Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Pioneer'a A-757

abaddon90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rozglądam się za kolumnami do owego wzmacniacza, którego używam w połączeniu z korektorem Pioneer GR-777. Myślałem o JBL E-90, ale opinie o nich są podzielone i nigdzie nie wyczytałem, aby ktoś zalecał je do Pioneera. Słucham cięższych odmian metalu przede wszystkim. Pokój to będzie miał gdzieś 25m2. Zależy mi na równowadze między wszystkimi pasmami.

Obecnie owym sprzętem napędzam kolumny JBL LX-55. Po zmniejszeniu środka i podniesieniu wysokich tonów grają jak dla mnie zadowalająco, ale to może dlatego, że nie mam porównania do żadnych innych kolumn. Poza tym przy odkręceniu pokrętła głośności na niecałą połowę zaczynają przypalać się gwizdki, odrywać membrany w basach a nawet smażyć cewki na zwrotnicach.

Bardzo proszę Was, abyście doradzili mi w wyborze kolumn, które będą naprawdę zadowalające w połączeniu z tym Pioneerem.

https://www.audiostereo.pl/topic/92173-kolumny-do-pioneera-a-757/

Bardzo proszę Was, abyście doradzili mi w wyborze kolumn, które będą naprawdę zadowalające w połączeniu z tym Pioneerem.

Cześć.

Tak się akurat składa, że także posiadam takiego Pioneera, ale niestety słucham całkiem innej muzyki więc nic konkretnego nie doradzę.

Wydaje mi się, że różnice dźwięku pomiedzy różnymi kolumnami są na tyle duże a pomiędzy wzmacniaczami na tyle małe, że nie musisz pytać w kontekście tego konkretnego modelu. Na pewno nie zabraknie mu mocy ani wydajności prądowej w budżecie, w którym się poruszamy.

pozdrawiam

He he ... :)

Ale te wzmacniacze wprost zmuszają do podkręcenia głośności :)

Od kilku dni z ciekawości mam A-656 . Słabsze zasilanie od 757, ale wiem ze jest to zbliżona filozofia brzmienia.

Wzmacniacz ten gubi dość mocno detale , wycina mikroinformacje .

Ogólnie zamula dość mocno .

Pomimo mocy nie trzyma mocno w ryzach membran głośników .

Stąd efekt " fruwających membran " .

Z włączonym Direct jest znacznie lepiej niż z włączoną korekcją barwy.

Korektor 777 też mam , ale chodziło mi o efekt wizualny . Bo ten znowu włączony w tor pogłębia efekt wycinania detali i spłaszczania dynamiki.

Proponuję korektor wypiąć z toru i używać " directa " .

A kolumn poszukać z twardym i krótkim punktowym basem . Dobrze jakby był wyższy nieco podbity.

Góra detaliczna ale łagodna , a środek pasma jak najbardziej detaliczny.

I takie kolumny powinny się zgrać z Twoim wzmacniaczem.

Pamiętaj też o akustyce pokoju w którym będziesz słuchał muzyki .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że różnice dźwięku pomiedzy różnymi kolumnami są na tyle duże a pomiędzy wzmacniaczami na tyle małe

Dobrze że napisałeś "wydaje mi się" bo różnice między wzmacniaczami bywają ogromne.

Dobrze że napisałeś "wydaje mi się" bo różnice między wzmacniaczami bywają ogromne.

W dzisiejszych czasach, tak spier... wzmacniacz tranzystorowy, żeby brzmiał inaczej* od peletonu, to prawdziwa sztuka. Nawet w PRL-u jakoś sobie z budową wzmacniaczy radzono. Nie było komputerów, części za dewizy - w ogóle mało co było :)

*oczywiście w trybie direct/pure audio czy innym odpowiedniku.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W dzisiejszych czasach, tak spier... wzmacniacz tranzystorowy, żeby brzmiał inaczej* od peletonu, to prawdziwa sztuka. Nawet w PRL-u jakoś sobie z budową wzmacniaczy radzono. Nie było komputerów, części za dewizy - w ogóle mało co było :)

*oczywiście w trybie direct/pure audio czy innym odpowiedniku.

Przeciwnie, to szalenie łatwe. Przykład? Krell S300i i Denon PMA 500 AE. Grają tak samo?

Przykład? Krell S300i i Denon PMA 500 AE. Grają tak samo?

Cześć.

