Skocz do zawartości
IGNORED

Międzynarodowy spisek przeciwko Syrii.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

''pierwsze walki w pobliżu chrześcijańskich dzielnic w Damaszku...Te walki to nowa rzecz. To obszary, do których rebelianci nie mieli do tej pory wstępu...Bab Tuma i Bab Szarki to dzielnice tradycyjnie zamieszkane przez chrześcijan; położone są w starej części Damaszku, ... To w tych dzielnicach wielokrotnie odbywały się w tym roku manifestacje poparcia dla prezydenta Baszara al-Assada.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dżihadyści przejmują kontrolę nad powstaniem...Wśród nich są też Syryjczycy, którzy wrócili z Iraku, gdzie wcześniej walczyli zbrojnie z Amerykanami, a także ochotnicy, którzy odpowiedzieli na apel lidera Al-Kaidy Ajmana al-Zawahiriego...syryjska opozycja bardzo się zróżnicowała i stała się zbiorowiskiem islamistów, dżihadystów-salafitów (zwolenników dosłownego, purytańskiego podejścia do islamu, pokrewnych saudyjskim wahabitom - red.), radykalnych muzułmanów, świeckich grup lokalnych, zagranicznych ochotników i odprysków Al-Kaidy.....celem jest przekształcenie Syrii w państwo islamskie, ponieważ rządy na modłę egipskiego Bractwa Muzułmańskiego w miejsce reżimu Asada wydadzą się im zbyt umiarkowane''

Ukryta Zawartość

''pojawiają się coraz liczniejsze dowody na stosowanie przez rebeliantów takich samych brutalnych represji, jakich stosowanie przez siły reżimowe ''

Więcej...

Ukryta Zawartość

''Rosnąca rola dżihadystów w syryjskim powstaniu oznacza, że nawet po obaleniu reżimu prezydenta Baszara el-Asada aktywność partyzancka może się w Syrii utrzymać, a nawet rozszerzyć na inne kraje, zwłaszcza Irak - ocenia amerykański ośrodek analityczny Stratfor''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętajcie jaki jest cel nadrzędny Amerykańskiej polityki zagranicznej na najbliższe 20lat. Obawiam się, że Amerykanie nie cofną się przed niczym aby ten cel osiągnąć.

Jaki jest ten cel?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wszystko wskazuje,że kontrolowany pożar w tym regionie Zachodowi się nie uda. Następne w kolejności będą Arabia Saudyjska i inni bogaci nad Zatoka Perską. Kto wie, czy nie obróci się to również przeciwko Turcji. Normalnie pożoga się szykuje.

Daj linki do jakichś sensownych opracowań na ten temat, może np. z geopolityka.org, chętnie bym poczytał.

Przez parę ostatnich dni orałem internet w celu znalezienia sensownego wytłumaczenia wspierania "opozycji" w arabskiej wiośnie przez NATO-USA i nie znalazłem. Natomiast zachowanie Rosji jest o dziwo bardzo sensowne.

Co do NATO-USA mam taką teorię, że na fali "wyciągania dłoni" do świata islamu przez Obamę gdzieś na wysokich szczeblach finansowo-politycznych zdecydowano (mógł to być owczy pęd - wcale nie spisek) wymienić prozachodnich "łagodnych dyktatorów" na bliskim wschodzie na oficjalnego wroga, czyli antyzachodnie Bractwo Muzułmańskie (co jest szczytem debilizmu i właściwie międzynarodową zdradą stanu wobec obywateli własnych społeczeństw).

Ciekaw jestem reakcji zachodniego establishmentu rządzącego na docierające do opinii społecznej, po raz pierwszy od rozpoczęcia "arabskiej wiosny", informacje o prawdziwym obliczu tejże (na razie głównie w Syrii).

Wszystko wskazuje,że kontrolowany pożar w tym regionie Zachodowi się nie uda. Następne w kolejności będą Arabia Saudyjska i inni bogaci nad Zatoka Perską. Kto wie, czy nie obróci się to również przeciwko Turcji. Normalnie pożoga się szykuje.

Moim zdaniem los Turcji jest już przesądzony.

Ciągle staje mi przed oczami film Syriana, oglądaliście? jak na razie, ogólnie, wszystko wydarza się jak w tym filmie.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Daj linki do jakichś sensownych opracowań na ten temat, może np. z geopolityka.org, chętnie bym poczytał.

Takie sensowne opracowania to leżą na biurkach szefów agencji wywiadowczych.

Wy tu sobie koledzy deliberujecie o arabskiej wiośnie a ja na przykład chciałbym wiedzieć o czym Clintonowa rozmawiała z Talibami w Pakistanie, że tak szybko wyparli się Al-Kaidy.

