Skocz do zawartości
IGNORED

Własny ogród , ogródek, ogrodnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Stare drzewo to stare (duże) drzewo znad Foxowej budy.

Tamto z łąki to Żyjątko.

Proszę uważniej czytać posty!

;)

Edytowane przez Grzegorz7

Ehm.. trzeba mieć nadzieję, że "ofiara" Burczymuchy nie domyśli się kontekstu

:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Legary to drewniane belki na których układa się podłogę taras itp. Mam podobną budę:) 2,5mX2,5m, stoi na kamieniach i konstrukcji z desek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo ładne! Sam robiłeś, czy kupny domek?

Co do legarów to wolałem dopytać, bo ilu fachowców tyle definicji legara, belki, etc.

Pisząc to miałem na myśli poziome belki na których stoi konstrukcja.A one stykają się one bezpośrednio z podłożem. Ławą fundamentową lub bloczkami.I to miejsce trzeba izolować od wilgoci kapilarnej.

Jak wysoko masz posadowienie podłogi.Warto uwzglednić zimowe opady, gdy śnieg zalega i robi "okład" na najniższe belki.Stad solidna impregnacja niezbędna.

hmm, być może dałem ciała, bo na grunt wysypałem piasek, na to grubą folię, na to bloczki betonowe, na to legary (które nijak legarami nie są, bo dostarczono dość skromne listewki, które jednak spełniają swe zadanie podparte na całej długości na bloczkach). Prześwitu mam pewnie z 5-10 cm. W moim klimacie głównie deszcz, śnieg rzadko, więc nie powinno podmiękać.

Jeśli taka izolacja jest kompletnie do luftu, to mogę jeszcze ewentualnie podnieść domek z jednej strony na podnośnikach hydraulicznych i poprawić izolację, ale to trochę roboty będzie z tym i chciałbym ją zrobić tylko, jeśli faktycznie mam totalnie spartoloną tą izolację...

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Pokombinuję coś z tą papą. Zrobię test - mam nadzieję, że przy podnoszeniu domku nic się nie rozpierniczy...

Chociaż zastanawiam się czy w ogóle warto bo bloczki nie mają skąd ciągnąć wilgoci - są odizolowane od ziemi podwójnie złożoną grubą folią. Jak trochę wody napada na folię i bloczki podsiąkną to dzięki przewiewowi powietrze nic nie powinno się dziać (gnić).

Powrót po dłuższej przerwie...

Motylek. Co prawda zapylający inną roślinkę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka fotek z dziś z jednej ze skarp (skalniak).

Ukryta Zawartość

post-21293-0-07913500-1336078920_thumb.jpg

post-21293-0-75104700-1336078924_thumb.jpg

post-21293-0-38868000-1336078932_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

W końcu zrobiłem kilka fotek.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-38579800-1336084372_thumb.jpg

post-24402-0-37180300-1336084471_thumb.jpg

post-24402-0-08073100-1336084671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czas życia koloni trzmieli to 4-7 tygodni"

Tak napisano.

To jakim cudem u mnie w kompoście żyły od lata, przez zimę, wiosnę, aż przeniosłem kompost...

Wówczas strach było podejść z widłami do kompostu.

Dwukrotnie mnie użądliły ;(

Acz, trzeba powiedzieć, że to wdzięczne stworzenia.

W warunkach szklarniowych są to "roboty produkcyjne" bez mozliwości rozrodu.

Ale te same rodzinki w warunkach nieograniczinych lotów mają szansę wychować własne matki- zaczątek przyszłych pokoleń.

Bardzo ładne! Sam robiłeś, czy kupny domek?

Kupiony po sporym rabacie jako, że był ostatni i stał złożony jako ekspozycja, do tego pomalowany i pokryty papą a na nią bitumicznym gontem. Z tegoż powodu ponowny montaż był utrudniony gdyż niektóre deski były popękane i częściowo brakowało im kawałków więc musiałem improwizować:) Najgorzej było z dachem jako że był pokryty papą a na to gont to przywieźli mi go w całości i nieźle się we czwórkę namęczyliśmy żeby go jako tako zamontować. Niestety grubość desek z jakich jest wykonany domek to nie całe 2cm co powoduje, że mimo nie całych dwóch lat już pęka i się rozłazi tak, że chyba bez dodatkowych wzmocnień (jakieś kantówki w winklach) się nie obejdzie jeśli ma posłużyć na dłużej.

Edytowane przez fox733

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A u mnie wędzarnio grill na ukończeniu. I róża pnąca spisana już na straty odbiła. Super.

Kilka fotek z dziś z jednej ze skarp (skalniak).

Zazdroszczę Ci tego ogrodu.

No to dla Ciebie roślinka zwana Serduszką...

Również już zakwitła.

Ukryta Zawartość

post-21293-0-78946800-1336250841_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

A u mnie wędzarnio grill na ukończeniu. I róża pnąca spisana już na straty odbiła. Super.

Możesz zapodać zdjęcia grilla, może coś takiego sam postawię.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Możesz zapodać zdjęcia grilla, może coś takiego sam postawię.

Zapodam. Tylko jescze czekam na wykonanie drzwiczek. Jak tylko się pojawią to coś pstryknę.

