Skocz do zawartości
IGNORED

Kto poprowadzi za reke przy tuningu Marantza Pm-68?

kocurmarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chialem troche podrasowac mojego marantza i przy okazji stworzyc taki poradnik ze zdjeciami od A do Z jak to zrobic . Moze bym sobie to odpuscil i zamienienil na inny wzmak ale moj strzela w lewym kanale i czsami sie wylacza jak potencjametr wedruje na godzine 12 Podejrzewam zimne luty na koncowce. Wiec i tak bede w nim grzebal.

Napoczatek poprosil bym kogos zorientowanego o liste czesci. potrzenych.

Raczej nikt Ci gotowca nie da do ręki. Zorganizuj sobie serwisówkę, alleluja i do przodu!

Myslalem ze mozna by bylo zrobic to tak:

Laduje zdjecie plytki potencjometa , a ktos kto to robil Pisze wymien to , to i to . i tak po kolei.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver miał na swojej stronie opis krok po kroku dla PM-7000. Zachował się sam opis bez zdjęć:

Ukryta Zawartość

Jest też gdzieś na forum, kompletny, trzeba poszukać.

Ukryta Zawartość

miał na swojej stronie opis krok po kroku dla PM-7000. Zachował się sam opis bez zdjęć:

Ukryta Zawartość

Jest też gdzieś na forum, kompletny, trzeba poszukać.

Próbowałem , a z miesiac temu pisalem , do tej pory bez odpowiedzi .Co do forum to nie widziałem nic ze zdjeciami chyba ze mi gdzieś umknęło .

Ukryta Zawartość

1min szukania:

Ukryta Zawartość

Z Saxofonem później jeszcze pracowaliśmy nad jego wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

1min szukania:

Ukryta Zawartość

Z Saxofonem później jeszcze pracowaliśmy nad jego wzmacniaczem.

Dzieki kolego sporo potrzebnych informacji znalazlem Zaczne moze tu liste czesci wrazie czego korygujcie mnie :)

Zasilacz

4 diody BYW29E 200V

Pre- amp

4 diody BYV26C Czy cos innego gdzies znalazlem informacje ze bede lepsze Schottky'ego , czy to to samo ?

Dwa codki widac je na zjeciu (prosze o konkretne firma pojemnosc nap. ewntualnie czy zastapic o tych samych parametrach)

Potencjometr

wymiana wzmac oper co bedzie najlepsze?

koncowka

nie wiem o ktore conki chodzi

post-42237-0-25561200-1330114390_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra odnosnie diod to juz wiem maja byc BYV26C w preampie , nie wiem jaki zastosowac Wzm. op. na plytce potecjometra?

Dobra odnosnie diod to juz wiem maja byc BYV26C w preampie , nie wiem jaki zastosowac Wzm. op. na plytce potecjometra?

Czy wymieniac stabilizator w zasilaniu na Stabilizator napięcia 7805.

Update listy

koncowka mocy

4 x 220uf 25v - panasonic fc

4 x 100uf 63v - panasonic fc

2 x 4,7uf lub wieksze 25 v tu polecaja Rubycon Black Gate wiem ze sa drogie i trudno dostepne wiec moze zaproponuje cie jakis zamiennik ?

zasilacz

4 x diody BYW29E 200V

kondebsatory ( nie mam pojecia jakie zastosowac)

1 x 1000uf 35v

1 x 47uf25v

1 x 220uf 25v

pre- map ( nie wiem co wsadzic sa tez 3 jrc 25 68 nie wiem czy je ruszac ?

plytka potecjometa

tez nie wiem jaki WO i jakie kindki i gdzie

Prosze o cierpliwosc to piersza taka pruba podjeta przeze mnie wiec prosze o wyrozumialosc :) Co prawda po szkole technik elektonik ale w zawodzie nigdy nie robilem :(

Witam

Należy pamiętać iż wymiana na pałę wszystkich części podlegających wymiane podczas tuningu tego wzmacniacza zazwyczaj przynosi efekt odwrotny od zamierzonego. Jak Ci dźwięk nie przypasuje z powodu np. złego doboru kondensatorow , możesz się w tym pogubić. Ja bawilem się z moim PM-68 prawie dwa lata, odsłuchując dokładnie różne kondensatory o różnych pojemnościach w różnych konfiguracjach i uważam że osiagnąłem doskonały efekt. Dźwięk jest teraz szybki , dynamiczny, szczegółowy, barwny i ani trochę suchy, co jak uwazam jest główną wadą oryginału przed modyfikacją doprowadzającą mnie do szału.

