Skocz do zawartości
IGNORED

Własny ogród , ogródek, ogrodnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Ja mam chyba przędziorka na świerkach gniazdkowych i modrzewiach.

Coś od dołu tracą igły.

przędziorek ? dość wcześnie...

a może to naturalne gupienie starych igieł ?

niestety starsze iglaki w środku są łysawe

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Też mnie to czeka.

Zima faktycznie łaskawa.

Nic nie wyleciało, magnolie pięknie kwitną, zaczynają świdośliwy, pigwy, lilaki i wiśnia japońska.

Na kalinach Watanebe mnóstwo pąków, będą całe w kwiatach :)

przędziorek ? dość wcześnie...

a może to naturalne gupienie starych igieł ?

niestety starsze iglaki w środku są łysawe

One są młode.

U mnie temat tarasu leży w tartaku. Cholera no nie mam jak gościa pogonić, bo przez telefon dużo nei zdziałam... ;/

U mnie przyroda jest o miesiąc do przodu: kwitną azalie i rododendrony, kwitną już róże. Winogrona mają już liście. Trawa szaleje. Eksplozja wiosny już tak od miesiąca.

Powrót po dłuższej przerwie...

U mnie przynajmniej od tygodnia albo dłużej kwitną kasztany. Przyroda oszalała, wszystko jest miesiąc do przodu...

W sobotę podjechaliśmy z żoną tylko po doniczkę i 3-4 roślinki. Jak zwykle wyjechaliśmy z samochodem pełnym roślin... Normalnie chyba założę niedługo grupę AAA kwiatową ;)

Mój grill się rozpada, dosłownie.

Szukam nowego: prostokątnego, koniecznie z 3 poziomami wysokości. Żaden dizajnerski, tylko praktyczny, tani i funkcjonalny.

Czy widział ktoś takie z wędzarnią ewentualnie? ;)

Czy ewentualnie macie jakieś podpowiedzi, spostrzeżenia, porady?

Jakby był na kółkach, to fajnie, ale nie jest to absolutny wymóg - jeśli stacjonarny będzie rozsądny, to znajdę mu stałe miejsce.

Pewnie wielkiego riserczu nie ma co robić i doktoratu z grillów nie chce robić, ale każdy ma jakieś przemyślenia, ciekawe patenty, może gdzieś wyhaczył ciekawy model, a to zawsze ułatwia.

Ja na przykład mogę sprzedać mały patent na rozpalanie grilla: kupuję po prostu takie drobne drewienka do rozpalania kominka, najpierw zapalam je, a gdy palą sie już żywym ogniem sypię węgiel/brykiety. B proste, żadnych rozpalaczy nie trzeba dolewać, żadnej chemii.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Co do rozpalania to też używam tylko szczap drewnianych. Ale w kontekście zakupu przez Ciebie grilla jest jeszcze jeden bardzo przydatny patent. Mam taki, który ma do żeliwnego spodu domontowaną od spodu rurkę w której są otwory. Do rurki wkłada się dmuchawę na baterie lub ręczną i po paru minutach masz buchający żarem grill.

Nie wiem jak się sprawują te grile z pokrywą i niby wedzarnią. Prawdziwego wedzenia tam raczej nie zrobisz, ale nie powinny być złe. Nawet jakby miał służyć tylko jako grill to warto wypróbować:

http://allegro.pl/z40-grill-ogrodowy-grill-z-wedzarnia-wedzarka-xxl-i4144002180.html

Dzięki HQ. Wygląda fajnie. Znalazłem taki o połowę tańszy z pompką/wiatrakiem powietrza, o którym pisałeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekaw jestem, czy warto myśleć o tej funkcji wędzenia - prawdopodobnie efekt nie będzie taki jak w tradycyjnej wędzarni, choć pamiętam, że u wujka wędziliśmy kiełbasę w zwykłej beczce i było super. Więc może warto...?

