Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Porównywałeś z takimi kablami jak Albedo lub KBL Sound Red Eye ?

Mialem kiedyś albedo dosyć długo w systemie. Zwał się air 2. Odkąd mam holograma nie szukam już dalej a mam go już z trzy lata. Kbl nigdy nie słyszałem. Wiesz Marcin że to już moja druga h100 twoja chyba już któraś z rzędu. Wcześniej niepotrzebnie zjechalem ja w niedopasowanym systemie. Szukałem szczęścia w lampie. Od czasu mojej pierwszej h100 dużo się zmieniło głównie w kwestii źródła i transportu. Od kilku tygodni siedzę nad ostatnim szlifem czyli kable zasilające. Nie poddawaj się bo h100 ma najlepszą barwe z wszystkich hegli. Mowie ci nie kombinuj tylko wpadaj na odsłuch. Zaoszczędzisz sobie czasu i pieniędzy.

Ten harmonix cs-120 nie nadaje się do h100. Do h200 czy H160 ok ale nie do h100.

Edytowane przez MarcinGD

Zasilający vein audio black tourmaline, głośnikowe acoustic zen hologram. Jeśli masz ostra górę i sybilanty to raczej popracuj nad źródłem. Chcesz posłuchać jak te kable grają z h100 w dopasowanym systemie to zapraszam do siebie.

ja szukając przewodów założyłem 3k max. - wygrały bezapelacyjnie wcele nie najdroższe ani nawet nie kosztujące połowy założonego budżetu i zostało na przedwzmacniacz LARa :). Ale włączyła mi się audiofilska ciekawość co wiecej można wycisnąć ze średniej półki wzmacniaczem przewodem za 5 czy 6k... lub więcej. Jakby co chętnie posłucham :)

MarcinGD a jaki masz tor audio tzn jakie masz źródło dźwięku?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

MarcinGD a jaki masz tor audio tzn jakie masz źródło dźwięku?

Audiobyte black dragon z transportem 2xPC na zasilaniu liniowym. W jednej skrzynce jest karta USB jcat.

LAR miałem dość długo ale są tranzystory które dają się wyleczyć z lampy, jednym z nich jest właśnie h100.

Audiobyte black dragon z transportem 2xPC na zasilaniu liniowym. W jednej skrzynce jest karta USB jcat.

LAR miałem dość długo ale są tranzystory które dają się wyleczyć z lampy, jednym z nich jest właśnie h100.

Czyli jeśli miałbym wybierać wzmak Hegla pomiędzy H80 a H100, to czy zdecydowanie H100 lepszy ?

Nie chodzi mi tutaj o moc tylko o brzmienie, dynamikę, a najbardziej o Bas.

Kolumny Jbl hp430 łatwo wysterowac, mają 89db i 4 ohm.

Wbudowany Dac ponoć ma lepszy H80?

Zależy mi żeby wzmak miał pre out.

Widze że tylko h100 posiada wyjście na dodatkową koncowke mocy.

Czyli jeśli miałbym wybierać wzmak Hegla pomiędzy H80 a H100, to czy zdecydowanie H100 lepszy ?

Nie chodzi mi tutaj o moc tylko o brzmienie, dynamikę, a najbardziej o Bas.

Kolumny Jbl hp430 łatwo wysterowac, mają 89db i 4 ohm.

Wbudowany Dac ponoć ma lepszy H80?

Zależy mi żeby wzmak miał pre out.

Widze że tylko h100 posiada wyjście na dodatkową koncowke mocy.

Nie znam głośników. Gra cały system. Bas i dynamikę uzyskasz "lepszy" z h80. Bas w h100 schodzi niżej ma lepsze różnicowanie, ale nie jest tak zwarty jak w h80. Barwa lepsza w h100. Tutaj musisz wybrać na czym ci bardziej zależy. Dla mnie dynamika w h100 jest wystarczająca, a słucham też sporo muzyki takiej jak opeth. Natomiast rezygnacja ze specyficznej barwy jaka daje h100 już nie wchodzi w grę w moim przypadku po dość długim obcowaniu z lampą. Co nie znaczy że h80 gra nijako, wręcz przeciwnie także ma swój charakter. Dac w h80 jest lepszy.

Jednego jak i drugiego nie kupował bym bez odsłuchu, przy czym łatwiej o odsłuch h80, chyba że w okolicy znajdziesz kogoś z h100.

Edytowane przez MarcinGD

Możesz coś napisać o twoim systemie PC? Może masz już gdzieś opisane bo chciałbym coś skopiować gotowego i cieszyć się dźwiękiem, a wiem, że na Twoje sugestie można liczyć więc byłbym bardzo wdzięczny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Możesz coś napisać o twoim systemie PC? Może masz już gdzieś opisane bo chciałbym coś skopiować gotowego i cieszyć się dźwiękiem, a wiem, że na Twoje sugestie można liczyć więc byłbym bardzo wdzięczny.