"Trzy wielkie okręty wojenne z żołnierzami piechoty morskiej na pokładzie płyną w kierunku syryjskiego portu Tartus, gdzie znajduje się baza rosyjskiej marynarki - podała agencja Reutera, powołując się na media w Rosji."

"Anonimowy informator nie precyzuje jaka jest misja rosyjskiej floty, lecz Moskwa już wcześniej zapowiadała, że w razie pogorszenia się sytuacji w Syrii, wyśle okręty i żołnierzy do ochrony swej bazy i ewakuacji części sprzętu. Jak zapowiadano wcześniej, rosyjskie siły na Bliskim Wschodzie mają również zapewnić bezpieczeństwo obywatelom rosyjskim.

W kwietniu minister spraw zagranicznych Siergiej Ławrow informował, że w Syrii może przebywać nawet 100 tys. rosyjskich obywateli - wśród nich jest około 100-osobowa załoga w porcie Tartus. Resorty obrony oraz ds. sytuacji nadzwyczajnych zawczasu przygotował stosowne plany ich ewakuacji."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wy tu sobie koledzy deliberujecie o arabskiej wiośnie a ja na przykład chciałbym wiedzieć o czym Clintonowa rozmawiała z Talibami w Pakistanie,

może o wywołaniu "arabskiej wiosny" w Europie ?

Kanał pokazujący działania Syryjskiej armii ( tej od Assada) :

Ukryta Zawartość

To co ich w największym stopniu odróżnia od rebeliantów, to to że nie krzyczą przez cały czas allach akbar ! tak jak na pierwszym lepszym filmiku z rebeliantami :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się właśnie okazało, ta rewolucja ma swoją nazwę (błogosławiona rewolucja) :

''

Zdymisjonowany premier Syrii Rijad Hidżab, który ogłosił, że przechodzi na stronę rebeliantów, opuści Jordanię i uda się do Kataru - poinformował w poniedziałek jego rzecznik. To najwyższy funkcjonariusz reżimu, który zbiegł od początku konfliktu w marcu 2011.

"Ogłaszam dziś, że odchodzę od zabójczego i terrorystycznego reżimu i że dołączyłem do szeregów rewolucji o wolność i godność" - głosi oświadczenie Hidżaba odczytane w jego imieniu przez rzecznika. Napisano w nim również, że były premier "jest od dziś żołnierzem błogosławionej rewolucji".''

Ukryta Zawartość

Assad pojawił się w telewizji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co ich w największym stopniu odróżnia od rebeliantów, to to że nie krzyczą przez cały czas allach akbar ! tak jak na pierwszym lepszym filmiku z rebeliantami

Panowie z RSHA czy komisarze ludowi też nie krzyczeli religijnych haseł.

Ukryta Zawartość

- To jest oznaka, że władza Asada słabnie - powiedział rzecznik Białego Domu Jay Carney i dodał, że to opozycja i naród syryjski "nabierają rozmachu".

- ci hipokryci dalej swoje.

Nie wiem czy już to ktoś wklejał:

Ukryta Zawartość

...Wiosną br., podczas ofensywy rebelianckiej w okolicach Homs (zachodnia Syria), doszło do pierwszych zorganizowanych czystek religijnych, wymierzonych w tamtejszych chrześcijan. Operacje te, prowadzone na masową skalę od lutego do marca br. przez islamistów z syryjskiej opozycji, doprowadziły w efekcie do exodusu niemal całej chrześcijańskiej ludności miasta, liczącej ok. 50 tys. ludzi [19]. Chrześcijanom nie pozwalano zabrać nawet podręcznego dobytku, a na opuszczenie domów pozostawiano im zaledwie kilka minut. Według wielu źródeł, podczas tych incydentów ok. 200 chrześcijan ponieść miało męczeńską śmierć [20]. ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oni się tam muszą sami przewalić, tłumienie konfliktów nic nie da. Europa przeżyła sobie i jest spokój na długo, tam najpierw Turek a później koloniści trzymali za mordę i wszystko kisiło się przez dziesięciolecia czy wieki, po wojnie do władzy dorwali się narodowi socjaliści i tak to trwa do dzisiaj. Tonowa pokrywka do wrzącego kotła Bliskiego Wschodu.

Niech sobie zbudują kalifat i pożyją w nim przez 50 lat. Nic lepszego do nauki im się nie trafi. Nie uszczęśliwiać na siłę.

O tłumieniu to się raczej tylko mówi - USA-NATO raczej podsyca ten konflikt.