• Moderatorzy

u mojego sąsiada do budki lęgowej wprowadziła się Królowa-Pani Szerszeń, wiadomo że takie towarzystwo może być mordercze dla otoczenia, więc postanowiliśmy zadziałać.

w wypadku owadów ich aktywność raczej spada wraz z nocą i spadkiem temperatury, więc wieczorem wzięliśmy sprzęt: szmata typu kawaek starej koszulki, szczypce, 3elementowa drabina, piwo.

otworzyliśmy piwa, skosztowaliśmy, rozstawiłem drabinę tak by nie opierała się o gałąź z domkiem czyli malarskie odwrócone V + wysunięta w górę 3 część, wszedłem i zapchałem szmatką otwór wlotowy.

sąsiad wymontował cały domek z drzewa.

staliśmy nad domkiem lekko rozczarowni(brak lokatora?) , popijaliśmy browara - aż tu nagle domek zaczął buczeć i charczeć . na naszych twarzach zawitały wielkie banany.

polaliśmy koszulkę rozpuszczalnikem , przykryliśmy wlot cegłą i dalej świętowaliśmy co jakiś czas podlewając rozpuszczanikiem szmatkę

żeby zobaczyć królową i jej ul trzeba będzie domek rozebrać bo ma konstrukcję nierozbieralną,

aby taka heca ze szmatką miała szanse powodzenia trzeba się upewnić czy nie ma w domku innych otworów i szczelin bo można dostać solidne lanie

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Niestety nie znalazłem nigdzie potwierdzenia iż siatka przeciw kretom jest skuteczna, za to docierały informacje, że potrafił się przez ową siatkę skubaniec przebić.

Nie pozostało mi nic innego jak po prostu zrobić eksperyment, zastosowałem na kawałku trawnika wzdłuż domu gdzie kret jest powiedzmy najbardziej niepożądany a czynił najwięcej szkód, siatkę której być może nie przerwie, Jest to po prostu siatka z włókna szklanego która ma zastosowanie przy wykańczaniu elewacji. Jest trochę droższa ale już na pierwszy rzut oka wydaje się zdecydowanie mocniejsza i trudniejsza do pokonania przez tego "pluszaka".

Zmęczyła mnie "goła" ziemia na ogrodzie więc wziąłem się od rana do roboty, no i trawnik posiany.

Jedna rolka 50m2 to co prawda kropla w morzu, ale robota niewdzięczna.

dsc0059jja.jpg

Postanowiłem dodatkowo uzbroić się ATOMOWO :D

Mam nadzieję, że sam fakt iż posiadam SMOKA I NIE ZAWAHAM SIĘ GO UŻYĆ wystarczy :D

dsc0070si.jpg

Jeszcze tylko KONTROLA ;) i można zacząć siać.

dsc0061yd.jpg

Dzionek dziś był pracowity, ale o 19:30 poszły deszczownie, za tydzień ma być zielono :)

dsc0077fx.jpg

Nie patrzcie na tępo czy rozmiar prac, to jest poniekąd moja praca więc to trochę zmienia. Ogród młody ale krety stare :D

Co do wielkości działeczki, to będzie coś około 2ha więc chyba sporo :D

teraz bawi i cieszy , poczekaj 5-10 lat.Zacznie się walka..Z zielskiem, szkodnikami , chorobami roślin,. Ręce zaczną opadać., a czasu i sił będzie ubywać.:(. Sorry za realia.

Hehe ricon ale działka, ogród czy nawet zabawa z kretem to nie jest moje hobby :) robię to bo to moja praca, z tego żyję po prostu, zielska wywalam tonami co roku i to nie tylko z ogródka, cóż był czas przywyknąć. Ale to prawda co napisałeś, sporo ludzi porywa się na duże działki wychodząc z bloku a tu ZONG, to zielsko, to mszyce, to kret, to nawet głupie koszenie trawnika staje się utrapieniem.

Ja ten mój "ogródek" to robię przy okazji więc czy będzie tam zielska czy innego badziewia więcej czy mniej to nie robi różnicy. Moje hobby to słuchanie muzyki, teraz strugam sobie kolumny, coś tam sobie też pobrzdękole, no i choćby fotki. Ale też, nie wyobrażam sobie mieć mniejszy ogród, do takiego przywykłem, pisząc "młody" miałem na myśli okres 7lat, bo swoistą dojrzałość osiągnie dopiero w wieku co najmniej 20lat.

PS, ogród ten zakładałem 7 lat temu, ale sporo roślin przenosiłem ze swojego starego ogrodu, tak że jest sporo krzakoci które mają po 20 lat i więcej.

Edytowane przez tomajk

A kto z "orłów ogrodników" powie co to za szkodnik na ogórasach się zainstalował. Czym to pryskac ,czy da sie jeszcze uratować flance.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na "zarazę ziemniaczaną" niestety.

Previcur jeśli jest jeszcze dostępny.

Chociaż nie wiem czy nie za późno już.

Pod osłonami, szczególnie rozsady to trzeba pryskać od wzejścia.

A tak gadali że UV dużo, że dziura ozonowa, a to właśnie UV załatwiało sporo takich chorób, wygląda na to, że nie dość, że dziury nie ma to jeszcze warstwa ozonowa za gruba :D

Edytowane przez tomajk
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.