Obawiam się, że zaszło jakieś nieporozumienie. Kolega pytający mówi o wymianie kolumn za 200 zł na model za 800 zł, przy założeniu że podłączy to do swojego wzmacniacza za 300 zł, Twój natomiast przykład to wzmacniacze różniące się ceną 50x. Poruszajmy się więc w budżecie o jaki chodzi pytającemu.

Nie deprecjonuję roli wzmacniacza ani nie ignoruję ich różnorodności, lecz moim zdaniem, znacznie rozsądniejszym posunięciem jest nabycie odpowiednich kolumn a może w przyszłości dobieranie do nich wzmacniacza a nie na odwrót.

My tu gadu gadu a abaddon90 nadal nie wie nic nowego...

pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cześć.

Obawiam się, że zaszło jakieś nieporozumienie. Kolega pytający mówi o wymianie kolumn za 200 zł na model za 800 zł, przy założeniu że podłączy to do swojego wzmacniacza za 300 zł, Twój natomiast przykład to wzmacniacze różniące się ceną 50x. Poruszajmy się więc w budżecie o jaki chodzi pytającemu.

Nie deprecjonuję roli wzmacniacza ani nie ignoruję ich różnorodności, lecz moim zdaniem, znacznie rozsądniejszym posunięciem jest nabycie odpowiednich kolumn a może w przyszłości dobieranie do nich wzmacniacza a nie na odwrót.

My tu gadu gadu a abaddon90 nadal nie wie nic nowego...

pozdrawiam

Po pierwsze zdanie które cytujesz nie było skierowane do Ciebie a do wielkiego forumowego guru od ABX;-) Po drugie Pioneer A 757 to nie jest wzmacniacz za 300 PLN. Częściej osiąga 1300 z drugiej ręki a czasem więcej;-)

nie było skierowane do Ciebie a do wielkiego forumowego guru od ABX;-)

Po drugie Pioneer A 757 [...] osiąga 1300

Widzę, że guru od ABX mnożą się tutaj obficie, ale nie są już tacy wyraźiści...

Posiadam akurat A757 (mk2) i miło misłyszeć, że tak ładnie trzymają cenę, tym bardziej że pamiętam ile zapłaciłem za niego prawie 15 lat temu ;) Niestety kolega ostatnio kupił take coś właśnie za 300 zł :(

Gdzie są za 300zł ?

A ja szukam coś z tych serii 6x6 , 7x7 całe , bez środka czy uszkodzone.

Ważne żeby obudowa była w super stanie :)

bmiara

Przy Twoim sprzęcie nie dziwie się że nie słyszysz różnic pomiędzy wzmacniaczami , CDkami czy kablami.

A ja szukam coś z tych serii 6x6 , 7x7 całe , bez środka czy uszkodzone.

Cześć.

Kolega kupował z ogłoszenia w lokalnej gazecie.

Zajrzałem na Allegro i ceny są faktycznie wysokie. Jestem zaskoczony, ponieważ parę lat temu sprawdzałem po ile chodzą takie sprzęty i były zdecydowanie tańsze. Chyba powoli trafiły do kategorii "vintage" ;)

pozdrawiam

Osiagają takie ceny bo to zamulone wzmacniacze z podbitymi niskimi tonami stąd są często poszukiwane przez dzieci którym zależy tylko na basie. Z tym 1300zł to kolega przesadził ostro, ich normalna cena to ok 700zł

to zamulone wzmacniacze z podbitymi niskimi tonami stąd są często poszukiwane przez dzieci którym zależy tylko na basie.[...]

To ich koneserzy mają pecha bo akurat, wbrew obiegowej opinii, ten wzmacniacz nie jest jakimś wulkanem basu. Być może taki stereotyp wynika z jego dużej mocy i faktu, że potrafi sprawić, że jest naprawdę głośno, a membrany głośników latają jak szmata. Może to kwestia jego groźnego wyglądu i sporej masy...

