Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was słuchał w ogole berylowego Scana albo diamentowego Seasa ?

Dobre pytanie. Z tego co wiem to słyszał go Raven. Kiedyś napisał że w bezwzględnym porównaniu jest lepszy od magnezowych i tytanowych Audaxów ale nie aż na tyle lepszy żeby wydać na niego tyle razy więcej. Tak to mniej więcej określił o ile pamiętam.

Mokry Lolku ktoś zarzucił ci już raz złą interpretacje pomiarów.

Tak suchy boku. Zarzucił ja twój suchy kolega Krzysiek A który pomylił skalę decybelową podczas odczytu oraz nie zrozumiał że pisałem o zrównoważeniu pasma w najwyższej oktawie.

Poza tym jeśli nie masz nic do powiedzenia za wyjątkiem wycieczek do mojej osoby, to bądź łaskawy nie odpowiadać. Będziesz wyglądał na kulturalnego.

Dobre pytanie. Z tego co wiem to słyszał go Raven. Kiedyś napisał że w bezwzględnym porównaniu jest lepszy od magnezowych i tytanowych Audaxów ale nie aż na tyle lepszy żeby wydać na niego tyle razy więcej. Tak to mniej więcej określił o ile pamiętam.

Tym podsumowaniem wracamy do początku. ficzery, bajery, beryle, rozważania kto lepiej mierzy. A istotne parametry nadal przeciętne i brzmienie nieadekwatne do ceny, a dla niektórych wręcz niestrawne.

Edytowane przez Kubri

To grubo skoro nikt go nie słyszał, a wszyscy wypowiadają się na jego temat. Przyznam ze dla mnie to jakiś obłęd. To troche tak jakby dyskutować na temat np.Ferrari na podstawie pomiarów cisnienia na cylidranach i spalania na 100km.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Tym podsumowaniem wracamy do początku. Ficery, bajery, beryle, rozważania kto lepiej mierzy. A istotne parametry nadal przeciętne i brzmienie nieadekwatne do ceny, a dla niektórych wręcz niestrawne.

Jak kogoś nie stać to niestrawne.

powiedział co wiedział.

Hi-endowców stać, na niemyślenie. Dla nich są newsy o technologiach. Reszta raczej bedzie sie starała posłuchać lub przynajmniej coś wywnioskować o możliwych zastosowaniach i ich racjonalności

Edytowane przez Kubri

Czy ktoś z Was słuchał w ogole berylowego Scana

Tak, niestety nie na moim systemie i w dodatku w wersji Beta końcówki i pre. SS i Satori na bardzo prostej zwrotnicy.

Szczegółowy, bez wybrzmień (dlatego że beryl) przez co może się wydawać, że jest niedobór skraju pasma. Ale to nie jest niedobór tylko kultura grania. Chiałem go kupić i podmienić do mojej szpilki SS. I nadal to chcę zrobić.

Nie ma co go porównywać do Seasów czy innych. Gra w sposób specyficzny.

W tymasamym czasie słuchaliśmy zestawu z nowym ceramikiem. W tym porównaniu i w tych aplikacjach, wybrał bym SS.

Uważaj, bo jeśli ci się brzmienie nie spodoba, trafisz do kategorii tych których na niego nie stać - zdefiniowanej przez KryśkaA.

Edytowane przez Kubri

To grubo skoro nikt go nie słyszał, a wszyscy wypowiadają się na jego temat. Przyznam ze dla mnie to jakiś obłęd. To troche tak jakby dyskutować na temat np.Ferrari na podstawie pomiarów cisnienia na cylidranach i spalania na 100km.

Już raz to zauważyłem ale niestety nie pomogło.

Kubri. Nie chce mi się z tobą gadać. Bo i nie ma o czym. Ty nie słyszałeś tego głośnika. Ja nie słyszałem tego głośnika. Cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. To jakby jeden ślepy drugiemu tłumaczył co to są kolory.

A ponieważ Kubri wylewa wiadro pomyj na ten głośnik nawet go nigdy w ręku nie mając poczułem się w obowiązku bronić "kopanego"(berylowego scan speaka)

Rence opadajo. Następny nawiedzony, albo wzmacniacz od dystrybutora, z inwalidztwem z czytania.

Kubri. Po czytaniu twoich postów musiałem pójść po moje ręce do sąsiada piętro niżej.

Trzeba było nimi nie sięgać po kieliszek u sąsiada, to byś może prawidłowo zrozumiał słowo pisane.

Może powróćmy to podstaw.

