Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  598 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Modele danej wersji np H390 (chyba najlepszy , najbardziej optymalny wybór, moim zdaniem lepszy niż H590  - ale to tylko  moja opinia, chyba że kogoś stać na bardzo kosztowny zdecydowanie najlepszy oczywiście H600 ), oczywiście lepszy od H95, H120, H190 (miałem wcześniej H190 więc mam porównanie). 

Wersje H390 grają podobnie i bardzo dynamicznie , mimo to wziąłbym z  2 transformatorami (duży i mały) - ale przede wszystkim zwróciłbym uwagę na to czy kupowany egzemplarz nie brumi. Bo część modeli wzmacniaczy Hegla niestety brumi co wieczorem gdy jest cisza w pomieszczeniu jest szczególnie uciążliwe. Mój egzemplarz H390 na szczęście nie brumi jest cichy. Jednak wielu klientów zarówno w Polsce jak i zagranicą zmaga się z tą niedogodnością w części egzemplarzy, niezależnie od modelu! 

PS Przypomnę że tylko że H600 ma Tidal Connect wbudowany
Tu proszę, bardzo pożyteczny link gdzie można porównać modele i ich cechy -  https://support.hegel.com/product-articles/product-comparison-chart#h390

Edytowane przez Marek333

Proponuję wypożyczyć od nas H390 na testy i sprawdzić jak gra względem aktualnego zestawu oraz jak bardzo brumi. Niestety brumienie Hegla dotyczy i nie ma sensu tego ukrywać. Ten typ tak ma, chociaż największy z tym problem ma chyba model H190. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Bardzo polecam nabycie pewnego (nowego) od przedmówcy - Top-HiFi, mam doświadczenie z tą firmą i zaręczam że są bardzo rzetelni i z uczciwym  proklienckim podejściem do Klienta. Sam nabyłem część swoich sprzętów od nich i jestem bardzo zadowolony bo czasami są trudne sytuacje nabywając drogi sprzęt.

Pozdrawiam serdecznie.
Marek.

PS. Oczywiście można poszukać używanej wersji,  taniej ale osobiście przy tak drogim sprzęcie osobiście wolę nie ryzykować że jakaś ukryta wada   może wystąpić po kilku dniach. Jest to trudna decyzja bo pieniądze są znaczne już za ten poziom jakości/ceny.

Edytowane przez Marek333

miałem 390 i 590, nic nie brumiło, w moim środowisku zdecydowanie lepiej gral 590,  niższe modele testowałem ale to inna liga

wewn streamer/dac to zdecydowanie słabe źródło w każdym , dac d2r za 5 tys zagra dużo lepiej

40 minut temu, Artistplant napisał:

miałem 390 i 590, nic nie brumiło, w moim środowisku zdecydowanie lepiej gral 590,

A jaki model masz teraz, jeśli można zapytać i jak odnosi się model używany do modeli wspomnianych wyżej modeli, np do H390
Z góry dzięki.

Edytowane przez Marek333

poza wyglądem i wykonaniem Accu ma bardziej otwartą górę, 390 miała u mnie lekki woal na każdym dźwięku, gorzej różnicowała muzykę 

ale nie testowałam 1:1 z tymi samymi kolumnami więc może to subiektywne odczucie

Edytowane przez Artistplant
10 godzin temu, deltastudio napisał:

Mam H160 i HD25. Zastanawiam się czy sprzedać oba i kupić H390. Czy DAC w H390 jest lepszy, gorszy, podobny do HD25?

Chyba obiło mi się o uszy, że H390tki wychodziły w różnych wersjach (jedno trafo, jedno trafo duże i jedno małe, inne elementy itp.). Ma to jakieś większe znaczenie? Szukać jakiejś konkretnej wersji czy brać taką, jaka się trafi?

390 to zupełnie inne granie niż 160 przeskoczysz na ''wyższy pułap'' co do samego daca to juz musisz ocenić na własne ucho czy bedzie ci potrzebny nadal HD25 (u mnie aktualnie) czy wystarczy ten z integry.

Miłego testowania, dobry kierunek 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Jeśli miałbym  od zera budować system i optymalizować cenowo wybrałbym tańszy (niż mój H390) model czyli  H190 (który gra też rewelacyjnie) + DAC zewnętrzny koniecznie R2R  np Denafrips PONTUS II 12-1 (obecny model chociaż niby jest ver.15 już dostępny niewiele się różniący QS w odsłuchach jak czytamy na zach forach, drobne zmiany ma  są po prostu w ostatnich korektach nazewnictwa "th"  PONTUSA II ) 

H190 załatwia nam świetną kontrolę dynamiki i basu (jak są dość czułe kolumny nie potrzeba mocniejszego) a PONTUS II załatwił mi całe nasycenie średnich i wokalu pięknie + jeszcze lepszą szczegółowość 

Oczywiście czym wyższe modele Hegla tym lepiej ale tak bym doradził gdy potrzeba nieco cenowo zoptymalizować a mieć najwyższą jakość za określone pieniądze.  
PS. Tymi informacjami dzielę się bo testowałem kilka wzmacniaczy zintegrowanych w przedziale 15-35 tyś i zawsze przy braku zewnętrznego DACa brakowało mi "mięska w środku"/wokalu. Dopiero PONTUS II 12-1 który nabyłem załatwił mi jak miodzio cały środek z wokalem przepięknie !!!