I jeszcze pytanie do HQ odnośnie tarasu: deski masz mocowane na wkręty, czy na jakiś niewidoczny system spinek?

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wkręty. I to bardzo mocne, jakaś specjalna nierdzewka do desek tarasowych. Nie sądzę, żeby jakieś spinki podołały pracy drewna na takich odcinkach.

Takie mam:

http://allegro.pl/nierdzewne-wkrety-tarasowe-do-tarasow-deski-5x80-i4055624976.html

Dzięki HQ. Wygląda fajnie. Znalazłem taki o połowę tańszy z pompką/wiatrakiem powietrza, o którym pisałeś.

http://allegro.pl/grill-z-wedzarnia-2-polki-gratisy-na-kolach-duzy-i4180915825.html

Ciekaw jestem, czy warto myśleć o tej funkcji wędzenia - prawdopodobnie efekt nie będzie taki jak w tradycyjnej wędzarni, choć pamiętam, że u wujka wędziliśmy kiełbasę w zwykłej beczce i było super. Więc może warto...?

I jeszcze pytanie do HQ odnośnie tarasu: deski masz mocowane na wkręty, czy na jakiś niewidoczny system spinek?

Ten co znalazłeś jest sporo mniejszy, lżejszy i trochę inaczej wykonany. No i cena to nie jest Kup Teraz tylko licytacja. Za tyle go chyba nie kupisz.

Edytowane przez HQ150

Znam te wkręty PFS - pracowałem nimi, bardzo fajne. Rozumiem, że te wkręty "znikają" i nie szpecą, gdy się patrzy na taras?

Co do grilla to faktycznie.

• Użytkownicy+

Teraz widać, że altana ma otwierane "okna". Muszę też zamontować rynny do deszczówki i poprawić gont po Ksawerym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Tak, już uzgodniłem rynny 75mm, problemem jest sześciokątny dach. Nie ma łączników o takim kącie. Jakoś dam radę, na gorąco będę wyginał. Zamówienie nietypowego kształtu, kosztuje x 10.

• Moderatorzy

Tak, już uzgodniłem rynny 75mm, problemem jest sześciokątny dach. Nie ma łączników o takim kącie. Jakoś dam radę, na gorąco będę wyginał. Zamówienie nietypowego kształtu, kosztuje x 10.

zrób eksperyment z odpowiednim przycięciem i klejeniem łącznikó tak, by uzyskać wymagany kąt.

• 2 tygodnie później...

Ja jeszcze nie uprawiam ogródka, ale może kogoś to zaciekawi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

21 maja sikory bogatki z budki na wierzbie wyprowadziły i zabrały w bezpieczniejsze miejsce cały pierwszy lęg.

cieszę się że moje kociska nie dobrały się do młodych.

ciekawe czy sikory przystąpią do kolejnego lęgu w tym roku.

Proszę się nie śmiejcie: przy jakiej wysokości źdźbła należy kosić trawę która dopiero co wyrosła? Tak się składa że zrobiłem po domem trawniczek, trawka zaczęła pięknie rosnąć - ale teraz mam dylemat, bo jedni mówią by kosić jak najwcześniej bo zacznie się lepiej rozrastać na boki, inni żeby czekać aż się ukorzeni (tu nie ma informacji jak długo) - więc nie wiem co mam robić. Dodatkowo mam dylemat, z wyborem kosiarki - ale to już inna historia.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I podlewać, podlewać!

Zwłaszcza przy tym słoneczku jakie było dzisiaj.

A co do koszenia to nóż musi być ostry!!! Inaczej będziesz ją wyrywał z ziemi zamiast kosić. I końce poszarpane są narażone na wysychanie.

Edytowane przez HQ150

Dziękuję!

