Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd się wziął człowiek?

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Biblia jest Słowem Bożym , co potwierdzają między innymi spełnione przepowiednie dane przez Boga , np. upadek Tyru lub Czesarstwa Rzymskiego

09d.jpgProroctwa Daniela o pochodzie potęg światowych spełniły się tak dokładnie, że zdaniem nowożytnych historyków musiłay być spisane po fakcie

09c.jpgTuryści, zwiedzający ruiny starożytnego Babilonu, są świadkami spełnienia się proroctw, dotyczących tego miasta

Kiedy nadejdzie koniec?

„Syn Człowieczy przyjdzie o godzinie, której się nie domyślacie” (Mateusza 24:4).

„Stale czuwajcie, gdyż nie znacie ani dnia, ani godziny ” (Mateusza 25:13).

„Nie opóźni się ” (Habakuka 2:3).

Nie szukasz Boga ino nowych wyznawców Twojej religii.

Pisanie przepowiedni tak żeby sie sprawdziły to wielka sztuka. Był przed wojną ginekolog o 100% skuteczności przewidywania płci dziecka. Mówił rodzicom że będzie chłopiec, a w papierach pisał "dziewczynka". Kiedy rodzice przychodzili do niego z pretensjami o nietrafioną przepowiednię, szybko wyciągał "asa z rękawa" i mówił że musiał się pomylić albo oni się przesłyszeli i źle pamiętają.

Świadkowie Jehowy też kiedyś się nauczą lepiej formułować takie przepowiednie.

Nie szukasz Boga ino nowych wyznawców Twojej religii.

Ja Boga już znalazłem ! A w zakładce Audiostereo jeśli już , to szukałbym wyznawców lampy elektronowej .

Pisanie przepowiedni tak żeby sie sprawdziły to wielka sztuka. Był przed wojną ginekolog o 100% skuteczności przewidywania płci dziecka. Mówił rodzicom że będzie chłopiec, a w papierach pisał "dziewczynka". Kiedy rodzice przychodzili do niego z pretensjami o nietrafioną przepowiednię, szybko wyciągał "asa z rękawa" i mówił że musiał się pomylić albo oni się przesłyszeli i źle pamiętają.

Świadkowie Jehowy też kiedyś się nauczą lepiej formułować takie przepowiednie.

To prawda , nawet Nostradamus nie opanował jej do końca . Świadkowie również popełnili błąd w interpretacji słów Jezusa Chrystusa dotyczących końca obecnego systemu rzeczy .

Piotr

Ponieważ niektóre "tekściki" ze stron religijnych dobrze korespondują z treścią Biblii.

Jak to nie rozumiesz ? Ludzie nie znający Biblii lub historii najczęściej twierdzą , że PŚ jest zbiorem bajek i mitów ale gdy ich zapytać , czemu tak uważają , nie potrafią uzasadnić swojego twierdzenia . Przez grzeczność nie wymienię nicków osób , które uważają , iż Biblia jest stekiem bzdur .

Ja tam potrafię uzasadnić. N.p. opowieść o Abrahamie który miał złożyć w ofierze swojego syna. Miał to być rzekomo dowód wiary a tak naprawdę to przypowieść która mówi że jeżeli Bóg ci karze robić rzeczy złe n.p. usmażyć na stosie własnego syna to masz najpierw robić a później myśleć. W obecnych czasach każdy kto twierdziłby że Bóg mu kazał zabić swoje dzieci skończył by w wariatkowie w pomieszczeniu bez klamek. Za to w biblii to samo traktowane jest jako cnota. Jeżeli to ma być chrześcijańska moralność to możecie ją sobie wsadzić tam gdzie jest ciemno, ciepło i brzydko pachnie.

To jest zwykłe propagowanie fanatyzmu religijnego.

