Skocz do zawartości
IGNORED

usb pcm 1798 dac v3

szakal123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

z góry przepraszam, jeśli kogoś uraziłem tymi pytaniami - ale z lampami nigdy wcześniej nie miałem nic wspólnego...

zakupiłem niedawno DAC PCM 1798 v3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) u jednego człowieka z allegro

Gra to niezwykle przyjemnie aczkolwiek mam w związku z nim 2 pytania:

1 - na stronie gdzie to sprzedają oraz chińskim forum (tylko po obrazkach coś wyczaiłem...) - wsadzają do tego DAC-a USB lampkę 12AT7 (co w liście zamienników wyczytałem, że odpowiada ona E81CC) a ja z kolei mam E88CC i tu pytanie - wiem, że one nie są zamienne, ale w przypadku zamiany jaki mógłby być efekt ?

pytam bo nie wiem czy mogę testowo wsadzić E81CC (jestem już, którymś właścicielem tego DAC-a sądzę, że ktoś wcześniej wsadził nieodpowiednią lampe, od wcześniejszego właściciela nie otrzymałem żadnej konkretnej odpowiedzi, a wiem, że inna lampa może sprawić, że nie gra to tak jak powinno )

2 - chce rozbudować tego DAC-a o wejście COAXIAL-ne, mam schemat, instrukcje, obraz płytki w PDF-ie, niestety mam lekki problem z odczytaniem schematu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), a ściślej wartościami kondensatorów foliowych... na schemacie pisze tylko, kondensator 104 , 472 itd wiem, że są to parametry, ale jaką one mają jednostke ? nano F piko F ? może ktoś wie co to ?

ps. nie ma ktoś odsprzedać układu DIR9001 ?

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/92776-usb-pcm-1798-dac-v3/

Zmierz napięcie i prąd na anodzie lampy, to pozwoli powiedzieć więcej.

Lampa ECC88 jest lampą niskonapięciową, E88CC może pracować w wyższych napięciach, jest bardziej trwałą wersją lampy ECC88. Lampy E88CC i E81CC mają taki sam układ nóżek, więc przynajmniej elektrycznie są kompatybilne.

Lampa E81CC ma mniejszy prąd anody, (3 mA przy 100V, ECC88 ma 15 mA przy 90V), jeżeli układ nie był przerabiany, to lampa E88CC w tym układzie ma za mały prąd anodowy, jego zwiększenie zwiększa dynamikę dźwięku, ilość szczegółów, lampy z zaniżonym lub zawyżonym prądem wytwarzają więcej zniekształceń, uzyskują wtedy "lampowy" dźwięk, sama lampa E88CC używana jako bufor w zalecanych warunkach pracy brzmi "tranzystorowo": dynamicznie, czysto, nie ociepla jakoś znacznie, lubię ją, używam teraz taniutkiej lampy ECC88 właśnie jako bufor (w układzie wtórnika katodowego / wspólnej anody) w moim DACu i jestem zadowolony.

Lampy ECC88 / E88CC mają 2 razy mniejsze wzmocnienie, ale ten układ tutaj pracuje jako bufor (najprawdopodobniej układ wspólej katody), więc nie ma wzmocnienia i różnice w tym współczynniku nie mają znaczenia.

Lampy, jeżeli mają tak samo połączone elementy wewnętrzne do nóżek i to samo napięcie i podobny prąd żarzenia prawie zawsze zadziałają po podmianie.

Nie zadziałają za to optymalnie, dlatego zamieniając lampy należy skorygować ich punkt pracy, co zazwyczaj polega na policzeniu wartości i wymianie kilku rezystorów.

Zacytuję użytkownika mamel z wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

"Mc

Zachód określa ECC81 jako lampki o najlepszej barwie ze wszystkich ECC.

Są najdźwięczniejsze ale i najmniej dynamiczne (ekspresyjne).

Za to wszystkie, jak leci Telefunkeny są lekko rozjaśnione (to nie wada) w stosunku do innych NOSów.

I dobrze zauważono - dźwięk można zmieniać (jak kablami) konfigurując użyte lampki pod kątem producenta.

81 są doskonałe do wtórnikaów ... ale przecież Ty wiesz to wszystko więc ...?"

W tym buforze lampa działa jako wtórnik.

Ukryta Zawartość

nogi_e88cc.JPG

Bardzo dziękuje za odpowiedź

wole spytać przed pomiarem by nie było niedomówień

mam podać napięcie występujące pomiędzy nogą 1 i 2 oraz 6 i 7 tak ?

aby zbadać prąd rozumiem że musze wpiąć miernik szeregowow noge 6 ?

ecc88 jest żarzone napieciem 6,3 V, a ecc81 12,6V, mierzone miedzu 4 i 5 nogą lampy. Napiecie anodowe dla ecc88 jest 90V, dla ecc81 250V, mierzone między 1 i 3 oraz 3 i 6 noga lampy. Jeśli układ jest zbudowany dla ecc81 to wszdzając ecc88 uszkodzisz ją. Może i zagra ale szybko się spali.

9 jest z pięta z 4 nóżką czyli się chyba wyjaśniło...

ps. żeby nie było, dźwięk dla mnie z tego DAC-a jest świetny - pytam o te lampy tylko dlatego, że z informacji na stronie "producenta" jest inny typ lamp

ps2. lampa w tym DAC-u to TESLA E88CC - czy Panowie by ją zostawili ? czy wymienili na jakąś droższą (inny model / zamiennik lub innego producenta ?)

W ecc88 noga 9 to ekran i pozostawia się go w powietrzu lub łączy do masy. W ecc81/82/83 daje możliwość żarzenia ich napięciem 6,3V jeśli zewrzemy nogi 4 i 5 to do nich i nogi 9 podpina się zasilacz żarzenia.

Spięcie 4 z 9 jakoś dziwnie mi wygląda.

Tesla jest dobra bo jest dobra i tania. Jeśli okazałoby się, że rzeczywiście układ jest dla ecc88, to ze swojej strony mogę polecić też tanie i dobre 6n23p lub philips SQ e88cc. Przy jednej lampce w układzie można poszaleć i skusić się na jakieś prawdziwe NOS'y Telefunkena lub Siemensa.

Jeżeli noga 9 jest połączona z 4, to coś dziwnego.

Lampa jest żarzona prądem stałym, czy zmiennym?

Domyślam się, że stałym, jeżeli tak, to może tak zostać, nic to nie zmienia.

Jeżeli byłby to prąd zmienny, to mógłby indukować brum 50 Hz lub 100 Hz, ale pewnie nic takiego się nie dzieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.