Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty, które warto mieć w swojej kolekcji

Waluch

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie mówię ,że Ty narzekasz, ale czytając fora zagraniczne widziałem wpisy typu ' teraz nic nowego się już nie nagrywa, wszytko co dobre zostało już nagrane' a okazuje się ,że to w cale nie prawda tylko trzeba poszperać trochę ....

faktycznie,Beatlesów nie umieściłem na liście, teraz sam się zastanawiam dlaczego, możliwe ,że ich płyty dla mnie muzycznie genialne, nie są do końca dobrze zrealizowane (zapewne wina po trosze sprzętu, ale również trudnego dostępu do ładnie zachowanych wczesnych wydań, z CD nie dam rady ich słuchać).

Owszem, słucham Beatlesów z przyjemnością ale pewnie dlatego ,że tak bardzo cenię sobie ich muzykę. Niektóre albumy jak Revolver były kamieniem milowym w gatunku rocka

Przejrzałem ten temat wczoraj, słuchając sampli na amazonie płyt które koledzy napisali a, ja ich nie znałem, no i zakupiłem od razu kilka :) (akurat może nie Sade czy ELO, ale coś w klimatach które lubię)

pozdrawiam

audiokarma.org

ja bardzo często zaglądam na takie wątki gdzie ludzie prezentuja swoje ulubione płyty, wtedy jest okazja odkrycia czegoś nowego co również i mi sie może spodobać, także nie uważam tego wątku za dziwny jak kolega Thorogood ...

No dobra, dobra...

Przekonaliście mnie :)

Dopisuję:

Deep Purple "Made in Japan"

Van Halen "Van Halen"

Dave Brubeck "Time Out"

Nina Simone" At Town Hall"

Steps Ahead" Modern Times" - to najnowsze zauroczenie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

ja bardzo często zaglądam na takie wątki gdzie ludzie prezentuja swoje ulubione płyty, wtedy jest okazja odkrycia czegoś nowego co również i mi sie może spodobać, także nie uważam tego wątku za dziwny jak kolega Thorogood ...

Aczkolwiek takie wątki przykładają się do wzrostu cen i znikania tych fajniejszych pozycji z różnych źródeł.

A to nie fajnie :)

to najnowsze zauroczenie.

ciekawe, poszukam zaraz na ebayu ,dzięki

Aczkolwiek takie wątki przykładają się do wzrostu cen i znikania tych fajniejszych pozycji z różnych źródeł.

cholerka , też fakt ... ale jakoś przeżyjemy, nie każdy lubi kupować np na discogs

audiokarma.org

Gość masza1968

(Konto usunięte)

cholerka , też fakt ... ale jakoś przeżyjemy, nie każdy lubi kupować np na discogs

Nie musiałeś ujawniać jednego z moich ulubionych źródełek tak publicznie Waluch :)

masza1968, no tak, ale jak zapewne już wiesz , to tam bardzo zawyżają stan, niestarannie pakują płyty i ogólnie to tam źle kupować o !

audiokarma.org

Gość masza1968

(Konto usunięte)

masza1968, no tak, ale jak zapewne już wiesz , to tam bardzo zawyżają stan, niestarannie pakują płyty i ogólnie to tam źle kupować o !

No, to jest oczywista oczywistość. Często się zdarza, że dostajesz nie to co kupiłeś. Ogólnie nie wiem, chyba już przestanę tam kupować.

1. The Beatles "Magical Mystery Tour" - koniecznie wydanie niemieckie "Hor Zu".

2. Arvo Part "Tabula Rasa"

3. ELO "Out Of The Blue"

4. Miles Davis "Kind of Blue"

5. Gong "Camembert Electrique"

6. Lou Reed & Metallica "Lulu"

7. Jimi Hendrix "Electric Ladyland" (chociaż może "Cry of Love", bo w ogóle taka trochę obok tych najważniejszych?)

8. AC/DC "Let There Be Rock"

9. Kraftwerk "Radioactivity"

10. Glenn Gould "Goldberg Variations" (box CBS z obydwoma studyjnymi wykonaniami, albo obie płyty osobno - wtedy ex aequo jest 10. i 11.)

Kolejność przypadkowa, gatunki od Sasa do lasa, realizacje różne. Ale wszystkie poza 2. i 8. mam i lubię.

Lou reed&metallica?hmmm...