Ja tam potrafię uzasadnić. N.p. opowieść o Abrahamie który miał złożyć w ofierze swojego syna. Miał to być rzekomo dowód wiary a tak naprawdę to przypowieść która mówi że jeżeli Bóg ci karze robić rzeczy złe n.p. usmażyć na stosie własnego syna to masz najpierw robić a później myśleć. W obecnych czasach każdy kto twierdziłby że Bóg mu kazał zabić swoje dzieci skończył by w wariatkowie w pomieszczeniu bez klamek. Za to w biblii to samo traktowane jest jako cnota. Jeżeli to ma być chrześcijańska moralność to możecie ją sobie wsadzić tam gdzie jest ciemno, ciepło i brzydko pachnie.

To jest zwykłe propagowanie fanatyzmu religijnego.

To była próba wiary i lojalności wobec Boga , przykład Abrahama pokazuje , iż posłuszeństwo wobec Boga nie jest złe , nawet jeśli czasami nie do końca je rozumiemy , summa summarum Bóg nie zabił rękoma Abrahama Izaaka .

Oj, kłamczuszek. A kłamczuszki nie zmartwychwstana ;)

Dlaczego tak uważasz ?

Piotr

Dlaczego ?

Wracając do niezachwianej wiary Abrahama , w sytuacjach życiowych kiedy wątpimy, czujemy żal, mamy pretensje , rozczarowujemy się , zdarza się, że podejmujemy pochopne decyzje, tracimy zaufanie, cierpliwość i wiarę. Abraham uczy nas, jak radzić sobie w takiej sytuacji. Pan Bóg nie oczekuje od nas takich prób, jakim poddawał Abrahama, ale chce, abyśmy mieli właściwą hierarchię wartości. On mówi słowami Jezusa: "Jestem z tobą po wszystkie dni, aż do skończenia świata"

Ukazuje że jest z nami zawsze i nigdy nas nie opuści nawet gdybyśmy zwątpili w niego i odwrócili się.

Ze znanych mi ludzi wierzących i niewierzących , tylko Ty Krzysztof tak opacznie odebrałeś lekcję i jej przesłanie z próby jaką Bóg poddał Abrahama , być może bierze się to z nieznajomości wcześniejszego życia naszego bohatera oraz dzięki Komu Abraham doczekał się potomka , Izaaka ?

Albo ze zwykłej przekory i niechęci do Pisma Świętego ?

Piotr

To była próba wiary i lojalności wobec Boga , przykład Abrahama pokazuje , iż posłuszeństwo wobec Boga nie jest złe , nawet jeśli czasami nie do końca je rozumiemy , summa summarum Bóg nie zabił rękoma Abrahama Izaaka .

A skąd Abraham wiedział że to Bóg do niego mówi a nie szatan? Moim zdaniem było tak. Szatan namówił Abrahama do tego żeby zabił swojego syna twierdząc że jest Bogiem. Jak Bóg zobaczył co się święci to przeszkodził Abrahamowi ze słowami "Co cie kur..... poje...ło. Naprawdę masz o mnie tak złe zdanie że sądzisz że kazałbym ci spalić twojego syna? Czy uważasz że jestem takim psychopatą który żąda czegoś tak chorego. Trzeba mieć naprawdę nie po kolei w głowie żeby wpaść na taki pomysł. Chłopie najpierw myśl a potem czyń. Jak bym ci kazał skoczyć w ogień to też byś skoczył? Czy moi wyznawcy muszą być naprawdę bez wyjątku idiotami?

dzięki Komu Abraham doczekał się potomka , Izaaka ?

Plemnik + komórka jajowa? (chyba?)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Dlaczego ?

Wracając do niezachwianej wiary Abrahama , w sytuacjach życiowych kiedy wątpimy, czujemy żal, mamy pretensje , rozczarowujemy się , zdarza się, że podejmujemy pochopne decyzje, tracimy zaufanie, cierpliwość i wiarę. Abraham uczy nas, jak radzić sobie w takiej sytuacji.

