Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Jeden z topowych głośników na papierze, to STX za 77 zł

Palton narobił smaka, a nie napisze jaki to konkretnie model... :(

-----------------

>> Kubri

Materiał coś jednak daje - berylowa kopułka ma break-up wyżej niż aluminiowa / magnezowa / tytanowa o tych samych rozmiarach, bo beryl ma prędkość dźwięku 12.7km/s a pozostałe trzy metale tylko 5km/s. Do tego beryl będzie miał break-up lepiej stłumiony za sprawą struktury sandwich z karkasem cewki z aluminium, istotnie różniącym się prędkością dźwięku.

Symmetric Drive czy inne faradaye - Seas nie dał nic takiego w pierwszej wersji diamentowego Excela, polegając na samym nasyceniu nabiegunników. W kabanich podskokach wrócili do faradaya, mimo że musieli poszerzyć szczelinę i indukcja spadła z 1.9T do 1.6T.

Edytowane przez misiomor

Ta lekkość berylu nie przekłada się na lekkość układu drgającego w Scan Speaku.

I tutaj to się konstrukcyjnie przysłowiowej k...y nie trzyma!!! o czym wcześniej między wierszami można było wyczytać z moich postów. Nie wiem jakie problemy z rezonansami ,THD,e.t.c napotkał SS że mając możliwość zejścia z masy nie zrobił tego?! Może to taka zagrywka i maja już przygotowany na ruchy konkurencji następny model super duper wypas za 3200 złotych i nie zdziwił bym się jak by tak było!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak samo jak w przypadku Peerlessa HDS tweeter (Scan-Speak D2608/913000), opis Adaxa TW025A20Mg z Audiotransducers.com wygląda na opis głośnika, który został wszechstronnie zbadany i spełnił z nadmiarem oczekiwania.

Opis berylowego scan Speaka to na dziś jedynie krótka notka przepisana z materiałów reklamowych producenta - czyli gaddka szmatka jaki to beryl jest super i jaki ten simetrikdrajw jest opatentowany.

Dlatego napisałem że chciałem porównać indukcje w szczelinie ale dla S-S- jej na stronie Loudspeakershop.pl nie było więc tylko spojrzałem na Bl.

W kartach katalogowych Scan Speaka jest podawany parametr Bl/sqrRe i tam widać że dla Peerlessa jest 1,1 a dla Scan-Speaka jest 1,33 N/sgrW

Znowu. dyskusję o twardości ja zacząłem i nie chodziło o pekanie tylko o możliwe zachowanie lekkich materiałów o dużej twardości. Ta lekkość berylu nie przekłada się na lekkość układu drgającego w Scan Speaku.

Poza tym można porównać już pomiary z audiotransducers.com dla berylowego Scan Speaka i magnezowego Audaxa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kubri zostaw tego beryla w spokoju. Nie znasz się na głośnikach żeby to ocenić. Nawet nie potrafisz pożądnie odczytać pomiaru charakterystyki i 1.5dB pik interpretujesz jako break-up. Popatrz lepiej na wodospad przy tej częstotliwości.

Nie porównuj też wysokotonowego HDS którego zresztą miałem w domu, z berylowym scan sepakem bo to różnica kilku klas.

Ktoś ci wkleił linka do pomiarów jak zachowuje się berylowa kopułka w porównaniu z innymi materiałami ale najwyraźniej ani słowa z tego nie zrozumiałeś.

Żeby w końcu skończyć ten temat wklejam pomiary z Hobby Hifi

Zauważ że pod pomiarem harmonicznych napisali że trzecia i piąta harmoniczna mają najniższą harmonoczną jaką kiedykolwiek zmierzyli a istnieją dosyć długą i zmierzyli setki głośników. Tak samo jest z harmonicznymi przy 2kHz dla różnych napięć. Zauważ że trzecia i piąta harmoniczna dla 15V wynosi tylko 0,032% co jest ekstremalnie małą wartością. I to by było na tyle jeżeli chodzi o liniowe wychylenie 0,2mm. Nie interpretuj parametrów głośników bo ich po prostu nie rozumiesz.

post-13669-0-00328700-1427619745_thumb.jpg

post-13669-0-99980000-1427619775_thumb.jpg

post-13669-0-32560500-1427619800_thumb.jpg

post-13669-0-61532200-1427619821_thumb.jpg

post-13669-0-78574900-1427619863_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Materiał coś jednak daje - berylowa kopułka ma break-up wyżej niż aluminiowa / magnezowa / tytanowa o tych samych rozmiarach, bo beryl ma prędkość dźwięku 12.7km/s a pozostałe trzy metale tylko 5km/s.

