Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Do Cocktaila używam zwykły zasilacz. A co do ewentualnego zamówienia, to proponuję zapytać u źródła :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dziękuję za odpowiedź i ponawiam zapytanie i post powyzej do @Tomanek. Test i opis CocktailAudio jest na blogu kolegi Violet , Stereo i Kolorowo.

Pozdrawiam

Wysyłane z mojego Transformer TF101G za pomocą Tapatalk 2

Jest to stabilizowany zasilacz 12VDC 100mA. Zasilacze takie dołączam do rezonatorów fal Schumanna, który wspólnie opracowaliśmy na forum. Zasilacz oczywiście można zamówić, w przypadku takiej chęci proszę o wiadomość na PW - ustalimy szczegóły.

Pozdrawiam

Na razie prace nad listwami musiałem odsunąć na co najmniej wrzesień lub troszkę nawet później. Zapewniam jednak, że listwy będą i jednocześnie przepraszam za opóźnienie.

A jaki jest na nie pomysł ? Proponowałbym może takie z filtrem Schaffnera w ładnej obudowie i w dobrej cenie ma się rozumieć :)

Na początek byłaby listwa z 6 gniazdami typu Schuko. Filtry na zasadzie Schaffnera (nie gotowe tylko mojego projektu) byłyby umieszczone w środku obudowy na płytce PCB. Każde z gniazd będzie mieć swój własny, oddzielny filtr (w 6-krotnej listwie będzie 6 niezależnych filtrów).

Obudowa będzie z giętej blachy (najlepiej stalowej, ewent. aluminiowej) malowanej standardowo proszkiem na czarny mat.

Wejście 230V będzie w postaci gniazda IEC, w związku z czym będzie można eksperymentować z różnymi sieciówkami.

Jak ktoś ma jakieś sugestie to oczywiście wszelkie uwagi będą mile widziane.

Pozdrawiam

Na początek byłaby listwa z 6 gniazdami typu Schuko. Filtry na zasadzie Schaffnera (nie gotowe tylko mojego projektu) byłyby umieszczone w środku obudowy na płytce PCB. Każde z gniazd będzie mieć swój własny, oddzielny filtr (w 6-krotnej listwie będzie 6 niezależnych filtrów).

Obudowa będzie z giętej blachy (najlepiej stalowej, ewent. aluminiowej) malowanej standardowo proszkiem na czarny mat.

Wejście 230V będzie w postaci gniazda IEC, w związku z czym będzie można eksperymentować z różnymi sieciówkami.

Pozdrawiam

Już mi się podoba, chętnie zakupię taką listwę do drugiego TV, dekodera, nagrywarki (oczywiście przy założeniu, że nie będzie zbyt droga :)), mam akurat wolną sieciówkę Supry :)

Edytowane przez zyzio
  • Moderatorzy

Pozdrawiam

a nie prościej tuningować Bachmanny ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

a nie prościej tuningować Bachmanny ?

Nie, bo tak robi Sonusoliva :-) Tu chodzi o coś podobnego, ale autorskiego, no i mam nadzieję tańszego ! :)

Wolę raczej nie wchodzić nikomu w "paradę" i nie grzebać w cudzych projektach. Chcę zaprojektować i sprzedawać swój w 100% projekt i raczej takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Ale dziękuję za zainteresowanie i sugestię:)

Pozdrawiam

Co do listew jeszcze: przydałoby się dać bezpiecznik, warystor i ochronnik gazowy do pochłaniania energii na wypadek, gdyby w instalacji zdarzyło się jakies przepięcie. Cały układ byłby jeden wspólny dla wszystkich gniazd, a filtry oddzielne dla każdego gniazda. Jak uważacie?

Pozdrawiam

Co do listew jeszcze: przydałoby się dać bezpiecznik, warystor i ochronnik gazowy do pochłaniania energii na wypadek, gdyby w instalacji zdarzyło się jakies przepięcie. Cały układ byłby jeden wspólny dla wszystkich gniazd, a filtry oddzielne dla każdego gniazda. Jak uważacie?

