Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biały gramofon AD FONTES...Pozdrawiam mikołajowo..

Wygląda zacnie - gratuluję! Pewno tak jak jak miał wyglądać biały Ad Fontes.:) Jak dla mnie czcionka napisu absolutnie pasująca. Oczywiście de gustibus... Ja jednak gustuję w "drewienkach":) Jestem pewny, że ten kto chciał "białego" będzie w pełni usatysfakcjonowany! Niech cieszy ucho i oko! Pozdrowienia mikołajkowe w drugą stronę!

PS. Czy nowy kształt docisku i taka mata jak na zdjęciu to aktualny standard?

Edytowane przez maciek1

czy używacie kamienia np granitu, jako podstawę gramofonu ?, a może jakaś podpowiedź w temacie podstawy pod Ad Fontesa.

Faktycznie biały kolor, to trochę wyzwanie, ale jak kto woli.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1. Kolory plinty to pikuś, ale logo co wypust chyba już nie? Może być i pismo klinowe, byle miał je każdy egzemplarz. I ten czarny i ten różowy dla Excela :) Zresztą nie wiem, może się mylę.

2. Hasło o powrocie do źródeł jest o tyle mętne, że dla zegara z kukułką, powrotem do źródeł jest zegar słoneczny.

Na pewno obecny kształt docisku jest bliższy tej idei niż kilka wcześniejszych wersji.

3. Sesja zdjęciowa nie tej jakości co dla wersji czarnej, a to jakby stawia białego na nieco przegranej pozycji.

4. Excel, na tym forum wystarczy- jak sądzę- jeden taki śmieszek jak ty. Baw nas nudziarzy.

Uważaj Andrzeju na mieszanie światła -jego barw, inna jest z flesza inna z lampki,po za tym nie żałuj światła. warto sprzęt wypucować przed sesją. "jak cię widzą tak cię piszą" .

gad2.jpg

fonrl.jpg

gad1.jpg

Czy teraz talerz jest 350mm?

Edytowane przez peezeet

wetne się korzystając z popularności wątku.

Co sadzicie o mozliwościach zastosowania do napędu silników Papst DC

o takiego jak tutaj?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem, gdzie te gramofony powstają, ale dla przyjemności moge zrobić sesje zdjęciowa któregoś egzemplarza, w wawie.

I rozwinięcie zagadnienia - silniki krokowe. Czy to można stosować do gramofonów, o jakich parametrach i czym sterować ?

Kołacze mi się po głowie że któryś gramofon starej Foniki był napędzany silnikiem krokowym.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Fajny, podoba mi się. Ważne by był ustawiony w odpowiednim wnętrzu, wystroju, wtedy powinien robić wrażenie.

Po wersji czarnej były z tego co pamiętam same ochy i achy:) Biała jest znacznie odważniejsza - łamie stereotypy (chyba nie jest to najpopularniejszy kolor w audio? Poczekajmy na komentarze właściciela. Powtórzę, że dla mnie wygląda zacnie, choć preferuje "drewienka":) czyli linię tradycyjną. Pamiętajmy, że białe i czarne powstają na konkretne zamówienie.

Do wyboru....

Miałem na myśli docisk.Maty są indywidualną sprawą nabywcy i dobieramy z tego co mamy lub lubimy..A
  • 2 tygodnie później...

Gdzie właściciel "białego"? Jak bezpośrednie wrażenia? Czy ktoś z posiadaczy AF zamierza wypróbować lub już przećwiczył nowy pomysł peezeta z jego matą?

Wita wszystkich właściciel piano white, na zdjęciach poniżej, prawdziwe cacko w kwestii wykonania

Ukryta Zawartość

IMG 2992

IMG 2993

IMG 2994

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wita wszystkich właściciel piano white, na zdjęciach poniżej, prawdziwe cacko w kwestii wykonania

Jest i drugie cacucho - czarne. Zdjęcia potem, ponieważ zostawiłem aparat w samochodzie, mam nadzieje, ze tam jeszcze są, i aparat i samochód.

Jestem po tygodniu prób i testów, głównie wierczorami i nocami, no.. dniami troche też. Są ciekawe wyniki, jest pomysł (i wykonanie ! ! ) adaptacji zamocowania twardej wkładki do ramienia, które ją źle toleruje (sprawdzone), jest filmik z rezonansu ramienia z twardą wkladką Denon DL103R (muszę go wlać na YTuba)- wyniki interesujące i powiedziałbym - zaskakująco pozytywne.

Edytowane przez ryszard_pp

Ukryta Zawartość

Absolute Magnitude, przepiękne zdjęcie, coś wyjątkowego. Wygrywa każdy konkurs. Amazing. Ad Fontes, powrót do korzeni w zderzeniu z młodą, wrażliwą wyobraźnią, fascynacja, refleksja , zatrzymanie na moment w biegu życia, moment , w którym te cenne korzenie będą wchłonięte i przekazane z pokolenia na pokolenie. Uroda obrazu i bogactwo przekazu. Powaliło mnie z lekka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp
Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak,świetnie!

Zwróciłem szczególnie uwagę na?:)

Tak tak panowie,co trzyma dziewczynka w dłoniach? jak myślicie co pozostanie z czasem w zainteresowaniu tej Damy? :)

Świetnie pokazane,Ryszardzie!

Pozdrawiam.

Absolute Magnitude, przepiękne zdjęcie, coś wyjątkowego. Wygrywa każdy konkurs. Amazing. Ad Fontes, powrót do korzeni w zderzeniu z młodą, wrażliwą wyobraźnią, fascynacja, refleksja , zatrzymanie na moment w biegu życia, moment , w którym te cenne korzenie będą wchłonięte i przekazane z pokolenia na pokolenie. Uroda obrazu i bogactwo przekazu. Powaliło mnie z lekka.

