Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

myślałem że pytasz o hd25 ,ale skoro on niema dwóch par xlr gdzie to ogólnie wiadomo ,to poco o niego pytasz :) ?

Nie pytam o HD25.

Ogólnie o DACa nie tylko od Hegla.

Za pewne kolega Magico chce podłączyć CD jak i zewnętrznego Daca po przez XLR do wzmacniacza.

Dokładnie

Ja tez teraz nie rozumiem o co chodzi?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dla przykładu płyta Monteverdi 16 bit a jakościowo nagraniem przebija wszystkie inne 24 bitowe juz nie mówiąc o plikach wysokiej rozdzielczości (w cudzysłowiu)

O której dokładnie płycie piszesz?

Prawie zawsze dodatki są gorsze niż zewnętrzne moduły. Tak przecież jest ze wzmacniaczami słuchawkowymi, przedwzmacniaczami gramofonowymi i Dacami też. Dla mnie z DAC Hegla jakie słuchałem tylko HD25 był OK. Ale wcześniejsze to były te właśnie dodatki w H80 i H160. Jestem pewny, że zagra lepiej HD25 niż ten wewnętrzny, skłania mnie do tego ekonomia. Wracając do tematu podłączenia, musiałbyś mieć bardzo dobry odtwarzacz CD aby nie zagrał lepiej jako transport z HD25.

:)

A wracając na Ziemię.

Wiecie jaki jest ten DAC w H360?

Nigdzie nie można wyczytać jaki zmontowali.

Za avtest:

Przetwornik oparto na nowej 32-bitowej kości AKM AK4490EQ kompatybilnej z sygnałami PCM (według specyfikacji nawet to 768 kHz) oraz poczwórnym DSD (11,2 MHz). W aplikacji Hegla układ obsługuje sygnały DSD 5,6 MHz i PCM do 192 kHz. Wejścia cyfrowe nie obsługują protokołu DoP (DSD over PCM). Do odtwarzania DSD konieczny jest więc komputer i wejście USB.
Moduł przetwornika ma własny zasilacz z oddzielnym, niedużym transformatorem toroidalnym.

-=SLAYER RUL3Z =-

Prawie zawsze dodatki są gorsze niż zewnętrzne moduły. Tak przecież jest ze wzmacniaczami słuchawkowymi, przedwzmacniaczami gramofonowymi i Dacami też. Dla mnie z DAC Hegla jakie słuchałem tylko HD25 był OK. Ale wcześniejsze to były te właśnie dodatki w H80 i H160. Jestem pewny, że zagra lepiej HD25 niż ten wewnętrzny, skłania mnie do tego ekonomia. Wracając do tematu podłączenia, musiałbyś mieć bardzo dobry odtwarzacz CD aby nie zagrał lepiej jako transport z HD25.

No właśnie o to mi chodzi. Ponieważ pozbyłem się swojego starego sprzętu i zostałem bez niczego.

Narazie za źródło będzie służył iMac27.

Problem jest tego typu, że znajduje się w drugim pomieszczeniu, kabel USB będzie dość długi.

CD player będę chciał kupić i podłączyć po XLR.

Za avtest:

Przetwornik oparto na nowej 32-bitowej kości AKM AK4490EQ kompatybilnej z sygnałami PCM (według specyfikacji nawet to 768 kHz) oraz poczwórnym DSD (11,2 MHz). W aplikacji Hegla układ obsługuje sygnały DSD 5,6 MHz i PCM do 192 kHz. Wejścia cyfrowe nie obsługują protokołu DoP (DSD over PCM). Do odtwarzania DSD konieczny jest więc komputer i wejście USB.
Moduł przetwornika ma własny zasilacz z oddzielnym, niedużym transformatorem toroidalnym.

Wiem wiem czytałem.

Czy podłączając komputer po przez USB kabel będą duże straty przy metrażu ok 9m?

No właśnie o to mi chodzi. Ponieważ pozbyłem się swojego starego sprzętu i zostałem bez niczego.

Narazie za źródło będzie służył iMac27.

Problem jest tego typu, że znajduje się w drugim pomieszczeniu, kabel USB będzie dość długi.

CD player będę chciał kupić i podłączyć po XLR.

