Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

tyle lat słucham i mam jednak wrażenie wciąż to samo jak na początku jest sprzęt grający :

słabo wszystko,

poprawnie grający 1 pasmo : średnicę ,

poprawnie 2 pasma średnicę i górę

poprawnie 3 pasma bas średnicę i górę

Potem są sprzęty grające zjawiskowo parę płyt najczęściej małych składów a na reszcie się totalnie wykłądają

i wreszcie są sprzęty grające prawie wszystko co im się zapoda bez zająknięcia i dźwięk wymarzony tych ostatnich bywa zupełnie inny dla różnych ludzi różni się ogromnie szybkością barwą ale ma wspólny element oszukuje zmysły i ma dynamikę zachowuje emocje które chce przekazać artysta i materializuje muzyków w pomieszczeniu .

W tym roku znów totalne zaskoczenie na miejscu pierwszym top wszechczasów ;)

Jaki top bo linka nie widu ni słychu ?

ok dzieki mało muzyki troche haa

W sensie mało nażarty jestem ale ok :))) , jacm masz wiedze taką że mysle że to już szkołę robileś tak ?żeby nie było tylko chce wiedzieć bo to co piszesz to juz nie sa przelewki i chciałbym po prostu wiedzieć czy ty aby nie pogrywasz z nami i tyle , widze że masz wiedzę bardzo dużą ,tylko skąd to ty wszystko wiesz a ja nie co ? hee

Aż tak dużo tego przewaliłeś ? :))

Edytowane przez freju

Przypisałeś Heglowi suchość pisząc że wnosi ją do systemu . Neutralny wzmacniacz nie może nic wnieść od siebie .

Uważam że Twój wpis wprowadza ludzi w błąd .

Napisałeś że z neutralnymi głośnikami Hegel nie ma emocji i wypełnienia , ja mam odwrotne od Ciebie doświadczenie to są priorytetowe sprawy u mnie w odsłuchu i wręcz uważam że emocje są na referencyjnym poziomie i tutaj w gre wchodzą nasze osobiste preferencje .

Tylko jednego nie rozumiem , skoro Tobie nie podoba się granie Hegla po co o nim pisać ? Jest na świecie przynajmniej kilka tysięcy marek , jakieś na pewno Ci się spodobają . Nie lepiej pisać o ich zaletach a nie o wadach pozostałych ? Moim zdaniem szkoda czasu na zajmowanie czymś co nam się nie podoba .

Ja też się nie zgodze że Hegel jest suchy. Jestem użytkownikiem H360 od paru mies. Do chwili obecnej przerobiłem „długą liste” odsłuchową zanim dokonałem zakupu kolumn. Głównie skoncentrowałem sie ku monitorom bo ogranicza mnie pomieszczenie. I tutaj musze przyznać Ci racje @jacm. wszystko jest lepiej lub gorzej na monitorach ale wiem i zdaje sobie sprawe że przy konstrukcji 3 drożnej polegną. Słuchałem z ciekawości muzyki symfonicznej na 3 drogach i można było sobie wyobrazić w którym rzędzie kto siedzi i na czym gra. Na monitorach tego nie ma. Ale wracając do tej „suchości” Hegla. Taki przykład - odtważam muzyke z PC Tidal, Cd player i Apple format AAC. Ta sama płyta, ten sam utwór. Z CD gra przepięknie analogowo, Apple metalicznie ale przejrzyście i przestrzennie, Tidal sucho i bez emocji.

Już nie wspomne że jak wybierałem kolumny to zgłupiałem bo efekt był podobny z każdymi innymi.

Nie rozumie czasem krytyki Hegla.

Czy jak do wzmacniacza dajmy na to lampowego dobierzemy nie odpowiednie kolumny to lampa zagra pięknie, ciepło, zjawiskowo? Nie!

