Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd się wziął człowiek?

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli z Tobą Projektant też nie chce gadać :). Myślałem, że może wiesz coś więcej albo cokolwiek . Bo jak nie ma celu, to nie ma projektu - pozostaje przypadek.

kolejne głupstwo wygadujesz jarze - i wnioski nieadekwatne bo tak ci pasuje

znasz CEL budowniczego piramid?

jest to projekt ? czy przypadek - bo meteoryt rąbnął w kamieniołom 500 km dalej i i się w locie kamyku uformowały i spadły każdy na swoje miejsce?

logika nie jest twoja najmocniejszą stroną ;-)

Kiedyś był Pan Bóg,który w sześć dni stworzył Wszechświat i życie.Teraz to troche brzmi śmiesznie i nie przystaje do współczesności.Więc co wymyślili wyznawcy św.dębów?Wielki Projekt i Wielkiego Projektanta?

Oczywiście pytania pozostały te same i brak odpowiedzi na nie.Po co stworzył?Nie wiadomo.Tak samo Pan Bóg z wielką biała bodą jak i Wielki Projektant nie wiadomo po co stworzyli Wszechświat.

To nie jest Wielki Projekt ale Wielka Iluzja!

oj Wojtek - rzucasz tylko coś na rozpalenie sporu w 100 wątkach ale nigdy gdy przychodzi podyskutować cie nie ma i znikasz na 10 stron ;-)

jest w tym jakiś CEL? możesz go zdradzić jako projektant swojej strategii zabierania głosu w dyskusjach na forum?

mam wrażenie że dla sportu lubisz włożyć kij w mrowisko ale boisz się jak ognia konfrontacji na argumenty i znikasz ... jaki w tym CEL? nie chcę się domyślać - sam powiedz ;--)

a co do projektu - powtórzę się co pisałem wielkrotnie po grafomańsku i używając za dużo liter w wątku:

Teoria Darwina. No właśnie, teoria czy prawo?

w tamtym wątku przemilczałeś moje wywody - logiczne jak mi się wydaje - a w tym bumerangiem wracasz ??? nie rozumiem ;-)