Zrobiliśmy w ubiegłym roku z jednym z kolegów z forum test porównawczy kilku wzmacniaczy i wyniki są następujęce:

- w porównaniu z czterema innymi wzmacniaczami, które sprawdziliśmy (wszystke dostępne za podobną kasę) bas Pioneera był nieźle kontrolowany, szybki i było go raczej niewiele

- najobfitszy, za to nieco rozlazły bas, ale taki który mógłby się komuś podobać, dał mikroskopijny wzmacniaczyk lampowy - ten z załączonego zdjęcia. Nikt nie chce nam wierzyć, że 2,5 watowa lampka dała więcej basu przy całkiem niezłym poziomie głośności (nawet trochę głośniej niż trzeba do codziennego słuchania) niż piec Pioneera i duży Harman Kardon. Wzmacniaczyk lampowy jest wielkości jednego transformatora od A757 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proste, lampowce mają bardzo mały damping factor, stąd więcej basu i w dodatku często słabo kontrolowanego. Tak moje 15W Quady mają więcej basu niż Yamaha B2, M4 czy nawet mocarna P2200.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

więcej basu i w dodatku często słabo kontrolowanego.

Dokładnie taki był efekt. Jest pewnie cała masa ludzi, którym się to podoba.

Przy podłączeniu do niewielkich szerokopasmowych głośników jest za to bardzo fajnie.

Nie mogłe się oprzeć, żeby nie cyknąć jeszcze foty porównawczej: subiektywnie postrzegana ilość basu odwrotnie proporcjonalna do wielkości obudowy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acha... Więc mówisz, że na połowie skali wzmacniacza głośniki wyskakują, i cewki się smażą. Dobra robota. Brawo. Przyznam się, że jak miałem ok 12 lat, to też w ten sposób demolowałem sprzęt, ale wyrosłem z tego i już wiem jak normalnie posługiwać się sprzętem. I tego właśnie ci życzę.

Nie tędy droga :) Po prostu na Sylwestrze w ciut większym pomieszczeniu ten sprzęt był używany i ktoś odkręcił go na tyle mocno, że stało się co się. stało.

Z kolei w manualu do tych kolumn jest napisane, że zalecana moc wzmacniacza to 10 - 200W, ale to raczej nieprawda.

Mam jeszcze pytanie odnośnie mocy tych wzmacniaczy Pioneera - ona nie jest jakaś przesadnie wygórowana? Nie wydaje mi się, aby mógł ciągle pobierać z sieci 820W. na jednej stronie wyczytałem coś takiego:

Power consumption (Electrical Appliance and Material Control Law) 270W

Dzięki odnośnie informacji o parametrach kolumn, bo też właśnie spotkałem się z opiniami, że wzmacniacz ten bardzo muli, a w zestawieniu z tymi moimi JBL LX-55 to jest bardzo ociężale jak na moje ucho.

Osiagają takie ceny bo to zamulone wzmacniacze z podbitymi niskimi tonami stąd są często poszukiwane przez dzieci którym zależy tylko na basie. Z tym 1300zł to kolega przesadził ostro, ich normalna cena to ok 700zł

Ja swojego kupiłem z grudniu za 1000zł. Jest dosyć spora różnica cenowa między A-757 a A-757 Mark II. Tak 200 - 300zł.

Za 1500zł kilka dni wstecz na allegro poszedł A-878.

Mam jeszcze pytanie odnośnie mocy tych wzmacniaczy Pioneera - ona nie jest jakaś przesadnie wygórowana? Nie wydaje mi się, aby mógł ciągle pobierać z sieci 820W.

Akurat przypadkiem wiem cos na ten temat. Istnieja rozne sposoby pomiaru mocy i w zaleznosci od tego jak pomierzymy otrzymamy rozny wynik. Wzmacniacze Pioneera z tamtego okresu miały podawana moc w taki sposob, ze wychodzily bardzo duze wartosci. Nie wiem dokladnie co mierzono - moze szczytowy pobor w chwili wlaczenia. Oczywiscie w trakcie normalnego sluchania nie ciagnie caly czas az tyle.

pozdrawiam

Poza tym chciałbym, abyście imiennie doradzili mi kolumny do tego wzmacniacza, bo na moje mało wyrafinowane ucho słychać, że środek i góra nie gra tak jak powinna i oczekuję więcej. Jak już wiem środek i góra musi być zdecydowanie wyraźniejsza niż w obecnych JBL LX-55, ale bardzo interesują mnie modele. Pozdrawiam.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 25 Lutego 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 25 Lutego 2012 - nie na temat

Pioneer A 757 to nie jest wzmacniacz za 300 PLN. Częściej osiąga 1300 z drugiej ręki a czasem więcej;-)

w takim przypadku, nic tylko pogratulować debilizmu takim delikwentom :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.