Głośnik dynamiczny kopułkowy jest tak obecnie dopracowaną konstrukcja ze rozważania o jeszcze większej doskonałości do usłyszenia z powodu użycia takiego czy innego materiału jest już masochizmem. Producenci robią różne rzeczy, bo wypada mieć coś nowego nawet kiedy nie daje to większych przewag ale pozwala znacząco podnieść cenę. To jest taka inwestycja na przyszłość - jeśli technologia się rozwinie i pozwoli lepiej ja wykorzystać będziemy mieć na rynku w miarę tanie i powszechnie dostępne głośniki berylowe - a jeśli nie pozwoli wykorzystać to w ich miejsce rozwinie się jakaś inna technologia materiałowa produkcji kopułek..

Tylko że przyszłość wcale nie musi należeć do głośników dynamicznych.

Kyle zje... mnie za podanie przykładu głośników elektrostatycznych Martina Logana, jako mających fatalne charakterystyki wodospadowe i opitolił za zboczenie audiofilskie.

Ale głośników słuchają nie tylko audiofile. Mnie zdarzyło się słuchać głośniki planarne magnetostatyczne. Wrażenia w porównaniu z głośnikami dynamicznymi są niezapomniane. Dlatego wcześniej podałem propozycję głośnika wysokotonowego o podobnej budowie - Beyma TPL-150. Zbudowanego podobnie jak mniejszy a droższy Eton ER4.

Edytowane przez Kubri

No i jak wypadł ten głośnik, warty jest zainteresowania?

Nie pytaj bo się nie dowiesz u Roberta to normalne, jak to mówią ten model tak ma :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kubri

A ja sluchalem bardzo wiele kolumn elektrostatycznych magnetostatycznych i jak dla mnie glosniki dynamiczne brzmią lepiej prawdziwiej i naturalniej. Jak widać zdania sa rożne.

Poza tym skoro twierdzisz ze głośniki dynamiczne sie w zasadzie nie roznia brzmieniem i nie ma w nich co poprawiać to albo jesteś ignorantem albo nie mssz kompletnie doświadczenia w audio.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

No ale nie wszystko w audio do końca jest ekonomicznie uzasadnione. W końcu wiele rozsądnych osób zajmujących się audio uważa że przypływ jakości nie idzie liniowo wraz ze środkami wydanymi na tą jakość.

Trzeba sobie przypomnieć że gwizdek za 1600 złotych to nie artykuł pierwszej potrzeby typu chleb i trzeba mierzyć siły na zamiary a nie odwrotnie!

Głośnik dynamiczny kopułkowy jest tak obecnie dopracowaną konstrukcja ze rozważania o jeszcze większej doskonałości do usłyszenia z powodu uzycia takiego czy innego materiału jest już masochizmem.

Dziwne. Przez ostatnie pięć lat przewinęło się przez moje ręce około dwudziestu różnych głośników w cenach między 30 a 100 Euro sztuka. O żadnym nie powiedziałbym że był doskonały. Żaden nie brzmiał tak samo jak inny. Na mój rozum każdy głośnik doskonały będzie brzmiał tak samo jak inny głośnik doskonały.

Najwyraźniej nie są to konstrukcje doskonałe skoro słychać różnice. Mało tego Raven pisał że słychać różnicę na korzyść berylowego scan speaka w porównaniu z magnezowymi i tytanowymi audaxami. A więc jak to jest albo są to głośniki doskonałe i wszelkie zniekształcenia są poniżej progu słyszalności albo nie są.

Kurbi. Przypominasz mi trochę mojego sąsiada który jeździł rowerem i zawsze opowiada mi jaki on jest z tego roweru zadowolony, jakie to jest zdrowe i jak bez sensu jest jeździć samochodem. Tak opowiadał dopóki nie kupił sobie samochodu.

Prawda jest taka że go na ten samochód nie było stać a to całe opowiadanie to była jedynie autohipnoza dla poprawy stanu psychicznego.

Poza tym skoro twierdzisz ze głośniki dynamiczne sie w zasadzie nie roznia brzmieniem i nie ma w nich co poprawiać to albo jesteś ignorantem albo nie mssz kompletnie doświadczenia w audio.

A gdzie ja tak napisałem? Znowu jakieś wyobrazanie po maturze giertychowskiej?

O żadnym nie powiedziałbym że był doskonały.

A ja gdzieś to powiedziałem ?

Wracając do rozwiązań oryginalnych. Które są oryginalne nie tylko dlatego ze są jak berylek albo diamencik na kopułkę.

Garść pomiarów, które tak lubimy - Beymy TPL-150.

W pomiarach porównania do driwerów kompresyjnych i pomiary przy poziomach typowych dla techniki estradowej, bo do takich zastosowań jest ten głośnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypominasz mi trochę mojego sąsiada który jeździł rowerem i zawsze opowiada mi jaki on jest z tego roweru zadowolony, jakie to jest zdrowe i jak bez sensu jest jeździć samochodem.