I znowu pierdu pierdu o metalach. A kopułka wyszła piplowata i z typowymi zafalowaniami na skraju pasma słyszalnego. Nie pomogły cudowności materiału jeśli ogólne parametry sa gorsze od głośników cztery razy tańszych.

Po co stosować zaawansowane i drogie materiały jeśli technologia głośnika dynamicznego tego nie wykorzystuje?

Teraz czekamy na kopułki z węglików boru, będą jeszcze lepsze, bo trudniejsze do wykonania.

No tak,a minimaliści(portfelowi także)będą kręcić nosem,że diamenty beryle i smetrikdrajwy są blee.

Taka przeciw waga i tak w kółko Macieju...

Daj spokój.

Dla porównania wklejam pomiar dosyć znanego i przyzwoitego głośnika SB29 z tego samego numeru Hobby HiFi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tutaj to się konstrukcyjnie przysłowiowej k...y nie trzyma!!! o czym wcześniej między wierszami można było wyczytać z moich postów. Nie wiem jakie problemy z rezonansami ,THD,e.t.c napotkał SS że mając możliwość zejścia z masy nie zrobił tego?! Może to taka zagrywka i maja już przygotowany na ruchy konkurencji następny model super duper wypas za 3200 złotych i nie zdziwił bym się jak by tak było!

Zrobili już podobny ruch. Mają głośnik o 100 złotych droższy z mocniejszym obwodem magnetycznym. Wszystkie parametry są lepsze ale charakterystyka mniej korzystna niż w tańszej wersji ze słabszym obwodem magnetycznym. Membrana jest sztywna ale spadek w najwyższej oktawie będzie trudniej wyprostować przy niskim odcinaniu zwrotnica pasywną.

Teraz muszą znaleźć uzasadnienie dla jeszcze wyższej ceny.

>> [email protected], 29.03.2015 - 11:00

Być może są problemy technologiczne z formowaniem berylu do cienkości takiej jak w przypadku aluminium. Jednak raz że Scanspeak zawsze lubił niskie Fs w swoich tweeterach, w końcu Revelator 9900 ma Mms równe 0.45g, a berylowy Illuminator nie różni się pod względem Mms od swojego szmacianego brata D3004/6600.

Po drugie - D2908/7140 ma parametry TS (Sd, Mms, BL, Re) bardzo przyzwoite i dające sporą efektywność przy 8ohm impedancji na dodatek.

Edytowane przez misiomor

No tak,a minimaliści(portfelowi także)będą kręcić nosem,że diamenty beryle i smetrikdrajwy są blee.

Taka przeciw waga i tak w kółko Macieju...

Daj spokój.

Diamenty beryle i sryle sa ok. Jeśli maja sens i coś istotnego wnoszą do głosnika. A te w Scan-speaku wnoszą do głośnika tylko uzasadnienie wysokiej ceny. Która jest nieuzasadniona w tym przypadku możliwościami całości.

Nie porównuj też wysokotonowego HDS którego zresztą miałem w domu, z berylowym scan sepakem bo to różnica kilku klas.

Którego nie miałeś w domu ale wiesz.

Edytowane przez Kubri

Kubri wybacz ale publicznie donosisz,że nie stać ciebie na bardzo drogie głośniki.

Zdecydowana większość sygnalizuje to samo.

No tak można wnioskować.

A ty i inni chcesz wnieść ład i porządek do ludzi przestrzegając przed drogimi głośnikami...

Edytowane przez areczek

Diamenty beryle i sryle sa ok. Jeśli maja sens i coś istotnego wnoszą do głosnika. A te w Scan-speaku wnoszą do głośnika tylko uzasadnienie wysokiej ceny. Która jest nieuzasadniona w tym przypadku możliwościami całości.

