Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Płyty Perrego są wytłoczone w sposób szczególny, z uwagi na ciągły potężny bas spirala rowka jest wytłoczona z bardzo dużym skokiem, w związku z tym każda ze stron obu płyt tego albumu gra znacznie krócej niż zwykle, co z kolei nastręcza sporo trudności przy prawidłowym nagraniu matrycy i wytłoczeniu płyty

A cóż to za dziwna teoryjka? Zapis kilkunastu minut muzyki (do 13-15 minut) na jednej stronie LP, to nic innego jak wypełnienie normy hi-fi. Poradzi sobie z tym z powodzeniem każda wkładka z w miarę porządnym szlifem, no może z wyjątkiem tych wkładek i szlifów zaprojektowanych 50 lat temu, kiedy jeszcze nie było instrumentarium elektronicznego i syntetycznego, ciężkiego basu z komputera.

Ostatni utwór Perrego okolice 2:40, coś nie tak (zniekształcenia)

Jeszcze kilka sampli jazzowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapukał listonosz, jak otworzyłem powidział:

- Dobrze, że Pan jest, bo mam tu coś ciężkiego dla Pana....

A przesyłka zawierała ciężkie ramię od Pana Andrzeja.

Uprzedzając pytania o test - nie będę miał czasu przez piątkiem, nic nie zrobię, obiecuję. Poza tym muszę nieco posłuchać "na zapas" mojej obecnej konfiguracji przed zmianą ramienia.

Sample wav bardzo cenna inicjatywa.

Wracając do Perrego, hmm - sprawa warta wyjaśnienia ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Sample wav bardzo cenna inicjatywa.

Wracając do Perrego, hmm - sprawa warta wyjaśnienia ;)

Zdecydowanie tak.

Uprzedzając pytania o test - nie będę miał czasu przez piątkiem, nic nie zrobię, obiecuję. Poza tym muszę nieco posłuchać "na zapas" mojej obecnej konfiguracji przed zmianą ramienia.

No tak, wiem z doświadczenia, że trochę czasu musi to zabrać, no ciekawe, nie będe mógł się doczekać. A jaka wkładka?

Edytowane przez ryszard_pp

Sorry musiałem przeoczyć więc spytam: ile to astrolabium waży?:-)

Dziewięć ton :) Sprężynka od długopisu z foto nr 2 jest wykonana z uranu, a spinacz biurowy, widoczny na foto 3, z plutonu.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Yul, jak sprężynka jest z uranu to nie od długopisu, jak to spinacz to nie z plutonu, prawda ?

Waga pokazała 210g, zważyłem to co na fotkach BEZ ciężarka przeciwwagi.

Efektywnie spodziewam się 20.

Yul, jak sprężynka jest z uranu to nie od długopisu, jak to spinacz to nie z plutonu, prawda ?

Waga pokazała 210g, zważyłem to co na fotkach BEZ ciężarka przeciwwagi.

Ok. Dzięki.

W.

Dziewięć ton :) Sprężynka od długopisu z foto nr 2 jest wykonana z uranu, a spinacz biurowy, widoczny na foto 3, z plutonu.

Pozdro,

Yul

Yul, mimo wszystko znacznie ciekawszy jesteś jak dowalasz Wamatowi. Nie nauczyli, żeby buzi nie otwierać jak nic mądrego do głowy nie przychodzi?

Kiedyś obiecywałem cienkiego i jest.Do tego piękna okleina oliwka....

obecnej konfiguracji przed zmianą ramienia.

Masa efektywna ok 20 gramów.

