Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parametry ramienia poprawione-jeszcze raz dzięki Andrzeju.

Dzięki także tym wszystkim którzy zwrócili uwagę na złe ustawienie wkładki i ramienia

Jesli sam tak słuchał to nie dziwię się że sprzedawał bo to nie mogło grać dobrze.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Sady tak ci go poustawiał na złość, czy sam tak słuchał?

Zapewniał że ustawiony do wkładki przez konstruktora. Czy to żle grało? zapewniam że nie. Czy niszczyło płytę , igłę? - na pewno tak. Przysięg 3 cm , vta za niskie , kąt prowadzenia koszmar. Ale to już historia.

Zapewniał że ustawiony do wkładki przez konstruktora. Czy to żle grało? zapewniam że nie. Czy niszczyło płytę , igłę? - na pewno tak. Przysięg 3 cm , vta za niskie , kąt prowadzenia koszmar. Ale to już historia.

Jeśli konstruktor tak ustawił to czy można mieć zaufanie co do budowy tego gramofonu? Mam nadzieję,że Andrzej jest niewinny:)

Ja widziałem na własne oczka jak Andrzej ustawiał wkładkę w moim Fontesie. Pełna profeska i doświadczenie. Nie ma bata ktoś tam grzebał przy tym graniaku.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jeśli konstruktor tak ustawił to czy można mieć zaufanie co do budowy tego gramofonu? Mam nadzieję,że Andrzej jest niewinny:)

Winny czy niewinny.Na pewno zamieszany w kradzież roweru.Ze względu na moje siwe włosy nie idźcie tą drogą..Proszę

.... Przysięg ..........

Co to jest "przysięg" ? Na pewno istnieje takie słowo w terminologii analogu?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja ze swojej strony bym dodał, że AF lubi mieć trochę przestrzeni. Przynajmniej mój lubi. Proponuję go nieco przesunąć w prawo i do siebie. Jak nie będzie różnicy, zawsze może wrócić pod skrzydła wzmaka.

Z geometrii ustawień wkładki pozostał jeszcze azymut, przerobiony?

Fontek potrzebuje bardzo dobrej wkladki MM, z MC nie zagra na miare swoich mozliwosci. Andrzej pracuje nad nowym ramieniem.

Zagra i to jak. Tylko trzeba nad nim popracować.

Ale rzeczywiście, nowe ramię przydałoby się. Przede wszystkim dobrze wytłumione. Tak długie ramię jest mocno podatne na rezonanse w zakresie widma akustycznego. I nie chodzi tu o te nisko-częstotliwościowe rezonanse w okolicy 10Hz. To nie jest tzw. klu sprawy i nie tu jest pies pogrzebany. Wygląda na to, że twarde wkładki MC są bardziej niż wkładki MM wrażliwe na rezonanse ramienia oddziałujące zwrotnie na wkładkę od strony jej korpusu.

Ramię to w modelowym uproszczeniu pręt albo rura, zamocowana jednostronnie z przymocowanym do wolnego końca generatorem drgań mechanicznych pracującym w szeroko rozumianym zakresie częstotliwości akustycznych.

Jeśli jest to np. rurka Alu to w uproszczeniu mamy wzdłuż niej dwa tory akustyczne. Jeden to ściany rurki, drugi to tunel powietrzny wewnątrz rurki tworzący komorę rezonansową, taką jak np. pudło gitary. Jeśli uwzględnić długość ramienia – ok. 34 cm – oraz prędkość dźwięku w aluminium – 6300 m/sek i w powietrzu 340 m/sek oraz poobliczać odpowiadające częstotliwościom akustycznym długości fal – to okaże się , że zarówno w ścianach takiej rurki jak i w tunelu powietrznym będą powstawać fale stojące dla różnych słyszalnych częstotliwości akustycznych, a więc rezonanse pasożytnicze. Do tego dojdą interferencje między tym co rezonuje w ściankach a tym co w tunelu powietrznym, dyspersje itd itp. Najgroźniejszy przypadek to fala stojąca w zakresie akustycznym, której strzałka, czyli maksymalna amplituda wypada na wolnym końcu rurki, tam gdzie jest wkładka.

