Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie tez sie podoba 360-tka.

Teraz przerzucam troche chinszczyzny. Jestem pod wrazeniem wlasciwosci sonicznych i jakosci wykonania azjatyckiego sprzetu.

Jedno mnie zastanawia. Brak wyjsc XLR przynajmniej w wiekszosci lampek.

Dzięki uprzejmości salonu z Pabianic zawitał u mnie na kilka dni DAC HD25, myślę, że wraz kompletem kabli Tellurium Q Black i całym moim systemem zgrał się i stworzył synergię. Tym, którzy szukają neutralnego brzmienia, kontroli basu i otwarcia góry zdecydowanie rekomenduję. U mnie zastąpił DAC w OPPO 105. Do tego brzmienia trzeba się przyzwyczaić, ale po dwóch godzinach nieprzerwanego odsłuchu nie chce się wracać do "starego". To na prawdę ogromna frajda jak słyszy się wyraźną poprawę.

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki uprzejmości salonu z Pabianic zawitał u mnie na kilka dni DAC HD25, myślę, że wraz kompletem kabli Tellurium Q Black i całym moim systemem zgrał się i stworzył synergię. Tym, którzy szukają neutralnego brzmienia, kontroli basu i otwarcia góry zdecydowanie rekomenduję. U mnie zastąpił DAC w OPPO 105. Do tego brzmienia trzeba się przyzwyczaić, ale po dwóch godzinach nieprzerwanego odsłuchu nie chce się wracać do "starego". To na prawdę ogromna frajda jak słyszy się wyraźną poprawę.

Super :-) miłego słuchania...

Pozdrawiam...

Dziękuję wszystkim za propozycje głośników podstawkowych do Hegla H100.

Mam jeszcze 2 typy na oku:

1. Dynaudio Focus 110 - 3kzł (bez podstawek)

2. Chario Constellation Lynx - 2,5kzł (z oryginalnymi podstawkami)

Co o nich sądzicie w połączeniu z H100 ?

Dziękuję wszystkim za propozycje głośników podstawkowych do Hegla H100.

Mam jeszcze 2 typy na oku:

1. Dynaudio Focus 110 - 3kzł (bez podstawek)

2. Chario Constellation Lynx - 2,5kzł (z oryginalnymi podstawkami)

Co o nich sądzicie w połączeniu z H100 ?

Koniecznie posłuchaj z Callisto IV - u mnie z H160 robią taki szum, że Ci co mnie odwiedzili nie wierzą. A naszukałem się podstawkowców, że nie pytaj :)

Jakby co zapraszam na odsłuch - zobaczysz co te maluchy potrafią :)

Edytowane przez t_rex_

Wrzuciłem na you tube dwa filmiki z callisto - jeden z analogu drugi CD - nagrane iphonem wiec szału ni ma ale można usłyszeć mniej więcej jak to razem gra :)

Tagi RLS Callisto + Hegel H160

Koniecznie posłuchaj z Callisto IV - u mnie z H160 robią taki szum

Książkowe zestawienie, mocna elektronika i małe monitory. Nie słuchałem tego setu (H160 miałem) ale pewnie fajnie gra.

Panowie

gdyby ktoś miał, lub wiedział kto ma hegla H1 uszkodzonego proszę o informację. Potrzebuje jednego elementu, który niestety nie występuje już jako część zamienna w dystrybucji.

dzieki

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Gdyby ktoś pozbywał się swojego wzmacniacza proszę o info na priva. Jutro prawdopodobnie rozstanę się ze swoim wzmacniaczem i poważnie zastanawiam się nad Heglem h80, h100 lub h200.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Gdyby ktoś pozbywał się swojego wzmacniacza proszę o info na priva. Jutro prawdopodobnie rozstanę się ze swoim wzmacniaczem i poważnie zastanawiam się nad Heglem h80, h100 lub h200.

Interesuje Cię H160?

witam wszystkich Klubowiczów jestem posiadaczem H200 chciałbym kupić cd Hegla może, któryś z Was ma do sprzedania w rozsądnej cenie. Z góry bardzo dziękuję za informację.

witam wszystkich Klubowiczów jestem posiadaczem H200 chciałbym kupić cd Hegla może, któryś z Was ma do sprzedania w rozsądnej cenie. Z góry bardzo dziękuję za informację.

Powiem Ci, że sam od dłuższego czasu szukam i czarne MK2 praktycznie w SH w Polsce nie istnieją. Zostaje import z Norwegii :)

Edytowane przez bronx99

Powiem Ci, że sam od dłuższego czasu szukam i czarne MK2 praktycznie w SH w Polsce nie istnieją. Zostaje import z Norwegii :)

Kilka godzin temu pojawil sie -taki jakiego szukasz -na finn za 7k NOK.AHOJ

Wiem, że tam dostane ale na tą chwilę, nie mam nikogo w tamtych okolicach kto by mi go odebrał.

Znam temat doskonale-liczy sie szybka akcja -90% zabawek mam wlasnie z Norwegii-pozostale 10% z Danii -mam tam brata.

