Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A-S2000 + CD-S2000 + Boston Acoustics RS326 Warto?

Xiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o kolumnach Boston Acoustics RS326 ? Znalazłem taki zestaw na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) O ile Yamahy 2000 (wzmacniacz + CD) słuchałem wielkorotnie tak o tych kolumnach nawet w sieci znajdują się jedynie znikome informacje. Szukam kolumn do Yamahy 2000 (O zgrozo od pół roku jestem na etapie kupowania) Plusem jednak jest to, że co miesiąc dokładam grosz do grosza i tak już powolo osiągam kuliminacyjną kwotą 15 tys. Sklep z w/w zestawem znajduję się w Koninie. Panowie warto wybrać się z Warszawy na odsłuch ?

Pokój 20 m

Muzyka: All (ze szczególną miłością do kontrabasu, pianina i skrzypiec)

Kobieta: wyrozumiała :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam kolumny ze studio 16 hertz . konkretnie do budżetu 15 k minas anor . do tego dobry wzmacniacz lampowy lub tranzystor i dobre cd i bedziesz miec swietny zestaw dajacy duzo radosci z sluchania .

Minasy graja cudnie a swoją jakoscia dzwieku przewyzszaja kilkakrotnie od siebie drozsze znane markowe kolumny

do 20 m jak znalazl

yamahe daruj sobie . za ta kwote zlozysz cos owiele lepszego

na odsluch zawsze warto sie gdzies wybrac . ma sie pojecia troche . doswiadczenia . punktu zaczepienia do porownan . paliwa spalisz za 100 - 200 zl ale doswiadczenie odsluchu jest warte duuzo wiecej . przy kwocie 15 k to znikomy koszt

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Jesli chcesz zlozyc zestawik za 15 k to odsluch to podstawa . Nie kupuj w ciemno . dobrze zebys odsluchal jakis dobrze dobrany zestaw za 20 - 25 k i mial porownanie do czego dązyc w tych przedzialach . bo co ze posluchasz czegos , zauroczy cie to jak za podobna kwote mozesz miec cos co tez zauroczy ale gra duzo lepiej . trzeba miec porownanie . jedynie co moge Podpowiedziec to ze gra caly zestaw . nie tylko kolumny wzmacniacz czy cd i żebys dazyl do jak najlepszego realizmu grania . wtedy czerpie sie najwiecej przyjemnosci z dobrych plyt

Gość

(Konto usunięte)

Panowie warto wybrać się z Warszawy na odsłuch ?

Pokój 20 m

Muzyka: All (ze szczególną miłością do kontrabasu, pianina i skrzypiec)

Kobieta: wyrozumiała :)

do takiej muzyki tylko wzmacniacz lampowy , coś na 2A3 lub 300B, cd niekoniecznie drogie ale sprawdzone -> dostępność części, muzykalność itp. Kolumny to osobna część poszukiwań, te należy dobrać pod zestaw już istniejący. Przynajmniej jak bym obrał taką kolejność.

Wydawanie kasy na NOWY zestaw lub w ogóle nowy sprzęt jednostkowy, to obecnie najmniej opłacalny wybór. Zauważ, jak szybko ludzie pozbywają się nowo kupionych sprzętów...

próbuje koledze wlasnie wytlumaczyc fenomenalnosc tego

jesli jestes z warszawy moge dać Koledze namiar na jakiegos kolege z Warszawy zeby mogl sobie odsluchac wzmacniacz lampowy z kolumnami ze stajni 16 hertz .

Kolegi pojecie o dzwieku zmieni sie radykalnie nie do poznania . przestanie zaprzetac sobie glowe o jakis yamahah 2000 itd

dobra lampka i kolumny o ktorych wspominam potrafia zaowocowac takim zastrzykiem pieknego dzwieku naturalnych instrumentow ze mozna sie zakochac

ja bym polecal wzmacniacz na diabelkach ( 6s33s )

Witaj,

wybór optymalnej konfiguracji jest uzależniony przede wszystkim od Twoich preferencji, Twojego gustu muzycznego, dlatego zdecydowanie polecam odsłuchy.