Oprócz samej rurki rezonują czasem bardzo silnie dodatkowe elementy mocowane do niej, elementy o pewnej długości i jednym wolnym końcu, szczególnie podatne na rezonanse bywają jednostronnie zamocowane elementy cienkie, takie np. jak uchwyt headshella, w przypadku AF ten uchwyt drutowy, za który chwyta się delikatnie palcami ramię.

Ale.……..nawet przy tym ramieniu AF ..............

Poniżej załączam linki do ściągnięcia kilku plików próbnych nagrań cyfrowych z płyt winylowych.

Są to ostateczne wyniki prób przystosowania ramienia AF w wersji Alu do pracy z twardą wkładką MC Denon DL103R.

Zastosowałem gęsty zapis cyfrowy – 96 kHz/24 bity w formacie WAV– żeby umożliwić pełną ocenę jakościową, cyfrowe próbki nie mogły różnić się od analogowego oryginału, odpadła więc w przedbiegach konwersja na skompresowane MP3.

Nieskompresowane, gęste, cyfrowe próbki są nie do odróżnienia od analogowego oryginału ale niestety dlatego ważą powyżej 100 MB, jakoś tak między 100 a 170 MB każda.

Na moim dostępowym łączu internetowym 30 Mbps ściągają się szybko, serwery i łącza portalu Adrive są dość szybkie.

Nagrania były dokonane bezpośrednio z wyjścia pre.

Ocenę, jak brzmi wkładka DL103R zamontowana w AF - pozostawiam wam (chciałem tylko nieśmiało jeszcze raz przypomnieć, że ta wkładka w AdFontesie MUSI !!!! brzmieć źle. Któryś z kolegów, bodajże frywolny trucht (zagalopował się ?) proponował walić pięścią (czyją?) – na szczęście tylko w stół, na wypadek gdyby ktoś twierdził, że może być inaczej)

(Dwie pierwsze próbki to płyty polskie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do mierzenia rezonansów własnych ramienia (nie mylić z Fres.) jest oddzielna funkcja w programie Feickerta Adjust plus PRO tylko jak interpretować odczyt i wyniki i przełożyć to n praktyczne wykorzystanie w budowie ramienia to już każdy musi sam doświadczalnie do tematu podejśc.

Edytowane przez peezeet

Ale rzeczywiście, nowe ramię przydałoby się

Dlatego tak wiele konstrukcji ramion nawiązuje do fasonu finezyjnych cantileverów typu "tubular"- czyli stożkowym , zwężającym się w kierunku wkładki. To jest efekt dażeń do eliminacji wew. rezonansów.

Edytowane przez ricon

powoli te sampelki się ściągają :(

przy łączu 100Mbit/s idzie mi max 75kb/s

Sprawdzałem wielokrotnie ściąganie jako niezalogowany klient, wybiórczo w różne dni, przed chwilą również. U mnie plik 150 MB ściaga się ok. 2,5 minuty, do 3 minut. Łącze dostępowe UPC 30 Mbps. UPC ma zmodernizowaną ogólnokrajową infrastrukturę światłowodową i bardzo szybkie łącza międzyoperatorskie w całym kraju. Samo klienckie szybkie łącze dostępowe to niestety za mało, liczą się łacza miedzyoperatorskie i wydajna, odpowiednio skonfigurowana wewnętrzna infrastruktura internetowa operatora. Sam portal usługowy Adrive jest duży, komercyjny i szybki.

A nie można tego nazwać przesięgiem ?

Trzeba było do porównania obu gramofonów temu tańszemu powiesić ramię na żyłce wędkarskiej ;)

ps. w sumie właśnie wpadł na mnie pomysł. Zrobić ramię z końcówki wędki i zawieszenie z napiętej żyłki. Będzie jak ramiona z włókna węglowego i zawieszenie Zonteka tylko bez magnesu.

ps. w sumie właśnie wpadł na mnie pomysł. Zrobić ramię z końcówki wędki i zawieszenie z napiętej żyłki. Będzie jak ramiona z włókna węglowego i zawieszenie Zonteka tylko bez magnesu.

+

0

Ramię podwieszone na dwu strunach spełniających rolę przegubu i antyskatingu to stary pomysł.