CYTAT =====

zejdźmy na ziemię - odpowiedz więc na proste PYTANIE - co powiesz o naukowcu który twierdzi w majestacie swojej katedry i rzędu medali oraz tytułów że piramida Cheopsa powstała jego zdaniem wtedy jak meteor rabnął w kamieniołom 500 km dalej ? ... i w ten sposób powstała piramida? i odpowiedz sobie na drugie pytanie - dlaczego tak odpowiadasz? bo pytania pytaniami ale każdego człowieka który jak zobaczy latarnię morską na środku pustyni i powie że to na wskutek wiatru co to przywiał parę cegieł i się poukładało - można nazwać idiotą ale naukowca który patrzy na DNA i zaszyfrowaną tam informację - nie, nie nazwiemy "idotą" tylko damy Nobla i będziemy podziwiać jego intelekt? Leon - panowie - wszędzie WOKÓŁ otaczają nas inteligentne projekty!!! popatrzcie wokół ludzie mieli jakiś cel jakąś potrzebę i wynaleźli koło, nóż, ogień, szałas, łuk, bumerang, dzidę, długopis, rakietę, komputer itp itd. Wszędzie potykamy się o inteligentne projekty, to co robicie na co dzień to wszystko są inteleigentne intencjonalne plany, pomysły i działania - nic a nic nie rozumiem waszej awersji do projektu. te same narzędzia intelektualne które bez dowodu w podręczniku archeologii każą uznać ostrze dzidy za działanie inteligencji dotyczy także a nawet TYM BARDZIEJ materii ożywionej, wszechświata, praw fizyki, dostrojenia stałych fizycznych itp. Określaniem tych kryteriów którymi kierują się ateistyczni najczęściej naukowcy z programu SETI i wielu innych dziedzin nauki - tym zajmuje sie Inteligentny Projekt. Bo takie kryteria istnieją w naszej świadomości, uzywamy ich na co dzień (sady, policja, prokuratorzy itp także) czy się to wam podoba panowie czy nie. Chodzi tylko o to ubrać je w reguły, kryteria, prawa - to co dla zrdowego rozsądku na co dzień jest oczywistością. Aby spełniało kryteria naukowe nalezy to zbadać głębiej i okreslić kryteria, zasady, procedury itp. To właśnie robi Dembski, Behe i paru innych naukowców. To są początki które spotkały się z zajadłym sprzeciwem środowiska naukowego - ale wystarczy obejrzeć fim Expelled do którego link podawałem aby wszystko stało się jasne o co chodzi. Sam Dawkins mówi tam o sobie jako zwolenniku IP ;-) a jego zdaniem świat wygaląda łudząco jakby był zaprojektowany ;-) zabawna hipokryzja i robienie ludziom wody z mózgu... chcecie dawać sobie robić - wasz wybór panowie. Ja wysiadam ;-) Ot i cała religijność IP. A że z tych rozważań wynikają niewygodne dla was wnioski - to już wasz problem psychologiczny - ale te fobie nie są kryterium naukowym ani zdroworozsądkowym. I to budzi wasz dziki sprzeciw a zasłaniacie się "naukowością" swoich intencji i wywodów. Bzdura moim zdaniem mówię to wprost. Zbadajcie to w swoim sumieniu - nie oczekuję publicznej spowiedzi. pozdrawiam - reart PS okazuje się że często Denikenowie mają więcej pokory wobec faktów niż uczeni i są bliżej prawdy - nie śmiałbym się z ich przedwcześnie - najpierw trzeba zbadać fakty i rozumowania. tymczasem wszyscy tu obecni nie przeczytali choćby jednej książki przybliżającej IP ale wiedzą że to bzdura - panowie kompromitacja. Czy wiecie jak brzmi najnowszy Accuphase ? Nie musicie go słuchać? do tego się sprowadza wasze uczulenie na Boga i Inteligentny Projekt. Wiecie lepiej zanim zbadacie sprawę i twierdzicie że to jest naukowe

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

Teoria Darwina. No właśnie, teoria czy prawo? Napisano przez reart w 12.11.2010 - 11:55 in Bocznica Panowie - tak międzyczasie - zanim redaktor przygotuje ciąg dalszy dysputy o ewolucji - mam do was pytanie zasadnicze. Dotyczy kwestii projektu, osoby inteligentnej i metod naukowych. 1. jak rozpoznajecie że za danym obrazem, instalacją (sztuka), budowlą, narzędziem kryje się istota rozumna, która celowo, intencjonalnie to wykonała? wykopaliska archeo, rysunki naskalne itp 2. jakie objawienie Boga by was przekonało że Bóg naprawdę istnieje? bo Homera nikt z was na oczy nie widział, Szekspira także, Jezusa oraz paru innych postaci a wątpliwości że istnieli historycznie nie ma. Rysunki naskalne także wzbudzają podziw dla artystów z poprzednich epok. A ja twierdzę że powstały przypadkowo - czyli jakieś ciapy w trakcie trzęsienia ziemi je spowodowały. Papirusy z heroglifami - po co się trudzić w ich rozszyfrowywanie - twierdzę że to takie mazy sie porobiły jak hipopotam usiadł na krzaku papirusa a potem wyschły na słońcu i już. W Seksmisji także znali się na rozpoznawaniu inteligencji - flaszka w gumiaku spowodowała olśnienie "nasi tu byli". tak więc ciekaw bardzo jestem - zwracam się do panów sceptycznych lub niewierzących w Boga - co by was PRZEKONAŁO że Bóg istnieje - głos z nieba? Krzak gorejący? Trzęsienie ziemi, manna z nieba lub przepiórki czy może mucha? Albo równanie Einsteina E=mc2? na marginesie dodam że pytam całkowicie na poważnie - reart

Źródło:

Ukryta Zawartość

cir odpowiem tak - adaptacja to dogmat darwinizmu w który musisz wierzyć i powtarzać aby nie narazić się na miano heretyka, pomimo że jest logicznym i empirycznym nonsensem ;-) cir - zadałem kilka logicznych pytań które nasuwają się w związku z tym - oczywiście je pominąłeś odnosząc się do semantyki - mnie chodzi o to co się za tymi magicznymi bajeczkami ewolucjonizmu kryje. Tak więc małe kroczki Darwina - tysiące przystosowań czy skoki hopeful monsters? jak zwykle nie odnosisz się do konkretnych pytań tylko rzucasz coś mimochodem - czy tak ma wyglądać dyskusja? - to nie ma sensu ... Oczywiste jest, że tak wiele dostosowań w ramach adaptacji nie mogło zajść równocześnie i ostatecznie zsynchronizowanych - wtedy mielibyśmy Stworzenie i Projekt ;-) skoro tysiące kroczków - nie mogło do tak radykalnej zmiany dojść - zejście pod wodę na 3 km aby zdobyć pożywienie (pożywienie - warunek konieczny do przeżycia) musi być w całości - albo nie zajdzie w ogóle. Czyli osobnika rozerwie ciśnienie, udusi się nic nie złowi i umrze z głodu. Co kazałoby mu zejśc na 3 km w głąb gigantycznego ciśnienia i ciemności lodowatego oceanu ? skąd miał wiedzę że warto tam schodzić i się do tego adaptować? czytał jakieś opracowania naukowe i zdecydował się na tak desperacki skok w głębiny? wykombinował sobie te cuda inżynierii, hydrologii, biochemii - rozrysował, scynchronizował, dopisał software sterujący w jakimś naprędce skleconym środowisku deweloperskim, zdebuggował błędy, zrobił upgrade i zaimplementował sobie kod w DNA i genach? jak więc ciężkawy i głupi wieloryb Twoim zdaniem doszedł do takiej CUD ADAPTACJI? za którą kryje się tysiące patentów i wynalazków, które z kolein inteligentni inżynierowie bezczelnie zrzynają/ściągają jak to tam nazwać, bez płacenia tantiem z prawa patentowego??? nie mógł się zaadaptować do łatwiejszych warunków? zmienić menu na łatwiejsze do poozyskania? to tak samo mniej więcej jakbyś zdecydował że będziesz się żywił od dzisiaj korzonkami z Mount Everestu i co tydzień wbiegał sobie na górę dokonując przy tym tysiące patentów aby szybko (w ciągu godziny) wejść i zejśc z Mount Everestu (czy masz pomysł ile i jakich "adaptacji" to wymaga?) ;-) czyli oznaczałoby powrót do herezji hopeful monsters - wyśmianej przez innych specjalistów ewolucjonistów (była to przy okazji próba uratowania ginącej w obliczu faktów paleontologicznych koncepcji darwina) tak więc mamy kolejne zapętlenie logiczne i absurd myślenia które utrzymuje że jest naukowe ;-) PS czytałem że odchody wielorybów mają znaczenie dla klimatu!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyżby wieloryby wymyśliły sobie i działały w jakim protoGreenPeace? ;-) kłania sie projekt, ekosystemy z ich nieprawdopodobnym powiązaniem w sieci zależności ...

Źródło:

Ukryta Zawartość

KONIEC CYTATÓW ====

pozdrawiam - ja reart - miłośnik Projektów a szczególnie tak Inteligentnych jak Wszechświat i Życie !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proste i podstawowe pytanie a takie rozwolnienie :)

nie wiadomo co gorsze jarze - rozwolnienie czy zaparcie a zwłaszcza pójście zaparcie czy raczej w zaparte co do logiki i faktów .... ;)

no więc jak to jest z piramidami? znasz CEL projektanta ? skoro nie ma celu to nie ma piramid !

może to twoje nowe odkrycie = piramidy są fatamorganą ?