U mnie jest tak:

Końcówka mocy- 4x BC Componenents i 2x Elna Silmic II (jak na zdjęciach Mcgyvera) oraz 2x Jantzen Standard 4,7 Uf (niebieski) w torze sygnału.

Plytka przedwzmacniacza- op. amp opa 2604 oraz w jego zasilaniu Silmic II 2x47 Uf i moim zdaniem ani grama więcej.

W torze sygnalu 2x 2,2 Uf Jantzen Standard oraz 2 x 22 Uf Jantzen cross-cap obok płytki na przewodach. Do opampa koniecznie podstawka, aby można było bezproblemowo je zmieniać.

Plytka barwy tonu i zasilania- przed stabilizatorami Nippon chemicon 1 x LXY 3300 Uf i Nippon ch.2 x LXV 470UF.

Za stab. 2 x BC Components 470 Uf. Stabilizatorów nie ruszać, a tym bardiej nie wymieniać na pięciowoltowe!

Co do Panasonica FC- gdzie go nie wsadziłem- robiło się sucho i jazgotliwie.

Mnie najbardzie przypasował ten zestaw. Odsłuchiwałem Rubycony ZL, Nichicony, Black Gate STD i inne.

Diody BYV 26C i BYW29-200, porządne gniazda głośnikowe i potencjometr niebieski ALPS.

Jakby co -pytaj :)

Nareszcie jakies swiatelko w tunelu :) i duzy krok do przodu.

Niestety nie moge sie dogrzebac do zdjec koncowki mocy macgyvera

wiec sa tam 4 x 100uf 65v te grubsze i 4 x 220uf 25 v te chudsz

i dwa sygnalowe;

Ktore na 4x BC Componenents a ktore na 2x Elna Silmic II sygnalowe kumam. Jezeli dobrze kombinuje to 2 zostaja nie ruszone , ktore?

Plytka przedwzmacniacza(potencjometra)te dwa najwieksze brazoe 220uf 25v na Silmic II 2x47 Uf. czy tak ? reszte kumam.

teraz zasilanie preamp

za mostkiem jesy 4 sztuki 470uf wymieniam na Nippon LXV 470UF i ten duzy 2200na 3300uf

Za stab. 2 x BC Components 470 Uf fabrycznie sa tam 220uf 25v te dwa z brzegu przy stab. Pozostaje jeszcze jeden 470 uf przy drugin stab. i 4 220uf rozumiem ze tego nie ruszam.

Jeszcze jedno pytanko ale to juz chyba wszystko bedzie odnosnie plytki zasilajacej czy bocznikowac wte wielkie kondy taj jak jest to tu:

Ukryta Zawartość

i czy wymieiac tam tez stabilizator jak jest to tu:

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz dzieki

Jeszcze o koncowce:

Jakie paramety tych BC Componenents i Elna Silmic II?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim ściągnij sobie schemat, żebyś wiedział co wymieniasz i po co wymieniasz. Nie ma sensu operowanie określeniami "gruby", "chudszy" "z brzegu". Każdy element ma swoj numer i funkcję. Jeszcze jedno-opisana przeze mnie modyfikacja ma sens jeżeli słuchasz z wciśniętym przyciskiem DIRECT, pomijasz wtedy całą masę elementów na płytce barwy tonu.Na resztę Twoich pytan odpowiem jutro-muszę teraz lecieć do roboty :( Pamiętaj o schemacie.

Schematu nie znalazlem. moge podac Ci numery z plytki. mam wzmak kolo komputera stad moja terminologia. Jezeli chodzi o sluchanie to umnie zdecydowanie lepiej jest w direct.

Coś słabo kolega szuka. Jest po PIERWSZYM linkiem w google:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra mam schemat Marantz Pm7000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No przecież podałem Ci linka do typowo PM-68:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i on tam jest, sprawdziłam.

Ukryta Zawartość

No przecież podałem Ci linka do typowo PM-68:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i on tam jest, sprawdziłam.

Tak tylko trzeba sie tam rejestrowac .

Ukryta Zawartość

A więc tak:

Koncówka mocy-2263, 2264, 2265, 2266 - BC Components 100uF.

