1kHz

TOTAL HARMONIC DISTORTION: less than 1%( 5 watt, 1kHz )

FREQUENCY RESPONSE: ( -3dB points at 5 watt ) 6Hz-70kHz

INPUT SENSITIVITY: 280mV

INPUT IMPEDANCE: 100k ohms

OUTPUT IMPEDANCE: 4,8 ohms. User selectable.

SIGNAL/NOISE: 90dB

CONSUMPTION: 60watt

INPUT INTERFACES: 1 group (RCA) - (on the rear panel )

INPUT INTERFACES: speaker terminals - ( on the rear panel ) and headphone jack - ( on the front panel )

OVERALL NEGATIVE FEEDBACK: Little ( -6dB )

VACUUM TUBE: KT88 / 6550 x 2, ECC82 x 1, ECC83 x 1

DIMENSIONS: 320 ( L ) x 260 ( W ) x 150 ( H ) mm

WEIGHT:11kg ( packed )

[obrazekLUKASZ-242071_1.jpg] [obrazekLUKASZ-242071_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5381-100000533 1170263312_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Abstrakujac od tematu BMW i ekonomii chcialem spytac czy ktos slyszal moze Shanlinga CD-A10T. Ja planuje zakup jakiegos cd na lampach i wacham sie pomiedzy Jolida taka jak ma profes (dzieki za maile :) tylko wersja HDCD a Shanlingiem, niestety nie mam jakiejkolwiek mozliwosci odsluchu, a o bezposrednim porownaniu nie ma wogole mowy. Z tego co wyczytalem na sieci to Shanling zbudowany jest w oparciu o lampy o symbolu 6H3 (cokolwiek by to znaczylo :P a Jolida ma 12AX7EH. Cena jest mniej wiecej porownywalna wiec nie jest to w tym wypadku rzaden argument. Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi i opinie na temat Shanlinga.

Trochę narzekałem na wysokie koszty przesyłki z HK. Dostałem z Anew informację, że firma Shenker (brzmi z niemiecka) może dostarczyć za ok 230 usd na lotnisko w w-wie - potem jeszcze jakieś opłaty manipulacyjne; opcja wydaje się sporo tańsza niż inni kurierzy (tnt, dhl)

• 3 lata później...

Na ebay (z Chin) pojawiła się szeroka oferta firmy Jolida :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I Polski cennik dla porównania ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>"Marantz ma prosta i dobra zasade, zreszta podobnie jak wielu innych producentow. Nie kupiles u autoryzowanego dystrybutora/sklepu nie masz gwarancji. Praktykowane jest rowniez (i tu zwrocilbym szczegolna uwage!) w ogole nieprzyjmowanie przez serwis urzadzen pochodzacych ze zrodel dystrubucji obcych rynkow."

Ta zasada nie jest prosta i dobra, ale idiotyczna. Nigdy bym nie kupił sprzętu który złośliwie nie jest serwisowany przez dystrybutora. Skąd miałbym mieć pewność, że w pewnym momencie nie powie "nie serwisujemy sprzętu kupionego przez klientów bez zielonej czapeczki" czy innego podobnego idiotyzmu. Swoją drogą to głupota ze strony producenta i olewanie w sumie rosnącego rynku- w normalnym świecie taki dystrybutor szybko przestaje być dystrybutorem autoryzowanym

• Redaktorzy

Ten kij ma dwa końce. Szanujący się producent szanuje swego dystrybutora i nie pozwala na robienie mu koło pióra w jego kraju. Gdyby Jolida była prawdziwym producentem, a nie brandem produkowanym licho wie przez kogo, to dostawca internetowy z kraju producenta, sprzedający za granicę produkty poniżej ceny dealerskiej miejscowego dystrybutora, nie dostałby nigdy wiecej sprzętu. Tym bardziej że proporcja cen sugeruje dumping, a więc niejasne źródło pochodzenia. Wspomniany szanujący się producent już sprawdzałby, skąd przecieka ten sprzęt - w najlepszym razie z jakichś dostaw po cenie skalkulowanej na rynek lokalny (typowa również dla komunistycznej Polski rozbieżność między cenami lokalnymi - na ubogich odbiorców - a eksportowymi).

Gość rochu

(Konto usunięte)

Skoro przy Jolida jesteśmy.

Dostrzegam w podanym linku do aukcji Jolida JD9 Tube Phono - zna ktos może?

Jest to cos warte, czy to jakaś kolejna chińska padlina która bez tuningu nie ruszy?

• Redaktorzy

Nie wiem, czy akurat ten model, ale wyglądający identycznie, mam obiecany do testu z AudioKlanu. Nie wiem, kiedy dostanę, podobno jest egzemplarz w Sopocie, prześlą mi, czy jak? Podobno dość uniwersalny, pod widoczną płytką kryją się przełaczniki obciążenia wkładki.

Zainteresowałem się Jolidą JD100A, napisałem do Cattylink Analog Research, odpowiedź błyskawiczna:

Validity: guaranteed till 17:00 Aug 27, 2008 (Your country’s local time)

Product(s):

(1) JOLIDA JD100(A) VACUUM TUBE CD PLAYER (230V VOLTAGE STANDARD) x 1SET = euros273-

= WITH DETACHABLE FRANCE / GERMAN STANDARD POWER CORD & COMPLIMENTARY HIGH-END GIFT.

***Subtotal: euros273-

FREE COMPLIMENTARY GIFT:

1. XINDAK PURE SILVER FUSE FOR AUDIO x 1SET

Local Handling charges and document charges: = euros5-

Shipment Weight including exclusive heavy duty “ANTI-PRESSURE PACKAGING” outer box with 12 units of benches for maximum protection.