U mnie jest podobnie. Komputer znajduje się tam gdzie mam office a system grający w drugim pomieszczeniu. Podłączyłem przez kabel USB i jakoś specjalnie nie zauważyłem strat na brzmieniu.

Jeśli posiadasz Apple spróbuj przez Airplay.

Może nie będzie tragedii.

A nie możesz przewiercić jednej dziurki w ścianie, pamiętając oczywiście o sprawdzeniu jakimś przyrządem czy nie ma tam kabla w środku.

A na dzień dzisiejszy chciałbym poznać wasze opinie/propozycje odnośnie kolumn jakie będą pięknie grały z tym wzmacniaczem.

Interesują mnie kolumny w przedziale cenowym ok 15000zł (około, bo mogą być za 18 jak i za 7 jeśli będą dobre)

Podstawkowe, podłogowe, wszelakie.

Weź pod uwagę Audio Physic AVANTI. Na allegro są w dobrej cenie http://allegro.pl/audio-physic-avanti-nowy-model-i6593564814.html. Na forum jest kilku zwolenników tych paczek.

Jaki kondycjoner sieciowy do Hegla H360?

Ten wzmacniacz to niezły dynamit i obawiam się, że kondycjoner może go nieco zmulić. Ja mam tylko H300 ale uważam, że bez kondycjonera ma więcej wigoru.

Ten wzmacniacz to niezły dynamit i obawiam się, że kondycjoner może go nieco zmulić. Ja mam tylko H300 ale uważam, że bez kondycjonera ma więcej wigoru.

U mnie trafo buczy niemiłosiernie od czasu do czasu - prawie jak traktorek :). Z racji że jestem inżynierem i mam pojęcie o prądzie postanowiłem,

że zbuduje filtr składowej stałej odpowiedzialnej za buczenie - DC-BLOCKER. W poprzedniej H80 pomogło na buczenie i tu jest tak samo - idealna i piękna praca tego wielkiego toroida.

Zbudowałem również filtr zaprojektowany przez Yoshi' ego (Power Cleaner by Yoshi).

Poniżej prezentuje koncepcyjny schemat blokowy mojego filtru

post-52800-0-00928500-1478529268_thumb.png

Pozdrawiam

DelphiX

Edytowane przez DelphiX

USB2 również?

Na podstawie tego tekstu (http://www.hfc.com.pl/test/2332,hegel-hd30.html) wynika, że w Heglu H360 mamy tą sama kość co w HD30.

Sercem urządzenia są dwie kości AK4490EQ (po jednej na kanał). To kości nowej generacji japońskiego producenta, zdolne do obsługi sygnału PCM aż do 32 bitów i 768kHz, ale także sygnału DSD do 11,2MHz.
Edytowane przez DelphiX

Bardzo zaciekawił mnie Hegel H360. Dosyć funkcjonalny wzmacniacz.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega dokładnie strumieniowanie muzyki w Heglu?

Posiadając odtwarzacz strumieniowy podłączony do wzmacniacza kablem przesyła muzykę pobieraną z sieci (tak jak jest u mnie w tym momencie). A aplikacja na urządzeniu mobilnym służy do obsługi tego właśnie streamera (tak jak pilot).

Hegel nie ma swojej aplikacji z tego co wyczytałem. Teraz tak.... czy pobierając kompatybilną aplikację do obsługi H360 czy H160, urządzenie mobilne (iphone lub ipad) będzie pełnił rolę pilota do obsługi czy to na urządzeniu mobilnym będzie wszystko odtwarzane a po przez streaming wzmacniacz będzie odtwarzał muzykę z ipada itp.?

Powinno być tak, że to wzmacniacz odtwarza muzykę pobieraną z sieci a telefon z aplikacją będzie służył jako sterownik.

Tak mi sie wydaje. Inaczej chyba by to nie miało sensu w tej klasie cenowej.

Pobrana aplikacja odtwarzana na urządzeniu mobilnym i przesyłana bezprzewodowo do wzmacniacza.

Chyba duże straty by były.

W sumie nie wiem. Dobre pytanie.

Ja jestem zwolennikiem podłączenia wszystkiego kablami.

To jest jedna z funkcji bez których nie wyobrażam sobie zakupu wzmacniacza, chociaż początkowo byłem nastawiony do niej nieco sceptycznie jako pewnego rodzaju dodatek.

