Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

W pracy czytalem , wiec mozliwe bo na szybciocha tak przelatywalem watki :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Generator potrzebuje tylko zasilenia i odpowiedniego umiejscowienia (min. 1,5 metra od podłogi). Co do miejsca usytuowania to już raczej indywidualna sprawa i trzeba troszkę poeksperymentować:)

Pozdrawiam

Podłoga i strop odbijają fale, więc czy to będzie parter czy X piętro to zasada jest taka sama....moim zdaniem :))

Zdaje sobie z tego sprawe ale jestem zielony w tym :)

Przeczytalem ten watek i dowiedzialem sie ze najlepiej jak bedzie 1.5 m od ziemi i na srodku kolumn ale problem jest taki ze na angielsko jezycznym forum doczytalem ze ludzie podpinaja do cdekow dacow itp wiec sie zastaniam :)

Kurcze, to nie o tym w takim razie czytałeś :D http://www.audiosystem.com.pl/produkt/127/rr-77-generator-ultraniskich-czestotliwosci

1,5 m od ziemi POZA sprzętem, to samodzielne urządzenie :-)

W bloku też 1,5 m od podłogi?

Tak.

Więc miałyby wisieć jak lep na żylandorze na środku pokoju od każdej ściany po 1,5m :). To trzebaby mieć 3 metrowy pokój na wysokość co najmniej :). Ja mam prawie w górnym rogu dla wzmocnienia efektu (jak to w basach) :))). Ale to chyba nie tak do końca, bo widziałem polskiej firmy też takie rezonatory wtykane w gniazdka jak elektryczne pachnidełka :).

Może policzcie sobie jaką długość ma taka fala o częstotliwości 7,83Hz i znajdźcie na ziemi przeszkodę która potrafiłaby ją zatrzymać :). Albo chociaż znacząco odkształcić.

Edytowane przez jarkog

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Podłoga i strop odbijają fale, więc czy to będzie parter czy X piętro to zasada jest taka sama....moim zdaniem :))

No ... ja tam nie jestem pewien. Przynajmniej w teorii fale o niskiej częstotliwości bardzo dobrze przenikają i się propagują. Przykład: włącz jakieś bum bum na subie, zaraz Ci się sąsiedzi zlecą.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Jaki problem pójść do sąsiada i podpytać czy lepiej ostatnimi czasy się czuje :-)

Lepiej opiszcie działanie na sobie a nie na infrastrukturze ...ot takie szukanie orzechów w gów ...

Dyskusja nie idzie w takim kierunku jaki powinien być :-)

Zapytałem dziś człowieka który tak na szybko wpadł przypadkiem gdzie grała muzyka, nie słyszał żadnej różnicy przy włączaniu i wyłączaniu generatora fali. Najciekawsze że ja w jego obecności też już tej różnicy nie słyszałem. Tak jak jakbym został wytrącony i straciłem część postrzegania.

Ja coś tam słyszę. To chyba jest gdzieś na granicy basu i średnicy. Po włączeniu ten obszar się wypełnia. Na ogół to pomaga, jest przyjemniej, dodatkowo wydaje się że jest bliżej muzyki.

Koncert Nosowskiej (Najmniejszy Koncert Świata) nagrano tak że ten zakres jest przepełniony i ma tendencję do buczenia. Włączenie szumizatora raczej pogorszyło odbiór i to jest taki jeden wyjątek.

Będzie trudne stwierdzić jednoznacznie że generator działa pozytywnie.

Tak jak widać - wpływ generatora jest różny na różne osoby, podejrzewam nawet, że jest różny na tę samą osobę w zależności od pory dnia, dlatego też określenie, że "generator działa pozytywnie i basta" byłoby zbyt daleko idącym wnioskiem.

Dyskusja nie idzie w takim kierunku jaki powinien być :-)

To kierunek już z góry "powinien być"? :)))

Wydaje mi się że testowanie przez nagłe włączanie i wyłączanie rezonatora, takie szybkie, raczej nie da odpowiedzi. I nie dziwię się że wtedy nikt nie zauważy różnicy.

