Skocz do zawartości
IGNORED

Co było lepsze w PRLu?

Less

Rekomendowane odpowiedzi

Najtańsze rodzaje pieczywa były lepsze, ale to może dlatego, że sztuczne polepszacze albo nie były znane, albo może wymagały wsadu dewizowego, więc pieczono naturalniej.

Po lokalnych drogach swobodniej się jeździło, ale to dlatego, że mało było samochodów. No i punktów karnych nie było.

Tak więc takie przykłady się nie liczą.

Mi do głowy przychodzi

1) program TV. Mimo że był ubogi i propagandowy, to jednak nie tak ogłupiający jak dzisiaj.

2) większa bez wątpienia dyscyplina, np. w szkołach. Nauczyciele nie bali się uczniów.

Co jeszcze w PRLu było lepsze? Macie jakieś pomysły?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

https://www.audiostereo.pl/topic/92800-co-by%C5%82o-lepsze-w-prlu/

Byłem piękny i młody:) a poza tym:(

Generacja

Nie dowieźli dziś mleka, A tu życie ucieka

I samotność doskwiera

Jak pieńkowi siekiera.

Śpiew skowronka nad ranem

Nieocenzurowany

Budzi lęki niejasne,

Że nadchodzą dni straszne.

Smuga cienia wciąż szersza,

Mija młodość nie pierwsza,

Słońce jakby mniej ostre,

Kumpel zasnął pod mostem...

Wredne życie się przetacza jak po grudzie,

Niepotrzebne, głupie dni połyka czas...

Pokolenie utraconych złudzeń,

Generacja zmarnowanych szans.

Brednia kwitnie i głupstwo,

Chamstwo, draństwo, oszustwo,

W tym królestwie talonów

But określa świadomość.

Rdzą zwątpienia przeżarte

Głowy niegdyś otwarte.

Przegryzione sumienia,

Przepełnione więzienia.

Nalać jeszcze jednego?

Ależ, panie kolego,

Niepotrzebne mecyje,

I tak zaraz wypiję!

Potopimy nasze wierne serca w wódzie,

Zanim wreszcie nagła krew zaleje nas:

Porobiło się w świecie,

Rozumiecie i wiecie...

Te inflacje, recesje

Stresy-biesy, depresje...

Jak lądują chłopaki?

Kto pozostał nam z paki?

Tamten w Wiedniu, ten w PRON-ie,

Inny łowi okonie.

Wszyscy jadą gdzieś w lasy,

A ja czuję się czasem,

Jakbym stał z chustką w dłoni

Sam na pustym peronie.

Pogrążeni w otępieniu i w obłudzie,

Kiedyś może spróbujemy jeszcze raz...

Jan Pietrzak

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Był taki temat ale obawiam się że im dalej od tych czasów tym ludzie bardziej boją się ostracyzmu, ostracyzmu jeśli pochwalą coś z PRLu.

Jak jest to pogrążające świadczy horribile dictu fakt domniemania że ludzie dobrze wspominający PRL kojarzeni są }:->> z sympatykami PIS.

Co ja wspominam dobrze, dużo.

Pracę w przemyśle, pracowałem na bardzo dobrze zorganizowanym oddziale wrocławskiego Pafawagu i produkcja szła aż furczało. Brak mi tamtej pracy w przemyśle, w dobrze zorganizowanej i dobrze funkcjonującej fabryce.

Ta oświata to świetny przykład. Poziom studiów, nie było takich dziwactw jak dziś typu płacę to wymagam- prywatne dziwne szkoły.

Cały socjal wakacji, można było sobie tanio wypocząć. Rodzice bez kłopotu mogli sobie posłać dzieci na kolonie, atrakcyjne kolonie za tanie pieniądze. Kiedy byłem w liceum to kolonie śniły mi się po nocach, tęskniłem do nich w snach.

No cóż jednak wielką rzadkością był widok ludzi grzebiących w śmieciach. Wtedy wielu ludzi wydobyło się z koszmarnej przedwojennej biedy (Polska odzyskała niepodległość i niedługo miała przyjemność uczestniczyć w wielkim światowym krachu gospodarczym).