Czyli że co jak mamy kłopoty to mówimy żonie moja kochana dzisiaj na obiad nie będzie kotletów wieprzowych dzisiaj robimy kotlety z Jasia. Bóg tak mi powiedział

To jest po prostu chore. Jeżeli tego nie widzisz to znaczy że masz wyprany mózg do tego stopnia że samodzielnie nie potrafisz odróżnić tego co jest złe od tego co jest dobre.

Widzisz Krzysztof nawet nie wiesz skąd Abraham wiedział , że przemawia do niego Bóg a nie szatan ? Twoja tyleż luźna , co niedorzeczna interpretacja sprawozdania biblijnego jak widzę bierze się z nieznajomości Pisma Świętego . Moja rada , pozostań przy teorii strun , w której swobodna interpretacja i argumentacja jest jak na razie nieweryfikowalna .

Piotr

Widzisz Krzysztof nawet nie wiesz skąd Abraham wiedział , że przemawia do niego Bóg a nie szatan ? Twoja tyleż luźna , co niedorzeczna interpretacja sprawozdania biblijnego jak widzę bierze się z nieznajomości Pisma Świętego . Moja rada , pozostań przy teorii strun , w której swobodna interpretacja i argumentacja jest jak na razie nieweryfikowalna .

Ale jaką gwarancję miał że to był Bóg. Szatan nie trzyma się żadnych reguł. Może po prostu kłamał że to Bóg?

Plemnik + komórka jajowa? (chyba?)

Brzmi logicznie ! Niemniej zastanawia fakt czemu Abraham ze swoimi plemnikami czekał sędziwego wieku (ok. stu lat ) nim zdecydował się połączyć swoje "proteiny" z komórkami swej niewiasty ?

Piotr

Twoja tyleż luźna , co niedorzeczna interpretacja sprawozdania biblijnego jak widzę bierze się z nieznajomości Pisma Świętego

A Tuwim na to: "Ci, którzy prze­mawiają w imieniu Bo­ga po­win­ni po­kazać lis­ty uwierzytelniające."

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Ale jaką gwarancję miał że to był Bóg. Szatan nie trzyma się żadnych reguł. Może po prostu kłamał że to Bóg?

A jaką Ty masz pewność , że szatan podszywał się pod Boga ? Byłeś z Abrahamem na miejscu próby ? Krzysztof przeczytaj Biblię jeszcze raz i nie żądaj ode mnie abym ci streścił Pismo Święte .

A Tuwim na to: "Ci, którzy prze­mawiają w imieniu Bo­ga po­win­ni po­kazać lis­ty uwierzytelniające."

Ale od Jezusa Chrystusa , Tuwim nie potrzebował listu uwierzytelniającego !

I jego jeden z kilku wierszy :

CHRYSTUSIE

Jeszcze się kiedyś rozsmucę,

Jeszcze do Ciebie powrócę,

Chrystusie...

Jeszcze tak strasznie zapłaczę,

Że przez łzy Ciebie zobaczę,

Chrystusie...

I taką wielką żałobą

Będę się żalił przed Tobą,

Chrystusie,

Że duch mój przed tobą klęknie

I wtedy - serce mi pęknie,

Chrystusie...

Piotr

A jaką Ty masz pewność , że szatan podszywał się pod Boga ? Byłeś z Abrahamem na miejscu próby ? Krzysztof przeczytaj Biblię jeszcze raz i nie żądaj ode mnie abym ci streścił Pismo Święte .

Ja nie mam pewności że to był szatan ale ty też nie masz pewności że to Bóg. Jeżeli ktoś by mi kazał zabić dziecko to zadziałały by mi w głowie wszelkie alarmy. Ale w tej opowiastce chodzi właśnie o to żeby wiernym te alarmy powyłączać. A jak już się je powyłącza to droga do palenia heretyków na stosach jest naprawdę niedaleka.

Nie mam ochoty partycypować w głupocie i przekomarzaniu się oraz w czczych spekulacjach , wybacz Krzysztof , z poważaniem- Piotrek.

