Skocz do zawartości
IGNORED

Jak się rodzi nacjonalizm

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak powstają mity z których później rodzi się nienawiść.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/92709-jak-si%C4%99-rodzi-nacjonalizm/

Koniec filmu - wywiad z młodą Żydówką:

- Kogo chciałbyś zabić?

- Kogo chciałabym zabić? Ich wszystkich...

- Kim są oni wszyscy?

- Naziści. Nasi wrogowie, którzy to zrobili.

- Ale wiesz że oni nie żyją?

- Tak, ale mają spadkobierców. Mogą być inni, ale tam .

I jeszcze jeden tekst "prezesa" ADL:

Szedłem tą drogą wcześniej... pełną rozpaczy, pełną udręki. Szedłem i czułem tę siłę do walki. 150 oficerów za mną, na każdym stopniu wojskowym w izraelskiej armi.

Idę z dumą..., idę z nadzieją..., idę z siłą...

Podobnie zaczynał Adolf Hilter.

Warto obejrzeć cały film, a zwłaszcza wysłuchać normalnych Izraelitów którzy dzielą się swoimi odczuciami na temat ADL.

Koniec filmu - wywiad z młodą Żydówką:

- Kogo chciałbyś zabić?

- Kogo chciałabym zabić? Ich wszystkich...

- Kim są oni wszyscy?

- Naziści. Nasi wrogowie, którzy to zrobili.

- Ale wiesz że oni nie żyją?

- Tak, ale mają spadkobierców. Mogą być inni, ale tam są.

Dziwisz się?

miara braku wlasnej wartosci u Polakow jest stosunek do Zydow.

A może mamy dość przepraszania wszystkich za wszystko i za to że brew wszystkim nadal istniejemy ?

Tzw. zmęczenie materiału.

Nacjonalizm ?

To bardzo szerokie pojęcie.

Ochrona własnych produktów,faworyzowanie przy zakupie krajowych produktów - jak najbardziej.

Niebezpieczeństwo leży w tematyce politycznej,często mylone z brakiem patriotyzmu.

Shrek777

O nacjonalizmie myślę nie od dziś i sądzę,że nic dobrego z niego nie wynika.Narodził się w okresie Romantyzmu na kanwie zainteresowań własnym narodem,jego historią,obyczajami.Czyli niby nic zdrożnego.Rozwijał się szczególnie w kulturach pozbawionych własnej państwowości( Niemcy rozbite politycznie i okupowane przez wojska napoleońskie,Włochy też rozbite politycznie i gnębione przez Austrię,Polska pod zaborami).To odkrywanie własnego narodu,języka ( Czesi),folkloru,historii było oczywiście zjawiskiem pozytywnym ale z czasem prowadziło do wynaturzeń.Do gloryfikacji czy kultu własnego narodu,wynoszenia go ponad inne,do roszczenia sobie praw kosztem innych narodów.Nacjonalizm w przypadku krajów potężnych typu Niemcy czy Rosja stał się siłą napędową ekspansji zewnętrznej a narodów słabych (Polacy,Węgrzy,narody bałkańskie,Litwini) swoistą obroną przed wynarodowieniem.Jednak z chwilą gdy te ostatnie odzykały niepodległość stracił rację bytu i stał się przyczyną przesladowań mniejszości narodowych.Również w chwilach trudnych,kryzysów,wojen,zamieszek nacjonalizm jest traktowany instrumentalnie przez polityków aby pozyskać masy( kraje byłego ZSRR czy Jugosławii).W skrajnych przypadkach prowadzi do szowinizmu i faszyzmu.Nacjonalizm jest zły bo dzieli i napuszcza na siebie ludzi.Bo prowadzi do nienawiści.Nie rozumiem dlaczego muszę koniecznie kochać naród polski tylko dlatego,że jestem Polakiem?Jednych kocham,lubię czy szanuję a innych nie.Nie wszystko mi się w Polsce obecnej czy w jej historii podoba i nie widze powodu aby to ukrywać.

Ochrona własnych produktów,faworyzowanie przy zakupie krajowych produktów - jak najbardziej.

Czyli sprzęt stereo masz wyłącznie polskiej produkcji, pijesz tylko polskie wino i kupujesz wyłącznie samochody wyprodukowane w Polsce?

Wszystkie moje kolumny i telewizor wyprodukowane są w Polsce, do tego jeżdżę Nubirą z FSO i kupuję krajową odzież.

