Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

1336339793[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myslales Johny o reklamacji tego LRT ?

Peter umożliwił mi własnoręczny tuning więc należą mu się tylko podziękowania:-)

Powiedz to koledze Bum1234. Wydaje ci się, że gra lepiej. To tylko złudzenie, taki Matrix. On wie na 200% że kable nic nie wnoszą i jaki byś nie wpiął to gra tak samo!!

Ja niestety widzę a raczej słyszę ten sam Matrix co ty

Ja nic nikomu nie muszę udowadniać :-) Byłem, jestem i będę kablarzem. Bez nich nie ma grania :-)

Peter umożliwił mi własnoręczny tuning więc należą mu się tylko podziękowania:-)

Ale to troche jak kupowanie lepszego zasilania do rDACa aby nalezycie zagral, powinno byc dobrze zrobione w standardzie.

ps. grunt ze jestes zadowolony ;') O!

,,powinno być dobrze zrobione,, To wszystkie konstrukcje hi-endowe są źle zrobione? 99,9% klocków za duże pieniądze są czułe na zmiany okablowania.

Mialem kiedys wzmacniacz sluchawkowy Rudistora RPX-33 i temu nie robilo zadnej, absolutnie jakiejkolwiek roznicy jakim kablem zasilajacym byl wspierany (testowalem weze az do 2k funtow liczac na poprawe), ostatecznie skonczylem na takim za 100PLN, bo gralo tak samo jak te kosztowne. Tam jednakze zasilanie bylo zrobione perfekcyjnie, wzmak gral jeszcze z pelna moca (po wylaczeniu juz!) majac wpiete dt880 przez jakas minute. Tak samo zachowywal sie wzmacniacz Meiera. Jest wiecej dobrze wykonanych, drogich klockow nie czulych na kable zasilajace.

Dodam jeszcze, ze co innego subtelne zmiany, a co innego przepastne (jak u Ciebie), te pierwsze jak najbardziej sa zrozumiale i swiadcza o stabilnosci i jakosci istniejacego zasilana (dlatego, nawet jesli wplyw jest to maly), ale przeobrazanie urzadzenia w cos kompletnie innego za sprawa kabelka zasilajacego to juz nie brzmi tak dobrze, z mojego doswiadczenia, ma sie rozumiec.

ps. odnosze sie tu do wzmakow sluchawkowych, dla jasnosci.

Ja u znajomego słuchałem rpx 200 z HD 800 i ten był czuły jak cholera na sieciówki. Do wyboru były Shunyaty, mit i polski wynalazek Nell. Widocznie producent spieprzył coś w modelu wyższym. Dzielony wzmak Reya Samuelsa Apache także był podatny na zmianę sieciówki. Nie wspominając o topowych Passach, krellach, mbl-ach i innych wybrykach jakie miałem okazję słuchać.

Jest jeszcze inna opcja, ja byc moze mam jakis stabilny prad u siebie w gniazdku, jesli ma to sens ?

Nie do końca, ja mam w gniazdku 240V +0,-2V i też potrafi być pewna poprawa po podpięciu sieciówki mimo poprawnej sekcji zasilającej.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

'Pewna' a 'diametralna', przy dobrej sekcji zasilania, to zupelnie nie to samo ;')

Tak masz rację dla tego w dobrych sekcjach zasilania sieciówki nie są tak spektakularne! Najgorsze że masa roboty przy takich dobrych sieciówkach nieadekwatnie do wyników.

Cieszą za to na sieciówce godziny nocne w dni wolne od pracy, wtedy różnicowanie jest większe gdyż poziom śmieci w tle obniża się diametralnie.

Coś Ty Wiktorze na Wawelu dalej kaganki i gomółki w oknach-konserwator zabronił zabytkową sieć wymieniać ;)

U mnie dzielnica mieszkalna, mam 15-20 metrów do trafa, jestem pierwszym podpiętym w rzędzie i kabel 3x660A robi swoje;poza tym do mieszkania podciągnąłem 4x10mm2 a dalej skromniutko do gniazdek 2,5mm2

No i dla tego ciężko mi testować sieciówki :D

U mnie prąd stabilny i w miarę czysty. Od licznika krótka droga specjalnym ekranowanym kablem do jakościowo dobrego gniazda.

Mój LRT1630 znalazł nowego właściciela w Szwajcarii - właśnie dziś wysłałem. Ciekaw jestem co nabywca powie, bo ma m. in. 009, 007 Mk1, a do tego BHSE i Aristaeusa od przyjaciół zza oceanu. Trochę potrwa, zanim znajdzie odpowiedni wzmacniacz do Lundahli.

A tu, to wrażenie robiące1200V p-p:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój LRT1630 znalazł nowego właściciela w Szwajcarii

Mój LRT1630 znalazł nowego właściciela w Szwajcarii

Stefanie czemu się go pozbyłeś?

audiomagia.blogspot.com

Stefanie czemu się go pozbyłeś?

Post nr 254 tego wątku wyjaśni Ci wszystko Mag.

U mnie prąd stabilny i w miarę czysty. Od licznika krótka droga specjalnym ekranowanym kablem do jakościowo dobrego gniazda.

Oj , oj Stefan obyś miał rację, bo jak nie to czekają Cie wydatki :-)

Ja po wymianie kabla a raczej dołożeniu tylko pod audio extra linii prąd stał się ,,stabilniejszy,, ale co z tego, jak urządzenia stały się jeszcze bardziej czułe na zasilanie ( kable).

