Skocz do zawartości
IGNORED

Iran, Izrael, pora zacząć obserwować

mamel

Rekomendowane odpowiedzi

To szkoda, bo może zbyt pochopnie wyrzuciłeś. Wczoraj, w wieczornym paśmie TVP Info, komentator od spraw międzynarodowych powiedział otwarcie, że w Syrii po stronie rebeliantów działają komandosi brytyjscy i z Kuwejtu, którzy walczą po ich stronie, szkolą ich i zbierają dane wywiadowcze pod katem przyszłego ataku.

Jeżeli dołożymy komandosów izraelskich, niezależnych dziennikarzy na pasku służb specjalnych i broń płynącą strumieniami dla rebeliantów - to rysuje się na obraz syryjskiej rzeczywistości - zupełnie taki sam jak w polskich i zachodnich mediach: bohaterska i bezbronna ludność cywilna wystąpiła przeciwko zbrodniczemu reżimowi.

A podobno Michael Moore jest tendencyjny...

Ciekawe czy to samo powiesz o Solidarnosci i latach 80-tych? Chyba ze wierzysz w bajki ze to JPII spowodowal rozpad 'socjalizmu'.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ciekawe czy to samo powiesz o Solidarnosci i latach 80-tych? Chyba ze wierzysz w bajki ze to JPII spowodowal rozpad 'socjalizmu'.

Mogę powiedzieć tak, że w latach 80 w Polsce nie było z cała pewnością komandosów z Kuwejtu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Poseł PO John Abraham Godson zapytany przez onet.pl:

"Zaognia się sytuacja wokół Iranu. Czy polska armia powinna wziąć udział w ewentualnym ataku na to państwo? Jeśli tak, to jakie powinniśmy postawić warunki naszym zagranicznym partnerom?"

Odpowiedział:

"Uważam, że Polska powinna cały czas odgrywać rola łącznika szczególnie w tym regionie świata. Udział Polski w ewentualnej akcji militarnej będzie zależał od mandatu, który będzie legitymizował możliwą akcję zbrojną. Tak czy owak - Polska na arenie międzynarodowej jest bardzo wysoko oceniana i uważana za rozsądny kraj, kraj który czasami odgrywa rolę rozjemcy. Natomiast udział w interwencji wojskowej jest niekiedy nieunikniony."

Ciekawi mnie, w czyim imieniu tak naprawdę wypowiada się John Abraham Godson - własnym, PO, Rządu lub Sejmu RP, a może wszystkich łącznie? I co znowu Polska będzie się biła w obronie USA?

Uważam, że Polska jak najbardziej powinna zaanagażować się w proces stabilizacji w regionie, pod warunkiem otrzymania konkretnych propozycji ze strony USA. W innym wypadku ani jeden żołnierz nie powinien się tam znależć.

Pozdr, M.

Parker's Mood

..pod warunkiem otrzymania konkretnych propozycji ze strony USA

wystarczy jakiś stary lotniskowiec?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

do tego te dwa rupiecie od Norwegów i możemy budować własny porządek świata :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wystarczy jakiś stary lotniskowiec?

Niestety nie mają niczego pod ręką. Nawet gorzej - po raz pierwszy od dawien - dawna Amerykanie mają w służbie nie 11 a 10 lotniskowców atomowych. Bieda Panie!

Chyba że cierpliwie poczekamy do 2016 roku kiedy przypuszczalnie wycofają jeden. Będzie do wzięcia w cenie promocyjnej + 3mld USD kosztów remontu.

Jestem Europejczykiem.

Polska armia w 1920 r.

143 generałów

990 000 żołnierzy

na jednego generała przypadało 6923 żołnierzy

Polska armia w 1939 r.

97 generałów

1 200 000 żołnierzy

na jednego generała przypadało 12371 żołnierzy

Wojsko Polskie teraz

119 generałów

99 778 żołnierzy

na jednego generała przypada 838 żołnierzy

USA z armią 1.4 mln ma .... 40 generałów

W Polsce co roku są nominacje na stopnie generalskie, stopień generała to jak 13 pensja - lol.

Pytanie dla znawców:

niecałych 900 żołnierzy to co to jest ? Pluton Kompania ? Batalion ?

Pułk to nie jest, to nawet wiem ja, bo za mało wojska, a pułkiem "władać" powinien pułkownik.