Czyli jeżeli ja twierdzę że Bóg nie może od kogoś żądać zabicia własnego dziecka to są głupoty. Ciekawe, naprawdę ciekawe. A to nie w biblii było napisane poznasz drzewo po owocach jego i drzewo dobre złych owoców wydawać nie może a drzewo złe dobrych owoców. Jak myślisz czy dobry Bóg może żądać od człowieka żeby zrobił coś złego?

Przecie ja tego nie powiedziałem ! Czy Bóg żąda od kogokolwiek aby zabił własne dziecko ? Bynajmniej , powiedział NIE ZABIJAJ ! . Uczynił to tylko jeden , jedyny raz wobec Abrahama sprawdzając jego wiarę .

Piotr

Przecie ja tego nie powiedziałem ! Czy Bóg żąda od kogokolwiek aby zabił własne dziecko ? Bynajmniej , powiedział NIE ZABIJAJ ! . Uczynił to tylko jeden , jedyny raz wobec Abrahama sprawdzając jego wiarę .

Abrahamowi kazał zabić własnego syna.

Czy Bóg może być naprawdę tak głupi żeby żądać od człowieka takiego dowodu wiary? Czy nie bardziej logicznym by było żeby Abraham udowodnił swoją wiarę poprzez miłość do swojego syna a nie poprzez mordowanie go? Jak bardzo trzeba mieć wyprany mózg żeby wierzyć w coś takiego.

Po co Bóg potrzebuje w ogóle dowodów wiary. Czyżby ma kompleks Boga którego nikt nie chce czcić. Może taki Bóg powinien sobie znaleźć dobrego psychiatrę. Jak żąda od kogoś mordowania dzieci to na pewno równo pod kopułką nie ma.

Wybacz ale jak takiego Boga jak każdego zresztą psychopatę będę omijał szerokim kołem.

... Czy Bóg żąda od kogokolwiek aby zabił własne dziecko ? Bynajmniej , powiedział NIE ZABIJAJ ! . Uczynił to tylko jeden , jedyny raz wobec Abrahama sprawdzając jego wiarę .

Przeczytaj jeszcze raz, co tu napisałeś. Dwa zdania, jedno po drugim, logicznie sprzeczne.

Znalazłeś wiarę a nie Boga.

Przeczytaj jeszcze raz, co tu napisałeś. Dwa zdania, jedno po drugim, logicznie sprzeczne.

Znalazłeś wiarę a nie Boga.

Pokaż mi tu sprzeczność ?

amen.

zeby przynajmniej mckwadrat na pierwszej stronie.to rozumiem.Byloby to PONADCZAsowe.

Panie Muls , Biblia była adresowana do ludzi prostych , gdyby na pierwszych stronach PŚ był wzór E=mc2 , to jego zrozumienie byłoby możliwe w 1915 roku i to tylko przez naukowców . Nawet dziś mało ludzi rozumie fizykę einsteinowską .

Piotr

Pokaż mi tu sprzeczność ?

A rozumiesz, co piszesz?

Albo Bóg nie wymaga od nikogo zabicia własnego dziecka, albo wymaga. Rozumiesz, co znaczą poszczególne słowa w tym zdaniu?

Bóg tylko raz kazał Abrahamowi złożyć w ofierze swojego syna Izaaka , czy pamiętasz , co było dalej ? Ten sam Bóg nie dopuścił aby Abraham złożył na ołtarzu Izaaka ! Bóg chciał i sprawdził lojalność oraz wierność Abrahama ale nie dopuścił do zabicia Izaaka , powiedział również Abrahamowi , że przez myśl by Mu nie przeszło aby ojciec zabił syna ! Czy wobec powyższego nadal wnosisz , że Bóg chciał zabić Izaaka ? Czy naprawdę nie rozumiecie sensu tej próby ?

Gdyby Bóg chciał zabić Abrahamowi syna , to by go zabił ale nie zrobił tego i nawet nie miał takiego zamiaru !

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.