Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable lepsze czy gorsze od światowej elity

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

I co to znaczy, że jestem dotknięty? Czy ktoś mnie chce obrazić? ;-))

Nikt tu nikogo nie zamierza obrażać. A co do dotkniętych to chodzi oczywiście o tych których może ewentualnie dotyczyć moja wypowiedz. Po prostu dajcie pogadać.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Jesli chodzi o odpowiedz na zadany temat to polskie kable nie mieszcza sie w swiatowej elicie. Sa zupelnie przecietne i wcale nie tanie. Kiedys bardzo dobry byl Velum. Dzisiaj mamy np. 7 generacje Siltechow. Polskie kable zrobione ze srebra nie sa w stanie "przescignac" Siltecha FTM-Gold Generacja 4 sprzed cirka-about 10 lat.

nie potrafię przytoczyć konkretnych publikacji ale nie da się ukryć że wszystko było dogłębnie zbadane w przeszłości, wszystko jest oczywiście kwestią skali z drugiej strony w przypadku połączeń audio sygnał jest dość niski więc tym bardziej podatny na to co zachodzi w połączeniach, dla mnie raczej problemem leży bliżej przez to że są przewody produkowane z czego popadnie bez związku z teorią przez hochsztaplerów, wymyślających własne audo wóda.

nawet na 2metrowych kablach są duże różnice, ktoś kto nie słyszy ma słabo wyczulony słuch i prawdopodobnie też inaczej odbiera muzykę niż osoba potrafiąca te niuanse zróżnicować ma mniej wrażliwe ucho , nie wiem o czym tu się rozwodzić i teoretyzować

Focal + Naim

Ostatnio podobny wątek zajął 27 stron i dalej nie wiem jak te kable rozróżniać.

A co do testów ABX - te testy wcale nie muszą być całkiem "ślepe"

Na pewnym forum jest opisany test 10 telewizorów, które miały zasłonięte tabliczki z nazwą firmy. Obudowy też były zasłonięte, tak żeby ktoś nie poznał charakterystycznych kształtów. Testujący widzieli obraz na samych panelach.

Zgadnijcie jakie były wyniki.

E tam Mikson, to żaden argument, jak zwykle równie dobrze można napisać, że ten co słyszy to po prostu jest osobą np. bardziej podatną na sugestie czy łatwo ulegającą złudzeniom...

Ale to wyjątkowo nie temat o różnicach w słyszeniu, tylko o tym, czy polskie wyroby możemy zaliczyc do światowej elity. Jeżeli wyznacznikiem elitarności kabli jest ich cena, to niektóre firmy z pewnością.

W takim razie trzeba uszeregować co chcemy rozstrzygnąć.

1. Czy kable produkowane w Polsce to już poziom górnej światowej półki?

2. Czy kable konfekcjonowane tudzież sprzedawane pod polską marką to najwyższy światowy poziom?

Kolejna sprawa - co ma być kryterium oceny - zaawansowanie technologii, czy ostateczny efekt brzmieniowy? Odpowiedź na to pytanie implikuje odpowiedzi na postawione powyżej. Jeśli bowiem kryterium jakości jest stosowanie tej samej technologii co do okablowania radioteleskopów NASA, to w Polsce czegoś takiego się nie produkuje. Jeżeli natomiast mamy porównywać jakość dźwięku w oderwaniu od technologii, to w Polsce osiągany jest poziom, który ja uważam za górny pułap. Pewną przeszkodą jest subiektywizm i wynikająca z niego rozbieżność ocen, gdyż na przykład można znaleźć bardzo drogie kable, które według jednych będą świetne, a według kogoś innego grają zaledwie poprawnie lub "w ogóle" nie grają. Narzędziem decydującym stałby się pewnie wybór demokratyczny, który opiera się na zasadzie, że większość ma rację. Takich demokratycznych konstatacji w audio było już trochę np., że mp3 128kb/s nie da się odróżnić od formatu CD. Podobno tak twierdzi 90% populacji. Zgaduję, że słyszący kable mieszczą się gdzieś w tych 10%, ale nie muszą stanowić całości. Itd., itp.