Częstotliwość rezonatora jest w zakresie częstotliwości alfa fal mózgowych. Są to fale które w naszej głowie dominują w głębokim relaksie coś jak tuż przed zaśnięciem czy w głębokim zamyśleniu. Nasze głowy to nie pstryczki co potrafią się przełączyć w ułamku sekundy na dowolną częstotliwość. To odbywa się w jakimś odcinku czasowym w określonych warunkach, które przez ten czas trwają. Wtedy tylko istnieje możliwość spokojnego dostrajania się. Tak samo jak nasze umysły potrafią dostrajać się do relaksu dzięki np. muzyce barokowej (largo). Utwór dwa czasem trzy i już nam fajnie. Ale nie od pstryczka :))). Niestety. Powyższe oczywiście przy założeniu, że taka korelacja miedzy falą Schumana i naszymi mózgami w ogóle zachodzi :))).

Edytowane przez jarkog

napewno nie taki jak tutaj zaczyna występować ...czy sufit, czy drugie pietro, czy drewniane stropy ...

Ale to co piszesz ma chyba najbardziej logiczne wytłumaczenie ...

Edytowane przez MARER

Wydaje mi się że testowanie przez nagłe włączanie i wyłączanie rezonatora, takie szybkie, raczej nie da odpowiedzi. I nie dziwię się że wtedy nikt nie zauważy różnicy.

Częstotliwość rezonatora jest w zakresie częstotliwości alfa fal mózgowych. Są to fale które w naszej głowie dominują w głębokim relaksie coś jak tuż przed zaśnięciem czy w głębokim zamyśleniu. Nasze głowy to nie pstryczki co potrafią się przełączyć w ułamku sekundy na dowolną częstotliwość. To odbywa się w jakimś odcinku czasowym w określonych warunkach, które przez ten czas trwają. Wtedy tylko istnieje możliwość spokojnego dostrajania się. Tak samo jak nasze umysły potrafią dostrajać się do relaksu dzięki np. muzyce barokowej (largo). Utwór dwa czasem trzy i już nam fajnie. Ale nie od pstryczka :))). Niestety. Powyższe oczywiście przy założeniu, że taka korelacja miedzy falą Schumana i naszymi mózgami w ogóle zachodzi :))).

Tak, zgodziłbym się z tym, na takiej zasadzie moim zdaniem to działa.

widze ze niektórzy sa juz o krok od odwiecznego marzenia badaczy mózgu czyli synchronizacji swoich półkul :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Tu chodzi o psychoakustykę....cieszmy się, że na niektórych to działa, bo to psie pieniądze....ja zauważam plusy większe niż przy żonglerce kablami i wmawianie sobie - lepiej/gorzej/inaczej.....Rezonator działa na innej płaszczyźnie.....obojętnie co robi.... czy pozwala lepiej się skupić czy coś innego jest na rzeczy liczy się efekt finalny.....

Będzie trudne stwierdzić jednoznacznie że generator działa pozytywnie.

Oczywiście, że tak, zależeć to będzie od wielu czynników...

Ja coś tam słyszę. To chyba jest gdzieś na granicy basu i średnicy. Po włączeniu ten obszar się wypełnia. Na ogół to pomaga, jest przyjemniej, dodatkowo wydaje się że jest bliżej muzyki.

Tak, mogę się z tym zgodzić, przez to góra jest też bardziej "smooth" i niesie ze sobą takie czyste powietrze pozwalając dźwiękowi łatwiej oderwać się od kolumn mówiąc górnolotnie :)

Edytowane przez zyzio

widze ze niektórzy sa juz o krok od odwiecznego marzenia badaczy mózgu czyli synchronizacji swoich półkul :)

Synchronizowanie półkul mózgowych to nie marzenia, to fakt, znany od dawna stosowany choćby przez medytację :). Współcześnie są już akustyczne narzędzia służące do tego celu typu hiemi-sync wykorzystujące zjawiska dudnienia różnicowego. Tak więc te marzenia są w zasięgu każdego praktycznie od ręki. Ale to raczej już inny temat i nie na to forum :).

Edytowane przez jarkog

Synchronizowanie półkul mózgowych to nie marzenia, to fakt, znany od dawna stosowany choćby przez medytację :). Współcześnie są już akustyczne narzędzia służące do tego celu typu hiemi-sync wykorzystujące zjawiska dudnienia różnicowego. Tak więc te marzenia są w zasięgu każdego praktycznie od ręki. Ale to raczej już inny temat i nie na to forum :).

oczywiscie a najlepiej to widac po efektach jakie sie osiaga np w programach typu tylko dla naiwnych -SITA , tysiące zadowolonych klientów :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Naiwnych nie brakuje, patrz segment hi-end. W porównianiu takie SITA to niewielka "kara" za naiwność :).

