Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz strumieniowy

Staszek_Sopot

Odtwarzacz strumieniowy podłączony do DAC-a  

128 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepszy odtwarzacz strumieniowy podłączony do DAC-a

• Pioneer N-30-K
      6
    • Pioneer N-50-K
      30
    • Sonos
      9
    • Marantz NA 7004
      44
    • Dune HD Max
      18
    • Cambridge Audio NP30
      21

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

w specyfikacji technicznej jest info:

Wejście: S/PDIF 75 Ohm - 24 bit / 96 kHz

to tyle, nie ma informacji czy czyta gęste pliki

lepiej sprawdź to w praktyce, bo przynajmniej na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napisali (co prawda o starszej wersji), że:

One detail in any case is patent: the conversion is probably performed by a DAC with less than 24 bits, as the unit cannot work with DVDs 24/96 outputs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mamy kolejną zabawkę z tej serii :

Cambridge Audio Stream Magic 6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - droga, koło 5000 zł .

• Przetwornik: 2 x Wolfson WM8740
  • Upsampling do 24bit/384kHz
  • pliki z USB w rozdzielczości 24bit/192 kHz
  • Obsługa: FLAC, WAV, MP3, AAC, WAV, OGG Vorbis
  • Łączność: WiFi, Ethernet
  • Obsługa radia internetowego: Aupeo!, BBC iPlayer Radio, Pandora, Rhapsody, Sirius/XM and MP3Tunes
  • Złącza: RCA, XLR, koaksjalne, optyczne, USB, RJ45,

info ze strony sklepu RMS.pl . Ma go też Audiofil.eu w ofercie.

Tak jakby wsadzili w jedną obudowę DAC MAGIC PLUS i NP30 ???

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Użytkownicy+

w specyfikacji technicznej jest info:

Wejście: S/PDIF 75 Ohm - 24 bit / 96 kHz

to tyle, nie ma informacji czy czyta gęste pliki

Dokładnie takie dane przetworzy (24 bit / 96 kHz). Miałem Audionemesisa i to fajny dac. Trudno znaleźć równie ciepło grający, chociaż nieco szczegółów ucieka.

Możesz przeczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może Ci pomoże w podjęciu decyzji. Nie przebiłem się ze SBT, cena zbyt mało Hi-endowa.

Ukryta Zawartość

SBT Touch przyjmuje i wydaje tylko 24/96 :( .

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Użytkownicy+

Warto jeszcze poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gutka.

SBT Touch przyjmuje i wydaje tylko 24/96 :( .

Od przybytku wprawdzie głowa nie boli, ale chciałbym słyszeć różnicę pomiędzy 24/96 a więcej ...

Tym bardziej, że tyle samo przetwarza Audionemesis.

Ukryta Zawartość

Dziekuje Wam za podpowiedzi i podzielenie się Waszą wiedzą (sporo sformułowań jest mi obcych :-))

Sporo się dowiedziałem i uświadomiłem sobie bardzo powierzchowną wiedzę nt rozwiązań typu odtwarzacz plików

A ja znowu się zawiodłem :

"Does the NP30 or Stream Magic 6 support gapless playback?

No, currently the NP30 or Stream Magic 6 does not support gapless playback.

This is not something we claim to have, but actually is something we are working on. It is technically quite hard to do, and so will take us a little time."

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Za takie pieniądze brakuje gapless ?

Ukryta Zawartość

Dlaczego nikt nie rozważa alternatywy w postaci PC dla odtwarzaczy strumieniowych?

za pieniądze przeznaczone na takowy odtwarzacz jesteśmy w stanie zbudować zupełnie bezgłośnego PC, w ładnej obudowie, który będzie sterowany za pomocą np. tableta (odtwarzanie z foobara) - i jeszcze zostanie trochę pieniędzy w kieszeni...

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
Gość Wireless

(Konto usunięte)

This is not something we claim to have, but actually is something we are working on. It is technically quite hard to do, and so will take us a little time."

(http://support.cambridgeaudio.com/faqs_view.php?FAQID=254&Question=Does+the+NP30+or+Stream+Magic+6+support+gapless+playback%3F)

Z wymienionego w ankiecie zestawu odtwarzaczy, to chyba tylko Sonos ma gapless (o ile się nie mylę)

Zaiste nie wiem co stanowi problem (oprócz korporacyjnych chęci ograniczania kosztów za wszelką cenę - nawet cenę wypuszczania na rynek bubla

i podważania własnej wiarygodności) Toż nawet Squeezebox ma gapless .... :).

szczęśliwie Squeezebox to nie jest produkt audiofilski - to i nawet cena normalna :)

no tak biorac pod uwage cene odnosze wrazenie ze to tzw nowoczesny odtwarzacz dla ludzi luchajacych muzyki z sieci... ale rowniez z elementami chcacymi przypodobac sie audiofilom, dla komputerowcow sa nawet za 1/3 tej ceny odtwarzacze produkowane....

szkoda tylko ze na squezeboxie koncza sie urzadzenia dla masy z elementami przypodobania sie audiofilom, bo audiofilskiej drozyzny to sie w sumie nie oplaca lepiej wykorzystac laptopa lub inne komputerowe urzadzenie...

chwilowy brak działalności w audio.