Z mojej strony mogę zaproponować Ci kilka dobrze złożonych systemów, podaj tylko proszę więcej informacji o wielkości Twojego pomieszczenia odsłuchowego, gatunkach najczęściej odsłuchiwanej muzyki, preferencjach brzmieniowych.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na pewno nie Yamaha S-2000. To uniwersalna masówka - bezpłciowa i nudna. Choć oczywiście może się podobać.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

<Zainteresuj się takim zestawieniem,powinni mieć w Warszawie.

CD-Xindak Muse.

Wzmacniacz Xindak XA 6800-SE,koniecznie z dopiskiem SE,potężne trafo R-Core,piękne granie do kilkunastu wat w klasie A,powyżej też:)

W zestawie koło 6,000 tysi.

Do tego coś ze stajni Chario,np Chario Premium-2000T lub Hiper-2000 w cenie koło 6,000 tysi,reszta na kable:)

Albo droższe Cygnusy,koło 9,000 tysi i tanie kabelki wtedy:)

Wszystko znajdziesz w sieci.

Xindaki mają front panele w drewnie.

Odsłuchać nie zaszkodzi:)

Pozdrawiam.

Zainteresuj sie kolumnami Vandersteen. Choćby 1Ci masz za 6 tysięcy. Posłuchaj gdzieś. Za resztę dobra lampa i plastyczne źródło. I się zdziwisz. Słuchałem tych japonskich 2000 - no, śliczne wzornictwo, ale głębi z tego nie wykrzesasz. Wykrzesasz tylko niezły dźwięk, ale założę się, że się znudzisz po 3 miesiącach i będziesz chciał więcej. Gdyby to grało tak jak wygląda, ech...

Witam.

Widać fachowość Waszych odpowiedzi i ukierunkowanie potencjalnego klienta na produkty aby tylko polecic to co wg siebie jest najlepsze albo to samemu sie sprzedaję - produkuje.

Xiaze wyraźnie pisze o Yamaha a ktos mu o lampie odpisuje. Gdyby tak było że Xindak jest najlepszy albo jakis domowej produkcji wzmacnaicz lampowy to po co istnieją pozostałe marki w świecie AUDIO. Wg mnie powinno się odpowiadać merytorycznie na temat w poście. Zawsze warto przeczytać co ktoś pisze i rzeczowo pisać.

Wg mnie w 20 metrach kolumna Bostona będzie za duża i przytłoczy nas masą dźwięku. Ta kolumna eksponuje mocno 1 plan przez co wokal mocno wychodzi do przodu. Kolumna gra dużą masą dźwiękiem. Lubi eksponować skraje pasma. W połączeniu z seria 2000 yamahy dostajemy dużą dawkę dynamiki. Preferencje muzyka popularna, nowoczesna. Do klasyki średnio polecam. Do zestawu Yamaha 2000 i 20 metrów pomieszczenia w ciemno polecam fenomenalny moniotr Dynaudio model Focus 160. Aktualnie korzystna oferta w autoryzowanych salonach bo do pary dają firmowe podstawki Dynaudio.

Link do tego samego sklepu co w temacie:

Ukryta Zawartość

Sugeruje okablować to neutralnym przewodem z wysokiej jakości miedzi.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

W połączeniu z seria 2000 yamahy dostajemy dużą dawkę dynamiki. Preferencje muzyka popularna, nowoczesna. Do klasyki średnio polecam. Do zestawu Yamaha 2000 i 20 metrów pomieszczenia w ciemno polecam fenomenalny moniotr Dynaudio model Focus 160. Aktualnie korzystna oferta w autoryzowanych salonach bo do pary dają firmowe podstawki Dynaudio.

Widzę że mamy nowego fachowca na forum,dlaczego kolega poleca Dynaudio do Yamahy i preferencji muzycznych zainteresowanego?

Kontrabas,pianino,skrzypce,lubiane instrumentarium,zestaw Yamahy+Dynaudio ??

Nie mam nic wspólnego z naganianiem klientów na firmę Xindak,czy Chario!

Także daruj sobie kolego!

tak tylko do tej muzyki swietnym wyjsciem byla by lampka ..... a co do yamahy 2000 to w tej kwocie 15 k to ja bym szukal inny wzmacniacz a nie komercyjną 2000 .

niech kolega sobie jedzie na odsluch do kolegi ktorego podalem nick i niech sobie odslucha zestaw na lampie i dobrych iluminatorach . zmieni poglady . jestem pewien .

ja nic nie sprzedaje nie produkuje . próbuje tylko doradzic

rydz = od kiedy jesteśmy kolegami? przepraszam ale nic mi o tym nie wiadomo więc proszę mnie tak nie tytuować; OK ?? !!

nie wiem czy jestem nowym czy starym czy fachowcem czy nie.

Głośnik Dynaudio doskonale wiemy że są wybitną konstrukcją. bardzo wiernie oddającą barwę instrumentów. Jeśli Xiaze wybrał yamaha 2000 i tego się trzymamy to myślę że zadaniem ludzi na forum jest wskazanie optymalnego głośnika do jego preferencji muzycznych oraz pomieszczenia, chyba że się mylę ? Rozumiem, że "rydz" słuchałeś połączenia o którym piszę i stąd wiedza wynikająca do tego aby zanegować to zestawienie? bo jesli nie to na czym oparta jest krytyka? chyba nie domysłom teoretycznym ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wg mnie w 20 metrach kolumna Bostona będzie za duża i przytłoczy nas masą dźwięku. Ta kolumna eksponuje mocno 1 plan przez co wokal mocno wychodzi do przodu. Kolumna gra dużą masą dźwiękiem. Lubi eksponować skraje pasma. W połączeniu z seria 2000 yamahy dostajemy dużą dawkę dynamiki. Preferencje muzyka popularna, nowoczesna. Do klasyki średnio polecam. Do zestawu Yamaha 2000 i 20 metrów pomieszczenia w ciemno polecam fenomenalny moniotr Dynaudio model Focus 160.

Wiemy już jak gra jedna kolumna a jak grają dwie?;-)

Fakt faktem nie powiedziałem w domyśle yamaha 2000 i zdania nie zmienię.

A teraz z innej beczki:

Miałem przyjemność odsłuchu Dali Ikon 6 i Focali 716 V na Denonie 1510 plus cd audiolab 8200. Różnica jak dla mnie była piorunująca, lecz taki odsłuch wcale nie pomógł mi. Nie będę się rozpisywał, powiem tylko jedno: Dali zdecydowanie lepiej nadają się do jazzu i klasyki Focale zaś lepiej radzą sobie z rockiem. Napisałem, że słucham każdego rodzaju muzyki (500 płyt winylowych, o Cd nawet nie wspomnę). Zarówno tej audiofilskiej jaki i tej nagranej 50 lat temu. Dlatego uniwersalizm jest wskazany jeśli chodzi o mój gust muzyczny. Yamahe można uznać za uniwersalną. Choć z kolumnami B&W CM8 zagrała przeciętnie. Wokal był piękny, nagrania audiofilskie też zdały egzamin. Lecz muzyce brakowało polotu i stereofonii, scena w moim przekonaniu były nijaka. Słuchałem ponad 3 godziny od Norah Jones po Toma Waitsa skończywszy na Pink Flodach. W skrócie byłem rozczarowany i jednocześnie zadowolony.

Piszę to wszystko aby wyrazić najlepiej jak potrafię, że nie mam jednej ścieżki, kierunku w którym chce podążyć przy zakupie. Dlatego z chęcią wysłucham każdego, kto ma doświadczenie ze sprzętem.

Panowie każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, ale proszę trzymać poziom, bo jesteśmy ludźmi, którzy cenią sobie kulturę osobistą zarówno u siebie jak i u innych.

Dali zdecydowanie lepiej nadają się do jazzu i klasyki Focale zaś lepiej radzą sobie z rockiem.

Kolego . Dobry zestaw gra realistycznie a co do muzyki to KAŻDĄ muzyke . czy to jazz rock metal klasyka czy co tam sobie kto wymarzy .

twierdzicie ze głupoty pisze ? ja twierdze ze jesli zestaw gra jedno dobrze a drugie nie to jest to kiepski zestaw . miesiąć temu takowy odsluchiwalem

Przecież zarówno A-S2000 jak i CD-S2000 to zunifikowane sprzęty, obliczone na masowego odbiorcę, z ładnym designem oraz średnim dźwiękiem. O czym tu więcej pisać? Może o tym, że koncern Yamaha ma pieniądze na promocję, marketing, etc. Kto to kupuje, to jego sprawa. Zalecam jednak przed zakupem ww. odsłuchać, porównać, bo może okazać się, że w podobnej cenie można kupić naprawdę coś sporo, sporo lepszego...

Witajcie.

Ja chciałem kilka słów o tej serii 2000. Szukam dla siebie pierwszego poważnego zestawu (od około 3 miesięcy - nie spieszę się). Przesłuchałem i pooglądałem już kilka zastawów – trochę się też naczytałem.

Wstępnie byłem zdecydowany właśnie na ten zestaw. Nie ma drugiego sprzętu na rynku w tej cenie (raczej chyba nie ma żadnego) który tak wygląda, posiada takie bogate wyposażenie i daje taką satysfakcję z obcowania z nim. Jest to dopracowane urządzenie moim zdaniem pod każdym względem – szuflada chodzi wybornie. Wnętrze prezentuje się bardzo dobrze – moim zdaniem jest tu wszystko na bardzo wysokim poziomie zarówno wnętrze i zewnętrze – 3 przedwzmacniacze, pełne zbalansowanie, wzmacniacz słuchawkowy, obsługa SACD, praca w trybie końcówki mocy, odpowiednia waga i rozmiary. Szukałem opinii (na polskich forach) i raczej nie znalazłem wielu zachwytów – pomyślałem że ludzie wolą raczej niszowe produkty od tych „marketowych” marek i to jest główny powód. Mnie osobiście to nie przeszkadza – uważam że taka Yamaha posiada o wiele większe zaplecze techniczne na zbudowanie dobrego produktu niż wiele innych manufakturowych (z szacunkiem) marek.

No i na koniec zostaje – właśnie – jak to gra. I znowu moja opinia – gra dobrze – poprawnie – i więcej raczej niczego nie można napisać. Brzmienie nie wciąga i nie zachwyca – jest wszystko co trzeba ale jest trochę nudno. Osobiście ogromnie nad tym ubolewam dlatego że wychodzi na to że muszę się zdecydować albo na brzmienie albo na resztę. Jeśli komuś zależy na wyglądzie i potrafi lekko przymknąć oko na to brzmienie to musi brać ten sprzęt od ręki – nie ma niczego lepszego (moje zdanie) w porównywalnej klasie cenowej.

Pozdrawiam

Jarek

no właśnie, tylko co ? :)

Kolego, a od czego Internet?

Jako ciekawe klocki mogę zarekomendować np. Moon, Exposure, czy oczywiście - wzmacniacz Hegel H70. Poza tym jest masa ciekawych koreańskich i chińskich sprzętów.

Gdybym miał 15 000zł do wydania i ani grosza więcej to bym rozważył np. taki zestaw:

wzmacniacz Hegel H70 - 6 000zł

źródło - CocktailAudio X10 - 1700zł

kolumny - Epos M22i - 5500zł

razem - 13 200zł, czyli zostaje jeszcze 2800zł na kable, kondycjoner, etc. - ewentualnie jakiś tani gramofon :)

Kolego, a od czego Internet?

Jako ciekawe klocki mogę zarekomendować np. Moon, Exposure, czy oczywiście - wzmacniacz Hegel H70. Poza tym jest masa ciekawych koreańskich i chińskich sprzętów.

Gdybym miał 15 000zł do wydania i ani grosza więcej to bym rozważył np. taki zestaw:

wzmacniacz Hegel H70 - 6 000zł

źródło - CocktailAudio X10 - 1700zł

kolumny - Epos M22i - 5500zł

razem - 13 200zł, czyli zostaje jeszcze 2800zł na kable, kondycjoner, etc. - ewentualnie jakiś tani gramofon :)

SimAudio/Moon to inna polka cenowa. Poza tym Moon nie obsluguje SACD. Wg mnie CD-S2000 to jest naprawde dobry odtwarzacz. Jaki dzwiek? To kwestia gustu i sprzetu w torze. ja nie narzekam. Ma jednak zasadnicza wade. Niektorzy narzekaja na glo sna prace napedu. Ja musze ucho przylozyc do odtwarzacza aby przy wczytywaniu troche go slyszec. Poza tym cisza - byc moze mialem 'szczescie'. Musialbym posluchac 'side by side' np. wyzszego Esoterica i zobaczyc czy bylbym w stanie wylapac roznice na plus, wtedy byc moze ......

Witaj

Xiaze, ja posiadam zestaw Yamahy s1000 plus Vandersteen i wg mnie gra to świetnie. ktos wyżej polecał Dynaudio Focus 160 - sądzę że też warto posłuchać. Do tego wziąłbym jeszcze posłuchał ATC11 i Harbeth 7ES ( te nie wiem czy pociągnie tak samo jak Dynaudio).

ja ostatnio słuchałem na CD1000 Yamaha i Vandersteen 1C i zamieniłem wzmak AS1000 na Creek Destiny i Naim 5iII.

niestety podpieli to w salonie kablami głośńikowymi za 3 tys.

Naim to nie moja bajka i koniec.

Creek było lepiej szczególnie na średnicy - gitary Pink Floyd szczególnie , niskie pasmo podobne jak w AS1000 może bardziej punktowy bas, ale odrobinę, wysokie bardzo dobre, było jakby więcej niż w Yamaha ale słodkie i dobrej jakości.

Reasumując, różnica wg mnie była, ale nie aż tak powalająca żeby od razu biec i wymieniać wzmak. Sądzę że AS2000 jest też troche lepszy niż AS 1000.

może warto posłuchac jeszcze Atoll 100 w komplecie za cd i ampli za 8tys. inna propozycja to Roksan Kandy K2 zestaw za 9tys. no i Hegel H70

Prawda jest też taka, że im drożej za klocki, to przyrosty w "lepszym dźwięku" są coraz mniejsze. oczywiście pojawia się pytanie co dla każdego oznacza "lepszy dźwięk" alo to juz pozostawiam Tobie żeby sie przekonać na odsłuchach.

Ja wziąłem Yamahe tez ze względu na wygląd i funkcjonalność i bardziej myslę teraz o zmianie kabli głośnikowych i dobrej listwy sieciowej np Gigawatt PF1 lub 2. a na sam koniec bardzo fajnie zgrał się zestaw na Chord epic Twin i Odyssey.

Uważam, że duszą są kolumny. Toteż najwięcej banknotów z wizerunkiem królów polskich chce przeznaczyć właśnie na kolumny. Propozycja kolegi: Wzmacniacz najdroższy, kolumny w przyzwoitej cenie i odtwarzaczem CD śmiesznie tani. Wydaje mi się połączeniem mało precyzyjnym. Oczywiście, nie słuchałem takiego połączenia i nie traktuję ceny jako głównego atrybutu kupna i absolutnie nie chce twierdzić, że jest to zły zestaw. Lecz w moim mniemaniu, lepiej sprawdzą się dobre kolumny z przeciętnym wzmacniaczem niż odwrotnie.

Śledzę allegro od dłuższego i zwróciłem uwagę na

wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

kolumny:

Ukryta Zawartość

Co o Tym myślicie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.