Normalne stosunki z kościołem- to paradoks. Nie było tej dzisiejszej dychotomi, że (teraz) jedni duchownym włażą w tyłek a drudzy by ich zjedli bez popijania.

Układ RWPG tworzył dla swoich członków olbrzymi rynek zbytu. Narzekano na to że ZSRR zabiera nam naszą produkcję ale to było błogosławieństwo, bo właśnie oni byli dla nas świetnym rynkiem zbytu (rynki zbytu to jest coś o co kiedyś toczono wojny).

Nie chcę gloryfikować PRL choć z naturalnych powodów oczywiście mam sentyment (bo to moja młodość) ale powinno się dążyć do obiektywizmu i wypośrodkowania plusów i minusów tego czasu. Szczerze mówiąc nie znoszę takiego negatywnego mitologizowania historii, nawet nie lubię jak się z Hitlera czy Stalina robi groteskowych potworów.

Z jednej strony było się z kogo nabijać, z drugiej nie było wolno. Aluzyjność kwitła. Umiejętność przekazywania i odczytywania treści między wierszami była bardziej rozwinięta. Kabarety i okolice były lepsze. I wymagały nieco odwagi.

Less is more

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Co jeszcze w PRLu było lepsze? Macie jakieś pomysły?

Ja byłem zdecydowanie lepszy, dziś już upłynęły wszelkie okresy gwarancji i rękojmi i niestety okres używalności zbliża się do końca.

A poza tym to była kadź wypełniona gównem, w którym siedzieliśmy wszyscy po szyję, gdy było dobrze. A jak było gorzej, to trzeba się było zanurzyć.

Pietrzak był zawsze jedynym słusznym kabareciarzem, po studiach w Moskwie. Bodaj w Wyższej Komsomolskiej Szkole, kuźni kadr KPZR.

Bezpieczniej było.

Tyle lat szwendania się po nocy i tylko raz w ryj dostałem.

Z kiełbasą to mam wątpliwości. Myśliwska z tamtych czasów była lepsza od dzisiejszej myśliwskiej, ale dzisiaj też można kupić dobre wędliny. Trzeba tylko zapłacić zdecydowanie ponad 30 zł za kilo (wtedy coś blisko 100)

Less is more

Młody byłem bo jak socjalizm się posypał to miałem lat 15. Oranzada, kiełbasa, serdelki mi utkwiły bardzo w pamięci, nawet pepsi wypijana od swieta wydawała się lepsza. Chba to tak juz jest że wszystko z młodości wydaje się lepsze, jak mówiła moja babcia " przed wojną to były czasy" ;)

Bezpieczniej było.

Dokładnie pamiętam taką krótką trasę Rynek wrocławski pl.1maja (dziś JPII)- chodziłem tamtędy 3-4 nad ranem albo nieco wcześniej, z dyskotek super spokojny relaksowy spacerek. Dziś czasem boję się tam iść w jasny dzień- sporo "dziwnych ludzi"..

mniej ofiar na drogach i buractwa na co dzień

Mniejszy ruch to i mniej ofiar. Z buractwem to wątpię.

Chamstwa była na pewno więcej - np. kolejki.

Less is more

Pietrzak był zawsze jedynym słusznym kabareciarzem, po studiach w Moskwie. Bodaj w Wyższej Komsomolskiej Szkole, kuźni kadr KPZR.

Bezpieczniej było.