Pozdrawiam

Ja jestem za ze względu na to, że nie będę używał listwy do sprzętu grającego, ale nie wiem jak inni koledzy z punktu widzenia ewentualnego "tłumienia dynamiki" ;)

W przypadku nowej instalacji w domu (znaczy nie kilkudziesięcioletniej i z automatycznymi bezpiecznikami) można by uniknąć bezpiecznika na listwie.

Albo z bezpiecznikiem i bajerami pod tor tv/video, a taką prostą, surową listwę z filtrami pod tor audio.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Albo z bezpiecznikiem i bajerami pod tor tv/video, a taką prostą, surową listwę z filtrami pod tor audio.

Dobra sugestia:)

Witam,

Dokładnie tak. Prosta i czysta listwa pod tor audio (minimalizacja tłumienia) max 3-4 gniazda. Druga dla toru TV z bajerami :) Sam używam listwy Sonusoliwa dla audio i jest ok. Ale brakuje na niej wyłącznika zasilania (oczywiście puryści powiedzą, że kolejne zakłucenia) ale może się to da pogodzić. Proszę o wypowiedź fachowców. Pozdr.

Nazwy podrzucam:

1. Tomanek Audio Power

2. Tomanek Video Power

3. I siecióweczka do slistwy - Tomanek Power Cable

proste, logiczne i skuteczne ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Można zastosować wyłącznik hydrauliczno-elektromagnetyczny firmy Carling jak Gigawatt i Shunyata :)

http://pl.farnell.com/carling-technologies/mb1-b-34-610-1-a27-b-c/circuit-breaker-hyd-mag-1p-250v/dp/1206169 - chociaż drogi jest kurna :(

Ja proponuję więc opcję bez wyłącznika :-)

Edytowane przez zyzio

Jak ma to być tylko listwa pod audio to żadne wyłączniki i bezpieczniki nie są potrzebne ,takie jest moje zdanie.

Jak ma to być tylko listwa pod audio to żadne wyłączniki i bezpieczniki nie są potrzebne ,takie jest moje zdanie.

Dobrze gada, polać mu wódki ! :)

• Moderatorzy

wyłącznik musi być, jak jest urlop albo burza to robię klik i wszystko odłączone

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Niech tak będzie. Do audio "surowa" tylko z filtrami a do TV z zabezpieczeniami. Proponuję obie z 6 gniazdami, by były wykonane w oparciu o tę samą konstrukcję.

Pozdrawiam

Wszystkie promocyjne zasilacze znalazły już swoich nowych właścicieli. Dziękujemy!

czyli teraz obowiazuje cena ze strony internetowej?

do SB bym nabyl...

wyłącznik musi być, jak jest urlop albo burza to robię klik i wszystko odłączone

Nic nie jest odłączone, kabel sieciowy nadal jest w gniazdku ! Przywali piorun i po frytach :D Dlatego wyłącznik jest zbędny....dobrze wie o tym Sonusoliva, Furutech i wielu innych.....Jak coś odłączamy to konkretnie z gniazdka !

Niech tak będzie. Do audio "surowa" tylko z filtrami a do TV z zabezpieczeniami. Proponuję obie z 6 gniazdami, by były wykonane w oparciu o tę samą konstrukcję.

Pozdrawiam

Ja jestem za 6-cioma gniazdkami, 3-4 to jednak za mało....

A takie nazwy mogą być ?:

1. Tomanek Audio Power

2. Tomanek Video Power

;-)

Edytowane przez zyzio

Znaczy możemy już zacząć zbierać pieniądze ? ;) . proszę o oszacowanie cen listw - przynajmniej orientacyjne.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Myślę, że w okolicach 500 zł zmieścimy się. Jest to jednak orientacyjne oszacowanie, może się zmienić w zależności od finalnego kosztu produkcji, szczególnie kosztu produkcji samej obudowy z blachy, która będzie składać się z 3 elementów.

Pozdrawiam

Obudowa ważna sprawa....musi być solidna.....porządnie ekranować.

Tak jeszcze wracając do projektu to koncepcja z 6-cioma filtrami Schaffnera jest ciekawa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.