Mam teraz h200 A mój boże t słodziak bym powiedział he , to zupełna nie prawda tylko cza umieć to zestawić jacm pognaj wszytkich do szkoły :))

Mam teraz h200 A mój boże t słodziak bym powiedział he , to zupełna nie prawda tylko cza umieć to zestawić jacm pognaj wszytkich do szkoły :))

I żeby nie było srebro zapchane głośnikowe albedo monolith ,xlr na miedzi też nie tanie niemecka firma 650 euro jakoś . rca mieszane miedż srebro od melepety tzw diy znacie chłopaka , sieciówki bazodrut killer furutech kurde za dużo pisania , i wygłuszenie pomiesczenia to jest podstawa grania , mam tego pełno i wszędzie , tak w ogóle to uważam że z heglem nie ma tanio żebra o dobre kable i wtedy zagada tak że opad gwarantowany :)) tak w skrócie

I żeby nie było srebro zapchane głośnikowe albedo monolith ,xlr na miedzi też nie tanie niemecka firma 650 euro jakoś . rca mieszane miedż srebro od melepety tzw diy znacie chłopaka , sieciówki bazodrut killer furutech kurde za dużo pisania , i wygłuszenie pomiesczenia to jest podstawa grania , mam tego pełno i wszędzie , tak w ogóle to uważam że z heglem nie ma tanio żebra o dobre kable i wtedy zagada tak że opad gwarantowany :)) tak w skrócie

Ale zostawiam furte bo może ja sie nie znam bo tak naprawde mało osłuchany jestem

Kiedyś o tym pisałem warto zrobić odsłuch tego typu . 5 osób przynosi swój sprzęt i słucha 5 wzmacniaczy 5 kolumn w 5 różnych pomieszczeniach . Wnioski są zaskakujące dla mnie największe były takie że nasze słyszenie różni się o 180 stopni i że pomieszczenie i akustyka oraz spasowanie kolumn z pomieszczeniem to podstawa. Dlatego czytanie opisów bywa mylące bo ktoś pisze że ma sucho a jak się pójdzie i posłucha u niego to się okaże że dla nas jest wzorcowa barwa albo nawet tłusto i okazuje się że nie chodzi o suchość tylko brak pogłosu bo ma ktoś tak wytłumione pomieszczenie że muzyka brzmi jak martwa i szuka wzmaka który przeciąga dźwięk żeby dodać nieco namiastki pogłosu .

Marek napisał o.ważnej sprawie w dzisiejszych czasach sporo.ludzi słucha na tidalu albo ściąganych flakach które bywają niekoniecznie tym czym mają być Np są MP3 skonwertowaną do flacka i potem na takim zdegradowanym utworze oceniają sprzęt .

Co do kabli też niestety prawda raczej pozostaje górna oferta katalogu.

Edytowane przez jacm

Dodałbym jeszcze, że referencyjne brzmienie nie jest aż tak widowiskowe i pod względem balansu tonalnego powinno być bardziej zbliżone do słuchawek z iphone'a które mają neutralną barwę (chociaż relatywnie wysokie zniekształcenia) niż do większości pseudo referencji z wystaw audio. Jeśli w nagraniu z małym składem, po przesiadce z zestawu domowego na takie słuchawki jest zupełnie inaczej i trzeba się przyzwyczajać dwie godziny, to znaczy że coś jest nie tak z balansem tonalnym.

Już ktoś pisał, że mu lepiej gra w samochodzie, mimo że to przecież sprzęt o kilka klas niższy niż zestaw stacjonarny za grubą kasę - ja się domyślam dlaczego, wiele współczesnych samochodowych audio jest projektowanych z użyciem pomiarów akustyki i DSP a nie magicznych kabli.

Dobra kontrola basu nie wyklucza barwy w brzmieniu. Czy moj opis jest negatywny? Ja to widze inaczej, taka charakterystyke ma hegel ze jest rowny , neutralny ale w porownamiu do Lavardin, Baltlab, Accuphase, Tri, Art Audio, Wells Audio, stary Luxman bo nowego nie znam, stary pioneer, Mark Levinson, Vincent itd. nie ma tej muzykalnosci. Uwazam, ze pisanie ze hegel jest muzykalny, barwny itd. jest wprowadzaniem w blad.

Przed ostatnimi zakupami wahałem się między Accu 370 a H360.Ostatecznie wybrałem ten drugi.Bez komentarza. Edytowane przez tomwox

Przed ostatnimi zakupami wahałem się między Accu 370 a H360.Ostatecznie wybrałem ten drugi.Bez komentarza.