Nie wiem czy to do mie było pytanie?

Dokładny opis instalacji oraz sprzęt do Daphile znajdziesz w sieci wpisując w google "daphile czyli kompletny system do hi-fi pc audio"

Obecnie do Daphile (który jest wgrany na pamięć usb) używam tymczasowo komputera przenosnego i łącze się bezprzewodowo z routerem.Takie rozwiązanie u mie się nie sprawdza w nocnych odsłuchach bo słychać wiatrak laptopa.

Pozdrawiam

Edytowane przez Chopper

Na computeraudiophile forum jest dużo projektów. Dam Ci znać na PW jutro jaką ja drogę wybrałem.

Będe czekał - chce zainwestwoac w sprawdzony system więc Marcin jak mozesz napisz tyle ile sie da :D

Kolega zapomina o podstawowej rzeczy: ten sam sprzęt nie zagra tak samo u Ciebie tak jak gra u kogoś innego, kłania się akustyka pomieszczenia etc.

Choćbyś miał wszystko co do drucika i co do wtyczki to nie da się, żeby grało tak samo.

Oczywiście ogólny charakter brzmienia Heglowskiego zachowasz, ale analizując poszczególne aspekty już niestety nie i nie mówię tu tylko o stereofonii, szerokości czy głębokości sceny.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ja już nie mam Hegla chodzi mi tylko o sposób przesyłania danych do DAC'a i szukam dobrego rozwiązania PC audio, a Marcin zapewne takie ma i zna i chetnie pomoże mi zbudowac do swojego systemu.

Ja już nie mam Hegla chodzi mi tylko o sposób przesyłania danych do DAC'a i szukam dobrego rozwiązania PC audio, a Marcin zapewne takie ma i zna i chetnie pomoże mi zbudowac do swojego systemu.

Rozumiem, nie zmienia to faktu o którym pisałem wcześniej.

Warto o tym pamiętać.

to ja tez bym poprosił takie mądre rozwiązanie , znaczy czy to jest lepsze od lapek-dysk zew- dac- foobar -piec ?

latam na sterowniku cmedia od hegla z hd25

Hegel ma bdb implementacje w USB audio, na moje chyba lepiej gra po USB niż po coax. mowa o HD12.

Może takie wrazenie mam dlatego, że po coaxie mam wpiety CA SM6 i ten troszkę dodaje od siebie w każdym bądź razie, gdy porównywałem HD12 w roli DACa/pre w połączeniu z AM100 z wpiętym lapkiem z JRivererem po USB do Hegla, a przed odsłuchem uruchamiam fidelizera :) i w tej samej roli CA SM6 to ten pierwszy wypada lepiej. W sumie zależy kto co lubi, jednemu może podobać się to drugie rozwiązanie, a drugiemu pierwsze :))

Streamer służy do sluchania z Tidala przez Bubble UpNp lub Spotify :)

Edytowane przez sir.jax

no mam tidala mam spotify w tych najlepszych wersjach ,i co tu można zmienić w odsłuchu z lapka ? tak wogóle nie wiem czy wiecie ale teraz mozna miec 30dni za około dwa złote zarówno spotify jak i tidal :-))

http://allegro.pl/show_item.php?item=6023407198

http://allegro.pl/tidal-hi-fi-30-dni-premium-1-miesiac-automat-pl-i5774246141.html

no mam tidala mam spotify w tych najlepszych wersjach ,i co tu można zmienić w odsłuchu z lapka ?

Możesz rozwinąć myśl, bo nie wiem na czym Ci zależy na sluchaniu z lapka Tidala/sptify, czy gęstych plików z jakiegoś playera?

no mam tidala mam spotify w tych najlepszych wersjach ,i co tu można zmienić w odsłuchu z lapka ? tak wogóle nie wiem czy wiecie ale teraz mozna miec 30dni za około dwa złote zarówno spotify jak i tidal :-))

http://allegro.pl/show_item.php?item=6023407198

http://allegro.pl/tidal-hi-fi-30-dni-premium-1-miesiac-automat-pl-i5774246141.html

Trochę dyskusyjne i ryzykowne.

Ale pokusiłbym sie na Qobuza w wersji hires 24bit :)

najlepiej na tym i na tym , pytam bo wogóle jestem zielonka w tych klimach i jade tradycyjnie tak jak producent nakazuje , a może jestem w czarnej d,, i nie wiem czegoś co bardzo poprawia jakość dzwieku bo nie ukrywam że głównie mi na tym zależy .na jakości obrazków widgetów nie chcę nie trawie ,sygnał jak najbardziej surowy najbliższy oryginałowi

To spróbuj JRiver, ja spróbowałem i foobar wyleciał z szeregu.

Padis i AHP zamień na SR20 lub RED, wiem co mówię - miałem AHP ;))

Polecam nie rezygnować z tej propozycji, warto spróbować i wróć z wrażeniami, albo to bedzie strzał w 10kę albo bedziesz szukał dalej.

