Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Panie Tomanku czy mozna sie z Panem skontaktowac telefonicznie bo dzwonie i dzwonie a pan tylko odrzuca polaczenia.Co Pan z Gradofanen w spolce jest :)

Jak najbardzie można - tymczasowo odrzucam połączenia zagranicze w związku z próbą oszustwa i wyłudzenia 1000 zł.

Jeśli już wspomniałem o tym, to chciałbym przestrzec innych: gość z zagranicy (w moim przypadku Zjednoczonych Emiratów Arabskich) zamawia zasilacz - koszt całości to 740 zł z wysyłką. "Płaci" przelewem, dostaję maila z "banku", że taki i taki człowiek przelał mi 5000 zł, ale jest jeden warunek odbioru przelewu: muszę "założyć" 1000 zł i wpłacić go za pomocą przekazu Westernunion armatorowi zajmującemu się transportem paczki.

Po chwili jest mail od gościa, że bardzo prosi by wpłacić jak najszybciej tę kwotę, która jest "kluczem" do odbioru 5000 zł :)

Proste, ale bardzo czytelne. Po moim mailu do gościa, że nie zapłacę ani złotówki, tym bardziej ze swoich pieniędzy, że miał przelać 740 zł a nie 5000 zł i oczekiwać 1000 zł z mojej strony dla armatora i że "śmierdzi" próbą wyłudzenia - kontakt się urywa.

Miałem jeszcze połączenia telefoniczne od tego gościa, po odebraniu jednego resztę odrzucam - część mogło okazać się od kolegi Brodacza, więc przepraszam, że odrzuciłem.

Pozdrawiam

Gość partick

(Konto usunięte)

U mnie dc blocker dziala swietnie :)

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Nie burczącym transformatorem :)

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Do oferty wprowadziliśmy listwę 8-gniazdową TAP8 doposażoną w 2 DC-Blockery. Obudowa jest taka sama jak w przypadku standardowej TAP8, przeprojektowana jest elektronika pod kątem dodania dc-blockerów. Listwę tą można, wzorem innych, zamawiać w dowolnym stosunku ilości gniazd filtrowanych do niefiltrowanych, wyjścia z DC-Blockerem również mogą być filtrowane lub nie.

DC-Blocker DCB1, istniejący jako autonomiczne urządzenie, również zostanie dodany do oferty - w najbliższych godzinach zaktualizujemy informacje na stronie.

Cena TAP8 z 2 DC-Blockerami: 700 zł brutto.

Cena DCB1 (DC-blocker jako autonomiczne urządzenie, w wersji z kablem i wtykiem na wejściu lub gniazdem IEC): 250 zł brutto.

Pozdrawiam

troche trwało sprawdzanie DC-blockera -chciałem miec pewność

działa natychmiast po wpięciu do zasilania

cały sprzet mam na osobnych liniach ciagnietych od skrzynki z bezpiecznikami na wybranej fazie na której nic innego nie ma wpiętego w domu

włączam końcowki lampowe zgodnie z zaleceniem duuuuże - delikatnie brumia - słychac to tylko w nocy kiedy tło akustyczne jest bardzo słabe

doświadczenie proste wystarczy wpiąć 1 Dc blocker do jednej końcowki i porównać

brumienie w koncówce zasilanej poprzez DC blocker znika , znika równiez niezauważalny do tej pory ledwo slyszalny szum w kolumnach , wczesniej nie zwracałem na to uwagi

można spokojnie zrobić pewien zakazany test, wszystko jest powtarzalne , bez problemu wiemy gdzie jest wpięte :)

czas na test z dwoma DCblockerami

niestety nie wiem co w domu moze tak siać

w związku z tym oprócz zakupu 2-go DCblockera :) ruszyłem z zawieszonym kiedys projektem -całkowicie odrębne zasilanie niezależne od domu tym bardziej ze wszystko juz kiedys zrobilem z osobnym licznikiem na ulicy i całą linia zakopaną metr pod ziemią aby nie robiła za antene plus osobne uziemnienie plus osobna skrzynka z bezpiecznikami