;-)

reart

Wybacz ale ja już nie pamietam z kim dyskutowałem i jakich kto użył argumentów w watku o teorii Darwina.

jasne przyszedł wysokorozwinięty ufolud i zamieszał swoim palcem i powstało białko,, a jak w takim razie wytłumaczyć jego pojawienie?

proszę kreacjonizm jest dla dzieci które wierzą w cuda, :)

Ten sam zarzut wiary w cuda można też postawić również obozowi przeciwnemu, który wierzy że coś wybuchło i kotłowało się dotąd aż powstało białko, a jak w takim razie wytłumaczyć pojawienie tego co wybuchło i się potem kotłowało? proszę ewolucjonizm jest dla dzieci które wierzą w cuda,:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

nie wiadomo co gorsze jarze - rozwolnienie czy zaparcie a zwłaszcza pójście zaparcie czy raczej w zaparte co do logiki i faktów .... ;)

no więc jak to jest z piramidami? znasz CEL projektanta ? skoro nie ma celu to nie ma piramid !

może to twoje nowe odkrycie = piramidy są fatamorganą ?

;-)

Nie bądź śmiesznie dziecinny. Przecież tu nie ma nic niewiadomego. Tak samo jak z kopcem Kościuszki.

To, że coś Ci się nie mieści w głowie nie jest dowodem na istnienie Projektanta. Tak myślą jedynie dzieci, dla których ojciec ma być Bogiem. Wyrastają z tego a potem zauważają, że żaden z niego Super Projektant...

reart

Wybacz ale ja już nie pamietam z kim dyskutowałem i jakich kto użył argumentów w watku o teorii Darwina.

Wojtku - nie ma sprawy - sam zacząłeś kiedyś wątek o Darwinie ;-)

Ukryta Zawartość

problem projektu był tam dość obszernie dyskutowany tylko jakoś poza przytykami dyskusja się nie kleiła - mówiąc poważnie ruch ID jest dla mnie początkiem drogi który daje logiczne i naukowe argumenty dla ludzi wierzących w Boga a także niewierzących aby dostrzegli wszelkie cechy zaprojektowania w przyrodzie ożywionej.

czy ktoś to nazwie kreacjonizmem w innym kubraczku czy jakoś inaczej - nie ma znaczenia - to gierki słowne - liczą sie fakty biologiczne i metodyka i rozumowania i argumenty. Ewolucjonizm także nie jest nauką w ścisłym sensie - to ideologiczna czapeczka jaką noszą na sobie ideologowie w togach i biretach po to aby ukryć mizerie dowodową ateizmu. Ale darwinizm czeka już w najbliższej przyszłości los marksizmu i leninizmu - śmietnik idei buńczucznych acz kompletnie bez wsparcia dowodowego.

pozdrawiam

Nie bądź śmiesznie dziecinny. Przecież tu nie ma nic niewiadomego. Tak samo jak z kopcem Kościuszki.

To, że coś Ci się nie mieści w głowie nie jest dowodem na istnienie Projektanta. Tak myślą jedynie dzieci, dla których ojciec ma być Bogiem. Wyrastają z tego a potem zauważają, że żaden z niego Super Projektant...

jarze - dziecinadą jest śmieszny tekst że skoro ja lub ty nie znamy celu (mogę się tylko domyślać) to nie ma projektu. To logicznie jest bzdurne wnioskowanie.

skoro prokurator nie wie czemu bandyta zabił (tego nigdy się nie dowie) to umarzamy śledztwo? zbrodni NIE BYŁO???

głupstwa poganiają głupstwa - logika elementarna się kłania - poczytaj wywody o cechach projektu w cytowanym przeze mnie wątku

Ukryta Zawartość

zresztą brałeś udział

SETI - było - nie znamy celu rzekomego wysyłania przez obce cywilizacje sygnału - ale umiemy naukowo elektronicznie rozpoznawać sygnały Zaprojektowane przez Obcą Cywilizację?

oj moralność Kalego się kłania kolego ;-)

a każdy kolejny rok odkryć naukowych przynosi kolejne miażdżace fakty które potwierdzają że Projektant Wszechrzeczy jest GENIALNY ! czytasz jakieś starożytne źródła ale jesteś malkontent albo po prostu się droczysz ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale co się miało kotłować? :) i co wybuchać? :)

To nie do mnie pytanie a do wierzących w teorię wielkiego wybuchu.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

reart, mnie śmieszy sposób uzasadniania teorii projektu poprzez negacje innych teorii i dotychczasowej wiedzy. W żaden sposób ta metoda nie zwiększa prawdopodobieństwa zaistnienia czegokolwiek. Jako "znawca" prawdopodobieństwa powinieneś zdawać sobie z tego sprawę.

