Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie CD i gramofonu do zewnętrznej karty dźwiękowej

Oooliver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję zakup cd i gramofonu. Moja obecna konfiguracja to: laptop do którego przez USB podłączona jest karta dźwiękowa Focusrite Scarlett 2i2 (2 wejścia XLR, 2 wyjścia duży jack), do której podłączone są monitory Alesis M1 Active Mk2.

Oczywiście liczę się z dodatkowym wydatkiem w postaci wzmacniacza, do którego przez RCA podłączone będą cd i gramofon. Problem polega na połączeniu go z laptopem/kartą/monitorami.

Drugie pytanie - mam na oku Kenwood DP-5060 za ok. 160 zł i Marantz CD-63 za 250zł. Czy warto dorzucić tą stówkę, i czy są to dobre oferty?

Wydaje mi się, że w Twojej sytuacji najlepiej byłoby gdybyś kupił jakiś przedwzmacniacz, np. coś takiego jak to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety, nie ma on wejść i wyjść zbalansowanych (symetrycznych), żeby w pełni wykorzystać połączenia z kartą i z głośnikami. Tego typu przedwzmacniacze z gniazdami symetrycznymi również bywają, najczęściej są droższe ;) .

PS.

Nie mam nic wspólnego z prezentowanymi aukcjami. To tylko przykłady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Dzięki za odpowiedź.

Okazało się że te wejścia do karty to wejścia tzw. Combo, czyli XLR i duży jack w jednym. Pod wejściem jest przełącznik LINE/INST. Do tej pory korzystałem z wejść wyłącznie w celu podłączania mikrofonu pojemnościowego (włączony tzw. phantom zasilanie 48V). Czy można podłączyć gramofon bezpośrednio pod tą kartę, korzystając z przejściówki cinch - duży jack? a pod drugie wejście odtwarzacz CD? Jakby ktoś miał chwilkę na lekturę zamieszczam instrukcję owej karty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okazało się że te wejścia do karty to wejścia tzw. Combo, czyli XLR i duży jack w jednym. Pod wejściem jest przełącznik LINE/INST. Do tej pory korzystałem z wejść wyłącznie w celu podłączania mikrofonu pojemnościowego (włączony tzw. phantom zasilanie 48V). Czy można podłączyć gramofon bezpośrednio pod tą kartę, korzystając z przejściówki cinch - duży jack? a pod drugie wejście odtwarzacz CD?

1. To są dwa wejścia, tak, zgadza się, ale obydwa są mono. Czyli w rzeczywistości to jest jedno wejście stereo, pod które możesz podłączyć tylko jedno urządzenie stereo.

2. Gramofon wymaga dodatkowego przedwzmacniacza korekcyjnego (RIAA). Czyli gramofonu bezpośrednio do karty nigdy nie podłączysz.

3. Stosując przedwzmacniacz, o którym wspomniałem w poprzednim poście, podłączasz odtwarzacz cd i gramofon do tamtego przedwzmacniacza (on ma specjalne wejście dla gramofonu - "PHONO").

Wyjście tego przedwzmacniacza np. "A REC" podłączasz do wejścia w karcie kablem 2x cinch -> 2x jack mono.

Wejście tego przedwzmacniacza np. "A PLAY" podłączasz do wyjścia karty taki samym kablem, czyli 2x jack mono -> 2x cinch.

Kolumny podłączasz do wyjścia przedwzmacniacza "OUTPUT" też takim samym kablem, czyli 2x cinch -> 2x jack mono.

Źródła sygnału przełączasz w tym przedwzmacniaczu. Chcąc słuchać gramofonu (z jednoczesną możliwością nagrywania sygnału na kompie) włączasz w przedwzmacniaczu "PHONO MM" (jeżeli będzie wkładka magnetoelektryczna), lub "PHONO MC" (jeżeli będzie wkładka elektromagnetyczna). Chcąc słuchać odtwarzacza cd włączasz w przedwzmacniaczu "CD/AUX" (też będzie jednoczesna możliwość nagrywania tego na kompie). Chcąc słuchać kompa włączasz w przedwzmacniaczu "TAPE A".

Niestety, chcąc nagrywać z mikrofonu trzeba będzie odłączyć kabelki z wejścia karty i przełączyć tryb pracy wejścia karty - pozostanie podłączone tylko wyjście karty z przedwzmacniaczem.

2. Gramofon wymaga dodatkowego przedwzmacniacza korekcyjnego (RIAA). Czyli gramofonu bezpośrednio do karty nigdy nie podłączysz.