A co do testów ABX - te testy wcale nie muszą być całkiem "ślepe"

Na pewnym forum jest opisany test 10 telewizorów, które miały zasłonięte tabliczki z nazwą firmy. Obudowy też były zasłonięte, tak żeby ktoś nie poznał charakterystycznych kształtów. Testujący widzieli obraz na samych panelach.

Zgadnijcie jakie były wyniki.

Plazma została zniszczona przez LCD/LED.....co na forum jest nie do pomyślenia....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli chodzi o odpowiedz na zadany temat to polskie kable nie mieszcza sie w swiatowej elicie. Sa zupelnie przecietne i wcale nie tanie. Kiedys bardzo dobry byl Velum. Dzisiaj mamy np. 7 generacje Siltechow. Polskie kable zrobione ze srebra nie sa w stanie "przescignac" Siltecha FTM-Gold Generacja 4 sprzed cirka-about 10 lat.

Wyliczyłeś te 10 lat w jakiś sposób.....? masz 45 lat i tak bezgranicznie ufasz swojemu słuchowi ? ciekawe jakby wypadł w pomiarach.....

Ukryta Zawartość

Ten link opisuje właśnie tego typu test.

Oczywiście, pomimo faktu, że test nie był "całkiem ślepy" wspomniano o ustawieniu fabrycznym telewizorów, co jak każdy wie jest guzik warte i zupełnie niemiarodajne, a wręcz kompletnie zafałszowujace ocenę. Poszli na łatwiznę. Bez kalibracji każdego TV z osobna takie właśnie mogą być oceny. Prywatnie nie mam nic przeciwko LCD Philipsa.

Ten link opisuje właśnie tego typu test.

Oczywiście, pomimo faktu, że test nie był "całkiem ślepy" wspomniano o ustawieniu fabrycznym telewizorów, co jak każdy wie jest guzik warte i zupełnie niemiarodajne, a wręcz kompletnie zafałszowujace ocenę. Poszli na łatwiznę. Bez kalibracji każdego TV z osobna takie właśnie mogą być oceny. Prywatnie nie mam nic przeciwko LCD Philipsa.

Dokladnie tak jest. Mozna tez porownac to do wspominanego testu odroznienia mp3 od CD.

Jesli testerzy generalnie nie potrafia odroznic meritum testu na jawie, to czego oczekiwac "na slepo" ?

Przykladem jestem ja sam i moj swiadomy i dobrowolny wybor plazmy Panasonic HDReady.

Posluchalem dyskusji moich kolegow z pracy, ktorzy zauwaztli ze nie ma powszechnego sygnalu w jakosci FullHD, a takim jest zdecydowanie HDReady. Drugi czynnik to ze plasmy lepiej niz LCD radza sobie z sygnalem SD, a dodatkowo swietnie odtwarzaja dobry sygnal HDReady.

Poczatki uzytkowania bylo zadowalajace, ale widac bylo kolosalna roznice kiedy ogladalem telewizyjne wystawki marketowe.

Tylko ze ... na wystawkach najczesciej puszczano specjalne plyty DEMO z lepsza jakoscia i najczesciej byly to bardzo duze formaty TV i najdrozsze serie.

Najlepsze jednak bylo ogladanie miny mego kuzyna, ktory ma dwukrotnie drozsze LCD (ale jest z tych co nie rozrozniaja dobrze jakosci), kiedy pytal mnie czy aby na pewno obraz na moim TV jest z kablowki. Bezcenne.

Bo kablowka ze swoimi wadami, wlasnie na plasmie HDReady jest calkiem OK.

Jednak moj jakosciowy "nerw" trwal akurat w najlepsze i wlasciwie kulminacje mial jakies 3 tygodnie temu.

Do tego czasu, przez prawie 2 lata czasem cos zmienialem w ustawieniach serwisowych telewizora.

Cos w obrazie zmienialem, uczylem sie jak to wplywa, az w koncu zaowocowalo to pewnymi calosciowymi przemysleniami.

Pewnego dnia (3 tygodnie temu) wszedlem do menu serwisowego, pokrecilem tu i tam ... i efekt jest nazwal bym to "kalibracyjny".

Jeszcze nie idealny, po czerwien delikatnie wpada w roz, ale pozostale tony swietnie z tym rozem wspolgraja.