A ty mi przypominasz jego rower.

Ukryta Zawartość

A ja gdzieś to powiedziałem ?

To jak mam to rozumieć?

Głośnik dynamiczny kopułkowy jest tak obecnie dopracowaną konstrukcja ze rozważania o jeszcze większej doskonałości do usłyszenia z powodu użycia takiego czy innego materiału jest już masochizmem

Zarzucasz mi że ja nie rozumiem słowa pisanego. Najwyraźniej nie rozumiesz tego co napisałeś.

Dodam jedynie że gdyby z któregoś z głośników byłbym w pełni zadowolony to nie skończyłoby się na tym że przez moje ręce przeszło tyle głośników.

A ty mi przypominasz jego rower.

Już ci raz napisałem. Zachowaj chociaż odrobinę klasy.

Słuchałem kolumn z berylowym scanem przez jakieś dwa tygodnie w domu i potem tych samych kilka razy u kolegi. Mam porównanie do szpilki illuminatora i revelatora, kopułki D3004, accutona 25mm z serii Cell, morela supreme i kilku tańszych tweeterów.

Od wczoraj katuję tytanowego audaxa(złota wersja) w monitorach.

Powiem tak, nie oglądam wodospadów, ch-rek i innych parametrów, po prostu słucham już na gotowych kolumnach, ale gdyby ktoś chciał mi zrobić prezent na zajączka, to poproszę parkę berylowych scanów. Tego trzeba posłuchać, potem wielu kolegom zdanie może się zmienić.

Powiem tak, nie oglądam wodospadów, ch-rek i innych parametrów, po prostu słucham już na gotowych kolumnach, ale gdyby ktoś chciał mi zrobić prezent na zajączka, to poproszę parkę berylowych scanów. Tego trzeba posłuchać, potem wielu kolegom zdanie może się zmienić.

I o to chodziło :)

Teraz pytanie o "pierdoły" do czego włożyłes to cudowne oko ze ono tak ślicznie świeci :)

No i nastała cisza. Oponęci umilkli i weryfikują budżety.

Co teraz, jednak ktoś słyszał mistycznego pierwiastka Be. Może to nie tylko propaganda księgowych?

pytasz o beryla SS, czy złotego audaxa?

Pytam o to co chciałbyś od króliczka :)

Znaczy zajączka bo króliczki to w Playboyu som.

Na średnich była 90-ka accutona z serii Cell Concept, a na dole aluminiowa 22-ka revelator.

Łeb to urywa :)

Beryl z ceramikiem dostały takiej homogenizacji, że grały jak jedna cudowna szerokopasmówka.

Po tych dwóch gagatkach spodziewałem się szybkości i detalu, ale oprócz tego gratis dostałem taką barwę i tyle powietrza, że można było się uślinić :)

Wracając do rozwiązań oryginalnych. Które są oryginalne nie tylko dlatego ze są jak berylek albo diamencik na kopułkę.

Garść pomiarów, które tak lubimy - Beymy TPL-150.

W pomiarach porównania do driwerów kompresyjnych i pomiary przy poziomach typowych dla techniki estradowej, bo do takich zastosowań jest ten głośnik.

Ukryta Zawartość

Do bezkompromisowych kolumn mogących z klasą nagłośnić pałacowe wnętrze to może być jedyna droga. Pod warunkiem że głośnik jest naprawdę dopracowany i nie będzie miał jakichś estradowych naleciałości. Pomiary pomiarami, ale czasem mogą one przeoczyć jakiś istotny problem.

Ukryta Zawartość

bingant

pokaż jakieś swoje nowe projekty kolumn - co tam ostatnio pięknego "wystrugałeś" :)

p.s, ja słyszałem berylowego scana w Magico S5 - i to naprawdę tweeter z najwyższej półki

Na średnich była 90-ka accutona z serii Cell Concept, a na dole aluminiowa 22-ka revelator.

Łeb to urywa :)

Beryl z ceramikiem dostały takiej homogenizacji, że grały jak jedna cudowna szerokopasmówka.

Po tych dwóch gagatkach spodziewałem się szybkości i detalu, ale oprócz tego gratis dostałem taką barwę i tyle powietrza, że można było się uślinić :)

No to mamy kolejną odpowiedź że do mułowatych kolumn to będzie za szybki gwizdek ale pewnie dalej lepszy w zszyciu niż z wstęgą!

p.s, ja słyszałem berylowego scana w Magico S5 - i to naprawdę tweeter z najwyższej półki

Zobacz; kupujesz wstawiasz do swoich kolumn i jaka oszczędność :)

No tak myśli 95 % DIYowców - ja do nich nie należę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi