Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie brak siatki ochronnej w przypadku berylowego tweetera jest wadą. No chyba że ktoś uważa, że jak dziecko (swoje czy będące w gościnie) zniszczy kopułkę to należy mu się śmierć w męczarniach.

eh ni emogę znalesć chyb ausuneli albo są w "głębokim ukryciu" ;)

Znalazłem gdzie indziej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie brak siatki ochronnej w przypadku berylowego tweetera jest wadą. No chyba że ktoś uważa, że jak dziecko (swoje czy będące w gościnie) zniszczy kopułkę to należy mu się śmierć w męczarniach.

Na jak pokruszy i zje to może .

Ale bez przesady od samego dotknięcia raczej nie dojdzie do zgonu ;)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Chodzi o sztachnięcie się pyłem powstającym po pokruszeniu berylu. Poza tym ja nie uważam owej śmierci w męczarniach za pewnik. Miałem na myśli raczej nastawienie właściciela i jego priorytety.

Możliwe ale mało prawdopodobne .

Równie nie bezpieczne a dużo bardziej prawdopodobne (ze względu na ilość ) jest rozbicie przez dziecko pracującej świetlówki i zatrucie parami rtęci .

Takie przypadki już były .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Powiecie mi jaki jest tytan w dotyku? Mam dylemat co do kopułek,diafragm (zestawy naprawcze do wysokotonówek) No name który mam kosztuje 80zł i rzekomo jest tytanowa natomiast firmowy odpowiednik JBL,Radian oscyluje w cenie 350-700zł. Czy moja podróbka to tytan czy plastik?

Możliwe ale mało prawdopodobne .

Równie nie bezpieczne a dużo bardziej prawdopodobne (ze względu na ilość ) jest rozbicie przez dziecko pracującej świetlówki i zatrucie parami rtęci .

Takie przypadki już były .

Jak taka żarówka oszczędnościowa się rozbije gdy jest zapalona to trzeba wiać gdzie pieprz rośnie.

Pomiary są na niemieckiej wersji strony tylko :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ale np . focale nie mają siatki , tak samo w magico mimo, że jest stosowny ten SS (w S3 i S5 ) nie ma siatki .

Ubaw po pachy z tym berylem metal bardzo twardy trudny w obróbce a tu nagle się kruszy Ech!

Zrobiona nim ranka nie chce się goić trzeba wyciąć kawałek tkanki wokół ale kto nam każe się ranić membraną wstawioną w drogiej kolumnie no kto?

Siatka jakoś nie przeszkadza 27TBFC/G mieć niskie zniekształcenia.

Siatka może działać korzystnie i likwidować szkodliwe interferencje (filtr akustyczny) przy poprawnie zrobionej aplikacji którą na pewno w 27TBFC/G zrobiono.

Powiecie mi jaki jest tytan w dotyku?

Mam w domu membrany tytanowe luzem, jest uczucie gładkości i dużej lekkości. Swego czasu robiliśmy na fuchę bloczki tytanowe dla alpinistów. Kolor metaliczny trochę jaśniejszy od stali i wrażenie ze się wzięło aluminium do ręki. "Ciepłota" w dotyku tego metalu jest niższa niż aluminium ale niewiele.

Jak taka żarówka oszczędnościowa się rozbije gdy jest zapalona to trzeba wiać gdzie pieprz rośnie.

No nie wskazane to jest do inhalacji tylko co później z mieszkaniem? skarżymy firmę żarówkową o koszt utylizacji rtęci w mieszkaniu?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

"Ciepłota" w dotyku tego metalu jest niższa niż aluminium ale niewiele.

Dzięki. Właśnie ciepłota w dotyku ustami zdradza tworzywo sztuczne,nawet można lekko nacisnąć palcem ponieważ kopułka pamięta kształt. Brzmieniowo przepaści nie ma porównując do w pełni oryginalnego BMS 4538 a on właśnie nie ma membrany tytanowej ani alu.

O sprawie rtęci jest dobry dokument na you tube gdyby kogoś interesowała sprawa.Niebezpieczne żarówki.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

skarżymy firmę żarówkową o koszt utylizacji rtęci w mieszkaniu?

Raczej UE za promocję tego gówna, zamiast bezpiecznych, tańszych i w całkowitym rozrachunku bardziej ekologicznych "żarówek Edisona".

Co ten beryl sam z siebie daje ? O ile to jest rzeczywiście beryl, bo przypuszczam że jest związany i to w ilości takiej co kot napłakał. Wiec co on konkretnego robi poza marketingiem ?

Powiecie mi jaki jest tytan w dotyku?

ciepły

Co ten beryl sam z siebie daje ? O ile to jest rzeczywiście beryl, bo przypuszczam że jest związany i to w ilości takiej co kot napłakał. Wiec co on konkretnego robi poza marketingiem ?

Mam bardzo niską masę jak aluminium i bardzo wysoki modłu Junga jak stal. Inaczej mówiąc bardzo trudno go odkształcić przez co można zrobić kopułkę o takich samych właściwościach mechanicznych jak z tytanu albo aluminiu ale o kilka razy mniejszej masie. . Do tego prędkość rozchodzenia się dźwięku jest kilkukrotnie większa niż w aluminium, magnezie czy tytanie co oznacza że przy tym samym wymiarze rezonans kopułki powstaje przy kilka razy większej częstotliwości.

A więc w Scan Speaku jest 99% Berylu. W Tang Bandzie jest to kilka procent zmieszanego z miedzią a więc wiele wspólnego z berylem to nie ma. Ale bełkotać o berylu można do woli. Ostatnio gdzieś czytałem że Tonsil chce się szarpnąć na berylowe kopułki. Podejrzewam że będzie to ten drugi przypadek czyli ogłupianie klientów.

Czytałem kiedyś o berylu i z tego co pamiętam, najgorsze są opiłki (powstałe przy np. szlifowaniu), ale w postaci stałej nie jest trujący. I teraz tak ... powiedzmy, że nam się pokruszy, bo w niego uderzyliśmy - w sumie to powinny powstać stałe odłamki ... opiłki może nie powstaną (?) ... no chyba, że jest tak bardzo ekstremalnie kruchy, że powstają te opiłki, które można "wciągnąć"?

Raczej UE za promocję tego gówna, zamiast bezpiecznych, tańszych i w całkowitym rozrachunku bardziej ekologicznych "żarówek Edisona".

... swoją drogą powinno być przejście z żarówek bezpośrednio do świateł LED ... bo wchodzenie w świetlówki kompaktowe i jeszcze w praktyce wymuszanie ich zakupu to debilizm, a dokładnie chęć zysku dla firm je produkujących, przy całkowitym olewaniu dobra wszystkich innych ludzi (przecież tam jest rtęć w postaci lotnej = super wchłanialna, a koszt energii przy produkcji już nawet pomijam). (ps. debilizm i bezgraniczna tępota = samolubstwo do kwadratu + chciwość do kwadratu)

Chodzi o sztachnięcie się pyłem powstającym po pokruszeniu berylu.

... aha ... czyli jednak jest tak paskudnie. Edytowane przez Kyle

Ostatnio gdzieś czytałem że Tonsil chce się szarpnąć na berylowe kopułki. Podejrzewam że będzie to ten drugi przypadek czyli ogłupianie klientów.

Stary Tonsil miał doświadczenie w robieniu membran tytanowych. Ile ma nowy nie wiem :) Technologia robienia berylowych jest podobna tylko temperatura podgrzewanej blachy do tłoczenia jest wyższa i tu może być problem.

Mam bardzo niską masę jak aluminium i bardzo wysoki modłu Junga jak stal. Inaczej mówiąc bardzo trudno go odkształcić przez co można zrobić kopułkę o takich samych właściwościach mechanicznych jak z tytanu albo aluminiu ale o kilka razy mniejszej masie. . Do tego prędkość rozchodzenia się dźwięku jest kilkukrotnie większa niż w aluminium, magnezie czy tytanie co oznacza że przy tym samym wymiarze rezonans kopułki powstaje przy kilka razy większej częstotliwości.