Oj , oj Stefan obyś miał rację, bo jak nie to czekają Cie wydatki :-)Ja po wymianie kabla a raczej dołożeniu tylko pod audio extra linii prąd stał się ,,stabilniejszy,, ale co z tego, jak urządzenia stały się jeszcze bardziej czułe na zasilanie ( kable).

Mniej śmieci w tle=lepszy kontrast

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolejny zestaw tym razem zajebisty omega+t2, jakiś wysyp chyba ale znów za późno... musicie sami panowie pilnować

Ukryta Zawartość

Nic w ciemno powiadasz? Sceptyczny jesteś Stefanie jeśli chodzi o okablowanie... Po odsłuchach u Wiktora 009 też Ci nie podeszły... Mam nadzieję, że będę miał okazję zaprezentować Ci kiedyś set okablowanioa kompletnego systemu.

Wiktorze to który jestem u Ciebie na liście na odsłuchy T2? W zamian za gościnę w Twych zacnych progach przytargać będę mógł LRT V2 i mój wzmak ( którego jeszcze nie znalazłem) :-)

pozdr

STOP!

Nie ma czego gratulować, niestety to nie ja jestem szczęśliwym posiadaczem tego combo. Rzuciłem siedmiocyfrową ofertą i nadal nic.

:)

Panowie,

pozwólcie, że odświeżę wątek :-)

Aż wstyd się przyznać, ale nigdy w życiu nie słyszałem żadnych elektrostatów aż tu po wyprzedaniu niemal wszystkich moich słuchawek dynamicznych, w moim zasięgu pojawiły się Staxy w zestawie Omega II MKI + SRM-717.

Za tydzień powinny do mnie dotrzeć.

Wybaczcie za lamerskie pytanie, ale na co powinienem zwrócić uwagę przy ich włączaniu, podłączaniu etc.

Macie jakieś ważne informacje dla nowicjusza w świecie słuchawek elektrostatycznych?

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Witaj Baele.

Zestaw który zagości u Ciebie to jedno z najciekawszych zestawień Staxa. Bardzo dobre granie charakteryzujące się świetną, gładką rozdzielczością i bogactwo harmonicznych. Lekkie kolorowanie przekazu pozwala na długie, nie meczące odsłuchy i dające sugestywne, dosć bliskie poczucie obcowania live. Podpowiadam neutralne, szybkie źródło. Bardzo dobry wybór.

Ja wzmacniacz włączam i wyłączam gdy słuchawki nie są jeszcze wpięte :-)

U mnie poszukiwania wzmacniacza trawją.

Zagościły ostatnio u mnie produkty rodzimej wytwórni Nuda Veritas.

Wzmacniacz zintegrowany Wi -4 i monobloki MB-2

W tym przedziale cenowym obydwa wzmacniacze grają naprawdę świetnie. Za tydzień lub dwa będę miał możliwość zapoznać się najwyższymi monosami MB-3.

Ukryta Zawartość

post-15050-0-27224500-1337892162_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Johny,

Dzięki :-)

Źródłem dla zestawu Stax będzie BitoFon. Myślę, że nie powinno być źle...

Johny,

Bylbym Ci bardzo wdzieczny gdybys mogl cos napisac o brzmieniu wspomnianych monoblokow od NV, chodzi mi o te mniejsze monosy, MB-2, szukam bowiem czegos takiego do swojego systemu i byc moze to jest warte rozwazenia.Wyglada bardzo interesujaco, z pobieznego ogladu. Jak nie chesz pisac tego w watku o elektrostatach to zapraszam na priva ;'))

Dzieki!

Pastwa,

w tych monoblokach do pełnego wysterowania potrzeba jedynie 0,4V:

Ukryta Zawartość

u Ciebie się nie sprawdzą.

Ukryta Zawartość

Johny,

Bylbym Ci bardzo wdzieczny gdybys mogl cos napisac o brzmieniu wspomnianych monoblokow od NV, chodzi mi o te mniejsze monosy, MB-2, szukam bowiem czegos takiego do swojego systemu i byc moze to jest warte rozwazenia.Wyglada bardzo interesujaco, z pobieznego ogladu. Jak nie chesz pisac tego w watku o elektrostatach to zapraszam na priva ;'))

Dzieki!

Wzmacniacze napędzają mi 009 także nie uciekam od tematyki :-)

Nuda Veritas MB-2 to bardzo fajne granie. Im dłużej ich słucham, tym bardziej mi się podobają. Konstruktorowi udało się połączyć to co najlepsze z lampy i tranzystora, a w zasadzie monosy grają jak mocna lampa z bardzo dobrym dołem. Takie odnoszę wrażenie. Przekaz nasycony i dość klarowny. Dynamika świetna, bas głęboki lekko zaokrąglony jak i reszta podzakresów. Głosy ludzkie naturalne i barwne. Z pewnością daleko do kliniczności lub suchości - to inny szkoła prezentacji. Biorąc pod uwagę cenę 9kzł to jest to mała sensacja. Nie słyszałem tak dobrze grającego wzmaka w tym przedziale cenowym. Zastrzeżenia mam do obudowy, która jest słaba i byle jaka. Wiem, że można zamówić inną. Kwestia indywidualnych ustaleń. Dla przykładu MB-3 mają dopracowaną na maxa. Brak także wyjść XLR, które ja preferuję, a tak posiłkowałem się słabowitym kablem rca.

Jak MB-3 zagra na tyle lepiej jak MB-2 w stosunku do WI-4 to może być bardzo bardzo interesująco.

Panowie,

parę dni jak dostałem zestaw Staxa i jestem ...rozczarowany :-( This is not my cup of tea ;-(

Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to zapraszam na PW.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.