A najlepiej na ogólnym

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

witam jak dla mnie kolor nie ma znaczenia, ale srebrny był by najlepszy ponieważ moje H200 jest właśnie srebrne.

dobrze by było jak by ktoś opisał jak kupować z tych stron albo pomógł w zakupie. z góry wielkie dzięki.

Witam wszystkich,

Postanowiłem W końcu wymienić wzmacniacz do moich Dynaudio Focus 160 i padło na urządzenia firmy Hegel ze względu na wbudowanego DAC, możliwość podpięcia kilku źródeł cyfrowych oraz rodzaj brzmienia jakie mnie interesuje. Zastanawiam się pomiędzy używanymi H80 a H70. Bardzo chciałbym H160 ale niestety nawet używany odpada w moim przypadku ze względu na cenę (ponad 8000 zł).

Znalazłem takie ogłoszenia, jeżeli ktoś na forum zna któryś z wystawionych przedmiotów lub mógłby sprawdzić to bardzo proszę o informację. Może być na priw jeżeli takie posty są tutaj nie na miejscu.

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/39/235407.php

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/34/232112.php

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/32/231578.php

Dziękuję i pozdrawiam fanów Hegla mam nadzieję, że wkrótce uda mi się do was dołączyć.

Witam wszystkich,

Postanowiłem W końcu wymienić wzmacniacz do moich Dynaudio Focus 160 i padło na urządzenia firmy Hegel ze względu na wbudowanego DAC, możliwość podpięcia kilku źródeł cyfrowych oraz rodzaj brzmienia jakie mnie interesuje. Zastanawiam się pomiędzy używanymi H80 a H70. Bardzo chciałbym H160 ale niestety nawet używany odpada w moim przypadku ze względu na cenę (ponad 8000 zł).

Znalazłem takie ogłoszenia, jeżeli ktoś na forum zna któryś z wystawionych przedmiotów lub mógłby sprawdzić to bardzo proszę o informację. Może być na priw jeżeli takie posty są tutaj nie na miejscu.

Dziękuję i pozdrawiam fanów Hegla mam nadzieję, że wkrótce uda mi się do was dołączyć.

Witam.

Ja także jestem w podobnej sytuacji, tzn od niedawna posiadam Dynki F 160, które napędza NAD 356bee, ale szukam innego napędu. Wybór padł na Hegla 160 lub zestaw Naim (przedwzmacniacz i końcówka mocy- brzmi rewelacyjnie jak dla mnie) Słuchałem także Hegla 80 i porównywałem z H70. Dla mnie lepiej brzmi H 70 i pokrywa się z licznymi opiniami w necie. H80 dla mnie okropnie tnie górą i nie pasowało mi granie z Dynkami- być może H70 grał coś ok 2lat ,natomiast H80 to była nówka ( może powinien się wygrzać, nie wiem). W każdy razie zdecydowanie dla mojego ucha brzmiał H70-więcej przestrzeni i ciepła. Cóż w tej chwili też myślę o Heglu lub Naimie, zbieram kasę i będę obserwował posty w tym temacie.

Witam wszystkich,

A może taka oferta: http://allegro.pl/hegel-h200-stan-idealny-i6525740424.html

No czytałem, że dobry sprzęt ale zintegrowany DAC jest dla mnie niezbędny. Obecnie mam jedynie Behringer DEQ2496 który może robić za DAC ale chcę się go pozbyć bo focus 160 grają na tyle dobrze w moim pomieszczeniu, że korekcja się nie przydaje a nie jestem w tym taki dobry żeby poprawiać bardziej subtelne rzeczy nić korekcja pasma. Mam spory bałagan w sprzęcie a ta integra załatwiłaby sprawę i zrobiła porządek na biurku.

Tyle zapłaciłem za nowego H80, jeśli byłby idealny jak napisane, to fajna cena. Potrzebny co prawda DAC, ale ten w H160 raczej kiepski.

Czy to znaczy, że H80 ma jeszcze gorszy DAC ? Czytałem, że w tym zestawieniu to raczej focusy będą niżej klasowo niż H80 a nie zamierzam ich już zmieniać bo to budżetowo najlepsze na co mnie stać dlatego chyba nie będę szedł w wyższe modele jak H200.

Dodam jeszcze, że obecne pomieszczenie ma 16m2 a co najwyżej mógłbym je przenieść do pokoju 20m2. Większych pokoi nie mam.

Edytowane przez jaroczaro

Czy to znaczy, że H80 ma jeszcze gorszy DAC

Tak. generalnie DAC-i wmontowane do wzmacniaczy Hegel są zawsze poniżej ich możliwości. F160 to fajne paczki ale H80 ich nie napędzi. H200 zdecydowanie tak
Tak. generalnie DAC-i wmontowane do wzmacniaczy Hegel są zawsze poniżej ich możliwości. F160 to fajne paczki ale H80 ich nie napędzi. H200 zdecydowanie tak

Ta informacja mnie bardzo zmartwiła niestety w najbliższym czasie i tak nie będę w stanie kupić tego H200. Wielka szkoda bo chciałem zminimalizować ilość urządzeń i myślałem że integra hegla poradzi sobie ze wszystkim. Dziękuje za radę. Pozostaje zbierać dalej.