Ukryta Zawartość

post-12382-0-71390700-1361826835_thumb.jpg

post-12382-0-58332000-1361826855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Miłej zabawy z nowym ramieniem . Zwracam tylko uwagę ,że czym większa masa ef. ramienia , tym mniej wkładek które mozna bezbiecznie powiesić na takim ramieniu.Patrząc na wykresy z vinyle engine, to ramie które będzie mieć masę z przedziału 15-18 gram będzie - jak dla mnie- najbardziej uniwersalne........Zbieram się na opisanie pewnej przygody , która przydarzyła się z pewną wkładką.Poszukuję do swojego gramofonu czegoś extra. Wybór padł na drogo wkładkę z okolic 9 tyś. złotych. Moje ramię to 22 gramy masy efektywnej. Wkładka rezydent to Denon 103r . Denon ma takie same parametry podatności jak wkładka którą zamierzałem kupić Producenci obu wkładek deklarują podatność 5x10-6 dla 100hz. Po założeniu tej nowej wkładki zasiadłem do odsłuchu. Szybko też wstałem ,bo ramię zaczęło skakać po płycie jak pchła. Test na programie Feickerta wykazał, że ta wkładka na moim ramieniu ma rezonans na 19Hz !!! Ma nic zdało się dociążenie ramienia..Moją wymarzoną wkładkę oddałem. Traf chciał, że inny egzemplarz tej wkładki, znajdował się w salonie firmy, w której zaopatruję się audio graty. Pojechałem do nich z programem Feickerta , aby przeprowadzić testy.Ramię na którym dokonaliśmy pomiarów to Acoustic solid Wtb211. Masa tego ramienia zmieniała się . Od wyjściowej ok 16-17 gram, do prawie 30 gram . Zmieniliśmy headshel na najcięższy ortofona -czyli ok 16gram+ dodatkowe dociazenia płytkami metalowymi.razem ok 30 gram. Skończył się zakres przeciwwagi , a rezonans zatrzymał sie na 13,5 Hz , czyli i tak za wysoko ! Powiem tak. Producent tej wkładki podaje niewłaściwą podatność-bo nie jest to 5x10-6 mierzone dla 100Hz - tylko 5 x10-6 ale dla 10Hz. Współczuje w większości nieświadomym właścicielom tej wkładki( a jest ich kilku w Polsce) ,że graja na niedobranych do niej ramionach-bo trudno wymagać ,aby dociążać ramie szyna tramwajowa tak do 35gram(.Mam wszystko udokumentowane i zapisane w plikach pdf) Do wyboru tej wkładki przyczyniła sie recenzja w pewnym polskim piśmie internetowym , oraz zbieżność parametrów z Denonem 103 r. Denon na moim ramieniu ma rezonans na ok.10Hz.Ideał qrna mać.

i z twego wpisu miniabyr wszyscy koledzy powinni wyciągnąć wnioski; przeliczniki, mnożniki podatności to można sobie w buty wsadzić, vis o tym pisał już lata temu

wypadło by, wkładkę mieć u siebie potestować wyciągnąć wnioski własne, a nie ciągle cytować za kimś.

pozdr.

Edytowane przez fubb

Masa efektywna ok 20 gramów.

Mogę spytać Andrzeju ile wazy sama belka od pivotu do headshela ale bez niego? Pozdrawiam Edytowane przez peezeet

Mogę spytać Andrzeju ile wazy sama belka od pivotu do headshela ale bez niego? Pozdrawiam

Waży 18,5 grama.Headshell 10,2 grama Przeciwwaga większa 150 g - mniejsza 70 gramów.

