Skocz do zawartości
IGNORED

Z Chin Jolida dzisiaj przyjechala :)))))

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis przywiozl kurier moj wymarzony odtwarzacz CD Jolida JD 100. Na razie wygrzewa sie, ale juz gra pieknie :)

Jak do tego doszlo?? Zakochalem sie w tym odtwarzaczu podczas odsluchu w Audio Forte. Od razu wiedzialem, ze bedzie to idealne uzupelnienie mojego zestawu. Niestety cena byla zaporowa 5999 zl wiec postanowilem poszukac alternatywnych zrodel zakupu. Na pierwszy rzut poszly sklepy w USA. Jednak, ze wzgledu na restrykcje narzucone przez producenta moglem zakupic wersje na 110V za ok 800 USD + koszty przesylki. Nie poddawalem sie w swoich poszukiwaniach, az pewnego dnia na Sterophile znalazlem ogloszenie sprzedazy tego CD. Jak sie okazalo gosc handluje sprzetem Audio i mieszka w Chinach. Cena 600 USD + 95 USD koszty przesylki DHL. Po tygodniu od wykonania przelewu sprzet zostal do mnie wyslany. Tydzien czasu trwalo dostarczenie do Polski, zalatwienie formalnosci celnych i dostawa do mnie do domu. Razem z oplaceniem kosztow przesylki, cla, podatku, prowizji DHL przy zalatwianiu spraw zwiazancyh z odprawa i oplaty skarbowej calkowity koszt wyniosl 3000 pln!!! Przesylka zapakowana w dwa pudelka i dodatkowo oblozona styropianowa pianka. Tak zapakowanej przesylki w zyciu nie widzialem. Sprzet nowiutki, oryginalnie zapakowany, z wszytkimi dodatkami. Jedyne mankamenty to: gwarancja chinska, instrukcja obslugi w jezyku chinskim i kabel zasilajacy z chinka wtyczka (trzy protokatne bolce). Sprzet jest na 230V wiec nie potrzeba zadnej przerobki.

Przetarlem chinki szlak dostepu do sprzetu audio z najwyzszych polek (z tego co zauwazylem gosciu handluje naprawde wysokiej klasy sprzetem, a moja Jolida to bylo cos tanszego w jego ofercie). Tak wiec moze ktos jest zainteresowany? Chetnie podam namiary, bo czlowiek naprawde godny zaufania.

https://www.audiostereo.pl/topic/9192-z-chin-jolida-dzisiaj-przyjechala/

a jak wyglądają kwestie zabezpieczenia twojej osoby na wypadek gdyby człowiek nie przysłał sprzętu, lub przysła ale paczkę cegłówek albo jakiś niedziałąjacy badziew? Przelewasz kasętak na piękne oczy?

profes bardzo duże ryzyko, zakładam ,że pieniądze wysłałeś w ciemno .....?? Ale na wszelki wypadek podaj na prv. adres do gościa ,może jakaś strona z ofertą tego gościa ???

Faktycznie spore ryzyko.Liczył chyba głównie na lojalność pana z chin- i na szczęscie się nie przeliczył przynajmniej na razie.

Ja również nabyłem swoje Cd Sonnetter Beyrona od pana z którym tylko telefonicznie parę razy rozmawiałem,ale był on z Lublina:)).I jak na razie cd gra juz ponad rok-bez zastrzeżeń.

pozdr

piszesz ze z wszystkimi oplatami i obciazeniami 3000 pln, czyli sklepikarze u nas kasuja 100% marzy- minus jakies 10%-15% promocji z łachy, dobrze wiedziec, wiem ,wiem ze jeszcze musza pracownikow zatrudnic,czynsz zaplacic,za swiatlo tez ,takze niech juz nikt z tych co zawsze uswiadamiaja jaki to gowniany biznes moze nie polemizuje:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Przyznam sie, ze zaryzykowalem i poslalem pieniadze prawie w ciemno. Prawie, gdyz koles ma pozytywne komentarze na Audiogonie, no ale jakby chcial mnie przekrecic, to pozostalby mi tylko Interpol ;-)

Podal co prawda wszystkie namiary na siebie, ale kto to zweryfikuje czy sa prawdziwe.