W Fusic możesz wypożyczyć te bezp. i oddać jak się nie sprawdzą.

To też daje dużo frajdy, tylko i w tym wypadku jak ze wszystkim jednemu podejdzie, a drugiemu nie.

Pozdro

Edytowane przez sir.jax

Możesz rozwinąć myśl, bo nie wiem na czym Ci zależy na sluchaniu z lapka Tidala/sptify, czy gęstych plików z jakiegoś playera?

Trochę dyskusyjne i ryzykowne.

Ale pokusiłbym sie na Qobuza w wersji hires 24bit :)

tidal i spotify mi wystarcza ,pytam czy macie jakieś patenty na to aby , odtwrzać muze z kompa w jak najlepszym wydaniu , zarówno z tidal etc jak i z hdd ,czy jest coś mądrzejszego jak np winows ,openelec bo to mam na drugim kompie i czy np kupować konwerter spdif-usb bo ponoć hd25 ma najbardziej dopiesczone wejście coax1 , i pytam o całkoształt ,czy np też warto zmieniać , bo słyszałem też opinie że te konwertery więcej psują jak dodają itp,,

mówisz Jriver coś mi się obiło o uszy ,jutro to przyatakuję , a co takiego ma lepszego od foobar pytam ogólnie ,np dlaczego foobar wyleciał w kosmos bo ?

Polecam nie rezygnować z tej propozycji, warto spróbować i wróć z wrażeniami, albo to bedzie strzał w 10kę albo bedziesz szukał dalej.

To też daje dużo frajdy, tylko i w tym wypadku jak ze wszystkim jednemu podejdzie, a drugiemu nie.

Pozdro

sorki pomyliłem was :) tu miałem odpisać

mówisz Jriver coś mi się obiło o uszy ,jutro to przyatakuję , a co takiego ma lepszego od foobar pytam ogólnie ,np dlaczego foobar wyleciał w kosmos bo ?

Najkrócej jak mogę Foobar gra cyfrowo, sybiluje co może wydawać się czystym przestrzennym graniem.

JRiver muzykalny, bez przejaskrawień i syczenia na górze, gra bardziej "analogowo", przyjemniej dla uszu i łatwiejszy w konfiguracji, nie potrzebujesz wtyczek.

Zanim podejmiesz decyzję pobierz trialowa wersję lub dawaj na PW to coś poradzimy ;)

No i przed słuchaniem z lapka trza uruchomić fidelizer, wyłącza niepotrzebne usługi w tle bo windows jak to windows ma tego jak nasr...

Spadam, bo rano wstaję.

Edytowane przez sir.jax

Pozdro

no ahp narazie odpoczywa :) wsadziłem padisa 10A :)) do h200 a co tam raz się żyję w orginale był 6,3A i do daca 2,5A też padis , myślałem żeby zamknąć ten etap a ty mi tu znowu wkręcasz hee co takiego jest w sr20 czy red co wprowadza albo w czym się różnią od ahp ?tak w skrócie nie rozkręcaj się bo nie chce mi się ścierać z anty,,, itd, wiesz o co mi chodzi :)

Poszukuję źródła do swojego stereo, aktualnie wykorzystuję CA SM6 v1 (streaming z NAS-a - Synology LAN-em). Urodził mi się pomysł żeby przetestować Hegla w systemie, miałoby to grać z Dynaudio Contour S3.4LE + Accuphase E-470.

Myślicie ze HD25/ HD30 to byłby dobry trop? Ma ktoś doświadczenia z takimi połączeniami?

Chciałbym pozostać przy lekko ocieplonym charakterze brzmienia.

Edytowane przez piecia30

Hd25/30 nie jest to przerost formy nad treścią?

Mam HD12 i zrobił na mnie bdb wrażenie jest lepszy od CA SM6 w roli dac/preamp z końcówką AM100 do tego jest z niego świetny wzmak słuchawkowy.

Może kiedyś będzie HD25 na tą chwilę dużo frajdy daje mi HD12.

Ale HD25 to podobno przepaść w stosunku do 12ki zależy gdzie z czym i jak :)

Hd25/30 nie jest to przerost formy nad treścią?

To pytanie do mnie? :) Przerost formy nad treścią w stosunku do czego? Jakości względem ceny? Dalsza cześć wypowiedzi sugeruje ,że nie miałeś przyjemności obcowania z tymi DAC-ami :)

Nie obraź się, ale trochę niefortunnie tą wypowiedź skonstruowałeś :)

HD 30 mógłbym wykorzystać jako transport z NAS-a, stad temat dodatkowego klocka by odpadł.

Pytanie o źródło Hegla jest dosyć ogólne, bowiem to jedna z opcji. Mozę ktoś z was słuchał podobnych konfiguracji, tudzież zna dobrze charakter brzmienia przetworników Hegla i tym samym mógłby skrobnąć parę słów. Jest oczywiscie jeszcze kilka alternatyw :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.