Masz jeszcze do wyboru takie cuś :

Ukryta Zawartość

Violet testował:

Ukryta Zawartość

Może warto ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

szkoda tylko ze na squezeboxie koncza sie urzadzenia dla masy z elementami przypodobania sie audiofilom

jest jeszcze niedoceniany TEAC WAP-2200 - najtanszy chyba na rynku odtwarzacz z parametrami i rozwiazaniami wystarczajacymi do sluchania muzyki na znosnym poziomie. Oczywiscie ma takze gapless,

jest jeszcze niedoceniany TEAC WAP-2200 - najtanszy chyba na rynku odtwarzacz z parametrami i rozwiazaniami wystarczajacymi do sluchania muzyki na znosnym poziomie. Oczywiscie ma takze gapless,

no w sumie teac tez jest warty zainteresowania, ale nie wiem jak u niego z obsluga strumieni, czy cokolwiek dziala na nim...

Gość Wireless

(Konto usunięte)

no w sumie teac tez jest warty zainteresowania, ale nie wiem jak u niego z obsluga strumieni, czy cokolwiek dziala na nim...

WAP-2200 to chyba po USB zaciąga.

WAP-4500 ma wbudowaną sieć (ethernet + wifi). Miałem. Odradzam. Szczególnie, gdy ktoś ma słabe nerwy.

• 3 tygodnie później...

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Zapewniono mnie, że po podłączeniu odtwarzacz aktualizuje się i jest gapless:) Jutro do mnie przychodzi więc sprawdzę już w domu jak to z tym jest - i ogólnie wrażenia:)

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zapewniono mnie, że po podłączeniu odtwarzacz aktualizuje się i jest gapless:) Jutro do mnie przychodzi więc sprawdzę już w domu jak to z tym jest - i ogólnie wrażenia:)

To zostałeś oszukany :)

Póki co, funkcja niedostępna :(

Potwierdzam, zaktualizowałem i dalej jak nie było tak nie ma:(

Rozmawiałem z dystrybutorem. Gapless już jest, nowa wersja oprogramowania będzie dostępna w przeciągu kilku tygodni. Poczekamy, zobaczymy.

• 4 tygodnie później...
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Rozmawiałem z dystrybutorem. Gapless już jest, nowa wersja oprogramowania będzie dostępna w przeciągu kilku tygodni. Poczekamy, zobaczymy.

Oby CA to w końcu zrobiła. Używając odtwarzacz bez tej funkcji wmawiałem sobie, że da się bez niej żyć. Teraz jak mam to widzę ile płyt zostaje okaleczone przez odtwarzacz bez gapless :(

Teraz jak mam to widzę ile płyt zostaje okaleczone przez odtwarzacz bez gapless :(

Zgadzam się w 100%. Zostaje jedynie czekać:) Chociaż przy dzisiejszym rozwoju strumieniowców to i tak za 2 lata SM6 będzie już przestarzałym sprzetem. Chyba, że pliki jednak nie będą się tak szybko rozwijać. Czasami wydaje mi się, że nowy sprzęt obsługujacy np DSD szybciej powstaje niz dostepnośc tych plików. Przeciez nawet w formacie 24/96 nie ma podstawowych dyskografii np Floydów (nie mówiąc o WYWH i DSOTM)

Zgadzam się w 100%. Zostaje jedynie czekać:) Chociaż przy dzisiejszym rozwoju strumieniowców to i tak za 2 lata SM6 będzie już przestarzałym sprzetem. Chyba, że pliki jednak nie będą się tak szybko rozwijać. Czasami wydaje mi się, że nowy sprzęt obsługujacy np DSD szybciej powstaje niz dostepnośc tych plików. Przeciez nawet w formacie 24/96 nie ma podstawowych dyskografii np Floydów (nie mówiąc o WYWH i DSOTM)

no niestety ale tylko komputer moze nadazyc nad plikami i strumieniami (a nad tym drugim to tylko komputer obecnie nie ma zadnego strumieniowca ktory by dyl dostosowany do odbioru strumieniowych serwisow nawet terazniejszych nie mowiac juz o przyszlych mimo ze strumienie sa juz dosc popularne w rozwinietych krajach)

czy ktos mi moze odpowiedziec na pytanie czy w odtwarzaczy musical fidelity M1 CLiC

Ukryta Zawartość

jest dac musical fidelity M1 DAC?

Ukryta Zawartość

czy jednak ma lepszego daca ten strumieniowiec?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja jestem ciekaw , czy to nie jest kolejny  ,,wzmacniacz". Chyba juz nie sprzedają się Arcam-y :) ?

A z czegoś trzeba żyć :)

Nie zdziwiłbym się jak by miał problemy podobne do CA .

Pozdrawiam .

Maciej

A ja jestem ciekaw , czy to nie jest kolejny ,,wzmacniacz". Chyba juz nie sprzedają się Arcam-y :) ?

Pozdrawiam .

Maciej

zgadza sie, za ta cene nie oplaca sie tego musicala, a problemy masz racje pewnie jak cambridge audio, pewnie squezebox wypada lepiej, moze poza dacem wewnetrznym, ale zawsze mozna podpiac inny

A ja jestem ciekaw , czy to nie jest kolejny ,,wzmacniacz". Chyba juz nie sprzedają się Arcam-y :) ?

Pozdrawiam .

Maciej

jakie problemy? bo to w sumie ciekawe jest zle ale wlasnie dlaczego jest zle?

ja tylko z ciekawosci zapytalem bo nie kupuje ani nie mam zamiaru kupowac tego musicala ale zaciekawilo mnie czy tak drogi odtwarzacz strumieniowy ma tego samego daca m1 w srodku ktory w tescie okazal sie slabszy nawet od nowego dacmagica, tylko to mnie zaciekailo nic wiecej, i to raczej nie wzmacniacz a "degradacja" strumieniowca za ponad 5kzl jesli ma ten sam dac co ponizej

ja nie z tych co wzmacniaja i podbijaja ceny chociaz nie ukrywam ze dzieje sie to caly czas na tym forum...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.