Skocz do zawartości
IGNORED

Teoretycznie - jaki sprzęt do rocka/metalu?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

paradigm?

to ma być lek na całe zło?

czyli do rocka metalu paradigm....a do jazzu altus 110....a do techno co????

W sumie u mnie paradigmy okazały się lekiem... poprzednio miałem MA BX5 i na kazdym mocniejszym kawalku sie wykladały, za to plumkanie brzmiało całkiem nieźle :)

Bajzel

Może nie na temat ale kurna jakie gówno. co to jest? Techno-metal? Od kilku dobrych lat tworzy się pełno kapeli pseudo metalowych. Zdecydować się nie mogą czy ma być mocno i ciężko czy pedalsko tak jak w tym kawałku. Jeszcze pełno elektroniki, klawisze jak z imprezy techno, grane jednym palcem.

Metal ma być metal.

Dobry techniczny metal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Harmonie, kontrapunkty, podziały, praca sekcji rytmicznej, paradidle. Nie musi komuś wpadać w ucho ale jest technicznie zagrane. Bez kompromisów.

Ukryta Zawartość

Tutaj z kolei coś mocniejszego. Nie ma tu wyrafinowania, ale jest cios, walec, który miażdży bo tak ma być w metalu.

Przyglądam się "nowoczesnemu" metalowemu rynkowi muzycznemu i kupa gówna jest na nim. Prawie każda kapela to banda kompromisowych pedryli.

to zainteresuj sie obecna, normalna scena deathmetalowa, a nie nowoczesna, i bedziesz mial sporo dobrych rzeczy.

Moon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się tym gównem zainteresować. Mam swoje lata, słucham death od 20 kilku lat. Kiedyś były kapele na poziomie, teraz też są ok chociażby Nile, Cryptopsy.....

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie da się tym gównem zainteresować. Mam swoje lata, słucham death od 20 kilku lat. Kiedyś były kapele na poziomie, teraz też są ok chociażby Nile, Cryptopsy.....

Gowno jest w duzych wytworniach, normalna scena na ogol niewiele z tym wspolnego ma, pomijajac wieksze nazwy ze poczatku lat 90.

Rowniez slucham DM od 20-kilku lat i obecna scena jest w dobrej kondycji, tylko trzeba chciec sie interesowac czyms wiecej niz podawanymi na tacy kapelami z chylacych sie roosterem ku upadkowi labelow typu Century Media, Nuclear Blast czy Metal Blade;

Nile to nudziarze:) i skonczyli sie po dwoch plytach, Cryptopsy tez zaczelo isc na dno, na szczescie chyba sie otrzasneli nowa plyta, choc i tak jedynki czy dwojki nie maja szans pobic. Gust masz bardziej w strone 'technicznego' grania niz porzadnego oldschoolowego DM, obecnie nie bawia mnie takie kapele, jakkolwiek pare wytworni mniejszych w tym sie specjalizuje, chocby taki Unique Leader ma mase takich kapel. Warto grzebac, na szczescie dla mnie jest ogromny revival na szwedzkie granie i jest sporo dobrych kapel, i regularnie zapelniam polki takim graniem na winylach:)

Moon

Wzmak Exposure 2010 oraz CD Exposure 2010 to zgrany duet który za w miarę normalną cenę da radę i w Metalu i spokojniejszych gatunkach muzycznych .

Przerabiam temat od 20 lat najtrudniej pogodzić w sprzęcie metal z resztą gatunków muzycznych . To potrafi nikły procent sprzętu i to z reguły dopiero przy grubej kasie . W przystępnej cenie Exposure to dobry wybór .

Hej

wczoraj z ziomkiem testowaliśmy mój sprzęt (3 drożne CREDO na Dynaudio Esotecu i SS 18 średnioniski plus niski 21 SS plus A88-t na 6550) w połączeniu z Marantzem strumieniowym NA 7004 i przygotowanym Flaczkami. Muzyka ciężkawa i bardziej ciężka. NIe pytajcie o tytuły bo to nie moja bajka i nie znam wykonawców. Generalnie Flaczki robione jak należy - ze źródeł oryginalnych.

O ile w przypadku Jazzu, składów akustycznych i odpowiednio umiejscowionym wokalu - sprzęt gra rewelacyjnie i wszystko wskazue na to, że zostanie u mnie na dłuuuużej. Więcej szczegółów podam jak się osłucham, natomiast wracając do rocka/metalu - grało to...słabiutko! Płasko, bez magii, bez przestrzeni, separacji instrumentów a im głośniej tym...po prostu głośniej. Aż się zastanawiałem, czy to możliwe, by zmieniając źródło ze Stelmacha z płytą Niedźwiadka w środku na w/w Marantza i muzykę cięższą - aż tak się zepsuła jakość i potęga dźwięku. Zrobiliśmy więc flaczki z Niedźwiadka i puściliśmy po strumieniowym - czar wrócił, przestrzej również, detale...może było ciut bardziej analitycznie - ale to zapewne kwestia DACA i IC.

Niemniej do czego zmierzam - czy to za słaby sprzęt do takiej muzyki, czy zupełnie nie do niej, czy też może muzykę taką nagrywają super marne wytwórnie?!

Jeśli to kwestia sprzętu - pytanie brzmi czysto teoretycznie (bardziej dla kumpla) - jaki sprzęt nadaje się do ciężkiej muzyki? By estradowy wykop, powietrze i separacja instrumentów od siebie i wokalu miały faktycznie miejsce?