Miłej zabawy z nowym ramieniem . Zwracam tylko uwagę ,że czym większa masa ef. ramienia , tym mniej wkładek które mozna bezbiecznie powiesić na takim ramieniu.Patrząc na wykresy z vinyle engine, to ramie które będzie mieć masę z przedziału 15-18 gram będzie - jak dla mnie- najbardziej uniwersalne........Zbieram się na opisanie pewnej przygody , która przydarzyła się z pewną wkładką.Poszukuję do swojego gramofonu czegoś extra. Wybór padł na drogo wkładkę z okolic 9 tyś. złotych. Moje ramię to 22 gramy masy efektywnej. Wkładka rezydent to Denon 103r . Denon ma takie same parametry podatności jak wkładka którą zamierzałem kupić Producenci obu wkładek deklarują podatność 5x10-6 dla 100hz. Po założeniu tej nowej wkładki zasiadłem do odsłuchu. Szybko też wstałem ,bo ramię zaczęło skakać po płycie jak pchła. Test na programie Feickerta wykazał, że ta wkładka na moim ramieniu ma rezonans na 19Hz !!! Ma nic zdało się dociążenie ramienia..Moją wymarzoną wkładkę oddałem. Traf chciał, że inny egzemplarz tej wkładki, znajdował się w salonie firmy, w której zaopatruję się audio graty. Pojechałem do nich z programem Feickerta , aby przeprowadzić testy.Ramię na którym dokonaliśmy pomiarów to Acoustic solid Wtb211. Masa tego ramienia zmieniała się . Od wyjściowej ok 16-17 gram, do prawie 30 gram . Zmieniliśmy headshel na najcięższy ortofona -czyli ok 16gram+ dodatkowe dociazenia płytkami metalowymi.razem ok 30 gram. Skończył się zakres przeciwwagi , a rezonans zatrzymał sie na 13,5 Hz , czyli i tak za wysoko ! Powiem tak. Producent tej wkładki podaje niewłaściwą podatność-bo nie jest to 5x10-6 mierzone dla 100Hz - tylko 5 x10-6 ale dla 10Hz. Współczuje w większości nieświadomym właścicielom tej wkładki( a jest ich kilku w Polsce) ,że graja na niedobranych do niej ramionach-bo trudno wymagać ,aby dociążać ramie szyna tramwajowa tak do 35gram(.Mam wszystko udokumentowane i zapisane w plikach pdf) Do wyboru tej wkładki przyczyniła sie recenzja w pewnym polskim piśmie internetowym , oraz zbieżność parametrów z Denonem 103 r. Denon na moim ramieniu ma rezonans na ok.10Hz.Ideał qrna mać.

Po prostu niesamowite !! Nie zdradzisz co to za wkładka ? Albo przynajmniej producent? Można się domyślić, że japoński ?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Myślę,że na razie przemilczę która to była firma aż opadnie kurz . Powiem tylko ,ze nie był to dynavector,lyra ,denon,zyx. Nie twierdzę też,że wkładka o której pisałem źle brzmi. Ale w tej sytuacji nie można stwierdzić że gra wspaniele , zaje.iście, cudownie etc.Nie dane było mi się o tym przekonać.Na stronie dystrybutora w Polsce jest napisane,że wkładka ma podatność 10 . Sam producent deklaruje 5 "w skali japońskiej".Czyli jaką podatność ma do cholery ten produkt?Zresztą cała ta akcja z podawaniem podatności mierzonej na 100Hz jest o kant dupy. Wprowadza tylko zajeb.ste zamieszanie i dezorientacje. Mnożnik podany przez Ciebe 1,5 -2 X sprawdziła mi sie na denonie.Jeszcze raz napiszę,że jak przeczytam recenzje wkładki , to bedę domagać się precyzyjnej informacji jak została wyjustowana, czym zmierzona i jaki ma rezonans na ramieniu na którym została powieszona.

Jakbyś poszperał to byś znalazł info, że produkowane są 'dość przypadkowo' - co wyjdzie to będzie.

Smutne ale prawdziwe, dlatego jakże potrzebne są odpowiednie reviewsy ... :-(.

Żonglowanie jedynie sztywnością zawieszenia bez zmiany szlifu na naprawdę zaawansowany jest lekka kpiną.

Można wyczytać, że grają średnicą - prosty szlif nie zapewni wyraźnego obrazu dźwięku ... choćby nie wiem jak się starał.