Prace nad finalną wersją generatora fal Schumanna dobiegają powoli końca.

A ja mam tymczasem 2 zasilacze ULPS for rDAC-KD (do rDACA Arcam) w atrakcyjnej cenie 400 zł/szt. + wysyłka. Zasilacze oczywiście nowe i pełnowartościowe. Jeśli ktoś jest zainteresowany-proszę o PW.

A ja mam tymczasem 2 zasilacze ULPS for rDAC-KD (do rDACA Arcam) w atrakcyjnej cenie 400 zł/szt. + wysyłka.

1 już zarezerwowamy. Pozostał jeszcze 1.

Ze względu na awarię jednak ostateczną sprzętu (CD) testy rezonatora trochę niemożliwe do dokładniejszego kontynuowania. Chciałem przez kilka dni znów odpoczać od fal Schumana aby znów sprawdzić ich wpływ po włączeniu lecz awaria CD to uniemożliwiła. Ale wiozę go za to do innego forumowicza w Wa-wie. Może po odsłuchach będzie miał jakieś własne spostrzeżenia.

Edytowane przez jarkog

Druga sztuka zasilacza ULPS for rDAC-KD również znalazła swojego właściciela. Teraz pora na ULPS for Squeezebox Touch & Classic. Również mam 2 sztuki w cenie 400 zł/szt. + wysyłka.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ale wiozę go za to do innego forumowicza w Wa-wie. Może po odsłuchach będzie miał jakieś własne spostrzeżenia.

Włączyłem ale jeszcze nic (chyba) nie czuję.

Płytka leży w pobliżu routera, może internet przyspieszy? :)

Panie Tomanek, jasna ciasna musze czekać do 23ciego na wypłatę a tak to wziąłbym chętnie jeden zasilacz do Toucha.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Panie Tomanek, jasna ciasna musze czekać do 23ciego na wypłatę a tak to wziąłbym chętnie jeden zasilacz do Toucha.

Słowo droższe od pieniędzy-jeśli jest 100% decyzja to "zaklepuję" pierwszą sztukę i bez problemu poczekam na finalizację po 23-cim. Rezerwować?:)

Teraz pora na ULPS for Squeezebox Touch & Classic. Również mam 2 sztuki w cenie 400 zł/szt. + wysyłka.

Pierwsza sztuka zarezerwowana. Pozostaje druga.

Zważając na to, że rDAC Arcam jest bardzo popularny mam kolejne 2 sztuki zasilaczy ULPS for rDAC-KD w cenie 400 zł/szt. + wysyłka! Okazyjne ceny to wynik zmian w firmie, które nastąpią z końcem lipca (zmiany formalne oczywiście na plus).

Zważając na to, że rDAC Arcam jest bardzo popularny mam kolejne 2 sztuki zasilaczy ULPS for rDAC-KD w cenie 400 zł/szt. + wysyłka! Okazyjne ceny to wynik zmian w firmie, które nastąpią z końcem lipca (zmiany formalne oczywiście na plus).

Zatrudnił Pan Ukrainki ? :-)

Co do rezonatora to jak już będzie gotowa wersja finalna będę potrzebował do niego zasilacz z kabelkiem 3 m - znalazłem fajne miejsce :-)

Nadal słucha mi się lepiej z nim niż bez niego, choć trudno określić co się dzieje tak do końca :D

Edytowane przez zyzio

Zatrudnił Pan Ukrainki ? :-)

Aż tak źle nie jest:) Zmiany w firmie a tym samym konieczność wyprzedaży stanów magazynowych (do końca lipca), gdyż w przeciwnym przypadku nasz kochany US upomni się o podatek.

2 sztuki zasilaczy ULPS for rDAC-KD w cenie 400 zł/szt. + wysyłka!

Jeden sprzedany, został drugi.

Co do rezonatora to jak już będzie gotowa wersja finalna będę potrzebował do niego zasilacz z kabelkiem 3 m - znalazłem fajne miejsce :-)

Żaden problem:) Edytowane przez Tomanek1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.