Dzis moge z pewnoscia powiedziec, ze tanie TV z kartonu sa niedoregulowane, specjalnie czy nie, to juz nikt tego nie powie.

Wezmy przyklad filmu AVATAR.

Sa tam super kolory, ale przed zmianami byly ogolnie mowiac wysycone, pastelowe.

Teraz po regulacji film na taniej plasmie HDReady, jest lepszy niz w najlepszych salach kinowych (wiem bo bylem), a od obrazu poprostu nie moge sie oderwac.

Obrazowo, z punktu uzytkownika zauwazam ze caly szkopol tkwi w takim dostrojeniu kolorow, aby tzw. subpiksele wspolgraly z pikselami glownymi i aby nie bylo widac na tych subpikselach ich wybijajacej sie odrebnosci, co powoduje ze obraz staje sie taki jakby ostrzejszy, ale za to traci przejscia tonalne miedzy pikselami i subpikselami.

Subpiksele sa niejako podrasowane.

Wracajac do testow plasma vs. LCD nalezy miec na uwadze marketing i cele koncernow, wlascicieli fabryk.

Wiekszosc zaczyna przechodzic na tansze w produkcji LCD i pozbywac sie swoich fabow plasm.

Dlatego rynek tez trzeba naprostowac na ten trend.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

No właśnie - najtańsza plazma potrafi wkurzyć posiadacza drogiego LCD. Właśnie namówiłem staruszków aby porzucili pomysł kupna LCD i za 2300 kupili plazmę 50 cali FullHD. Nie wiem ile musi kosztować LCD aby dorównać jakością obrazowi z tej plazmy. Oczywiście plazma ma swoje problemy no i wiadomo, że cena też swoje robi. Trudno uzyskać zadowalający odcień bieli i trzeba się ostro naustawiać.

Mam pytanie - z jakich opcji korzystałeś ustawiając tą plazmę? Mam rozumieć, że regulowałeś osobno każdy kolor?

U mnie mam osobną regulację zdaje się, ze pikseli i właśnie subpikseli. Nie dotykałem się tego. Jest sens spędzania godzin nad ustawianiem tego? jak w ogóle do tego podejść? Bo zasadniczo ustawienie prostych parametrów dało całościowo efekt bardzo zadowalający ale jeśli można lepiej...

Z tego wszystkiego wynika. że wątek jest bez sensu, ponieważ nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule.

Nie da się udzielić zbiorowej, zgodnej odpowiedzi, moim skromnym zdaniem. Można wymienić swoje opinie, ale pozostaniemy przy swoim każdy, bo gusta i przekonania każdy ma indywidualne. Ja powiem jakie jest moje zdanie wynikające ze słuchania systemów audio, bo pomiary na przewodach to i owszem robiłem, ale nie na potrzeby audio ale tam, gdzie mierzalne parametry przekładały się na tracone waty energii - czytaj: pieniądze. No więc moje wnioski są takie: wśród najlepszych dźwiękowo kabli na pewno nie wszystkie korzystały z technologii OCC, a być może nawet żadne. Kwestia do sprawdzenia u producenta - Tara Labs. Nie miało też znaczenia, czy była to miedź, srebro, jedno z drugim w osobnych przewodach lub naniesione jedno na drugie. Duży wpływ na dźwięk ma wybór wtyczki przy opowiednio transparentnym (czytaj: dobrym) kablu. Inne wtyczki są optymalne do sygnału cyfrowego, a inne do analogowego w obrębie samego złącza RCA. Zdarzało mi się słyszeć interkonekty grające bardzo podobnie mimo iż jeden był koncentryczny, a drugi z plecionych linek bez ekranu, i jeszcze z innym składem pierwiastków przewodzących. Kable, które subiektywnie odbieram jako lepsze, mniej tracą na jakości wraz z długością. Reguła zawsze była ta sama - im krótszy tym lepszy. Obecnie stosowany zadowala mnie na tyle, że wcale mi się nie chce go skracać z długości 1m. Co do cyfrowych - tutaj nie robiłem takiego testu, ale wiem, że jak wystarcza 1m, to nie ma sensu robić 5m, czy też mitycznego 1,8m, i jak to bęzie AES/EBU, to też będzie miało znaczenie czy jest 1m czy 5. Zastosowań studyjnych nie ma sensu tu przywoływać, gdyż tam są stosowane Master Clocki i wszystko się rozbija o zapewnienie bit perfect, bo synchronizacja idzie osobnym kablem.