Czy któryś model DAC od Hegel będzie pasował do zestawienia H200 plus focus 160 tak żeby od nich zbyt nie odstawał w górę? Zależy mi przede wszystkim na przynajmniej dwóch wejściach cyfrowych i ... :D pieniążkach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ta informacja mnie bardzo zmartwiła niestety w najbliższym czasie i tak nie będę w stanie kupić tego H200. Wielka szkoda bo chciałem zminimalizować ilość urządzeń i myślałem że integra hegla poradzi sobie ze wszystkim. Dziękuje za radę. Pozostaje zbierać dalej.

Czy któryś model DAC od Hegel będzie pasował do zestawienia H200 plus focus 160 tak żeby od nich zbyt nie odstawał w górę? Zależy mi przede wszystkim na przynajmniej dwóch wejściach cyfrowych i ... :D pieniążkach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Być może PMA 2500 NE Denona byłoby lepszym rozwiązaniem. Kupowanie wzmacniacza 2x350W/4om do pomieszczenia max 20m2 to nieporozumienie. Przy normalnym niezbyt głośnym słuchaniu więcej mocy idzie w otoczenie przez radiatory niż w głośniki. Focusy mają dużą cewkę w głośniku nisko-średnio tonowym ale bez przesady.

Co do wzmacniaczy to być może Devailet ma odpowiedniej klasy wejście USB. Najczęściej są to raczej wejścia dla dekodera TV SAT i trzeba się z tym pogodzić. Przetwornik w tym Denonie na zdjęciach w sumie wygląda nie najgorzej, jest to też jedna z nowszych konstrukcji na rynku.

Kupowanie mocnego wzmacniacza do monitorów jest jak najbardziej uzasadnione dźwiękowo proponuję zawsze samodzielne porównanie które nie pozostawia złudzeń .

Pytanie tylko co jest mocy wzmacniacz? Jeżeli do napędzenia jednego głośnika 18cm trzeba 350W wzmacniacz to albo te waty są papierowe albo ten głośnik jest do niczego.

Edytowane przez sls

W takim razie większość kolumn Dynaudio jest do niczego? Nie sądzę. Mają po prostu niską impedancję z którą tylko dobre wzmacniacze sobie radzą i niską skuteczność przez co wzmacniacz musimy kręcić trochę wyżej niż normalnie. Nie mam już co prawda Roksana K2 i na dniach kupuję prawdopodobnie H200, ale na nim ciche słuchanie Focusów 160 to było 2/3 głośności, natomiast podłogowych trójdrożnych Arii 926 to 1/3 w 30 metrach. Z Ariami sprawa jest bardziej skomplikowana, bo nominalnie mają 8 ohm, ale dla niektórych częstotliwości nawet 3 ohm. Natomiast skuteczność 91.5dB pozwala im grać głośno nawet z lampą.

Kupowanie mocnego wzmacniacza do monitorów jest jak najbardziej uzasadnione dźwiękowo proponuję zawsze samodzielne porównanie które nie pozostawia złudzeń .

W sumie taka obserwacja może być prawdziwa. Topowy mocny klocek będzie miał przeważnie także lepszy przedwzmacniacz niż coś z dołu serii.

W takim razie większość kolumn Dynaudio jest do niczego? Nie sądzę. Mają po prostu niską impedancję z którą tylko dobre wzmacniacze sobie radzą i niską skuteczność przez co wzmacniacz musimy kręcić trochę wyżej niż normalnie. Nie mam już co prawda Roksana K2 i na dniach kupuję prawdopodobnie H200, ale na nim ciche słuchanie Focusów 160 to było 2/3 głośności, natomiast podłogowych trójdrożnych Arii 926 to 1/3 w 30 metrach. Z Ariami sprawa jest bardziej skomplikowana, bo nominalnie mają 8 ohm, ale dla niektórych częstotliwości nawet 3 ohm. Natomiast skuteczność 91.5dB pozwala im grać głośno nawet z lampą.

Miałem ze dwa razy kontakt z Focusami 160 w salonie i nie zauważyłem aby przełączenie pomiędzy podłogówkami powiedzmy o skuteczności 86dB wymagało większego kręcenia gałą. Normalne słuchanie w 18 m2 to była 9-10 na potencjometrze. Wzmacniacz był powiedzmy poniżej 10k PLN i grało to przyzwoicie.

Nie do końca rozumiem tylko sens kupowania pieca 2x350W po to żeby wykorzystywać max 10% jego mocy wyjściowej. No chyba że nie masz sąsiadów.

Monitor i tak ma ograniczenia w wypełnieniu basu i zasilanie go wzmacniaczem 2x2kW nie wpłynie już na lepszość brzmienia.

Edytowane przez sls
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.