Coś w tym jest. Mój znajomy będzie sie chciał pozbyć starego Accu bo twierdzi że cene jaką zapłacił za to nie idzie równo w parze z jakością dźwięku. A wyszło mu ok 50K razem z kolumnami. I jak sie zawsze go pytam jak Twój sprzęt to słysze odpowiedź „aaaa, gra bo gra”.

Nie jestem fachmanem w tej dziedzinie. Moge tylko powiedzieć że podoba mi sie Accu jak i Luxman. Hegel też.

Polej chłopie coś ,na trzeżwo tego nie dzwignę:)))

słuchawki od iphone to mam w pudełku nowe nie używane :) ,a co do aut to o czym piszesz że co w standardzie dają takie super granie , nie gra nic w standardzie ta muzyka jest martwa , wszystko wywaliłem i tak sobie to w 3 tys można powiedziec fajnie gra , dupy że tak powiem nie urywa ale ci co to maja nowe bmw ze standardem powala bo po prostu żyje , te firemki bosse co to zapychaja do aut to ściema i to nie gra tylko dużo hałasu robi

słuchawki od iphone to mam w pudełku nowe nie używane :) ,a co do aut to o czym piszesz że co w standardzie dają takie super granie , nie gra nic w standardzie ta muzyka jest martwa , wszystko wywaliłem i tak sobie to w 3 tys można powiedziec fajnie gra , dupy że tak powiem nie urywa ale ci co to maja nowe bmw ze standardem powala bo po prostu żyje , te firemki bosse co to zapychaja do aut to ściema i to nie gra tylko dużo hałasu robi

Jeszcze trzeba wziąść pod uwage jaki gatunek muzyczny przeważnie gra w takim BMW. Wystarczy sie przejechać po mieście a napewno gdzieś się usłyszy :)

Nie dziwie sie że mu lepiej grało w samochodzie bo w domu by sobie na to pozwolić już nie mógł.

Coś w tym jest. Ostatnio słuchałem w salonie wspomniane Bose w aucie klasy premium i powiem że po 30 sekundach miałem dość. Takiej napierd.. Wysokimi tonami i średnim basem dawno nie uswiadczyłem. Nie pytałem ale podejrzewam że jak dodatek minimum 5-8 tys zł za to wołają.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Nie musi byc nowe nie gra to i tyle a za ten ich wypas hmm nie chce za dużo pisac bo mnie zjedzą zaraz korpory :))

Ja mam to w busie hee żeby nie było ale :)) to ma być wszedzie , muzyka ma być wszędzie

Jeszcze trzeba wziąść pod uwage jaki gatunek muzyczny przeważnie gra w takim BMW. Wystarczy sie przejechać po mieście a napewno gdzieś się usłyszy :)

Nie dziwie sie że mu lepiej grało w samochodzie bo w domu by sobie na to pozwolić już nie mógł.

Mówisz o techno graniu? nie moi koledzy to juz po 40 grubo takze łupu cupu to nie ,ale co nie którzy fury mają hee ,ja nie mam bo w audio wszystko zapycham :))

Pytanie do posiadaczy H200. Ten model posiada po dwa komplety wyjść głośnikowych na kanał. Rozumiem, że jest to opcja do bi-wiringu. Czy jest różnica do którego wyjścia podłączę jak moje kolumny nie mają podłączenia bi-wiring?

nikt nie odpowie?

Najlepiej wypróbować samemu,kiedyś słuchałem ten model i w moim odczuciu na górnych było lepiej.

Kolega z branży i takie pytania :) moim zdaniem jakie to ma znaczenie , a sorki nie zauwazyłem że to była odpowiedz

Co do bi-wiringu ampingu itp itd ,, to kiedys tego liznąłem i nie za bardzo to w czym kolwiek pomaga ,nie wiem ja przy głuchy jestem ,ale nie zauważyłem istotnych zmian po za lekkim odchudzeniem ,tak juz na siłę to jak by masy mniej było , z resztą jak popatrzysz co i jak robią firmy hmm takie mądrzejsze :) to nie stosują tego

Edytowane przez freju

Witam,

Kupiłem wlaśnie Hegla H1 mk4 i daca HD10. To mój pierwszy sprzęt Hegla. Czy ktoś mógłby powiedzieć parę słów o tym wzmaku bo brak jakichkolwiek info. Kupiłem go w ciemno w oparciu o polecenie sprzawcy co jak wiemy nie zawsze jest obiektywne :)