Wierzyć czy nie wierzyć ? :

''Peter Oborne, komentator dziennika Daily Telegraph, potwierdził, że USA i Wielka Brytania zacieśniły tajną współpracę z Al-Kaidą, łącząc wysiłki w walce z syryjskim rządem''

''Podczas, gdy Hillary Clinton stara się przekonać świat, że interwencja w Syrii jest niezbędnym krokiem, CIA aktywnie angażuje się we wspieranie i szkolenie bojowników. ''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No chyba to oczywiste że tak się dzieje. Pytanie, po co? To że USA "przepycha" się z Rosją jest zrozumiałe. Natomiast dlaczego chcą "wymienić" wpływy rosyjskie na bliskim wschodzie na skrajnie islamistyczne (al-kaida) to już dla mnie zagadka. Np w kontekście tego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , oraz wszechobecnych zapewnień o walce z al-kaidą.

Wydarzyła się też rzecz znamienna, która będzie miała wielki wpływ na świat i właściwie nadaje się na oddzielny wątek, a którą mass-media się zbytnio nie podniecały (pisano tylko o wycofaniu się USA z łupków w Polsce) :

Ukryta Zawartość

Oznaczać to może nadchodzący koniec wpływu Arabii Saudyjskiej na świat zachodni - bliski wschód przestanie być źródłem ropy dla USA-Nato (wiadomo jaki wpływ ropa ma na gospodarkę, ale dodam jeszcze, że kraje NATO pokrywają z własnych złóż tylko 6% zapotrzebowania na nią).

Z innego artykułu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

...Pesymistyczny obraz opisuje Rosję i świat pogrążone w chaosie i wojnach. Początkowa ogromna podaż taniej ropy i optymizm na rynkach światowych przeradza się później w fale niezadowolenia ludności krajów Bliskiego Wschodu, bezpośrednio odczuwających spadek wpływów z eksportu drogiej ropy naftowej, co powoduje destabilizacje społeczno-polityczne tych krajów i dojście do władzy radykalnych grup nacjonalistyczno-islamskich. Możliwy jest nawet wybuch regionalnych wojen atomowych. Państwa zdestabilizowane, znajdujące się na granicy wojen domowych, bezpośrednio zaangażowane lub pośrednio włączone w oś konfliktu to – Arabia Saudyjska, Iran, Irak ,Pakistan, Afganistan, Bangladesz. Arabia Saudyjska może inicjować i finansować działania zmierzające do wywierania dużego nacisku ideologiczno-religijnego o podłożu ekonomicznym na mniejszości narodowe i grupy separatystyczne oraz islamskie, organizacje paramilitarne i terrorystyczne w Rosji, w celu destabilizacji politycznej kraju, utrudniając i sabotując wydobycie syberyjskich bogactw, co miałoby swoje bezpośrednie przełożenie na cenny surowca na rynkach światowych – mniejsza podaż oznacza wyższą cenę...

Dziwne jest zachowanie Rosji i USA - prowadzą względem siebie krótkofalową politykę antagonistyczną, a jednocześnie zacieśniają długofalowe sojusze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...Pesymistyczny obraz opisuje Rosję i świat pogrążone w chaosie i wojnach. Początkowa ogromna podaż taniej ropy i optymizm na rynkach światowych przeradza się później w fale niezadowolenia ludności krajów Bliskiego Wschodu, bezpośrednio odczuwających spadek wpływów z eksportu drogiej ropy naftowej, co powoduje destabilizacje społeczno-polityczne tych krajów i dojście do władzy radykalnych grup nacjonalistyczno-islamskich.

Dziwne jest zachowanie Rosji i USA - prowadzą względem siebie krótkofalową politykę antagonistyczną, a jednocześnie zacieśniają długofalowe sojusze.

No i niech się biją ! Trzeba w końcu wypuścić powietrze z tego balona, zanim zrobi się naprawdę groźny. Im szybciej tym lepiej. Nie rozumiem po cóż czekać aż zdobędą broń masowego rażenia i środki przenoszenia jej.

No i dopóki islamscy radykałowie są na tyle ciemni aby zdecydować się na otwartą wojnę, bo globalizacja sprawia że ich ciemnota nie może już długo potrwać.

Zwłaszcza jeśli by się udało ukręcić łeb tej hydrze rękoma rosyjskimi. Raz już wyszło całkiem skutecznie 70 lat temu. Ale tym razem Rosjanie mogą być cwańsi i pokazać gest kozakiewicza.

A co do koegzystencji amerykańsko - rosyjskiej, to przecież po rozpadzie ZSRR nie ma już przesłanek geopolitycznych do jakichś strategicznych antagonizmów. Przeciwnie. Można się pospierać co najwyżej o zasoby Morza Arktycznego, ale na razie to dzielenie skóry na jeszcze nie urodzonym niedźwiedziu.

A w perspektywie rywalizacji z Chinami, dla Amerykanów sojusz z Rosją to po prostu konieczność. Dla Europy również. A dla Polski ogromna szansa, którą dyplomatołki z pewnością zaprzepaszczą.