A nie można podłączyć bezpośrednio i zrealizować korekcję RIAA wysokiej jakości wtyczką DSP ? Efekt końcowy mógłby być nawet lepszy.

@neofozzie kolejny raz dziękuję za obszerną odpowiedź. Zastanawiam się tylko czy podłączenie wzmaka pod te dwa wejścia zadziała. Wydaje mi się że są one niezależne od siebie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Poza tym, znalazłem takie oto zdanie w instrukcji:

Set the LINE/INST switch next to the socket to INST if you are connecting a musical

instrument (a guitar in the example) via an ordinary 2-pole (TS) guitar jack, or to LINE if you are

connecting a line level source such as the balanced output of a stage piano via a 3-pole (TRS) jack.

Note the Combo connector accepts both TRS and TS types of jack plug.

Czy więc przypadkiem gramofon nie może być tym "balanced output"? Dodam że te wejścia mają przedwzmacniacze z możliwością ustawienia zasilania na 48V (ale to chyba za dużo na cd i gramofon)

Inputs 1 & 2 – Neutrik Combo input sockets - connect microphones, instruments (e.g., guitar) or line level signals via XLR or ¼” (6.35 mm) jacks as appropriate

Wiem, że kombinuję, ale dla mnie możliwość podłączenia bez wzmacniacza to oszczędność i wygoda.

Ukryta Zawartość

A nie można podłączyć bezpośrednio i zrealizować korekcję RIAA wysokiej jakości wtyczką DSP ? Efekt końcowy mógłby być nawet lepszy.

Próbowałem tak kiedyś. Efekt był mizerny (to delikatne określenie w tym przypadku :) ).

@neofozzie kolejny raz dziękuję za obszerną odpowiedź. Zastanawiam się tylko czy podłączenie wzmaka pod te dwa wejścia zadziała. Wydaje mi się że są one niezależne od siebie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Na stronie 9 instrukcji jest wyraźnie napisane, że w sterownikach się ustawia albo "1(mono) & 2(mono)", albo "1/2 stereo" zarówno dla wejść jak i wyjść.

Poza tym, znalazłem takie oto zdanie w instrukcji:

Set the LINE/INST switch next to the socket to INST if you are connecting a musical

instrument (a guitar in the example) via an ordinary 2-pole (TS) guitar jack, or to LINE if you are

connecting a line level source such as the balanced output of a stage piano via a 3-pole (TRS) jack.

Note the Combo connector accepts both TRS and TS types of jack plug.

Czy więc przypadkiem gramofon nie może być tym "balanced output"? Dodam że te wejścia mają przedwzmacniacze z możliwością ustawienia zasilania na 48V (ale to chyba za dużo na cd i gramofon)

1. Większość amatorskich urządzeń audio jest niezbalansowana (niesymetryczna). Również gramofony. Chyba, że znajdziesz taki gramofon zbalansowany ;) , ale i tak sygnał musi przejść przez przedwzmacniacz korekcyjny (RIAA).

2. Napięcie Phantom używa się tylko i wyłącznie do mikrofonów!!! W żadnym wypadku nie wolno używać tego gdy są podłączone urządzenia inne niż mikrofon!

Ukryta Zawartość

Witam

Więc kupiłem gramofon SL-BD20 w normalnej cenie i CD Denon DCD-635 w miarę okazjonalnie, póki co poluję na przedwzmacniacz gramofonowy i skupię się na winylach. Z czasem zainwestuję w porządny wzmacniacz i podłączę wszystko tak jak pisałeś. Denona zamierzam sprzedać - zwróci mi się część za przedwzmacniacz. Płyty CD będą musiały poczekać na swoją kolej.

Dodam że z ciekawości podłączyłem CD pod 2 wejścia jack i grał raczej kiepsko, dużo za cicho no i brakowało paru pasm. To samo zrobiłem z gramofonem. sygnał być dużo cichszy niż w przypadku CD ale za to dźwięk był pełniejszy.

Dzięki wielkie za rady neofozzie. Pozdrawiam

Witam

Więc kupiłem gramofon SL-BD20 w normalnej cenie

:)

Ukryta Zawartość

Dodam że z ciekawości podłączyłem CD pod 2 wejścia jack i grał raczej kiepsko, dużo za cicho no i brakowało paru pasm. To samo zrobiłem z gramofonem. sygnał być dużo cichszy niż w przypadku CD ale za to dźwięk był pełniejszy.

Tak tylko z ciekawości zapytam: jakimi kabelkami to podłączyłeś?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.