W sklepie często wyjmuje żonie z koszyka zagraniczne gówno - staram się kupować TYLKO produkty wyprodukowane w POLSCE.

Uważam, że sytuację w kraju może poprawić to co najlepsze zarówno "z prawej" jak i "z lewej" strony czyli: NARODOWY SOCJALIZM

wojciech iwaszczukiewicz

Nacjonalizm jest tak stary jak jest ludzkość, także nie narodził się w epoce romantyzmu. Mogło się narodzić słowo, ale nie zjawisko. Zawsze było my i oni. Podobnie się ma rzecz ze swoista modą na homoseksualizm (nie mam w zamiarze obrażenie nikogo - także proszę mi tego nie imputować - dziękuję) Rożne organizacje homoseksualne tez nam wmawiają jakie to odkrywcze i nowe i jacy to homoseksualiści są cool w stosunku do hetero.

A ponieważ samodzielne myślenie ginie, poziom edukacji jest żenująco niski, ludzie nie mają chęci tez na szukanie wiedzy samodzielnie to nikt nie zdaje sobie sprawy iż to już było, nie raz, nie dwa i nie trzy i nie na jednym kontynencie. A ponieważ kończyło się to zawsze źle, to organizacje homo wolą o tym milczeć.

Tak samo z nacjonalizmem, napisanie jednym zdaniem iż rodzi się z głupoty, może świadczyć o nie za dużej mądrości piszącego. Li tylko.Rozumiem iż specyfika forum internetowego wymusza skróty myślowe, sam je stosuję i nie raz obrywam za nie. Ale czym innym jest skrót a czym innym takie uogólnienie. Nacjonalizm może powstać nie tylko z chęci dominacji (która nie jest równoważna z nacjonalizmem, swoją drogą), ale również z zemsty, chęci wyrównania krzywd, czy nawet banalnie bo... jest okazja...

A to że polityka wykorzystuje wszystko do swoich celów jest wpisane w cechy naszego gatunku. Politycy wykorzystają wszystko do swoich celów.

Miłość również można wykorzystać do szerzenia nienawiści, co nie raz, nie dwa miało miejsce.

Nie każę Ci nikogo kochać, czy nienawidzić, twoje uczucia twoja sprawa.

A wracając do tematu żydzi i nacjonalizm, to co zgotował im Hitler nie było pierwszym pogromem jaki ich spotkał, oczywiście poprzednicy nie stosowali komór gazowych i cyklonu, ale nie stosował go Napoleon, czy taki jeden pan z Azji który postanowił pozwiedzać Europę paląc i gwałcąc przy okazji. Ale żydzi i II wojna to temat bardzo śliski, tu źle postawiony przecinek może być uznany za przejaw antysemityzmu.

Ja uważam ż każda przedwczesna śmierć jest zła, nie ważne czy zabito żyda, niemca, cygana, polaka - o i już zostałem antysemitą :(

P.S. Oczywiście nie posądzam Napoleona o pogrom żydów, chodziło mi wyłącznie o to iż wcześniej się ludzie masowo mordowali, ale na inny sposób, mniej zaawansowany technologicznie ;)

A nie można, tak poprostu, normalnie żyć? Tak się już nie da? Zawsze musi być ten jeden, krwawy ząb, próbujący wybić wszystkim ich wszelkie własne chciejstwa z głowy? Władza dla normalnego człowieka nie jest w cale potrzebna, a reszta świata w cale nie jest lepsza od naszej Polskiej ziemi...., ale Polacy i tak lepiej znają Egipt, niż Polskie Parki Narodowe, nie wspominając o miejscach, gdzie w Polsce można wypocząć zdecydowanie lepiej niż gdzie indziej!

Żydzi mogli by już spasować, owszem, tragedia, jaką rozpętał narodowy socjalizm to nic przyjemnego, ale rzygać mi się już chcę, jak po raz n`ty słyszę, że Żydzi to najbardziej pokaleczony naród na świecie! Jest to zwykła manipulacja. II Wojna Światowa była okrutna nie tylko dla Żydów. A co ma powiedzieć Ukraina, gdzie Stalin zagłodził w 1933 roku ponad siedem milionów Ukraińców????? O tym się jakoś rzadko mówi....., a nawet w cale....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Shrek777

Nacjonalizm powstał wtedy gdy pojawiło sie pojęcie narodu i ukształtowały sie państwa narodowe.Miało to miejsce na początku XIX wieku.Wcześniej nie było się członkiem okreslonego narodu ale poddanym konkretnego władcy.Np. polski szlachcic nie poczuwał się do wspólnoty narodowej z polskim chłopem,wręcz przeciwnie uważał,że pochodzi od Sarmatów czyli innej nacji.