Są tacy którzy odrzucają w czambuł kopułki metalowe za sprawą ich break-up w pobliżu pasma słyszalnego. Dla nich beryl jest rozwiązaniem, bo break-up jest jednocześnie wysoko, i dobrze stłumiony jak w dawnych tioxid'ach (Wilson Audio je lubili) w których jednak był przy samych 20kHz.

I znowu pierdu pierdu o metalach. A kopułka wyszła piplowata i z typowymi zafalowaniami na skraju pasma słyszalnego. Nie pomogły cudowności materiału jeśli ogólne parametry sa gorsze od głośników cztery razy tańszych.

Po prostu nie rozumiesz tego co napisał Misiomor, nie rozumiesz tego co napisałem ja, nie rozumiesz tego było pod tym linkiem. Jeżeli nie rozumiesz jakie znaczenie ma prędkość rozchodzenia fali w materiale na powstawanie break-up to dyskusja z tobą jest jałowa.

Niestety muszę ci to powiedzieć bo ktoś musi ci to uświadomić. Nie znasz się na głośnikach. I nie jest to żadna złośliwość jest to po prostu suchy fakt.

Symmetric Drive czy inne faradaye - Seas nie dał nic takiego w pierwszej wersji diamentowego Excela, polegając na samym nasyceniu nabiegunników. W kabanich podskokach wrócili do faradaya, mimo że musieli poszerzyć szczelinę i indukcja spadła z 1.9T do 1.6T.

A Audax nie dał nic takiego tylko zrobił długą szczelinę i krótką cewkę. A kosztuje 1/4 ceny berylowego Scan Speaka

Obie wersje diamentowego Excela też mają długą szczelinę i krótką cewkę. Podobnie zresztą jak berylowe Scany.

Ciekawe z kolei że Revelator 9900 miał długą cewkę podobnie jak seria 9300 / 9500 / 9700 a jakoś w pomiarach Marka K te głośniki wypadły przyzwoicie.

Edytowane przez misiomor

Po prostu nie rozumiesz tego co napisał Misiomor, nie rozumiesz tego co napisałem ja, nie rozumiesz tego było pod tym linkiem. Jeżeli nie rozumiesz jakie znaczenie ma prędkość rozchodzenia fali w materiale na powstawanie break-up to dyskusja z tobą jest jałowa.

Niestety muszę ci to powiedzieć bo ktoś musi ci to uświadomić. Nie znasz się na głośnikach. I nie jest to żadna złośliwość jest to po prostu suchy fakt.

Za to ty rozumiesz ze nie masz żadnych argumentów tylko się do break upu przyczepiłeś jak pijany do płota i mielesz ten temat dookoła choć nic do niego nie miałem.

Suchy bolku, fakt jest taki że guzik wiesz na tematy o którym się wypowiadasz i dopasowujesz dowolnie informacje do swojej niewiedzy podniecając się rewelacjami wypisywanymi w ulotkach reklamowych.

I nie jest to żadna złośliwość jest to po prostu suchy fakt.

Kubri wybacz ale publicznie donosisz,że nie stać ciebie na bardzo drogie głośniki.

No tak można wnioskować.

Jest takie przysłowie: Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Kubri trochę je opacznie zrozumiał a mianowicie. Jak cie nie stać na to co się lubi to się tego nie lubi.

Obie wersje diamentowego Excela też mają długą szczelinę i krótką cewkę. Podobnie zresztą jak berylowe Scany.

Ciekawe z kolei że Revelator 9900 miał długą cewkę podobnie jak seria 9300 / 9500 / 9700 a jakoś w pomiarach Marka K te głośniki wypadły przyzwoicie.

Napisz to krzyskowi to się podnieci. Potraktuje to jako dowód na doskonałość wszystkiego co ma symetrikdrajw i beryl.

Suchy bolku, fakt jest taki że guzik wiesz na tematy o którym się wypowiadasz i dopasowujesz dowolnie informacje do swojej niewiedzy podniecając się rewelacjami wypisywanymi w ulotkach reklamowych.

I nie jest to żadna złośliwość jest to po prostu suchy fakt.

Kubri. Wkleiłem ci pomiary tego głośnika. To są suche fakty. To że ich nie rozumiesz możesz mieć jedynie pretensje tylko do siebie.

