Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie tak. Mam to na uwadze, i taka pokrywa powstanie, jeszcze nie wiem czy akrylowa. A tymczasem przynajmniej płyta nie zbiera kurzu z talerza.

Meldunek z placu boju. Duch eksperymentu nie ginie w narodzie, nie poddałem się, dalej pracuję nad dostosowaniem swojego AF do twardych wkładek MC.

Pracuję nad dwoma zagadnieniami związanymi z AF (to drugie mniej związane):

1. Tłumienie

2. Ekranowanie

Ad 1. Tłumię ostatnio wszystko co się wokól mnie rusza (żona twierdzi, że ją, głównie w trakcie odsłuchów), ramię AF w wersji Alu, granit pod AF, samo AF od spodu.

Z ramieniem było jeszcze niedawno tak, ale już nie jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast teraz jest tak:

post-26459-0-05359700-1360308838_thumb.jpg

jak widać oprócz czterech tłumików jest ta czarna owijka (oklejka) tłumiąca na długości ramienia. Składa sie z czterech warstw, udało sie ją wykonać razem z tłumikami w miarę esteycznie. Tak wytłumione ramię zrobiło się ciężkie, ma teraz masę efektywną 21 gram.

Ciekawe, jak to zagra z Denonem DL103R, liczę po cichu, że bardzo dobrze, próby jeszcze nie było, na razie nie mam na to czasu.

Wykleiłem spód granitu pod AF matą akustyczną, niestety drogą, ponieważ to nie mata bitumiczna tylko wysokogatunkowa butylowa, całkowicie bezwonna i w zasadzie niebrudząca, ciężka:

post-26459-0-58282300-1360308837_thumb.jpg

post-26459-0-17374500-1360308837_thumb.jpg

na foto widać przewód podłączony do zewnętrznej warstwy folli aluminiowej tej maty, przewód będzie podłączony do zacisku Ground Ad Fontesa, świetny ekran eliminujący przydźwięki, wypróbowałem to już wcześniej na swoim AF z zastosowaniem prowizorycznych folii, działa znakomicie.

Wykleję też tą matą spód Ad Fontesa.

Na razie tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Skórka wygląda nieapetycznie.

Jak pisałem wcześniej,pierwsza próba ze skórami była nieudana z racji niewłaściwego materiału.Niepotrzebnie rozdałem,teraz psują całokształt.Jak powiedział mi wykonawca,miał partię skór z hodowli,gdzie krowy zamiast muuuuuu darły się yuuuuuulllllllll.Podobno i mięso było do niczego...Yul-a pozdrawiam cieplutko z Włocławka...

Mi nie przeszkadza, i nie sądziłem że aż tacy esteci tu są. Fontek ma dobrze grać, i z tego wywiązuje się doskonale.

pierwsza próba ze skórami była nieudana

Panie Andrzeju, może zamiast męczyć się ze skórami i innymi matami zastosować talerz sandwichowy z akrylem na górze. Wtedy żadne maty nie są potrzebne. Ja na swoim aluminiowym talerzu stosuje tarczą akrylową zwaną przez producenta "matą akrylową" i jestem szczęśliwy, że z żadnymi prawdziwymi matami nie muszę się już męczyć.

Wcześniej eksperymentowałem ze skórą, korkiem, filcem i szkłem. Szkło chyba było najlepsze, ale że miałem tarczy wykonanej profesjonalnie i estetycznie pozostałem przy akrylu. Wszystkie inne materiały były wyraźnie gorsze.

Słuchał Pan swego produktu w takiej konfiguracji?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Przez jakiś czas stosowałem matę z 5 mm akrylu.Potem ktoś ją zabrał,ponieważ zapałał do niej uczuciem i więcej jej nie widziałem.Jako,że było to w czasach permanentnych eksperymentów,nie pamiętam,żeby czymś szczególnym mnie zainteresowała.Zaraz potem pojawiły się grube talerze z alu i maty gumowe..Wrócę do tematu.Widziałem chyba na allegro gotowe krążki 30 cm-tyle,że bez otworu....

No proszę, tydzień mnie nie było, a tu tyle ciekawostek:-)

Brawo Ryszardzie, niecierpliwie czekam na opis pomiarów i wrażeń z odsłuchów. Oczywiście z nadzieją, że będą?