A więc w Scan Speaku jest 99% Berylu. W Tang Bandzie jest to kilka procent zmieszanego z miedzią a więc wiele wspólnego z berylem to nie ma. Ale bełkotać o berylu można do woli. Ostatnio gdzieś czytałem że Tonsil chce się szarpnąć na berylowe kopułki. Podejrzewam że będzie to ten drugi przypadek czyli ogłupianie klientów.

No własnie. Czyli jest lekki i twardy ? I w związku z tym drugie pytanie. Czy jest tez kruchy. Żeby się nie okazało że z powodów mechanicznych trzeba osłabiać siłę napędu. W taki sposób mielibyśmy lekka membranę ale ze słabszym napędem co na jedno wychodzi, a pik rezonansowy zamiast na 20kHz powiedzmy na 25kHz. I w sumie wszystko i tak do pipla, bo się w miejscu kręcimy.

Przypomina to mi trochę celulozę bakteryjna na kopułki w Tonsilu, która miała jeszcze lepsze właściwości niż tytan ale kopułki z niej pękały. Kiedy zrobili wreszcie kopułkę z dużym zawieszeniem o dużych promieniach które nie pękały to musieli wstawić do niej magnes z napędu GDMK11/60, żeby całość poruszyć.

A może tak szukając topowego głośnika wysokotonowego popatrzeć na elektrostaty Martina Logana ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może tak szukając topowego głośnika wysokotonowego popatrzeć na elektrostaty Martina Logana ?

Ukryta Zawartość

Char. wodospadowa jak kiepski szajs:

Ukryta Zawartość

vs zwykły głośnik:

Ukryta Zawartość

vs inny zwykł głośnik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No własnie. Czyli jest lekki i twardy ? I w związku z tym drugie pytanie. Czy jest tez kruchy. Żeby się nie okazało że z powodów mechanicznych trzeba osłabiać siłę napędu. W taki sposób mielibyśmy lekka membranę ale ze słabszym napędem co na jedno wychodzi, a pik rezonansowy zamiast na 20kHz powiedzmy na 25kHz. I w sumie wszystko i tak do pipla, bo się w miejscu kręcimy.

Przypomina to mi trochę celulozę bakteryjna na kopułki w Tonsilu, która miała jeszcze lepsze właściwości niż tytan ale kopułki z niej pękały. Kiedy zrobili wreszcie kopułkę z dużym zawieszeniem o dużych promieniach które nie pękały to musieli wstawić do niej magnes z napędu GDMK11/60, żeby całość poruszyć.

Ukryta Zawartość

Jeżeli już to zamiast 20kHz mamy 60kHz. Bo w berylu fala rozchodzi się trzy razy szbciej niż w magnezie i tytanie a dwa razy szybciej niż w aluminium. I kopułkę robi się tej samej grubości co aluminiową albo tytanową która ma o wiele większą wytrzymałość mechaniczną od wyżej wymienionych ale za to ma taką samą masę jak aluminiowa i dwa razy mniejsza niż tytanowa.

Dla porównania moduł Younga dla berylu jest prawie trzy razy większy niż tytanu i ponad sześć razy większy niż dla aluminium. Znaczy to że żeby beryl odkształcić trzeba użyć trzy razy większej siły niż w tytanie i sześć razy większej sily niż w aluminium. Oznacza to że tyle razy trudniej powstaje fala stojąca w tym materiale.

To że beryl jest najlepszym materiałem na kopułki nie ma nawet co dyskutować. To jest po prostu fakt. I nie jest troszeczkę lepszy. Jest kilka razy lepszy. Ale niestety drogi i trudny w obróbce.

Ukryta Zawartość

To że beryl jest najlepszym materiałem na kopułki nie ma nawet co dyskutować. To jest po prostu fakt. I nie jest troszeczkę lepszy. Jest kilka razy lepszy.