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

mam nieco inne doświadczenia.Może od początku-rzecz się dzieje w blokowisku z czasów ``wczesny Gierek`` ,instalacja dwużyłowa bez uziemienia.Po krótkich targach z kurierem,odebrałem przesyłkę-Pan Kurier pracuje tylko do 16-tej.!Wykonanie DC-blocker-pełen profesjonalizm,jakość użytych materiałów-adekwatna do ceny.Planowałem wpięcie tego urządzenia przed listwą Bada,polaryzacja odwrotna od zalecanej(według zapewnień producenta -powinno działać).Niestety takie podłączenie degraduje dżwięk-zapiaszczone blachy,sybilanty i problemy z basem.Kolejne podłączenie-do wysokoprądowego gniazda Bady- i inna bajka,urządzenie znika,leciutko są podkreślone sybilanty za to bardzo fajnie poszerza się scena i pojawia spokój.Napewno DC-blocker wpływa na temperaturę zasilacza pre-który został do niego wpięty,nieco redukuje delikatne mruczenie trafa. Niestety jest to dodatkowe ,zbędne połączenie które można wyeliminować.Czy kupię nie wiem.Zostawiłem sobie dwa dni na analizę jak wygląda świat bez DC-blockera. Z jednej strony bardzo mi się podoba kilka aspektów obecności w systemie,a z drugiej strony należałoby to bardzo ciekawe urządzenie solidnie doinwestować ,bo jakość użytych materiałów jest adekwatna do ceny. Nie wiem czy DC-blocker mógłby być elementem kabla zasilającego tzn mieć kabel z wtykami na wej/wyj- ściu.?

polaryzacja odwrotna od zalecanej(według zapewnień producenta -powinno działać).Niestety takie podłączenie degraduje dżwięk

Będzie działać, ale nie jest to optymalne połączenie. Elementy DC-Blockera są umieszczone na linii fazowej, neutralna przechodzi bezpośrednio.

Jeśli ktoś ma pomysły lub sugestie jak poprawić produkt - zapraszam do rozmowy:)

Pozdrawiam

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Zrobić listwę dektet, z 2 gniazdami DC Blockera :)

Swoją drogą czy miał Pan okazję rozbierać listwy Furutecha? cóż takiego tam siedzi? Poza np, testerem prawidłowej polaryzacji..

mam nieco inne doświadczenia.Może od początku-rzecz się dzieje w blokowisku z czasów ``wczesny Gierek`` ,instalacja dwużyłowa bez uziemienia.Po krótkich targach z kurierem,odebrałem przesyłkę-Pan Kurier pracuje tylko do 16-tej.!Wykonanie DC-blocker-pełen profesjonalizm,jakość użytych materiałów-adekwatna do ceny.Planowałem wpięcie tego urządzenia przed listwą Bada,polaryzacja odwrotna od zalecanej(według zapewnień producenta -powinno działać).Niestety takie podłączenie degraduje dżwięk-zapiaszczone blachy,sybilanty i problemy z basem.Kolejne podłączenie-do wysokoprądowego gniazda Bady- i inna bajka,urządzenie znika,leciutko są podkreślone sybilanty za to bardzo fajnie poszerza się scena i pojawia spokój.Napewno DC-blocker wpływa na temperaturę zasilacza pre-który został do niego wpięty,nieco redukuje delikatne mruczenie trafa. Niestety jest to dodatkowe ,zbędne połączenie które można wyeliminować.Czy kupię nie wiem.Zostawiłem sobie dwa dni na analizę jak wygląda świat bez DC-blockera. Z jednej strony bardzo mi się podoba kilka aspektów obecności w systemie,a z drugiej strony należałoby to bardzo ciekawe urządzenie solidnie doinwestować ,bo jakość użytych materiałów jest adekwatna do ceny. Nie wiem czy DC-blocker mógłby być elementem kabla zasilającego tzn mieć kabel z wtykami na wej/wyj- ściu.?

Andrzej a podpinałeś może blockera do końcówki Krella?

Zrobić listwę dektet, z 2 gniazdami DC Blockera :)

Swoją drogą czy miał Pan okazję rozbierać listwy Furutecha? cóż takiego tam siedzi? Poza np, testerem prawidłowej polaryzacji..

Myślę, że przyjdzie czas na 2-kanałowy dc-blocker. Nie wszystkim 1 kanał wystarczy a wpinanie dc-blockera przed listwę nie zawsze może nam pasować.

Listew konkurencji nie rozkręcałem.

Pozdrawiam

Andrzej a podpinałeś może blockera do końcówki Krella?

tak,ale to nie jest potrzebne i zasadzie nic nie wnosi.problem dotyczy raczej instalacji.

Myślę, że przyjdzie czas na 2-kanałowy dc-blocker. Nie wszystkim 1 kanał wystarczy a wpinanie dc-blockera przed listwę nie zawsze może nam pasować.