Pozdrawiam

Szybkie stery do hd25 ktos posiada ? bo cos mnie to zaczyna drażnić, a firma nie pomaga bo w goglach tylko chcą coś sprzedać :)

Ok stery są w sumie były tylko gdzies to mi ucieka ma ktos taka przypadłość w dacach hegla ?jestem po odsłuchach ale musze poczekac z opiniami bojak by za dużo wrażeń , ale pandiony uważam że to raczej uczciwe paczki gadają tak po mojemu bardzo uczciwie , burmester to jest jescze zagadka został u mnie i musze sie z nim oswoić bo to jest uu bardzo intrygujacy piec i potrzebuję czasu na to żeby wiedziec czy on mnie nie okłamuję ,bo pierwsze wrażenie takie juz dwu dniowe to hmm muszę sie oswoić :))

Panowie mam takie pytanie ,jezeli kiedys najdzie mnie ochota na zmiane h 80 to na jakiego hegla?????

Co chcesz osiągnąć . Jaki system towarzyszący , muzyka , preferencje i wielkość pokoju ?

Co chcesz osiągnąć . Jaki system towarzyszący , muzyka , preferencje i wielkość pokoju ?

szczerze to liczylem na odpowiedz typu,podaje przyklad(hegel h200 poprawi jakość systemu)dlatego nawet nie podawalem czego oczekuje i z czym miałby inny hegel współpracowac. W takim razie proac d18.marantz sa 15s2.pokój to jakies 20m.a czego oczekuje?? Nie wiem .jestem zadowolony z h80 i zastanawia mnie co moze wniesc jeszcze wyzszy model.sporo sie pisze o h 70.

Ostatnio przerabialem H90 i jeszcze tydzień temu H190, uważam że to dobre piecyki i wcale nie jestem tego pewien, czy H190 deklasuje H90 w H190 troszkę drażniła mnie góra w H90 tego nie było.

Ale poradziłem sobie z górą w 190tce:)

Myślę, że oba te wzmacniacze będą jednak krokiem w przód w odniesieniu do H80.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ostatnio przerabialem H90 i jeszcze tydzień temu H190, uważam że to dobre piecyki i wcale nie jestem tego pewien, czy H190 deklasuje H90 w H190 troszkę drażniła mnie góra w H90 tego nie było.

Ale poradziłem sobie z górą w 190tce:)

Myślę, że oba te wzmacniacze będą jednak krokiem w przód w odniesieniu do H80.

dzięki za odp.o takie poruwnania mi chodzilo

Panowie mam takie pytanie ,jezeli kiedys najdzie mnie ochota na zmiane h 80 to na jakiego hegla?????

Myśle że jak pójdziesz w H360 to problem pomieszczenia wielkości czy tych bardziej wymagających kolumn zniknie. A droga między H80 i H360 jest długa i szeroka. Raczej to wzmacniacz który może zostać na długo w systemie.

Myśle że jak pójdziesz w H360 to problem pomieszczenia wielkości czy tych bardziej wymagających kolumn zniknie. A droga między H80 i H360 jest długa i szeroka. Raczej to wzmacniacz który może zostać na długo w systemie.

sadzisz ze nie ma sensu sie pchac w modele nizej 360???.dzieki

H360

hmm uzywana 360 w uk to srwdnio 3k kupa pieniedzy.ale dzieki za info .h200 jest wystawiony za 1000£.

hmm uzywana 360 w uk to srwdnio 3k kupa pieniedzy.ale dzieki za info .h200 jest wystawiony za 1000£.

Nie wiem czy nie ma sensu. Moge sie odnieść do H360 bo takowy posiadam. Mój kolega ma H80. I tutaj nie ma tematu wogóle. A zdanie wyrobiliśmy sobie sami, że jeśli zmieniać to konkretnie, jak ma być zmiana to duża.

No tak tylko że kupując H200 ładujesz sie w stary klocek.

3K to i tak taniej niż w naszym ojczystym kraju. Teraz przez ten Brexit można wykorzystać słabego £.

Zrobisz jak będziesz chciał ale ja bym chyba sie nie pchał w H200.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.