Dwa dni temu chyba w TVP historia albo czymś podobnym pokazano film dokumentalny o emigrantach (zydowskich) z 1968 roku, Wypowiadało się tam dwóch ludzi spośród wielu którzy wtedy wyemigrowali do Szwecji w tym gośc o nazwisku Kantor (imienia nie pamietam, ale to chyba był TEN kantor).

Największy ich żal wynikał z faktu, że kiedy w 1968 przyjechali do Szwecji znależli się w socjalistycznym raju, gdzie nikt nie pozostawał bez pieniędzy, gdzie kazdy mógł miec pracę, gdzie zabezpieczano socjalnie rodzinę i finansowano naukę w poszanowaniu własnej kultury narodowej. Po czym ... rozpoczeli litanię żalów, pretensji i roszczeń do Rządu Szwecji i szwedzkiej prasy ... Za to, że teraz nie rozumieją potrzeb Żydów, że pokazują Palestyńczyków i niewielu jest ich stronników, bo przecież oni się musża tam w Izraelu bronic i w Szwecji też się musza bronić przed tym wszechogarniającym antysemityzmem... I oni jeszcze pokażą tym wszystkim wstrętnym atysemitom gdzie raki zimują.

Czyli generalnie żale do garbatego że ma dzieci proste, podlane sosikiem mysli przewodniej w stylu - kto nam butów nie liże ten jest antysemita i my się już postaramy zeby nigdy nie mógł pisać, mówic ... i chodzić.

Generalnie podsumował cały film tak nie/zręcznie, że brały mdłości i chciało sie gościa nalać po gębie..

Jeśli to Moczar takie mendy ksenofobiczne wygonił z Polski, nalezy mu pomnik postawić.

RADUL

Czy kupujesz polskie produkty niezależnie od ich jakości i ceny?

Arku

Nie wiem o jakiego kantora Ci chodzi ale ten Kantor już dawno nie żyje.

Shrek777

Nacjonalizm powstał wtedy gdy pojawiło sie pojęcie narodu i ukształtowały sie państwa narodowe.Miało to miejsce na początku XIX wieku.Wcześniej nie było się członkiem okreslonego narodu ale poddanym konkretnego władcy.Np. polski szlachcic nie poczuwał się do wspólnoty narodowej z polskim chłopem,wręcz przeciwnie uważał,że pochodzi od Sarmatów czyli innej nacji.

A Kopernik był Polakiem choć nie mówił po Polsku bo był poddanym polskiego króla. Tak działały te zasady w feudalizmie.

Nacjonalizm to wynalazek włoski z okresu jednoczenia Włoch. W celu zjedoczenia państwa - a wiele wtedy było państw podzielonych wskutek wieków feudalizmu i sposobu dziedziczenia praw do ziemi- wymyślono pojęcie narodu oparte o pochodzenie z jednej nacji.

Przykładem najbardziej znanego nacjonalisty był Giuseppe Garibaldi, wspierający wszelkie ruchy narodowowyzwoleńcze w Europie. W powstaniach w Polsce walczyli Włosi którzy otrzymywali od Garibaldiego listy polecające ich usługi władzom powstańczym. I doskonale sobie radzili stosując metody walki partyzanckiej.

Nie wiem o jakiego kantora Ci chodzi ale ten Kantor już dawno nie żyje.

W takim razie był to jakiś inny Kantor. Zresztą w ogóle, to podobno byli pokazani jacyś znani inteligenci - ludzie sztuki, choc pierwszy raz o nich słyszałem. Ten Kantor mi się skojarzył, ale moze oni wszyscy to byli tacy podszywani "artyści". Bo z wypowiedzi i stylu wynikało raczej że to jakieś zabite kaukazkie tłuki które będa wieszać kazdego pod pretekstem antysemityzmu, czyli kazdego kto nie wielbi Żydów... A zwłaszcza chcieli zacząć od Palestyńczyków w Szwecji.

Czy Kopernik nie mówił po Polsku ?

Ot dyskusyjny dyskurs.

Piszemy o nacjonalizmie negatywnym,nie typu "włoskiego".