A skąd takie info bo wiki podaje:

Jan Stefan Pietrzak urodził się na warszawskim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako syn Wacława i Władysławy z Majewskich. W bardzo młodym wieku został posłany przez matkę do wojska. W latach 1948–1957 był kolejno słuchaczem Korpusu Kadetów im. gen. Karola Świerczewskiego oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Po odejściu z wojska pracował w Warszawskich Zakładach Telewizyjnych przy produkcji telewizorów. Studiował również na kursie wieczorowo-zaocznym na Wydziale Socjologii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , którą ukończył w roku 1968. Był członkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a także

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Po latach przyznał w wywiadzie dla Rzeczpospolitej (1994): Nie miałem nic przeciwko zastanej rzeczywistości. Nie walczyłem z nią, ja z niej wyrastałem – byłem w ZMP, w partii. Socjalizm brałem wprost (...). Dlatego w radzie robotniczej uchodziłem za krzykacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zdecydowanie lepsza była herbata , pamiętacie smak Assam , Madras , Yunnan lub Chińską -dziś takich herbat już nie ma .

I szynka np. konserwowa wtedy rodzimej jeszcze firmy Krakus - tego zapachu i smaku nie zapomnę do końca życia , to samo dotyczy kiełbasy Oławskiej - dziś młodzi ludzie już nigdy nie poznają tego wspaniałego smaku tak herbaty , szynki czy brzoskwiń . Kultura i poziom nauczania był też wyższy - ktoś kto kończył maturę nie pisał z błędami ortograficznymi tak jak to dziś ma miejsce . Oczywiście nie wszystko było lepsze ale to temat na dłuższą dyskusję .

Piotr

Paprykarz szczeciński był lepszy, ludzie byli lepsi, powietrze w lasach,.prasa muzyczna, radio - treść i muzyka w nim, szczęście z zakupionych tygodników kolorowych... Minusem bylo smętne i skurwione komusze nacialstwo z ich przydupasami i śmierdzące lizolem PKP.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wyższa była dojrzałość u ludzi. Zdecydowana większość dzisiejszych dwudziestoparolatków ma mentalność trzynastolatka. Poziom szkolnictwa oceniam jako wyższy. To co teraz młodzież po szkole średniej sobą prezentuje woła o pomstę do nieba.

Nigdy nie zapomnę tego: skąd pochodził Zbyszko z Bogdańca ?

Hmmm, eeeee, zz... Malborka ?

Uwaga w dzienniczku mojego kumpla: syn na lekcji strzela (lufka zrobiona z automatycznego ołówka, najlepsze były te czeskie, z ostrzałką) reglamentowanym ryżem !

Gdzie tym współczesnym do tamtych :)

Pomijając już to powyższe, kiedyś żyło się weselej. Ludzie się ze sobą spotykali. Gadali. Wszelkie niedogodności życia codziennego były właśnie przez to niwelowane z nawiązką.

Usprawiedliwienie od rodziców mojego kolegi: proszę usprawiedliwić nieobecność mojego syna, stał wraz ze mną w kolejce po mięso.

Ludzie byli lepsi...gowniarze nie mordowali za pare zl czy komorki. Nastolatki nie obciagaly za doladowanie. Aparat wladzy byl przeciw wszystkim (nawet sobie) ale reszta byla w miare solidarna.

Były różne PRLe.Był ten do 56r.,była mała stabilizacja za Gomółki,dynamiczny rozwój za Gierka i faza schyłkowa za Jaruzela.Jakie były plusy PRLu?W poczatkowym okresie niewątpliwie edukacja i walka a analfabetyzmem,awans ze wsi do miast,szkolnictwo zawodowe i wyższe,dostęp do kultury,kolonie,wczasy itp.Ale dla mnie największym osiągnięciem był państwowy mecenat nad kulturą i osiągnięcia ówczesnej kultury tzw. wyższej.Osiągnięcia polskiego filmu,teatru i teatru TV,muzyki,plakatu itd.Pomimo istniejącej cenzury.Z jednej strony był to wynik istnego wysypu talentów( co nie jest zasługą ówczesnej władzy) a z drugiej nabożnego stosunku komuny do artystów,którzy mieli być "inżynierami dusz ludzkich".Inteligencja była wtedy ważną warstwą społ. z którą się liczono ale której nie płacono.Ludzie się ze sobą spotykali,rozmawiali( niekoniecznie o pieniądzach),dyskutowali o ksiązkach( tych spod lady) i filmach( tych z DKF).Miało być o pozytywach to na tym zakończę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.