Jak dla mnie na discogs ceny są dosyć drogie,gdzieś o 10-20 zł więcej niż wyjdzie na aukcjach, z wysyłką wychodzi jeszcze więcej.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Taa, mam ją na CD, specyficzna płyta ta LuLu.

Dobra teraz trochę przywieśniaczę, będzie składanka, lecz moim zdaniem zacna:

3. Fleetwood Mac- Gratest Hits. 2010 Music on Vinyl ( wszystko co jest opatrzone tym znakiem gra u mnie rewelacyjnie http://www.musiconvinyl.com/ )dla Sony. Zbiór kultowych kawałków zanim zaczęli uprawiać dicho, bardzo dobre jakościowo wydawnictwo.

http://www.youtube.com/watch?v=0LsMeCW3DCc&feature=fvst

Bo ja wiem czy przywieśniaczyłeś?

Fleetwood Mac to bardzo dobry zespół.

Pewnie każdy z nas ma coś "wieśniackiego" w swojej płytotece :)

Może lepiej napisać "obciachowego".

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Bo ja wiem czy przywieśniaczyłeś?

Fleetwood Mac to bardzo dobry zespół.

Pewnie każdy z nas ma coś "wieśniackiego" w swojej płytotece :)

Może lepiej napisać "obciachowego".

Tylko w tym sensie, że nie zaproponowałem konkretnych płyt ( których zreszta nie znam, nie słyszałem), a zbieraninę the best of.

Jeśli ktoś pamięta "studio stereo" z PR lat 80. i lubi Pata Metheny- powinien mieć płytę pod banalnym tytułem

"Pat Metheny Group" 1978. Tam można usłyszeć w całości numer, który służył w tym programie na zakończeniu ...

Ale jest superowe brzmienie, reszta płyty doskonała, zero trzasków.

Wydanie ECM 1114 230114, 180 gramów, made in germany, biała okładka, jest w MM.

1LP, 119 zł ale warto.

Jeśli ktoś pamięta "studio stereo" z PR lat 80. i lubi Pata Metheny- powinien mieć płytę pod banalnym tytułem

"Pat Metheny Group" 1978. Tam można usłyszeć w całości numer, który służył w tym programie na zakończeniu ...

Ale jest superowe brzmienie, reszta płyty doskonała, zero trzasków.

Wydanie ECM 1114 230114, 180 gramów, made in germany, biała okładka, jest w MM.

1LP, 119 zł ale warto.

Ta audycja nie nazywała się aby "Klub płytowy"? Tomasz Szachowski, Marek Beksiński?

Ta audycja nie nazywała się aby "Klub płytowy"? Tomasz Szachowski, Marek Beksiński?

cholercia nie nie dam głowy, ale myślę, że to "studio stereo zaprasza" w niedzielę wieczorem, gdzie później, ok. 84' podniecali się pierwszym CD studera... który 20 sekund wczytywał ścieżkę...

Ta audycja nazywała się prawdopodobnie "Wieczór płytowy" i współprowadzącym byl "Beksa" czyli Tomasz Beksiński.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Ta audycja nazywała się prawdopodobnie "Wieczór płytowy" i współprowadzącym byl "Beksa" czyli Tomasz Beksiński.

Mniejsza o nazwę, ale faktem jest to, że wtedy jeszcze chciało się słuchać radia. Jaka audycja dziś ma podobną wartość? Nawet Mini-Max umiera, ponieważ Kaczkowskiego nikt godnie nie zastąpi.

Rzeczywiście, przekręciłem trochę nazwę audycji i imię Beksińskiego. Było zatem dwóch Tomków: Beksiński i Szachowski. Mea culpa.

To ja mam dziś wieczór płytowy z bluesem.

Dobra płyta- B.B. King & Eric Clapton "Riding With The King"

riding_with_the_king.jpg

Klasyczne surowe numery przemieszane z nowocześniejszymi aranżami. Warte posłuchania i dobrze brzmi na czarnym placku.

Przy okazji przypomniała mi się kaseta, którą nagrałem w 90. roku z CD. Ale numery jak najbardziej analogowe, z lat 1954- 61. Albert KIng, Otis Rush, Otis Spann i B.B King.