Co do ostrego noża - czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi podwójnymi nożami które stosuje Honda w swoich niektórych kosiarkach? Przejrzałem sporo modeli kosiarek i na dzień dzisiejszy skłaniam się ku temu producentowi. Wydatek nieco większy, bo okolice 2kzł, ale ludzie twierdzą że warto.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

moja chce zebym kupil dom albo dzialke bo jej się chce ogrodowania a mnie to nie rajcuje ani trochę czy jest szansa na zmiane nastawienia? moze z wiekiem? mamy 2x lat (bliżej 30 jak 20)?

chwilowy brak działalności w audio.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

mlb

Honda ma korpus z blachy. To kiepskie rozwiązanie. Do tego kosz materiałowy. Niewygodny w obsłudze.

Popatrz na kosiarki Viking. Moim zdaniem najlepsze na rynku.

Edytowane przez HQ150

Ja mam zwykłe Alko z silnikiem BS 4,5KM.

Niezawodny sprzęt, pali na dotyk po zimie już siódmy rok.

Olej chyba raz zmieniałem.

A kosztowała z 1100 zł.

Zwróć uwagę na wielkość wlotu skoszonej trawy do kosza.

To newralgiczny punkt kosiarki, lubi się zatykać.

Wybierz taką z dobrym silnikiem i dużym otworem.

Marka nie jest ważna.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Silnik to chyba obecnie najmniej wrażliwy element kosiarek. Znakomita większość jest na B&S. Honda ma swoje.

Przy wymianie oleju raz do roku wytrzymują dziesiątki lat. Ważna jest natomiast reszta. Lepsze firmy mają np. podwójnie łożyskowane koła. Są bardzo trwałe i dobrze się ,, prowadzą''. Jak masz spory trawnik to oczywiście koniecznie napęd. Najlepiej ze zmienną prędkością. No i obudowa. Viking ma ABS. To wieczny plastik. Mało tego po bokach ma zderzaki wymienne. W Vikingach też jest fajny kształt noża z takimi jakby łopatkami, pazurkami na jego końcach. Eliminuje to problem o którym pisze Thorogood. Nawet wilgotna albo wysoka trawa jest dobrze dopakowywana do pełni załudunku kosza. Przy wyborze silnika warto wybrać taki bez ręcznej pompki tylko z syetemem Ready/Start. Nawet po zimie wystarczy raz pociągnąć.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Lepsze firmy mają np. podwójnie łożyskowane koła. Są bardzo trwałe i dobrze się ,, prowadzą''.

nie lepsze tylko każda... w odpowiednim modelu ogrodowego ferrari.

W Vikingach też jest fajny kształt noża z takimi jakby łopatkami, pazurkami na jego końcach. Eliminuje to problem o którym pisze Thorogood.

jak chyba każda kosiarka....

Nawet wilgotna albo wysoka trawa jest dobrze dopakowywana do pełni załudunku kosza.

uhum, to żem się uśmiał ;]

I podlewać, podlewać!

Zwłaszcza przy tym słoneczku jakie było dzisiaj.

najlepiej w dzień gorącą wodą :)

Popatrz na kosiarki Viking. Moim zdaniem najlepsze na rynku.

na pewno jedne z droższych

Za silniki B&S trzeba ostro przepłacać, taniej wyjdzie kupić kosiarkę nimi markowaną. Względnie dobry i tani sprzęt robi MTD zarówno na swoich tańszych silnikach jak i B&S...

Ja bym proponował skupić się na wielkości kosiarki, to jest podstawa wygodnej pracy, mile też widziany napęd. Reszta to rzeczy mniej istotne a czasem wręcz gadżety.

Wszystko to praktycznie jedno i to samo o zbliżonej wytrzymałości, to tylko kosiarka, jednemu starczy taka za 850 zł i skosi nią 800mkw albo i więcej inny będzie miał problem z kosiarką za 3k złociszy i 150 metrowym trawnikiem.

Tak jak Ci co rąbią najwięcej drewna bo tylko do kominka 6-7 metrów muszą mieć najlepszego i najdroższego fiskarsa tak Ci co mają najmniejszy trawnik muszą mieć najbardziej wypasioną kosiarkę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.