To nie idzie tak liniowo bo ograniczają go pozostałe elementy konstrukcyjne głośnika zarówno mechaniczne jak i elektromagnetyczne!!! Poza tym jest to rzadki metal i używany jako czysty stop w bardzo rzadkich aplikacjach; Lotnictwo, wojsko , nauka. Jak widać trochę firm robi -robiła tytanowe kopułki no ale tutaj jest zakładka DIY tak że nie porywajmy się z motyka na słońce tylko korzystajmy z gotowców.

Jeżeli już to zamiast 20kHz mamy 60kHz. Bo w berylu fala rozchodzi się trzy razy szbciej niż w magnezie i tytanie a dwa razy szybciej niż w aluminium. I kopułkę robi się tej samej grubości co aluminiową albo tytanową która ma o wiele większą wytrzymałość mechaniczną od wyżej wymienionych ale za to ma taką samą masę jak aluminiowa i dwa razy mniejsza niż tytanowa.

Dla porównania moduł Younga dla berylu jest prawie trzy razy większy niż tytanu i ponad sześć razy większy niż dla aluminium. Znaczy to że żeby beryl odkształcić trzeba użyć trzy razy większej siły niż w tytanie i sześć razy większej sily niż w aluminium. Oznacza to że tyle razy trudniej powstaje fala stojąca w tym materiale.

To że beryl jest najlepszym materiałem na kopułki nie ma nawet co dyskutować. To jest po prostu fakt. I nie jest troszeczkę lepszy. Jest kilka razy lepszy. Ale niestety drogi i trudny w obróbce.

Właściwości materiału to nie właściwości gotowego wyrobu

Char. wodospadowa jak kiepski szajs:

A słyszałeś ?

Tego typu zestawy są mało popularne w Polsce.

Ale wszelkiego typy planary czy to magnetotastyczne czy elektrostatyczne raczej w USA maja większa popularność niż w Europie.

I taki głośnik pracuje od niskich tonów średnich.

A może coś z głośników tubowych ?

Właściwości materiału to nie właściwości gotowego wyrobu

simon1983 wkleił linka do strony gdzie można sobie poczytać jak to się przekłada na gotowy wyrób.

Ps. Chodzi oczywiście o ten głośnik berylowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Achy i ochy nad wspaniałościami materiału

Ukryta Zawartość

A głośnik ma wychylenie 0,2mm czyli ponad połowę mniej niż niż Peerless/Scan Speak Discovery D2608-913000, mniej niż kopułki Seasa. Mms na poziomie takim samym i nieco większym jak większość 25mm Seasów i dwa razy większe niż Peerless/Scan Speak Discovery D2608-913000, półtora razy większe od Etona 25SD1 Bl wyraźnie mniejsze od Seasów i mniejsze od Perlessa/Scan Speak Discovery D2608-913000 - indukcji w szczelinie nie podają ale wysokość cewki przy tym niższym Bl jest o kilkadziesiąt procent większa niż w Seasach i Peerlessie.

Mnie to wygląda na marketingowy chłyt. Lepszy materiał ale gorzej zastosowany. W efekcie parametry nie odbiegające od cztery razy tańszych głośników.

A może po prostu z berylem się inaczej na razie nie da ? Może właśnie mocniejszy napęd by go połamał?

Mnie ten głośnik nie przekonuje.

Czy ktoś miał okazje porównać tego S-S z innymi tańszymi a dobrymi głośnikami we własnych aplikacjach ?

simon1983 wkleił linka do strony gdzie można sobie poczytać jak to się przekłada na gotowy wyrób.

Przeczytałem i właśnie nie widzę po tym S-S żeby się przekładało na gotowy wyrób.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A słyszałeś ?

A co to zmieni w kwestii zniekształceń? ... na prawdę nie kleję co to za argument. Przykład typowej dyskusji:

Ja: głośniki mają katastrofalne zniekształcenia ...

Audiofool: a słuchałeś ?

