Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Pochwalę się co ostatnio stworzyłem w sumie 5 szt., z efektu końcowego jestem mega zadowolony :) Wykonanie jak z salonu audio ;) Koszt średni ok. 500 zł. Do każdego panela dojdą jeszcze nóżki jak znajdę odpowiednie.

Mała instrukcja na foto.

...... a i pytanie, czy z tyłu mogę je zamknąć płytą np." plecówką" ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-41982-0-19533000-1366136727_thumb.jpg

post-41982-0-09913700-1366136729_thumb.jpg

post-41982-0-48823800-1366136731_thumb.jpg

post-41982-0-21656100-1366136733_thumb.jpg

post-41982-0-49301000-1366136735_thumb.jpg

post-41982-0-26813200-1366136737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gregorypek2

Widziałem zdjęcia w Klubowym wątku, tez mam podobnie postawione i "gra" mi w takiej konfiguracji najlepiej.

Ustalałeś już te miejsca odbić metodą na lusterko.

Masz, tez u mnie duży plus, za fajne zdjęcia :)

Tak na marginesie, czym fotografujesz?

jeszcze nie ustawiałem bo nie mam takiego dużego lustra :):):) ale u mnie odległość kolumna-słuchacz jest 2m to przy szerokości dyfuzora jaką planuję 120cm to chyba już nie ma znaczenia co? A jeśli chodzi o zdjęcia to te akurat nie wyszły bo było za ciemno i ręka latała od browara :) a aparat to cyfrówka :)

cyfrówka Olympus

Witam, mam pytanie.

Wcześniej był poruszony motyw owijania folią do owijania jedzenia, aby wełna nie pyliła.

Czy można użyć zwykłej folii ochronnej, takiej do malowania zamiast tej 'śniadaniowej'? :)

Jak to zmieni specyfikę pochłaniania/odbijania takiego absorbera?

Witam, mam pytanie.

Wcześniej był poruszony motyw owijania folią do owijania jedzenia, aby wełna nie pyliła.

Czy można użyć zwykłej folii ochronnej, takiej do malowania zamiast tej 'śniadaniowej'? :)

Jak to zmieni specyfikę pochłaniania/odbijania takiego absorbera?

Kup rolkę folii/stretch, taką co się owija palety i będzie ok. Nie kombinuj bo po co :)

Jeśli wstawimy grubsze panele np 15cm do pomieszczenia, to odległość kolumn liczymy do ściany, czy do takiego panela?

Wracając do panelu, czy ktoś mierzył może jaki wpływ na panel miałoby zamontowanie płyty kartonowej z przodu i z tyłu wełny? Wełna jest już owinięta stretchem, więc pewien zakres częstotliwości jest już odbijany.

ktoś ma może plik CAD z matryca binarną? wiem że krążą po sieci i jak widzę to co panowie robicie to wygląda to bardzo podobnie do siebie jak nie tak samo. proszę o info.

zgadza się kolego, mam taki kalkulator nawet ale nie umiem go zapisać w formacie czytanym przez maszyny cnc, miałoby to być cos CADowskiego czyli .DXF nie idę na łatwiznę i nie chcę gotowca choć może tak to wygląda, przecież nie będę tego wiercił wiertarką:((

Zostały mi trzy panele wełny PT80 nowa nie rozpakowana, jeden panel tylko wyjęty. Więcej na priv.

Nie aktualne.

Ja tez nie szedlem na łatwiznę i przerzuciłem ręcznie do Corela - robione było na frezarce sterowanej numerycznie.

Wracając do panelu, czy ktoś mierzył może jaki wpływ na panel miałoby zamontowanie płyty kartonowej z przodu i z tyłu wełny? Wełna jest już owinięta stretchem, więc pewien zakres częstotliwości jest już odbijany.

Jest film na YouTube, gdzie koleś buduje basstrapy z warstwa kartonu po obu stronach i twierdzi, ze taki karton odbija powyżej 500 hz. Mam nadzieje, ze pomoglem.

• 4 tygodnie później...

Czy panele (5cm grubosci) z welny o gestosci 120-150kg/m3 beda skutecznie pochlniac piewsze odbicia niskich i srednich czestotliwosci czy jest za gesta?

Edytowane przez niemand

Zbudowałem pochłaniacze szerokopasmowe z czterech paneli PT 80 100 mm każdy. Wymiary frontu 60x240 cm. Konstrukcja to listwy 1,5x1,5 cm, z tyłu zostawiłem pustkę powietrzną na około 10 cm. Szukam odpowiedniego materiału na obicie, białego, łatwego do czyszczenia (śliskiego ?) i nierozciągliwego, robiłem próby z prześcieradłem i niestety podczas malowania powstały fałdy, poza tym musi dociskać wełnę aby nie wystawała z ramy. Czy macie jakieś pomysły ?

Ewentualnie mógłbym je przerobić na bass trapy dodając jakiś twardszy materiał na przód, może HDF ? jakiego zakresu częstotliwości mógłbym się spodziewać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

materialy sa dostepne w Leroy Merlin, podglad oferty tutaj:

Ukryta Zawartość

Ja kupilem da rodzaje, "Welur Suede" oraz "Victor", obie szerokosci 150cm i okolo 30PLn za m.b Moje sa co prawda ciemne ale jest tez spory wybor jasnych tkanin o najrozniejszych strukturach, moze uda Ci sie znalezc cos odpowiedniego.

Ukryta Zawartość

Szukam odpowiedniego materiału na obicie, białego, łatwego do czyszczenia (śliskiego ?) i nierozciągliwego, robiłem próby z prześcieradłem i niestety podczas malowania powstały fałdy, poza tym musi dociskać wełnę aby nie wystawała z ramy. Czy macie jakieś pomysły ?

A dlaczego nie rozciągliwego? Właśnie powinien być rozciągliwy wtedy nie będziesz miał po jakimś czasie kłopotu z fałdami :)

Wełna nieco wystaje i pomyślałem sobie, że mocnym, nierozciągliwym materiałem mógłbym ją docisnąć równo z ramą. W tej chwili na stretchu widać lekkie załamanie.

Nie wydaje mi się żebyś materiałem jakimkolwiek docisnął wełnę. Materiał rozciągliwy naciągniesz przy montażu ( tak jak rajstopy swojej Pani :) ) i masz spokój z fałdami, a wełnę tak zamontować żeby nie wystawała lub ją trochę obciąć.

Gość cycus12

(Konto usunięte)
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o rogi pomieszczeń to wiadomo ,najlepsza do wykorzystania jest wełna mineralna isover pt 80,ale z dostępnością i ceną jest trudniej a zwłaszcza w mym miejscu zamieszkania . Pytam o alternatywę dla wełny isover p t80 ,czy roctonn .może rocwoll o mniejsze j gęstości ale wmiare poprawnie wpłynąć na akustyke pomieszczenia ....-to o jakie j gęstości rozejrzyc się np: castoramie ?.

• 2 tygodnie później...

Panowie a jak to jest ze szkodliwością tej wełny ??Czy obicie samym materiałem wystarcza ?? Czy daje się jeszcze jakiś specjalny materiał ?

Jaką wełnę dajecie oraz jaka jest jej aktualna cena?

Na ile paneli starcza jedna paczka ?

Czy obicie samym materiałem wystarcza ??

Ja bym spróbował lakierem (aerozol) lub po prostu rzadkim roztworem Wikolu, natryskiem z rozpylacza do farby.

• Pokaż nowe odpowiedzi