Co do telewizorów - ja świadomie dopłaciłem do FullHD, gdyż lepiej na nim wyglądała nawet telewizja analogowa. Widocznie algorytm interpolacji jest na tyle dopracowany, że wykorzystuje potencjał gęściejszej matrycy. O programach HD nie wspomnę. No i do tego wyśmienicie na nim wyglądają zdjęcia cyfrowe. Lepiej się też nadaje do podłączenia komputera.

O kablach nie chce mi się wypowiadać, ale chciałbym sprostować kilka bzdur z postu o telewizorach. HDReady, to kretyństwo, które z HD nie ma nic wspólnego poza nazwą. Nikt nie nadaje w standardzie HDReady. Ten format został stworzony żeby było taniej i potem wciskano ludziom ciemnotę, ze to wystarczy, że telewizor jest gotowy na jakość HD itd. Rozdzielczość HDReady, to 1366 x 768 piksele. Rozdzielczości HD - 1280x720 i 1920x1080. Jakikolwiek sygnał HD zostanie podany, telewizor zawsze musi przeliczyć to na swoją rozdzielczość. Byle jaki telewizor Full HD będzie miał lepszy obraz od dobrego HDReady. Poza tym kwestia sygnału. Tu jest tak samo jak w audio: z g... bata nie ukręcisz. Trzeba mieć przyzwoity sygnał, żeby cieszyć się przyzwoita jakością. Jeśli ktoś zamierza oglądać sygnał SD, to lepiej zostać przy telewizorze kineskopowym - będzie na prawdę lepiej niż na jakimkolwiek telewizorze LCD czy plazmowym:)

> Aconitum

Na poczatek zdefiniuj co to jest wedlug Ciebie HD.

Powtarzasz utarte marketingowe slogany.

Masz racje ze plazmy przeliczaja sygnal, ale tak samo przelicza FullHD.

W tej chwili zadna platforma nie nadaje zrodlowego FullHD, a interpolacji dokonuja dekodery, lepiej lub gorzej, zaleznie od zaprogramowanej implementacji.

Dostepny z tego samego dekodera cyfrowego jest i sygnal 1080p jak i 720p.

Tyle ze w stacji w zrodle cyfrowycm wcale nie jest to FullHD.

Tym niemniej HDReady mniej wiecej podobnie wyswietla obrabione przez siebie sygnaly 720p, jak FullHD obrobione przez siebie sygnaly 1080p.

Powszechne jest dostrzeganie w materiale artefaktow nie dajacych sie perfekcyjnie obrobic w antialiasingu, ktore wywoluja glosne "urwal".

Piszesz ze nikt nie nadaje w HDReady, to napisz kto w dostepnych polskich platformach i popularnych pakietach nadaje w pelni zrodlowy material FullHD.

Badz obiektywny i sprawdz, ze wszystko jest interpolowane.

Dzisiaj obslugiwane standardy nadawania TV dostepne w Polsce nie sa gotowe na pelne FullHD i jeszcze dlugo nie beda.

Taka pelna FullHD jest tylko w Stanach i to niezbyt powszechnie, oraz w Japonii.

Reszta bazuje na HDReady, bo to jest kwestia kosztow nadawania.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

No właśnie - najtańsza plazma potrafi wkurzyć posiadacza drogiego LCD. Właśnie namówiłem staruszków aby porzucili pomysł kupna LCD i za 2300 kupili plazmę 50 cali FullHD. Nie wiem ile musi kosztować LCD aby dorównać jakością obrazowi z tej plazmy. Oczywiście plazma ma swoje problemy no i wiadomo, że cena też swoje robi. Trudno uzyskać zadowalający odcień bieli i trzeba się ostro naustawiać.

Mam pytanie - z jakich opcji korzystałeś ustawiając tą plazmę? Mam rozumieć, że regulowałeś osobno każdy kolor?