Dorosły człowiek przyjmuje za normalne fakt, że czegoś po prostu nie wie. A nie wymyśla 'dyrdymały', których sam nawet nie może zweryfikować.

reart, mnie śmieszy sposób uzasadniania teorii projektu poprzez negacje innych teorii i dotychczasowej wiedzy. W żaden sposób ta metoda nie zwiększa prawdopodobieństwa zaistnienia czegokolwiek. Jako "znawca" prawdopodobieństwa powinieneś zdawać sobie z tego sprawę.

Dorosły człowiek przyjmuje za normalne fakt, że czegoś po prostu nie wie. A nie wymyśla 'dyrdymały', których sam nawet nie może zweryfikować.

zadałem ci konkretne pytania zaprowadzające ale widać odpowiedź ci nie pasuje - twój wybór ;-)

mnie intersuja fakty i co z nich wynika - ty z założenia a priori odrzucasz Projekt i Projektanta - twój wybór.

nawet Dawkins w swoim zakłamaniu jak jest pod ścianą to wybąka że swiat WYGLĄDA (udaje CELlowo aby nas zmylić? - jak sądzisz) jakby był ZAPROJEKTOWANY - tak rzecze i pisze guru - a ty zaklinasz rzeczywistość gdzie potykasz się o tysięce zaprojektowanych codziennie i każda sekunda Twojego życia jest zalezna od układów Zaprojetowanych bo układy IC (nieredukowalnie złozone jak Kskada Krzepnięcia Krwi decydują że ciągle żyjesz)

cóż - ewolucjoniści należą widać do logicznych inaczej ;-) twój wybór

a czego nie wiem to nie wiem i mówię że nie wiem - wasza specjalność to to że na razie nie wiemy NIC praktycznie jakie są dowody i mechanizmy ewolucji ale napewno je przyszłe pokolenia wyznawców darwina znajdą i wtedy wam pokażemy na razie są utajnione - co nie przeszkadza wam wierzyć w dyrdymały typu przeżycie najlepiej przystosowanych i życie w bulionie oraz gady dostają skrzydeł (chyba red bulla przedwakowały i poszybowały ;-) bo w REALU to się nie dzieje - helloł panowie tu REAL - zejdźcie na ziemię ;-)

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia i nie uzykałem tutaj odpowiedzi.Czemu to wierzący ( właściwie to część) odrzucaja teorię Darwina.Przecież teoria ta nie jest sprzeczna z wiarą a i sam Darwin był wierzący.

Ukryta Zawartość

mikson zabawne jak NIESWIEŻE argumenty serwujesz - żenada panowie żenada do kwadratu

jak się broni darwina linkami trzeba wiedzieć że kto linkami wojuje od linków ginie !

nikt ci nie podsunął tych na których pisało że DARWIN WAS WRONG?

Fundamentalna idea Dariwian - DRZEWO ŻYCIA - jest ścięte !!

poszło na śmietnik historii a co je obaliło - badania GENETYCZNE ! ;-) (sic!)

szkoda że nie śledzicie na bieżąco - okaże się że na katedrach odwołają ale czytacie nie te linki i nadal będziecie kultywować darwinizm-dawkinsonizm wiecznie żywy ;-)

wybaczcie sarkazm ale to żenujące czytać o upadłej i ścietej przez rozwój NAUKI

szczegóły w innym wątku:

Ukryta Zawartość

CYTAT ====

Drzewo filogenetyczne którym karmiono nas jako dowodem zostało ściete! Na naszych oczach darwinizm upada pod naporem dowodów czysto naukowych. Na rozpoczęcie doku darwinowskiego okazało się że [Darwin was wrong] na okładce NewScientist ;-) znakomity prezent na urodziny jego dzieła O NIEpowstawaniu gatunków. Nie ma drzewa, sekwencjonowanie nie dostarcza żadnych dowodów na rozwój ewolucyjny, poziomy nie pionowy transfer genów - oszałamiające odkrycia pogrążające darwinizm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozdrawiam - reart Załączone miniatury

Źródło:

Ukryta Zawartość

yuliabrodskaya-darwinwaswrong.jpg

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia i nie uzykałem tutaj odpowiedzi.Czemu to wierzący ( właściwie to część) odrzucaja teorię Darwina.Przecież teoria ta nie jest sprzeczna z wiarą a i sam Darwin był wierzący.

z prostej przyczyny - jest sprzeczna z faktami naukowymi i Biblią. Może inni będa udawać że nie ale dla ,mnie darwinizm to absurd w czystej postaci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reart pomylił forum Audiostereo z forum Frondy.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

przyleciało coś i zasiało życie na ziemi!!! najprostsza i najbardziej logiczna i prawdopodobna teoria!! bravo!

przyleciało? zasiało?

mikson - miksujesz i trywializujesz majestatyczne opowiadanie o Stworzeniu z bajkami Deanikena - nie czytaj tych linków które podsuwasz - nikt cię zapewniam z ewolucjonistów nie poinformuje że są archaiczne a będzie ci się wydawało że TREE OF LIFE jest wiecznie żywe ;-) wybacz żart z linku jaki nieświadomie jego falsyfikacji podesłałeś ...

powtórzę za Leonardo:

Nie jest mądrą rzeczą chwalić to, czego nie znamy, ale krytykowanie tego jest głupotą.

-- Da Vinci

śmiejesz się z czegoś czego kompletnie nie znasz - nie znasz nawet Dogmatyki Ewolucji i nie jesteś zorientowany że TREE OF LIFE Darwina zostało ścięte - ale do wysyłania linków i do do wyśmiewania zawsze jesteś gotów - ten się śmieje kto się ostatni śmieje ...

Piszecie panowie tyle, że choć bym chciał to nie wiem o co choozii:D

A może ani Projekt ani Ewolucja? Może wazystko istnieje od zawsze, i tak naprawdę jest poza czasem i przestrzenią, której w otchłani Wrzechświata dane jest nam doświadczyć, licząc łącznie z przodkami, parę tysięcy lat:?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie rozumiesz problemu, nikt Darwina nie musi bronić, to Ty go musisz atakować.

A i tak nie wiesz po co żyjesz, dlaczego i w jaki sposób?

oj tam oj tam wcale nic nie muszem - chcem ;-)

tylko jak widzę stan świadomości na ten temat to ja tak pro publico bono, bezinteresownie i charytatywnie ;-)

a sprawy egzystencjalne - dziękuje w porządku !

oj tam oj tam wcale nic nie muszem - chcem ;-)

tylko jak widzę stan świadomości na ten temat to ja tak pro publico bono, bezinteresownie i charytatywnie ;-)

a sprawy egzystencjalne - dziękuje w porządku !

Skupianie się cały czas na wojowaniu jest skutecznym środkiem omijania podstawowych problemów..... do czasu.

... majestatyczne opowiadanie o Stworzeniu ...

To w zasadzie obnaża banalną, prawdę o człowieku :) Pragnienie ego by być celebrytą...

bo jak się nie potrafi czegoś udowodnić to lepiej uwierzyć w "coś co przyleciało i zasiało" :)

Jak się nie potrafi czegoś udowodnić to lepiej uwierzyć że coś wybuchło:) ale co to już niewiadomo

masoni wiedzą:)

hehe masoni nie takie rzeczy wiedza. Ale ich wiedza nie pochodzi z uniwersytetów, przynajmniej ta na najwyższych szczeblach niektórych obrządków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.