OCALAŁA, świetnie słychać. Płyta wyglądała tak:

61T-ycFNRHL._SL500_AA300_.jpg

Na bank warte posiadania wydawnictwo. O ile się lubi bluesa, naturalnie.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Do wzięcia w MM za trochę ponad stówkę, ale warto jak sądzę, a wręcz mieć należy ( tylko nie bijcie jak jest jakieś argentyńskie wydanie lepiej brzmiące. To gra świetnie świetną myzykę: http://www.discogs.com/Dave-Brubeck-Quartet-Time-Out/release/2676016

taki standardzik z płyty: http://www.youtube.com/watch?v=BwNrmYRiX_o

witam

to ja tez sie dołacze z moja dzisiątka :

1 - Sient Circle - No1

2 - A Flock Of Seagulls - A Flock Of Seagulls

3 - Alphaville - Forever Young

4 - Enigma - MCMXC AD

5 - Depeche Mode - Violator

6 - Savage - Greatest Hits

7 - Kombi - Nowy Horyzont

8 - Ultravox - Lament

9 - Pet Shop Boys - Disco

10-ACDC - The Razors Edge

pozdrawiam

Jeśli ktoś pamięta "studio stereo" z PR lat 80.

W niedzielę wieczorem w radiowej dwójce był Klub płytowy Szachowskiego i Beksińskiego, a studio stereo również było w dwójce, ale w tygodniu i puszczali tam muzykę klasyczną.

Natomiast nigdy nie zapomnę, jak gościem Szachowskiego w klubie płytowym był kiedyś Romek Rogowiecki, który prezentował czasem nowości metalowe. Pewnej niedzieli zapuścił nowiutką Metallicę "...And Justice for All" i Szachowskiemu tak opadła kopara, że po zakończeniu płyty nie był w stanie sklecic poprawnie zdania po polsku i Rogowiecki tłumaczył słuchaczom, co Szachowski ma na myśli wypowiadając kolejne idiotyczne zdania. Mnie zresztą też kopara opadła po tym przesłuchaniu. To był jeden z najpiękniejszych moich wieczorów przy odbiorniku radiowym...

Tydzień później mój kumpel przywiózł "...And Justice..." ze śląskiej giełdy.... dał za nią 30 tysiaków. To była średnia krajowa pensja w tym czasie.

Ale, ale... przecież tu nie o tym się mówi... sorry. Oto moje propozycje skromne do szacownego grona płyt pięknych i ulubionych:

Tadzik Nalepa "Sen szaleńca" - uwielbiam tę ascezę w bluesowej gitarze i niesamowitą przestrzeń tej płyty.

Leszek Winder "Blues forever" - najbardziej "zachodnia" polska płyta jaką słyszałem i to pod względem wykonania i produkcji.

Steven Wilson "Grace for Drowning" - tutaj dopiero słychac, że Steve już niczego nie "musi", a Gavin Harrison jest mistrzem smaczków na garach. I co bardzo ważne: tego vinyla nie da sie porównac z wcześniejszymi tłoczeniami :)

• 2 tygodnie później...

To bardzo subiektywny wybór i to mi się podoba.

Rockowo dla mnie obowiązkowo:

Yes - Fragile

Led Zeppelin II

King Crimson - Red

The Police - Synhronicity

Peter Gabriel IV ...

Jazzowo:

Miles Davis - Bitches Brew

Dave Holland - Extension

Pat Metheny - 80/81

Brand X - Unorthodox Behaviour

Return To Forever - Romantic Warrior

Weather Report - Heavy Weather...

Można tak bez końca:-)

Napewno warto mieć płyte testową w moim przypadku HiFi Test Eeato oraz

1- "The Wall" Pink Floyd

2- "The Concerts in China" Jean- Michel Jarre

3- Toto IV

4- "Gold Ballads" Scorrpions

5- "Tina Live in Europe" Tina Turner

6- Tracy Chapman

7- "Shaday" Ofra Haza

8- "A Night At The Opera" Queen

9- Perfect Live

10-" Helicopters" Porter Band

• 1 miesiąc później...
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) tonpress1986 za drobne 550zł

niestety remix tylko się ostał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwielbiam te płytę, jeden z kilku winyli, które ostaly sie z moich nastoletnich czasów. Czy jest tak dobrze nagrana? Wrzuce ja wieczorem na talerz.

Unikaj zdjęć!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 3 miesiące później...

1. Cokolwiek ARCHIVE

1. Cokolwiek JOE FRUSCIANTE

a potem płyty dostępne.

2. String Connection "Jazz"

3. Pink Floyd "The Dark Side of the Moon"

4. Peter Gabriel "4"

5. Queen "A Night At The Opera"

6. The Beatles "Abbey Road"

7. N.AE / Katharsis

8.Derek & The Dominos "Layla ..."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.