Listew konkurencji nie rozkręcałem.

Pozdrawiam

jak to stwierdzenie należy rozumieć?ja bym blocker dał przed listwę filtrowaną ,chyba że czegoś nie rozumiem

DC-Blocker, z założenia, stosuje się głównie do końcówek mocy, w których siedzą duże transformatory. Obecność składowej stałej sieci działa negatywnie właśnie na ten element, reszty systemu raczej nie włączałbym poprzez DC-Blocker. Chociaż z drugiej strony - można eksperymentować:)

ok, to jak mam tap6 z dwoma gniazdami bez filtra,które obsługują końcówkę, to lepiej będzie wpiąć blocker w to gniazdo a piec do niego

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Zasiegnalem opinii niedawnompewnej osoby ktora "siedzi " dosc dlugo w zasilaniu i na moj pomysl z zakupem Tomanka odpowiedziala ,ze robienie listwy z plytka drukowana to calkowity nonsens i strata pieniedzy.

W sumie cos w tym musi byc ,kazdy z moich wzmakow i odtwarzacz jest punkt fo punktu lutowany drutami a tu w listwe gdzie ida duze prady pakowac plytke.

Co o tym sadzicie?

Czy sa tu osoby ktore uzywaja Tomanka w systemach wyzszej klasy niz budzetowych?

Zasiegnalem opinii niedawnompewnej osoby ktora "siedzi " dosc dlugo w zasilaniu i na moj pomysl z zakupem Tomanka odpowiedziala ,ze robienie listwy z plytka drukowana to calkowity nonsens i strata pieniedzy.

Ma sens, jeśli odpowiednio zaprojektujemy płytkę, dając szerokie ścieżki, duże pady pod elementy i wyjścia kabli. Potem należy odpowiednio zlecić wykonanie obwodów - z laminatu o największej możliwej grubości miedzi + cynowanie.

Naprawdę nie widzę innej metody montażu 6 filtrów Schaffnera zbudowanych na elementach dyskretnych. Fabryczne filtry zintegrowane można sobie jeszcze jakoś tam zamocować i połączyć kablami, ale nie moje.

Pozdrawiam

a co znaczy klasa budżetowa?

właśnie i kto o tym decyduje ? może jet jakaś magiczna kwota progowa poniżej której jest budżet a wyżej Hi-coś tam :)

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Decyduje ten sam kto zdecydowal ze Audi A2 to nie ta sama klasa co A8 a ten ktos nazywa sie jakosc.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

za Wikipedią, jednak bardzo celnie to tam ujęli:

'High-end – określenie stosowane przez producentów na ofertę skierowaną do najzamożniejszych odbiorców, najczęściej w odniesieniu do sprzętu technicznego powszechnego użytku [...] Pojęcie to oznacza ogólnie towary luksusowe, które wyróżniają się ceną spośród innych produktów masowych.'

Wcale nie przekłada się na jakość :) Uff.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Mniejsza z tym ,cofam pytanie bo zaraz dojdziemy do tego ,ze w audio wszytskie sprzety to ta sama klasa a Yamaha AS-500 rowna jest jakosci wykonanaia i jakosci brzmienia Accu A35.

Panie Tomku przeraszam za zasmieca ie Pana watku.

Pytanie o stosowanie plytek drukowanych w listwach zostawiam jednak otwarte ,moze ktos poza konstruktorem sie jeszcze wypowie.

Dalsza część z wikipedii:

Jako że naukowe badania, za pomocą ślepych testów, jednoznacznie wykazały brak róźnic między urządzeniami w zakresie właściwości elektroakustycznych[2][3], a deklaracje audiofilskie w tym zakresie określiły mianem iluzorycznych[4] i bezzasadnych[5][6][7], cena sprzętu hi-end może budzić wątpliwości. Natomiast możliwość rozpoznania "na słuch" kabli połączeniowych fundacja naukowa Jamesa Randiego zakwalifikowała do zjawisk paranormalnych[8]. Niekiedy krytykę segmentu hi-end prowokowali sami producenci. Przykładem był odtwarzacz Accuphase DP-55, składający się z przeciętnej jakości podzespołów, które mogły nie usprawiedliwiać ceny na poziomie 3 995 USD[9]. Wątpliwości budził także odtwarzacz YBA Initial CD, oferowany w cenie 6 000 zł a oparty na rozwiązaniach pochodzących z budżetowego Harman/Kardon HD 750[10].

Pozdrawiam ))

Sorry za off, już milczę.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.