... brainfuck

Edytowane przez Kyle

Ps. Chodzi oczywiście o ten głośnik berylowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Achy i ochy nad wspaniałościami materiału

Ukryta Zawartość

A głośnik ma wychylenie 0,2mm czyli ponad połowę mniej niż niż Peerless/Scan Speak Discovery D2608-913000, mniej niż kopułki Seasa. Mms na poziomie takim samym i nieco większym jak większość 25mm Seasów i dwa razy większe niż Peerless/Scan Speak Discovery D2608-913000, półtora razy większe od Etona 25SD1 Bl wyraźnie mniejsze od Seasów i mniejsze od Perlessa/Scan Speak Discovery D2608-913000 - indukcji w szczelinie nie podają ale wysokość cewki przy tym niższym Bl jest o kilkadziesiąt procent większa niż w Seasach i Peerlessie.

I dziesięć razy mniejsze nieparzyste harmoniczne od wszystkich wyżej wymienionych. Głośniki Scan Speaka mają napęd SD czyli pierścień Faradaya wyciągnięty z obu stron poza szczelinę. Powoduje to liniowość napędu nawet gdy cewka wychodzi ze szczeliny. Praktycznie Scan Speaki pracują liniowo w całym zakresie mechanicznego wychylenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może po prostu z berylem się inaczej na razie nie da ? Może właśnie mocniejszy napęd by go połamał?

Mnie ten głośnik nie przekonuje.

Nie sądzę by było w praktyce możliwe uzyskanie takiego przyspieszenia w głośniku, by membrana berylowa pękła.

I dziesięć razy mniejsze nieparzyste harmoniczne od wszystkich wyżej wymienionych. Głośniki Scan Speaka mają napęd SD czyli pierścień Faradaya wyciągnięty z obu stron poza szczelinę. Powoduje to liniowość napędu nawet gdy cewka wychodzi ze szczeliny. Praktycznie Scan Speaki pracują liniowo w całym zakresie mechanicznego wychylenia.

Akurat napisali jakie jest wychylenie liniowe +/-0,2mm w Peerlessie +/-0,5mm

Nie sądzę by było w praktyce możliwe uzyskanie takiego przyspieszenia w głośniku, by membrana berylowa pękła.

Ceramiczne pekaja jak szklane bańki, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby połamać jakikolwiek twardy materiał.

Po co się ograniczyć może od razu diament ? S-S ma także i takie rozwiązanie wzorem Accutona. Marketing wymaga stosowania egzotycznych materiałów w gonieniu konkurencji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kubri

Ceramiczne pekaja jak szklane bańki, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby połamać jakikolwiek twardy materiał.

Zaraz, zaraz ... pękają same, z siebie przy graniu? (takim bardzo głośnym) ... czyli były przypadki, że ktoś głośno słuchał kolumny z ceramicznym gwizdkiem i mu membrany ceramiczne od tego pękały?!

Coś mi się zdaje że nie za bardzo znasz się na konstrukcji głośnika skoro pierścień Faradaya nazywasz pozłotkiem.

Akurat napisali jakie jest wychylenie liniowe +/-0,2mm w Peerlessie +/-0,5mm

Co nie zmienia faktu że Peerless pod względem zniekształceń może SS buty czyścić.

I słyszysz tę różnice w zniekształceniach ?

Zaraz, zaraz ... pękają same, z siebie przy graniu? (takim bardzo głośnym) ... czyli były przypadki, że ktoś głośno słuchał kolumny z ceramicznym gwizdkiem i mu membrany ceramiczne od tego pękały?!

Co ma głośność do pękania? Pękały podczas grania i rzecz nie była w głośności tylko w podanych częstotliwościach dla których partie membrany mają inny kierunek ruchu. Poza tym membrana głośnika drga także obwodowo, a kopułka zamocowana jest tylko w jednej płaszczyźnie, dlatego trudno jest zrobić kopułkę o dużym wychyleniu liniowym.

Edytowane przez Kubri

I słyszysz tę różnice w zniekształceniach ?

Nie słyszałem berylowego Scan Speaka to nie będę się wypowiadał. W tej chwili mam w domu sześć par różnych głośników. Wszystkie mają zniekształcenia poniżej progu słyszalności. Każdy brzmi zupełnie inaczej. Jakiś powód tego musi być.

• Pokaż nowe odpowiedzi