Dlatego tak wiele konstrukcji ramion nawiązuje do fasonu finezyjnych cantileverów typu "tubular"- czyli stożkowym , zwężającym się w kierunku wkładki. To jest efekt dażeń do eliminacji wew. rezonansów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ryszard widzę tu ulubione rozwiązanie Ahaji:-) Proste i dające możliwość "strojenia" w pewnym zakresie rezonansu ramienia, zależnie w którym węźle fali umieścisz tłumik. W ramionach 14inch, 16inch dobre i bardzo dobre rezultaty uzyskuje się łącząc tę metodę z wypełnieniem rurki ramienia w całości, lub w kilku miejscach pianka montażową.

W.

Ryszard widzę tu ulubione rozwiązanie Ahaji:-) Proste i dające możliwość "strojenia" w pewnym zakresie rezonansu ramienia, zależnie w którym węźle fali umieścisz tłumik. W ramionach 14inch, 16inch dobre i bardzo dobre rezultaty uzyskuje się łącząc tę metodę z wypełnieniem rurki ramienia w całości, lub w kilku miejscach pianka montażową.

W.

Tak, pamiętam, że Ahaja kiedyś to polecał. Problem z estetycznym wykonaniem takich tłumików we własnym zakresie. Mam wrażenie, że na ostatnim Audioshow widziałem na jakimś firmowym, rozbudowanym ramieniu firmowy tłumik zewnętrzny, więc nie tylko my, w sensie DIY stosujemy tego rodzaju patenty. Myślałem o tej piance, to jednak grubszy temat i nie dla mnie, raczej dla Andrzeja Analogowego, rurka ramienia Alu jest zasklepiona z obu stron. A co z przewodami wewnątrz ramienia w przypadku wypełnienia pianką?

Należy wykonać uchwyt rurki, który dokładnie w środku ma zamocowany stalowy pręt o średnicy troszkę większej od skrętki kabli ramienia. Przed wprowadzeniem pianki (tu niezbędna przejściówka dyszy do rozmiaru takiej słomki jak np. w WD ) należy pręt pokryć wazeliną. Po 30min ściągamy rurkę z pręta i wszystko jasne:-)

Zrobiłem tak 14inch na bazie ramienia DUAL, dziecinnie proste. Firmowy kardan bardzo precyzyjny i sztywny, przeciwwaga z możliwością dokładania masy.

W.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Przećwiczyłem dokładnie takie rozwiązanie 5 lat temu korzystając z gotowego tłumika stosowanego przez Philipsa.Ponieważ oryginalne ramie miało 8 cali , było zrobione z rurki o średnicy zewnętrznej 5 mm,po przetransponowaniu tego na 14 cali z zachowaniem średnicy rurki jak w oryginale,uzyskałem niezły generator drgań i zarzuciłem ten pomysł.Może warto do niego wrócić w postaci zdejmowalnego tłumika.Nie bardzo chcę kopiować rozwiązanie Philipsa-tam element był na stałe zamocowany na rurce.Postaram się znaleźć te elementy to dam foto...

Tak to wyglądało w rzeczywistości.A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy aby to był tylko tłumik . Ja widze w tym obciażnik do nacisku, nawet jeżeli p-waga zdjęta..To taki regulator masy efektywnej w uproszczeniu

Edytowane przez ricon

Poniżej załączam linki do ściągnięcia kilku plików próbnych nagrań cyfrowych z płyt winylowych.

Są to ostateczne wyniki prób przystosowania ramienia AF w wersji Alu do pracy z twardą wkładką MC Denon DL103R.

Posłuchałem i mam mieszane odczucia, może dlatego, że tylko pięć utworów.

I wszystkie typu "plumkanie". Ale należy się cieszyć, że można posłuchać nawet pięciu.

Więc w skrócie, utwory jeden i dwa albo płyta tak nagrana albo...

brzmi jak za kotarą moja ocena dwa.

Utwór trzy niby OK do momentu wejścia wokalu, robi się bałagan.

Ocena trzy.

Utwory cztery i pięć ...hmm, są OK ale to za mało dalej dźwięk zamknięty.

Aczkolwiek te utwory jak dla mnie są najlepiej zrealizowane. Ocena trzy.

Miło było posłuchać, ale D103 gra o wiele lepiej.

Znam D103 bardzo dobrze, słuchałem jej na wielu ramionach.

Niestety nie na każdym pokazała pazur.

Proszę nie traktować mojej oceny jako krytykę.

Wręcz odwrotnie jak zachętę aby AF grał jeszcze lepiej.

VIS

• Pokaż nowe odpowiedzi