No i zachowaj trochę klasy. Ja cię nie obrażałem. A to że powiedziałem prawdę na temat twojej wiedzy? No cóż prawda czasami boli ale niestety jest to czasami konieczne żeby dorosnąć.

No tak można wnioskować.

A ty i inni chcesz wnieść ład i porządek do ludzi przestrzegając przed drogimi głośnikami...

jakbys jeszcze tułkiem poruszał to cos by taka wypowie przypominała. Ale tak poza tym to co masz do powiedzenia?

Kubri. Wkleiłem ci pomiary tego głośnika. To są suche fakty. To że ich nie rozumiesz możesz mieć jedynie pretensje tylko do siebie.

No i zachowaj trochę klasy. Ja cię nie obrażałem. A to że powiedziałem prawdę na temat twojej wiedzy? No cóż prawda czasami boli ale niestety jest to czasami konieczne żeby dorosnąć.

Spóźniłeś się trochę bo moja prawda na temat twoje wiedzy była pierwsza. Jesteś tym który przy każdej dyskusji na temat głośników pytał ile maja miedzi na magnesie. Pomijam już twoją umiejętność czytania ze zrozumieniem. No cóż prawda czasami boli ale niestety jest to czasami konieczne żeby dorosnąć.

Mokry Lolku naucz się interpretować wyniki pomiarów akustycznych.

Ale suchy bolku, co dla ciebie za trudne - widziałeś pomiary berylowego S-S i cztery razy tańszego magnezowego Audaxa. Jak widać wiedza która nie odpowiada przekonaniom jest bardzo bolesna.

Edytowane przez Kubri
  • Użytkownicy+

Który konkretnie model, jeśli to nie tajemnica?

Za 77zł jest tylko jeden, łatwo więc sprawdzić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Za 77zł jest tylko jeden, łatwo więc sprawdzić:

Ukryta Zawartość

Jeszcze łatwiej napisać - chyba, że to jakaś tajemnica?

No i jak wypadł ten głośnik, warty jest zainteresowania?

Ukryta Zawartość

-----------------

Spóźniłeś się trochę bo moja prawda na temat twoje wiedzy była pierwsza. Jesteś tym który przy każdej dyskusji na temat głośników pytał ile maja miedzi na magnesie. Pomijam już twoją umiejętność czytania ze zrozumieniem. No cóż prawda czasami boli ale niestety jest to czasami konieczne żeby dorosnąć.

Widzisz. Bo jakbyś rozumiał po co ta miedź tam siedzi to byś wiedział dlaczego to jest takie ważne.

Są tacy którzy odrzucają w czambuł kopułki metalowe za sprawą ich break-up w pobliżu pasma słyszalnego. Dla nich beryl jest rozwiązaniem, bo break-up jest jednocześnie wysoko, i dobrze stłumiony jak w dawnych tioxid'ach (Wilson Audio je lubili) w których jednak był przy samych 20kHz.

Pisałem wczesniej że słyszałem tioxidowego Focala z odwróconą kopułką. Był stosowany 20 lat temu w "budżetowych" wówczas zestawach JmLab. I ciął po uszach dość niesympatyczna barwą. Stłumienie czegoś tam w czymś tam najwyraźniej mu nie pomogło.

Analogia z berylowym S-S jest w tym wypadku taka ze też niczego te ficzery nie wnoszą.

Albo inaczej - wnoszą, ale trzeba to usłyszeć żeby ocenić.

Edytowane przez Kubri

Czy ktoś z Was słuchał w ogole berylowego Scana albo diamentowego Seasa ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Mokry Lolku ktoś zarzucił ci już raz złą interpretacje pomiarów.

Poza tym nadmieniłem,że jeśli ciebie nie stać na drogie jednostki,to nie musisz o tym sygnalizować i przekonywać innych.

Pomiary,odbiór brzmienia i ceny,to czynniki na które każdy ma inne zapatrywania.

Na koniec,odczytwywanie pomiarów jest bardzo prostą czynnością.

Trudną za to jest uzyskanie co najmniej przyzwoitych wyników badań budując jednostki od podstaw.

Wyczuwasz"dysonans"?

Skończ własne offtopy.

Zaczynasz być wredny.

• Pokaż nowe odpowiedzi