Oby się te informacje komuś przydały 🙂  Pozdrawiam.

Edytowane przez Marek333
W dniu 6.07.2024 o 13:52, Artistplant napisał:

ile Hegel daje gwarancji aktualnie?

dwa lata

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 6.07.2024 o 20:49, Marek333 napisał:

Jeśli miałbym  od zera budować system i optymalizować cenowo wybrałbym tańszy (niż mój H390) model czyli  H190 (który gra też rewelacyjnie) + DAC zewnętrzny koniecznie R2R  np Denafrips PONTUS II 12-1 (obecny model chociaż niby jest ver.15 już dostępny niewiele się różniący QS w odsłuchach jak czytamy na zach forach, drobne zmiany ma  są po prostu w ostatnich korektach nazewnictwa "th"  PONTUSA II ) 

H190 załatwia nam świetną kontrolę dynamiki i basu (jak są dość czułe kolumny nie potrzeba mocniejszego) a PONTUS II załatwił mi całe nasycenie średnich i wokalu pięknie + jeszcze lepszą szczegółowość 

Oczywiście czym wyższe modele Hegla tym lepiej ale tak bym doradził gdy potrzeba nieco cenowo zoptymalizować a mieć najwyższą jakość za określone pieniądze.  
PS. Tymi informacjami dzielę się bo testowałem kilka wzmacniaczy zintegrowanych w przedziale 15-35 tyś i zawsze przy braku zewnętrznego DACa brakowało mi "mięska w środku"/wokalu. Dopiero PONTUS II 12-1 który nabyłem załatwił mi jak miodzio cały środek z wokalem przepięknie !!!

Oby się te informacje komuś przydały 🙂  Pozdrawiam.

No własnie tylko to juz troche inna historia, ja natomiast Hegla zamieniłem bezpośrednio na Pathos Logos MKII bo brakowało mi właśnie nasycenie średnich i emocjonalnego oddania wokalu w muzyce jazzowej co dał mi ww. wzmacniacz hybrydowy.

Kazdy musi szukac swojej drogi 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 3.04.2020 o 15:59, sojer2005 napisał:

Cześć,

obecnie testuję sobie Hegla H120 jako rozwiązanie all in one i ew. zastąpienie mojej AS-2100 i Lumina D2.

Podłączyłem Lumina do wejść XLR i zauważyłem, że po przejściu na inne wejścia w Heglu z głośników slychać bardzo delikatnie myzykę z Lumina. Nawet na poziomie głośności 0. Oczywiście trzeba przyłożyć ucho do głośnika. Tak jakby dźwięk z wejścia XLR „przeciekał” na inne wejścia. Dodam, że poziom głośności w Lumin jest ustawiony na fixed, czyli na maksymalny poziom.

Czy to normalne?

Cześć,
W swoim Heglu H120 zauważyłem podobny problem gdy DAC jest podłączony do wzmacniacza po XLR i zmienię źródło dźwięku to z lewego kanału słychać bardzo delikatnie muzykę z DACa. Wysłałem wzmacniacz do serwisu ale testy i pomiary tłumienia nie wykazały żadnej usterki. Spotkaliście się w Waszych wzmacniaczach Hegla z taką sytuacją?

Teraz, Artistplant napisał:

uważam, że Hegel powinien wydłużyć gwarancję do min 5 lat, orientujecie się gdzie są naprawiane Hegle? wracają do Chin czy w Europie jest jakiś serwis?

dystrybutorem w PL jest Audioklan i ma swój serwis autoryzowany z dostępem do ori schematów i części. 

www.tophifi.pl

51 minut temu, freju napisał:

A ktoś się tam dodzwonił ? Bo ja się już poddałem pół roku temu ?

no wiem, że nie jest łatwo ale nic nie poradzę 😉

Skrobnij do nich maila może?

www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, freju napisał:

A ktoś się tam dodzwonił ? Bo ja się już poddałem pół roku temu ?

Nie polecam. Serwis dostęp do schematów może i ma, ale z naprawą Hegla sobie nie radzą. Polski serwis nie naprawił a norweski nawet się nie podjął to co naprawił prywatny serwisant. Serwis Hegla to porażka.

Ja bym ich w ogóle nie potrzebował bo diagnoza jest  i wstępnie już mam wszystko zrobione potrzebuje tylko moduł sund engine jeden starszej wersji  lub dwa najnowsze i tyle ,bo mój serwis już to sam ogarnął tylko dostęp do gratów czytaj" części jest tragiczny ,po prostu nie żyje ,tzn te moduły - w Norwegii powiedzieli że mam do nich wysłać ,ale teraz widzę że może tylko bym sie naraził na koszty transportu bo to 45kg i paleta tylko wchodzi w grę.

Spokojnie na jednym piecu nie latam 😉 czytajcie i wyciągajcie wnioski bo moim zdaniem nawet po takich postach szanująca się firma by się do mnie odezwała  i coś zaradziła a tu cisza ;(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.