Podobno nie mówił ale kto tam wie. Podobno we fromborku tylko służba mówiła po polsku więc pewnie Kopernik cos tam mówić musiał żeby się z nimi dogadać. W kazdym razie szkopy do tej pory w swoich encyklopediach piszą że "Kopernik był wielkim europejczykiem" ... taka nowa kategoria narodu sie wytworzyła - Europejczyk niemieckojęzyczny :lol: Teraz sobie dośpiewajcie jakie formy może przyjąć nacjonalizm i po co Niemcom Unia Europejska do której muszą dokładac finansowo.

Nie ma nacjonalizmu negatywnego. To o czym piszesz to szowinizm albo ksenofobia.

Co ni ema znaczenia? Dla ciebie może nie ma, ale dla piszących podciagaacych wszystko pod nacjonalizm, bo im przekaziory takim słówkiem rzuciły a oni nie bardzo rozumieją, to jest istotne. Powinni wiedzieć o czym piszą, a nie tylko pisac co wiedzą.

Tak na prawdę to rodzina Kopernika wywodziła się ze Śląska.A taki np. Fryderyk Wielki krół Prus lepiej mówił po francusku niż po niemiecku.

Tak na prawdę to rodzina Kopernika wywodziła się ze Śląska.A taki np. Fryderyk Wielki krół Prus lepiej mówił po francusku niż po niemiecku.

Wszystko się zgadza i miesci w kategoriach państwa feudalnego.

Nie zmienia to faktu że wszystkie encyklopedie nazywają Kopernika Polakiem, natomiast Niemieckie mimo że już nie twierdzą ze był Niemcem nadal nie przyznają ze był Polakiem... Wiec o czym to świadczy ?

Wszystkie moje kolumny i telewizor wyprodukowane są w Polsce, do tego jeżdżę Nubirą z FSO i kupuję krajową odzież.

W sklepie często wyjmuje żonie z koszyka zagraniczne gówno - staram się kupować TYLKO produkty wyprodukowane w POLSCE.

Uważam, że sytuację w kraju może poprawić to co najlepsze zarówno "z prawej" jak i "z lewej" strony czyli: NARODOWY SOCJALIZM

No to pojechałeś jak Korwin Mikke dupa po nieheblowanej desce :) :) :)

Narodowy socjalizm to wynalazek czysto niemiecki i w dodatku prawicowy. Z lewicą miał tyle wspólnego że wymordował jej działaczy. Pojęcie pojawiło się w poczatkach puczu Hitlera przed 1924 rokiem kiedy jego partia miała zagarnąc elektorat kierujący sie w stronę socjalistów i komunistów.

Ale po dojściu do władzy w 1933 roku i wykończeniu SA Ernsta Roehma w "nocy długich noży" przez stronników Hitlera mimo jego oficjalnego żalu po stracie dawnych trowarzyszy z DAP (partii robotniczej) w Niemczech była już wyłacznie dyktatura prawicowa.

Roehm przede wszysytkim dążył w stronę socjalizmu i rozwiązań antykapitalistycznych, a działacze SA mieli Hitlerowi za złe romanse z kapitalistami i wkupienie się w ich łaski.

Dlatego narodowy socjalizm to jest coś innego niż socjalizm+nacjonalizm. Tego nie rozumieją tylko idioci łykajacy wynurzenia Korwina Mikke.

Bo pojęcie narodu tak jak my to rozumiemy pojawiło się w XIX wieku.

O tym to akurat już napisaliśmy ze trzy razy. Ja się pytam o czym świadczy fakt, że Niemcy nie uważają Kopernika za Polaka tak jak uważają inni dla których wedle pojęć z czasów jego zycia był Polakiem ? jak sobie odpowiecie na to pytanie to zrozumiecie dlaczego Niemcy tak bardzo wspieraja UE i unie walutową.

Ok, brawo. Pamiętaj tylko,że kupując jakieś towary niższej jakości tylko dlatego, że są polskiej produkcji, przyczyniasz się do pogłębienia naszego zacofania. Gdyby Polacy z poczucia patrotyzmu cały czas kupowali samochody Polonez i telewizory Jowisz, to by ich produkcja trwała do dziś. Tak samo jest z innymi rzeczami. Dlaczego kuchenki Amica konkurują z zachodnimi? Bo sa dobre, a nie tylko polskie. Zreszta nie wiadomo, ile w nich jest naprawdę polskiego kapitału.

NARODOWY SOCJALIZM kojarzy się raczej z Hitlerem i SS, innego na naszych ziemiach nie poznaliśmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.