Na szczescie dla mnie, okazal sie uczciwy.

Aby zrobic dobry interes trzeba czasem zaryzykowac.

-> pal sprzet byl wyslany z Chin a nie USA

elektro słuszna uwaga, przecież profes praktycznie wszystko opłacił ,czyli na jednym klocku 100% (3000zł.) to skandal i rozbój w biały dzień. To się zgadza ja kiedyś ściągnełem B&W Nautilus 805 z zagranicy ,u nas w sklepie kosztowało w porywach ok.11 500zł (ponoć zależnie od kursu waluty) ja za nowe kolumny z wszelkimi gwarancjami ,certyfikatami i zapłaciłem 5 300zł. !!!

>>gutkbull i inni

z tymi cenami to u nas pomimo wejścia do socjalistycznej UE to szybko się nie zmieni

ja już dawno sobie powiedziałem, że kolejny mój zakup z zakresu RTV, który będzie mnie kosztował więcej niż 3000zł dokonam w Niemczech lub u importerów

ostatnio interesowałem się projektorem, który u nas kosztuje 12000zł w super promocji, a za zachodnią granicą kosztuje ok. 7500zł. toż to się opłaca po niego nawet samolotem lecieć...

pierd... polskich sprzedawczyków

Nie mogę tego pojąć, nie można zarobić mniej na kilku sztukach ??, sprzedawca chce od razu z jednego sprzedanego klocka opłacić pensję pracowników, lokal i jeszcze zarobić !!!!!!!!!!? To chyba nasza polska mentalność.

Nie zapedzalbym sie w az tak negatywnej ocenie postepowania naszych sprzedwcow. Nie zapominajmy, ze czesto to takze polityka firmy jest taka, aby sprzet na danych rynkach byl drozszy. Na oficjalnej stronie Jolidy w USA cena za ten CD wynosi 900$, w Europie kosztuje cos okolo 1000 euro. Choc, jako ciekawostke podam, ze niedawno na brytyjskim Ebay poszla jedena Jolida (nowka) za 299 funtow. Gdyby nie to, ze juz zamowilem z Chin, to pewnie wzial bym ta z Ebuya.

profes - wiem, ze Ty sciagales z Chin - natomiast polski dystrybutor sciaga z USA. Mozna przeciez sprawdzic cene w USA - nie sadze, zeby polski dystrybutor mial jakis wielki rabat bo sprzedawane ilosci nie byly zbyt wielkie, wiec odejmijcie moze z 15% od ceny ze strony Jolidy, dodajcie clo, transport i VAT i koszty serwisu (bo przeciez dystrybutor musi je brac pod uwage) i wtedy mozemy dyskutowac o tym ile polski dystrybutor zarabia.

Gwoli sprawiedliwości - z tymi marżami polscy dystrybutorzy i tak są znacznie bardziej powściągliwi niż salony na Zachodzie, gdzie standardem jest 100-procentowa a czasem 150-procentowa marża. Wystarczy zerknąć na cenę Amplifona w Niemczech czy w Londynie.

Mnie tam Chińczycy niczego nie sprzedadzą, bo moja rodzina ma u nich minusa. Mój pradziadek, oficer armii carskiej, dopuszczał się wobec nich licznych aktów przemocy o czym później z lubością opowiadał.

->gutten

Mój dziadek służył w Mandżurii. Mam jego zdjęcie z tamtych czasów, z karabinem z bagnetem, plecakiem, menażką itp. Pięknie się prezentował. Nic nie wiem na temat uciskania miejscowych, ale za sam fakt jego tam pobytu też chyba mam krechę...

A ta możliwość ściągnięcia z Cin bardzo ciekawa.

->profes

Czy ten czy ten człowiek ma jakąś stronę www, katalog, coś takiego, czy też trzeba do niego pisać? Poszukuję przedwzmacniacza lampowego, może coś by mi pasowało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.