2267, 2268- Elna Silmic II. Za cholerę nie wiem dlaczego dwie sztuki 100 Uf połączone rownolegle "grają" o wiele lepiej niż jedna 220 Uf. 2267, 2268 maja duży wpływ na charakter dźwieku- warto spróbować inne.

2251 2252 - niebieski Jantzen 4,7 uF.

Płytka regulacji barwy i zasilania przedwzmacniacza przed stabilizatorami - 2203, 2209- Nippon chemicon LXV 470 uF.

2204 - Nippon ch. LXY 3300 uF. Może być 2200, zależy co uda się dorwać.

Za stabilizatorami - BC Components 470 uF. Reszta okolicznego towarzystwa nas nie interesuje - służą do zasilania obwodów 24V, sterowanie i przekaźniki. Stabilizatory zostawić w spokoju.

Płytka pzedwzmacniacza - 2665, 2666 - Elna Silmic II 47uF. Duży wpływ na charakter dźwięku. Możesz spróbowac innych, ale nie więcej niż 47uF.

2669, 2670- niebieski Jantzen koniecznie 2,2uF.

2661, 2662 Jantzen koniecznie 22 uF. Może byc tańszy czarny Cross-Cap. Biorąc pod uwagę wartość wzmacniacza przy nieco lepszym niebieskim robi sie drogo. Połączyć z płytką możliwie krótkim przewodem dobrej jakości. Kłopotliwe ale konieczne.

Opamp u mnie OPA 2604. Wskazane wypróbowanie różnych.

O diodach już wiesz. Oczywiście można kombinować dalej. Ja na razie poprzestałem na tym.

Przy wylutowywaniu części radzę stosować odsysacz do cyny z powodu odklejających się scieżek przy przegrzaniu.

Tak jak pisałem - nie wszystko na raz! Ja wymieniałem parami (lub cztery BC na raz w końcówce trzy przed stabilizatorem , wiadomo o co chodzi).

Co najmniej kilkanaście godzin pod napięciem, dokładny odsłuch i następne.

Na Twoim miejscu zacząłbym od wymiany kombinacji silmicowo - cerafinkowej w torze sygnału na Jantzeny (lub inne , ale koniecznie MKP).

Dobra mam juz jasny plan dzialania zaczynam zbierac czesci. Z lutowaniem nie bede mial problemu ,odsysacz mam jeszcze ze szkoly troche stary ale da rade. Sprawdzzilem cene potencjometru to ok 140zl CZy warto?

Ja zaczne od zasilania i pokolei dalej.Diody dostane na miejszcu wiec odrazu z tym rusze. Na kondensatory pewnie trzeba bedzie troche poczekac az sie uzbieraja.

2255, 2256 w koncowce co z nimi?

2267, 2268 zrozumialem ze tam dajemu 2 x po 2 Elna Silmic II 100uf rownolegle

2255, 2256 nie mają wpływu na dźwięk, więc mogą zostać. Jeśli Twój potencjometr jest sprawny to go zostaw. Ja wymieniałem bo w moim egzemplarzu był bardzo nierówny co z czasem sie pogłebiało. Co do 2267, 2268 zagrały mi lepiej dwa równolegle 100Uf w każdym kanale, niż po jednym 22OUf. Jestem pewien że to nie sprawa niewielkiej różnicy pojemnosci mieszczącej się w granicach tolerancji, lecz właściwości samych kondensatorów. (Inna seria? ) Te 220uF powodowały lekko ssssyczące ssssybilanty -a tego nie trawię :)

Łącząc równolegle kondensatory obniżamy ich opór szeregowy tym samym poprawiamy parametry. Największe różnice słychać przy OPA tam wskazane jest łączenie równoległe 2 nawet 3 kondesatorów.

BC Components 100uF mozna zasapic tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w pełni zgadzam się z tym testem

Ukryta Zawartość

Czesci zamowione!Bbrakuje jeszcze Wzmacniacz operacyjny, moze ktos ma do sprzedania op 275 , opa 2604 , lub cos co dobrze zagra z w tym wzmacniaczu z monitor audio rs6.?

Czesci zamowione!Bbrakuje jeszcze Wzmacniacz operacyjny, moze ktos ma do sprzedania op 275 , opa 2604 , lub cos co dobrze zagra z w tym wzmacniaczu z monitor audio rs6.?

i czy taki mozna wsadzic OPA637 (AP)

Ktos moze sprawdzal to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.