Ciekawe ile w tym roku będzie nominacji generalskich, no marynarka z okrętów już zrezygnowała, kilkanaście lat temu skasowaliśmy lotnictwo morskie, teraz kasujemy okręty. Kasa jest.

Ale żeby nie było, że tylko krytykuję, sądzę że obecni generałowie ewakuowaliby się szybciej niż ci w 1939, także postęp jest. I sukces. ;P

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie wiem skąd te dane, o liczebności dowództwa i armii, ale nie sądzę aby były wiarygodne.

Kidy był ostatnio pobór do wojska, pamiętasz ?

Nie wiem skąd ten sceptycyzm! Teraz o źródła nie jest trudno! Nowa technika Wojskowa, Przegląd, Polska Zbrojna, gazety codzienne i ich dodatki, etc. oraz oficjalna strona MON.

Nie wiem skąd ten sceptycyzm! Teraz o źródła nie jest trudno! Nowa technika Wojskowa, Przegląd, Polska Zbrojna, gazety codzienne i ich dodatki, etc. oraz oficjalna strona MON.

Przecież nie wierzysz w oficjalną propagandę III RP.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Przecież nie wierzysz w oficjalną propagandę III RP.

Moja wiara nie powinna być powodem twojego zainteresowania. Podważ wiarygodność źródeł, które wskazałem, podaj inne.

Moja wiara nie powinna być powodem twojego zainteresowania.

Ależ dlaczego? Ty się interesujesz niemal wszystkim, co inni tu piszą. Zdecyduj się, czy oficjalne dane w oficjalnej prasie III RP klamią, czy mówią prawdę.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ależ dlaczego? Ty się interesujesz niemal wszystkim, co inni tu piszą. Zdecyduj się, czy oficjalne dane w oficjalnej prasie III RP klamią, czy mówią prawdę.

Odpowiem ci w ten sposób ostatni raz, bo tak dyskusja rozwala ten wątek.

Gdybyś uważnie śledził Bocznicę, to wiedział byś, że nie jestem czynnym uczestnikiem "niemal" wszystkich wątków. Twoje żądania są wiążące wyłącznie dla ciebie. Oczekuję dyskusji opartej na faktach, a nie ujadania. Jeśli nie to gadaj zdrów. Nie rozumiesz po polsku? The end.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zacznij od siebie.

Zostaw mój rów w spokoju! Jeśli jesteś zawodowcem w dziedzinie lizania rowa, to zajmij się Rowem Mariańskim lub rowem... powiedzmy. Może nie ta głębia, ale zysk wymierny jest!

Zostaw mój rów w spokoju! Jeśli jesteś zawodowcem w dziedzinie lizania rowa, to zajmij się Rowem Mariańskim lub rowem... powiedzmy. Może nie ta głębia, ale zysk wymierny jest!

Nobla! Albo psychiatrę - czy na pokladzie jest psychiatra?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wzmocnij dawkę lekarstwa, ta już nie działa.

Ograne już na tym forum i zarezerwowane dla innego użytkownika! Od tej pory, genetyczna krzyżówko działacza Samoobrony ze słuchaczem Radia Ma ryja, gadaj sam ze sobą!

Ograne już na tym forum i zarezerwowane dla innego użytkownika! Od tej pory, genetyczna krzyżówko działacza Samoobrony ze słuchaczem Radia Ma ryja, gadaj sam ze sobą!

Cenzurujesz mnie? A fe! Przecież byłeś za wolnością wypowiedzi - rezerwujesz coś dla kogoś, co takiego? Łóżeczko w Twoim pokoju bez klamek? Masz prawie 3000 wpisów w ciągu kilkunastu miesięcy - natręctwo czy zlecenie od wiadomych służb?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Cenzurujesz mnie? A fe! Przecież byłeś za wolnością wypowiedzi - rezerwujesz coś dla kogoś, co takiego? Łóżeczko w Twoim pokoju bez klamek? Masz prawie 3000 wpisów w ciągu kilkunastu miesięcy - natręctwo czy zlecenie od wiadomych służb?

Skończ już obrabiać mojąj )(! The end!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Znowu piszesz? Przecież obiecałeś. Czy w życiu poza Audiostereo'wym także łamiesz dane słowo (choćby nawet po angielsku)?

Rosyjski też znasz? To ... !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.