A skoro tak, to współdziałanie w rozgrywce z islamem, będzie tu świetnym probierzem możliwości.

Władimirze Władimirowiczu, prowadź nas na Rijad !

Ciekawa jest w tym kontekście krótko i długofalowa reakcja Arabii Saudyjskiej, ta dyplomatyczna jak i konkretna reakcja polityczna. A jest to kraj niedemokratyczny, skrajnie islamistyczny i wspierający terroryzm.

Hipoteza o tym że konflikt w Syrii został zaplanowany przez Zachód :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy ktoś to wcześniej wklejał (sprzed kilku miesięcy ale jak najbardziej aktualny) - fajny artykuł o tym kto jakie interesy "ubija " na konflikcie w Syrii :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wierzyć czy nie wierzyć ? :

''Peter Oborne, komentator dziennika Daily Telegraph, potwierdził, że USA i Wielka Brytania zacieśniły tajną współpracę z Al-Kaidą, łącząc wysiłki w walce z syryjskim rządem''

''Podczas, gdy Hillary Clinton stara się przekonać świat, że interwencja w Syrii jest niezbędnym krokiem, CIA aktywnie angażuje się we wspieranie i szkolenie bojowników. ''

Ukryta Zawartość

No cóż, nie zaglądałem tu od dawna i widzę że stężenie bredni nawet wyższe niż w wątku smoleńskim. Szczere gratulacje.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No cóż, nie zaglądałem tu od dawna i widzę że stężenie bredni nawet wyższe niż w wątku smoleńskim. Szczere gratulacje.

Wręcz same brednie: http://konflikty.wp.pl/kat,1020229,title,Al-Kaida-w-Syrii-niebezpieczny-sojusz-z-islamskimi-ekstremistami,wid,14847344,wiadomosc.html!

Nie rozumiem ironii - to akurat bardzo inteligentnie i ze znajomością tematu napisany artykuł.

Niestety dziadekwlodek zamieszczając go kręcisz bata na własną d... bo wniosek jest taki:

jezeli Zachód, kraje arabskie, Turcja czy ktokolwiek nie załatwią w porę Asada to zrobi to Hamas/Al-Kaida/Iran.

Co ty na taki scenariusz?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie rozumiem ironii - to akurat bardzo inteligentnie i ze znajomością tematu napisany artykuł.

Niestety dziadekwlodek zamieszczając go kręcisz bata na własną d... bo wniosek jest taki:

jezeli Zachód, kraje arabskie, Turcja czy ktokolwiek nie załatwią w porę Asada to zrobi to Hamas/Al-Kaida/Iran.

Co ty na taki scenariusz?

Ironia skierowana jest do tych, którzy widza tylko negatywna rolę Asada, Rosji i Chin. Zachód, kraje arabskie, Izrael czy ponoszą największą odpowiedzialność za rozwalenie Syrii i pojawienie się tam islamskiej ekstremy. Scenariusz wydaje się być jeden - podobny do libijskiego. Zachód rozwala stary porządek zostawiając w zamian chaos. Wszędzie, gdzie wsadził swój nos w ostatnich dziesięcioleciach.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jeszcze tylko Niemców tam brakowało: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,12331548,Okret_szpiegowski_krazy_u_wybrzezy_Syrii__Niemcy_obserwuja.html; http://www.dw.de/dw/article/0,,16177555,00.html?maca=pol-rss-pol-all-1492-xml-mrss!

Wgląda, że są tam z misją pokojową - przecież w ten sam sposób o pokój dbali w latach zimnej wojny, no i sam Wałęsa kiedyś publicznie powiedział,że Niemcy teraz walczą o pokój!

Skoro już tam są Rosjanie to i Niemcy chcą potowarzyszyć kolegom.

Ukryta Zawartość

Tym bardziej, że tradycje wspólnych militarnych przedsięwzięć, takich jak szkolenie, manewry i wojny w latach trzydziestych XX wieku już są.

A obecna przyjaźń i braterstwo obu państw nabiera na sile.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Skoro już tam są Rosjanie to i Niemcy chcą potowarzyszyć kolegom.

http://konflikty.wp.pl/kat,127354,title,Rosja-wyslala-trzy-okrety-z-piechota-morska-do-Syrii,wid,14816985,wiadomosc.html

Tym bardziej, że tradycje wspólnych militarnych przedsięwzięć, takich jak szkolenie, manewry i wojny w latach trzydziestych XX wieku już są.

A obecna przyjaźń i braterstwo obu państw nabiera na sile.

Gdybyś myślał, a nie ciągle szukał konfrontacji ze mną, to dostrzegłbyś różnicę! Typowe dla braku własnych pomysłów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.