Absolute Mag, czy można zapytać o wkladkę, którą włożyłeś do Fontka? Jak się zgrywa z ramieniem i resztą? Gramofon jest na to wrażliwy, dlatego jest to ważny i ciekawy temat. Szczęśliwie masz gramofon w sporym oddaleniu od kolumn, u mnie niestety jest trudniej, znacznie trudniej i dramatyczniej - gramofon stoi w odległości ok 25 cm od kolumny i nie ma szans stanąc w innym miejscu - szczupłość warunków lokalowych. Musiałem zastosowac podwójny katafalk z czarnych granitów odsprzęgających gramofon od biurka i od siebie nawzajem - dopiero to zliwkidowało sprzężenia i wzbudzenia, ale znałem te swoją sytuację i byłem na to dobrze przygotowany.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Dzięki za wypowiedzi o zdjęciu. Ech nie napiszę czym zrobiłem, bo padniecie ze śmiechu. (Chociaż czasem pstrykam, analogowo oczywiście, Pentaxem 645 np. tutaj).

Wkładka to sumiko BP No.2, zgrywa się znakomicie, choć nie znam częstotliwości rezonansowej. Może kiedyś nawiedzi nas Pan Zontek z magicznym programem (?) i będzie wiadomo... Ja już do MM niestety nie wrócę. Kiedyś w przyszłości, być może "prawdziwe" MC, ale do tego potrzebowałbym świetnego pre, bo tutaj nie ma miejsca na półśrodki.

Gra to baaardzo przyzwoicie, wszelkich kompleksów związanych z dźwiękiem wyzbyłem się owiedzając AS 2012! Rzeczywiście trzeba poświęcić troszkę czasu na ustawianie i wsłuchiwanie się, ale dramatu nie ma - to normalne w analogu. Wkrótce pod Gramiakiem znajdzie się również kawałek kamienia, cały blacik będzie z niego. Kolumny "wędrują" po pokoju tzn. mogę je sobie ustawić optymalnie do słuchania w każdej chwili.

Edytowane przez absolute magnitude

Czasami jest tak,że dla jednej ulotnej chwili warto żyć i czekać na nią całe lata...Jestem wzruszony i bardzo,bardzo dziękuję!!W sobotę podczas obrabiania detali trochę wymiękłem..Robota mnie przerosła,dziś pogoda koszmarna , a ja od rana myślałem o czekającym mnie spotkaniu z polerkami i zacząłem tracić motywację.A tu taki prezent..Dziękuję!

Dzięki za wypowiedzi o zdjęciu. Ech nie napiszę czym zrobiłem, bo padniecie ze śmiechu. (Chociaż czasem pstrykam, analogowo oczywiście, Pentaxem 645 np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Wkładka to sumiko BP No.2, zgrywa się znakomicie, choć nie znam częstotliwości rezonansowej. Może kiedyś nawiedzi nas Pan Zontek z magicznym programem (?) i będzie wiadomo... Ja już do MM niestety nie wrócę. Kiedyś w przyszłości, być może "prawdziwe" MC, ale do tego potrzebowałbym świetnego pre, bo tutaj nie ma miejsca na półśrodki.

Gra to baaardzo przyzwoicie, wszelkich kompleksów związanych z dźwiękiem wyzbyłem się owiedzając AS 2012! Rzeczywiście trzeba poświęcić troszkę czasu na ustawianie i wsłuchiwanie się, ale dramatu nie ma - to normalne w analogu. Wkrótce pod Gramiakiem znajdzie się również kawałek kamienia, cały blacik będzie z niego. Kolumny "wędrują" po pokoju tzn. mogę je sobie ustawić optymalnie do słuchania w każdej chwili.

Jak to ? Śmiać się z Pentaxa????? Jednej z najlepszych średnio formatowych lustrzanek kliszowych???? Masz poczucie humoru. A więc mamy do czynienia z mistrzem. Zaawansowanym amatorem ? Półzawodowcem? Takie zdjęcie nie powstaje przypadkiem, z tą ogólną aurą, cyfrówką nie daje się to za bardzo wystylizować choć jest to możliwe. Może się mylę, ale od razu mi jakoś zapachniało kliszakiem i klasyczną czarno-białą błoną Ilforda. Najlepsze błony, najwyższy możliwy poziom trudności i umiejętności. Swój swego wyczuje. Sam wywołujesz błony i resztę, własna ciemnia, lab ? Czy raczej tylko skanujesz? Klasa zdjęć znowu mnie powaliła i chyba nie wstanę. Jakiego szkła używasz do tego aparatu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

O ja Cię! Pięknie wygląda! Na tych zdjęciach to po prostu rewelacja! Dzięki!

Przepiękne zdjęcie! Wydrukować jako plakat i na ścianę. A może mógłbyś wyprodukować plakaty, pocztówki z reprodukcją ;o)

Serdecznie gratuluję!

p.s. Może założyć nowy wątek pt. "AUDIO-WZRUSIE"

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jakie ładne, romantyczne zdjęcie.

Zabawne, że gdy gniazda powędrowały na tył użytkownik ustawia gramofon "na sztorc" i kable jak byk znowu wyłażą z boku :)

Takie ustawienie rodzi kolejne wyzwanie. Plakietka Ad Fontes po łuku.

A jak tam wersja chudzinka? Kiedy jakies zdjęcia?

• Pokaż nowe odpowiedzi