Wcześniej eksperymentowałem ze skórą, korkiem, filcem i szkłem. Szkło chyba było najlepsze,

Testowałeś płytę szklaną bezpośrednio na aluminiowym talerzu Ad Fontes i wypadła sonicznie najlepiej?

W.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Testowałeś płytę szklaną bezpośrednio na aluminiowym talerzu Ad Fontes i wypadła sonicznie najlepiej?

W.

Ja zrozumiałem to tak, że szkło towarzyszyło w odsłuchach i smakowało :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie dla tego pragnę dopytać, czy aby opatrznie tego nie zrozumiałem?:-)

Pozdrawiam W.

Specjalne dla Yul-a Dawniejszy model antykredens...Gra wspaniale mimo kilku lat....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WOW, to kawał historii, a to dwupaskowe przełożenie napędu robi wrażenie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

WOW, to kawał historii, a to dwupaskowe przełożenie napędu robi wrażenie.

Pozdro

Mylisz się, to jest bezwładnościowy stabilizator obrotów silnika. Ilość takich cylindrów zależna od kaprysu wytwórcy.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

estowałeś płytę szklaną bezpośrednio na aluminiowym talerzu Ad Fontes i wypadła sonicznie najlepiej?

W.

Na aluminiowym talerzu innego gramofonu, 12 kg.

Less is more

No cóż " Są na tym świecie rzeczy, które się fizjologom nie śniły" że zacytuję klasyka F. Kiepskiego:-)

Pozdrawiam W.

Ano...

But how do you damp a pretty strong resonance mode in a 50mm thick big chunk of solid aluminum? Clearly something innovative had to be thought off and quickly. I hit back to a tweak that I have been using and recommending again and again, a glass platter mat. I'm not sure what exactly does the trick here, but place a highly resonant plane of glass and highly resonant plane of metal together as sandwich, the resultant sandwich is extremely non-resonant despite being made without any energy storing and diffusing damping material.

So I now have a glass platter mat (in fact the simple, cheap and highly effective retail item offered as accessory for the Project brand turntables) and placed that on top of the platter. The ping test revealed? Silence. Playing a record directly on the glass showed now a very even, very nice tonality without any emphasis on any range, other possibly than a certain LF emphasis (we come to that). I experimented both with and without the suede leather mat on top of the glass mat and settled on using it, it seemed to give a smidgen more clarity and focus to the sound, but sometimes I prefer the slightly busier and less focused but slightly more spacious sound without it.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Cóż, opinia jedna z wielu. Szklana "mata" na jednolitym metalowym talerzu, to nie to samo co talerz typu sandwich. W tym przypadku materiały o różnej gęstości i rezonansie, spojone są w jednolity talerz wykazujący wypadkowy rezonans poniżej częstotliwości rezonansu ramię/wkładka. Szklana płyta położona swobodnie na metalowym talerzu "gra" własną częstotliwością. Najlepsze maty szklane, to te wykonane z szyb samochodowych lub witrynowych w których pomiędzy dwie tafle wklejona jest folia węglowa.

Szklana płyta położona swobodnie na metalowym talerzu "gra" własną częstotliwością.

Próbowałeś, czy tylko tak Ci się wydaje?

Less is more

Próbowałem na ultralekkich ramionach i dźwięk stawał się znacząco niedoważony. Aspekty przestrzenne i stabilizacja źródeł pozornych zgodna z tym co napisałeś.

->vlado

Sprawa wyboru tego z czego wykonany jest talerz raczej nie jest związana z oddziaływaniem rezonansu układu ramię wkładka. Trudno sobie raczej wyobrazić by stosunkowo bardzo ciężki talerz jako bryła mógł wpadać w rezonans bliski rezonansowi ukłasu ramię - wkładka - tak mi podpowiada intuicja.

Materiał talerza to raczej kwestia tego na ile ten materiał jest w stanie minimalnie propagować i odbijać częstotliwości akustyczne i maksymalnie je tłumić, jednocześnie przy zachowaniu takich cech talerza jak spora masa i sztywność. Tu chyba niezłym kompromisem jest akryl.

Pozdrawiam

Edytowane przez Zwykły Drut
  • Pokaż nowe odpowiedzi