Konfiguracja jest bajecznie prosta - H360 łączymy przewodem UTP z routerem, zaś telefon jest do sieci podłączony bezprzewodowo.

Polecam aplikacje na system Android - BubbleUPnP - obsługuje Tidala Hi-Fi, kosztuje w pełnej, pozbawionej reklam wersji jakieś 17 zł :-)

Działa to mega fajnie, szczególnie, że pozwala nam to na wyłączenie PC który nawet mocno wyciszony generuje pewny delikatny dźwięk tła :-)

W moim przypadku najprzyjemniej się słucha muzyki właśnie poprzez UPnP lub z gramofonu płyt winylowych (ale to inna bajka).

To że ta sama kośc nie znaczy że gra jak HD30.

Tak masz rację, bardzo dużo zależy od implementacji otoczenia kości - jednakże jest to ciekawa ciekawostka :-)

Weź pod uwagę Audio Physic AVANTI. Na allegro są w dobrej cenie http://allegro.pl/audio-physic-avanti-nowy-model-i6593564814.html. Na forum jest kilku zwolenników tych paczek.

Ja bym szczerze radził Scorpio 25.

Moim zdaniem zdecydowany sweet spot w kategorii cena / brzmienie. Zestaw przetworników i zestrojenie dźwięku porównywalne z wyższym modelem Avantera, a znacznie niższa cena.

W ogóle Audio Physiki z serii 25 bardzo dobrze zgrywają się z wyższymi Heglami (nie wiem jak z niskimi), wynikowe brzmienie jest czyste i rozdzielcze, z bogatą, leciutko ocieploną barwą. Można słuchać godzinami, i brzmi to bardzo naturalnie.

Scorpio ma też nisko schodzący bas i brzmienie dobrze wypełnione i naturalnie dociążone (ale bez żadnej przesady), czego przy prawie 20 metrach nie ma potrzeby się obawiać - u mnie w 20 metrach Avantera w zupełności "mieści się" z dźwiękiem i nic się nie wzbudza.

Już drugi rok z rzędu (odkąd mam ten zestaw) dźwięk żadnego systemu na Audio Show nie kusi mnie żeby cokolwiek zmieniać (no, może poza "cebulkami" MBLa za ćwierć miliona).

To jest jedna z funkcji bez których nie wyobrażam sobie zakupu wzmacniacza, chociaż początkowo byłem nastawiony do niej nieco sceptycznie jako pewnego rodzaju dodatek.

Konfiguracja jest bajecznie prosta - H360 łączymy przewodem UTP z routerem, zaś telefon jest do sieci podłączony bezprzewodowo.

Czyli rozumiem, że wszystko dzieje sie we wzmacniaczu a ipad będzie służył tylko do obsługi aplikacji.

Np. w Sonos streamingu muzyka jest odtwarzana na telefonie i przesyłana bezprzewodowo do głośników. Za co krytykuję takie rozwiązanie. Wywalanie kasy na super zestaw aby słuchać muzyki bez kabli :)

H360 juz w domu. Na razie nie potrafię określić dokładnie jak gra bo za krótko. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że przyzwyczaiłem ucho do całkiem innego brzmienia.

Zobaczymy jutro i do końca tygodnia. Jeśli nie przypadnie mi do gustu pójdzie na sprzedaż.

Na chwilę obecną słyszę tylko detaliczność i czuję zapach nowości :)

H360 juz w domu. Na razie nie potrafię określić dokładnie jak gra bo za krótko. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że przyzwyczaiłem ucho do całkiem innego brzmienia.

Zobaczymy jutro i do końca tygodnia. Jeśli nie przypadnie mi do gustu pójdzie na sprzedaż.

krajowa dystrybucja czy z Norwegii? Jak będzie na sprzedaż to się odezwij, szukam czegoś z Hegla. Tydzień mogę poczekać :-)

Co u Ciebie grało przed H360? Jakie kolumny masz spięte teraz?

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Poważnie kupujecie sprzęt za ponad 20 tys. bez wcześniejszych odsłuchów :o

Ja swojej H360 słuchałem kilkukrotnie i byłem w niej zakochany :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.