U mnie mam osobną regulację zdaje się, ze pikseli i właśnie subpikseli. Nie dotykałem się tego. Jest sens spędzania godzin nad ustawianiem tego? jak w ogóle do tego podejść? Bo zasadniczo ustawienie prostych parametrów dało całościowo efekt bardzo zadowalający ale jeśli można lepiej...

Po pierwsze wchodzac do menu serwisowego mozesz dostac odmowe naprawy gwarancyjnej.

Trzeba o tym wiedziec.

Po drugie, tak, trzeba ustawiac nasycenie pikseli i subpikseli dla kazdego koloru.

Malo tego, operujac jasnoscia subpikseli, trzeba tez uchwycic ogolne ustawienia jasnosci i kontrastu calosci.

Bo podbijajac jasnosc jednego czy kilku subpikseli, rozjasnia Ci sie caly panel i musisz przyciemnic mu ogolna jasnosc.

To wychodzi po dziesiatkach testow.

Dopiero gdy sie pokreci wiele razy niemal wszystkie piksele i subpiksele, zaczynasz widziec wady w obrazie i laczyc je z nastawami.

Im wiecej razy sie to robi, tym lepiej czuje sie temat i dlatego mozna bylo to ustawic.

Ale ustawianie na oko niestety musi trwac w czasie. Watpie abys z marszu ustawil poprawnie. To sa liczne proby, az nauczysz sie jak zmiania sie obraz przez poszczegolne nastawy.

Oczywiscie wszystko tez zalezy od Ciebie i twego wyczucia barw.

Nade wszystko nalezy zapisac gdziesz wszystkie ustawienia calego menu przy pierwszym wejsciu.

Ja pozniej zapisywalem wszystkie kolejne ustawienia.

Czasem wracam sobie testowo do wyjsciowych ustawien i to potwierdza slusznosc dokonanych zmian.

Ogolnie przestrzegam przed ruszaniem tematu, ktory moze zniechecic.

Trzeba byc troche zakreconym lub bardzo odwaznym zeby to robic, chocby przez konsekwencje odmowy gwarancji (choc temat zachowania serwisu nie jest definitywnie przetestowany, TV dziala).

I jak to ostatnio wielu ludzi praktykuje i ja musze napisac, ze osobiscie nie namawiam do takich praktyk i zastrzegam ze nie biore odpowiedzialnosci za powstale ewentualne szkody.

Kazdy opisywane tutaj mozliwosci wykorzystuje na wlasna odpowiedzialnosc.

:-)

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

całe to przedsięwzięcie (audionova) to niechlubny przykład łowienia jeleni. Opisy i cała ta galanteria jest wręcz groteskowa.

Ale wracając do tematu...

Co do reszty producentów to myślę, że mamy się czym pochwalić. Podejście Albedo czy Sonus Oliwy jest jak najbardziej racjonalne a produkty w istocie porządne i chyba warte swojej ceny. Miałem obu producentów i spokojnie jakościowo mogły walczyć z uznaną konkurencją. Osobiście ostatecznie wybierałem między VDH Breeze i Albedo. Oba były doskonałe i z tak zwanym uczciwym wkładem materiałowym. Albedo po prostu lepiej pasowało. VDH węglowe puszczały dźwięk zbyt masywny i zbyt obfity w bas co nie do końca się sprawdzało w systemie.

cos prawie jak hotline

"Nic tak dźwięku nie zamula, jak kabelki Van Den Hula". :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 miesiąc później...

Plazma została zniszczona przez LCD/LED.....co na forum jest nie do pomyślenia....

Ukryta Zawartość

Ja się nie dziwię wynikowi testu. Widziałem najnowsze wynalazki Filipka w sklepie - chyba już ostatnie podrygi konającej ostrygi bo podobno ma zaprzestać produkcji TV. W każdym razie był jakiś TV Filipka za kosmiczne pieniądze, sygnowany nagrodą EISA i obraz z tego był taki, że mi szczena opadła (z BluRay szedł sygnał).

Obraz był tak efektowny, że zjadał wszystkie plazmy na śniadanie.

Ale nie chcę czegoś takiego w domu - wolę plazmę.

Pewno po tygodniu miałbym dosyć tej neonowej orgii.

To taki odpowiednik DAC Antelope - dobre na 7 dni, jak ktoś napisał w innym wątku. Za dużo dobrego...

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.