Do ostrej muzy, jesli chodzi o kolumny świetnie nadają się Pylon Audio Shappire. Mają świetną dynamikę i rozdzieczość. To jest takie trochę estradowe granie, surowe, szybkie i mocarne. Zawsze nadązają za szybkimi fragmentami. Słuchałem ich na marantzu 6004 i było ok.

na szczescie dla mnie jest ogromny revival na szwedzkie granie i jest sporo dobrych kapel, i regularnie zapelniam polki takim graniem na winylach:)

...no rzucić jakimiś tytułami z polecenia, skoro już wspominasz : )

Tym razem już w temacie. Polecam Phonary 20 lub 30s. Granie jak z niemieckiego karabinu maszynowego. Rozdzielcze, szybkie, mocne.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

...no rzucić jakimiś tytułami z polecenia, skoro już wspominasz : )

cos z tego z roznych polek, gruz, szwedzki DM, troche amerykanskiego, raczej malo techniczne jednak:) Maveth, Necrovation, Tormented, Morbus Chron, Swallowed, Krypts. Degial, Skeletal Remains, Cruciamentum, Burial Invocation, Bombs of Hades, Funebrarum, Tribulation, Stench of Decay, Denial, Disma, Father Befouled, Encoffination, Demonical, Necrovorous, Facebreaker, Unconsecrated, Diskord, Execration, Maim, Dead Congregation, Impetuous Ritual, Sonne Adam, Necros Christos, Usipian, Bastard Priest, Ataraxy, Revel in Flesh, Ominous Crucifix, Funeral Whore, Voids of Vomit, Bone Gnawer, Corpsessed, Cryptborn, Blessed Offal, Coffin Texts, Pseudogod, Entrails, Blood Mortized, Escarnium, Feral, Gorephilia, Ignivomous, Nocturnal Vomit, Puteraeon, Resurgency, Sepulcral, Vallenfyre, War Master, Wrathprayer, dla kazdego lubiacego death metal znajdzie sie cos dobrego, ale to chyba niewlasciwy temat na dalsza dyskusje:)

Moon

Mój kumpel się kiedyś zajmował takimi kapelami. Czteroczłonowa nazwa, wymówić to ciężko było a pochodzenie gdzieś za jakiś zakątków Szwecji, Norwegii czy Finlandii. Kiedyś też były dobre kapele jak Grave (covery ich grałem zwłaszcza z albumu You'll never see..), Desultory, Unleashed, Dismember, Morgoth (niemiecka), Benediction, Six Feet Under (USA) itd itp. Granie proste jak budowa cepa ale było ciężko i właśnie metalowo. Już się nie odzywam, sorki z OT :)

• 1 miesiąc później...

Tak trochę wracając do tematu

Słucham podobnie ; raczej ciężkie brzmienia

Na wzmaku mam Denona PMA1500AE , kolumny Paradimy monitory 7

Chcę zestawić to z CD Exposure 2010.

I tak : Wzmak idzie do naprawy - mogę go zostawić lub sprzedać i kupić inny.

Co będzie lepsze : rozejrzeć się za czymś innymi a Denona sprzedać czy zostawić go i w komplecie z wspominanymi już kolumnami i CD będzie to dobrze grało ??

Grałem też na PMA1500AE i myślę, że do zacny wzmacniacz, w przeciwieństwie co odtwarzacza, który masakrował uszy przy zwykle słabo nagranym metalu. Exposure nie znam. Generalnie zależy co i za ile chcesz kupić. Może lampa? Do metalu jak znalazł.

p.s. PMA do naprawy? To solidnie wykonane klocki, co się z nim stało?

• 4 miesiące później...

z całym szacunkiem zapodaj coś lepszego od tych które podałem

starcza te dwie, Hate przeskoczyc nie trudno, zreszta nie ma co czlowiekowi zasmiecac watku, bo nie o tym tutaj jest mowa. EOT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

coś na poparcie moich tez

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobry deathmetal to jest polski hate płyta erbos i trauma nikt im nie podskoczy :)

Weź nie rozśmieszaj mnie. Zainteresuj się bardziej gatunkiem to się przekonasz, że Hate będzie gdzieś na szarym końcu. Czystego death metalu w Hate jest jakieś 30%, a reszta to jakaś mieszanka nie wiadomo czego no i za bardzo blackiem zalatuje i brzmienie takie zbyt nowoczesne. Przykłady dobrego death metalu: Dismember, Grave, Unleashed, Deicide, Carnage, Benediction, Nocturnus, Pestilence, Massacre. Z polskich rzeczy to techniczny Sceptic jest absolutnie mistrzowski, słuchaj, podziwiaj i ucz się:

Weź nie rozśmieszaj mnie. Zainteresuj się bardziej gatunkiem to się przekonasz, że Hate będzie gdzieś na szarym końcu. Czystego death metalu w Hate jest jakieś 30%, a reszta to jakaś mieszanka nie wiadomo czego no i za bardzo blackiem zalatuje i brzmienie takie zbyt nowoczesne. Przykłady dobrego death metalu: Dismember, Grave, Unleashed, Deicide, Carnage, Benediction, Nocturnus, Pestilence, Massacre. Z polskich rzeczy to techniczny Sceptic jest absolutnie mistrzowski, słuchaj, podziwiaj i ucz się:

Ukryta Zawartość

te co wymieniełeś to historia takie słuchałem w latach 95 wzwyż trauma to najlepszy techniczny death ament (z polskich)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.