Zwróćcie również uwagę na wysoki jak na MC poziom wyjściowy ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jakbyś poszperał to byś znalazł info, że produkowane są 'dość przypadkowo' - co wyjdzie to będzie.

To prawda nie szukałem w swej naiwności wad wkładki za 9 tysięcy . Ale to co piszesz o przypadkowości w produkcji jest straszne.(Wkładka ma 0,23mV -wiec nie jest tak bardzo energetyczna) Mam nadzieję,że posiadacze tej wkładki pozostaną w nieświadomości-(

Nie nauczyli, żeby buzi nie otwierać jak nic mądrego do głowy nie przychodzi?

Przecież spokojnie byłbyś w stanie odpowiedzieć sobie samodzielnie na to pytanie w stosunku do własnej osoby! :)

Talerz fajny. Co to?

Można mieć taki?

Talerz z POM czyli jakieś poliacetaty z domieszkami.Grubość jedynie 40 mm.Dość ciężki- ze 3 kg.Mieć to można-trzeba poszukać grubszej płyty.Cięte z walca i pasujące do AF classic kosztują ok 800 zł za sam materiał...A

Na ebay'u sprzedają też takie talerze, od razu "wyrzeźbione". Tylko drożej, ale ciężej. Kiedyś to chyba widziałem na niemieckim ebay;u, sporo taniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> ryszard_pp

Jak będziesz miał ten program napisz czy ma on na 'pokładzie' korektor riaa.

Jak dla mnie powinien mieć - nie wczytywałem się w opis.

Inaczej w mniejszym lub większym stopniu korygując ustawienia wkładki (przekoszenia etc) koryguje się błędy w korekcji riaa, a te mogą być znaczne. Jeśli przyjmiemy (optymistycznie) tolerancję rezystorów w riaa na 1% to w przypadku kondensatorów będzie 5...10...20% (1...2,5% to w diy albo bardzo drogich konstrukcjach).

W ten sposób rowek będzie nierównomiernie ścierany i sama igła.

Wystąpi sytuacja jak przy nagrywaniu kaset na różnych magnetofonach z róznie ustawionymi skosami głowic.

Dr Feickert dotarł wreszcie (winien był GLS, który uparcie przez 2 tygodnie próbował dostarczyc przesyłkę pod błędny adres mimo prawidlowego na paczce. Dobre co?).

Nie ma na pokladzie tej skrzyneczki nawet w wersji Pro Adjust+, nie doczytaliśmy, nie ma tak dobrze, trzeba ją dokupić oddzielnie za drobne 119 Euro.

Myślę ,że trzeba bedzie zrobić oddzielny wątek Feickerta,aby nie rozpychać innych.

W sumie dobry pomysł - zakładaj - byłeś pierwszy ! A skrzyneczkę (widzę na portalu sklepu, że za 89 Euro nie 119) masz czy działasz bez niej ?

Ramię na pokładzie, regulacje podstawowe bez probelmów. Płyta testowa HFN przedstawia rezonans około 2Hz poniżej ramienia poprzedniego, czyli blisko 8Hz.

Kilka płyt poszło, pierwszy plan krok bliżej, tyły zostały jak poprzenio.

Mam lepsze wyciąganie tła (a i tak było dobrze) i ogólnie bardziej wciąga - nie chce mi się zmieniać płyt.

Dwa ciężarki przeciwwagi bo jeden nie wystarczył, dodam, że miałem jeden 160g.

Dodam jedną uwagę po kilku godzinach od zainstalowania - według mnie to ramię domaga się astyskatingu.

Pewnie warto obserwacje gdzieś potwierdzić.

Postaram się w tygodniu powiesić ciężarek na nitce i zobaczę co będzie.

Dodam jedną uwagę po kilku godzinach od zainstalowania - według mnie to ramię domaga się astyskatingu.

:-) A może masz pomysł na jej wyskalowanie przy tym ramieniu?

W.

Edytowane przez vlado
  • Pokaż nowe odpowiedzi