Delivery Arrangement: International Express Door-to-Door Delivery to POLAND

Delivery & Insurance Charge: euros178-

Delivery Schedule: FREE 120hour QA test (optional) will be started after receipt of payment and delivery arrangement will immediately follow.

Delivery will be arranged immediately if you choose not to conduct any QA tests.

Total Payment Required: euros (273+5+178) x 1.035= euros472-

Ktoś może wie co jeszcze będę musiał do tej ceny doliczyć(cło, vat....)?

Poniżej jest stronka z dość dobrymi fotkami produktów Jolida ,ale warto na nią zajrzeć przede wszystkim dlatego żeby zobaczyć ile jeszcze niedawno trzeba było płacić w sklepach za taki sprzęt i aby uświadomić sobie ile dobrego wniosła możliwość bezpośredniego importu z Chin :)

Ukryta Zawartość

Poniżej jaskrawy przykład o czym mowa :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jolida300b.htm

Ukryta Zawartość

I strona Chińskiej firmy Shanghai Shenda Sound Electronic znanej jako Jolida :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tez jestem zainteresowany czy kupujac w catylinku placi sie jeszcze jakies clo czy tak jak tam jest napisane nie ma innych oplat? bo w china.high-end w opcji eu countries jest zaznaczone w szczegolach transakcji, ze nie placi sie juz nic wiecej, tyle ze w tej opcji wiele sprzetu w euro kosztuje tyle ile u innych sprzedawcow w dolarach

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> electro

Policz sobie czy taniej Ci wyniesie dany sprzęt w EUR czy USD + cło + VAT + transport. Wg mnie wychodzi na bardzo zbliżonym poziomie a i to pod warunkiem, że dostawca spoza Unii zaniży ci fakturę :)

• Redaktorzy

"Poniżej jest stronka z dość dobrymi fotkami produktów Jolida ,ale warto na nią zajrzeć przede wszystkim dlatego żeby zobaczyć ile jeszcze niedawno trzeba było płacić w sklepach za taki sprzęt i aby uświadomić sobie ile dobrego wniosła możliwość bezpośredniego importu z Chin :)"

Sprzęt kupowany jako w założeniu jednorazowy, bo przecież kto będzie wysyłał sprzęt do naprawy do Chin - 200 EUR w jedną stronę. Można go albo wywalić, albo (co prawdopodobnie będzie miało miejsce) naprawiać na miejscy siłami własnymi. Cóż, takie podejście może uzasadniać faktycznie tylko bardzo niska cena.

Redaktor

a jak kupisz u polskiego sprzedawcy to myslisz , ze czyimi silami bedziesz naprawial sprzet? zaniesiesz do tego samego fachowca co 'dystrybutor' nosi tylko bedzie taniej bo bez posrednikow, myslisz, ze jak mialem usterke w swoim 38kilowym JJ-u to go wiozlem pol polski do dystrybutora? nie, naprawilem go w swoim miescie bo transport pod czeska granice by mnie wiecej kosztowal niz naprawa takze wyluzuj chlopie z tymi nawiedzonymi komentarzami ....

• Redaktorzy

Ale przynajmniej nie za moją kasę. Za to mu więcej płacę między innymi, żeby kupić jak biały człowiek w sklepie (traktowany grzecznie i z szacunkeim, a nie "pan kupuje, czy wychodzi"), a potem mieć gdzie oddać, jak coś padnie. I w ogóle.

Ten link co wcześniej zapodałem do sklepu hornet gdzie były podane starsze Polskie ceny sklepowe został szybko zmodyfikowany i te linki do zdjęć Jolid co wcześniej podałem nie działają ,ale jest to jeszcze na Google cache i tam można jeszcze przez jakiś czas zobaczyć co tam było ;) :

Ukryta Zawartość

Niestety ten link ze starą ceną sklepową modelu Jolida JD 300B już nie działa ,ale miałem to zapisane w historii przeglądanych stron ,i tam Polska cena sklepowa była 14 400 zł ! VS cena z ebay 2316,86 zł+za przesyłkę 229,00 EUR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"myslisz, ze jak mialem usterke w swoim 38kilowym JJ-u to go wiozlem pol polski do dystrybutora?"

Do jakiego dystrybutora? W Cieszynie to kupowałeś? Niech bierze sklep, w którym sprzęt nabyłeś, nie? Inaczehj to faktycznie nie wiadamo, na co kasa idzie.

jozwa

myslisz , ze ile masz tej gwarancji? dozywotnio? co Ty tutaj oplatasz? rok gora dwa lata i po gwarancji, bedzie to wtedy Twoje zmartwienie, gdzie sobie sprzet serwisowac, samo wyslanie do naprawy gdzies w polske to ryzyko przy takim sprzecie takze braku gwarancji tutaj nie stawialbym jako najwiekszy minus sprzetu, jesli sprzet nie jest dobry jakosciowo i jest jedna wielka porazka to wtedy jest rzeczywiscie problem, ale dotyczy to zarowno chinskiego sprzetu jak i francuskiego czy innego zachodnieego czy polskiego badziewia...

• Redaktorzy

Dlatego najbardziej wolę sprzęt od polskiego producenta. Taki, póki żyje, to serwisuje, a ponieważ długość życia coraz większa, więc i poziom usługi rośnie. Niby żarty, ale serio: spokój i pewność, jakie zapewnia mi działalność pp. Lewandowskiego i Witkowskiego w kwestii mego wzmacniacza, są bezcenne.

• Redaktorzy

W gruncie rzeczy to jest luksus, my możemy z niego korzystać, bo w Polsce robocizna jest tania, taki Linn jakiegoś Szkota w Szkocji za każde pokręcenie śrubką skasowałby jak za zboże.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.