Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to po telefonie Andrzeja odliczam dni, a może lepiej godziny?

Nówki sztuki vinyle już czekają, będę rozdziewiczał.

Dobry single malt też już naszykowany. Lód w zamrażarce, woda sodowa w lodówce?

O czymś zapomniałem? A tak ... wkładka będzie nowa, niewygrzana, trudno.

Oj ... będzie się działo.

A w weekend może wpadnie benpe i razem ocenimy jak Fontes gra z moim wzmakiem i z torem od Andrzeja (to te lampki w trzech skrzynkach art deco).

Mniam

Już wiem o czym zapomniałem ... moim Paniom muszę dać "na pazury".

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fajnie, tyko gdzie jest igła do VMS30 podobno to D15 ale jej nie widzę

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Oj Mamelciu drogi Ty zawsze pomożesz i czujny jesteś z całym szacunkiem i bez żadnego sarkazmu.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

D20 wprawdzie też ma igłę Nude ale nigdzie nie piszą, że jest do VMS30

seria 10-30 jest "kompatybilna" igłowo

Sam przewornik ten sam,cenę podbijają "mutacje " igieł

Ale nie ze wszystkimi jest tak myk. W serii 305-315 ortofon poszedł w eliminację bezpośredniej zamieności z serią 510-540 robiąc wypustkę w obudowie igły .Coś a;la krag podzielony na 4 cześci i kazdy ma inne ustawienie kątowe wypustki.Ale wystarczy ją usunac i igła od 540 pasuje do starszej generacji 310.podobnie do 510 można dać igle od "antyku" jak budżet portfela nie pozwala na szaleństwo z 530/540/

Edytowane przez ricon

Panowie, nie piszcie co do czego pasuje tylko co do czego zostało wykonane, "Polak potrafi" to znamy wszyscy

VMS20 i 30 to nie są takie same wkładki,, mam obie z oryginalnymi igłami, wpadnij Konrad to sobie pozamieniasz i posłuchasz

a to że dziś do VMS20 także robią Nude to i bardzo dobrze

Bez wizyty wiadomo ze VMS 30 jest wyższym modelem ,i takoż zapewne gra .

Numeracja z czegoś wynika.

Dla zainteresowanych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ricon

Teflon w łożysku ma za zadanie lekkie wyciszenie oraz ma dobre właściwości poślizgowe.Stosowałem podkładki pod kulkę z metalu jednak z teflonem jest ciszej.Igły do VMS 20 MkII są jeszcze do nabycia w kraju za ok 550zł.Są z nowej produkcji.Pasują do wkładek VMS 30 MkII .Co do samych wkładek,to firma Ortofon nie dała mi nigdy jednoznacznej odpowiedzi czy konstrukcja body jest różna dla różnych rodzajów 10-20-30.Na oko nie można niczego stwierdzić.Na ucho słychać różnice wynikające z rodzaju igły.Mam 10,20 i 30 w wersji MkII oraz 20 w wersji poprzedniej z elipsą i sferą.Nie polecam kupowania igieł z pierwszej serii/bez oznaczenia MkII/ ponieważ są mniej podatne i mniej szczegółowe.

.Co do samych wkładek,to firma Ortofon nie dała mi nigdy jednoznacznej odpowiedzi czy konstrukcja body jest różna dla różnych rodzajów 10-20-30.Na oko nie można niczego stwierdzić.Na ucho słychać różnice wynikające z rodzaju igły.Mam 10,20 i 30 w wersji MkII

gdy postawisz obok siebie dwie wyjustowane sztuki z VMS20 i 30, zagraj zamieniając ta samą igłę

mnie trafiła się 30 z "with the optional CAP210 (210 pf) capacitor".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mamel, napisałeś, że nigdzie nie informują o tym, że D20 pasuje do VMS 30 więc nie wywracaj kota ogonem :).

a Ty rozumiesz co czytasz?

ja z niczego się nie wycofuję

Edytowane przez mamel

Do kolejnego gramofonu zainstalowałem wkładkę AT 150-MLx w stanie nowym fabrycznie,dostarczoną przez właściciela.Wkładka o podatności 10, masie 8,5 g zagrała bardzo ładnym dźwiękiem.Bas może lekko mniejszy jak w VMS ale o doskonałych parametrach.Zwarty i dynamiczny.Średnica miodzio a wysokie jak kryształ.Ogólnie dużo informacji,pięknie wygląda w złocie i dodają fajną szczoteczkę do czyszczenia igły.Uwaga:Płyty muszą być czyściutkie,ponieważ znakomicie czyta wszystkie paprochy..A my mamy kolejny produkt do wyboru.Andrzej

Cieszę się. Znaczy że podatność 15 mojej wkładki powinna dać radę. Aż strach się bać jak zagra to Clearaudio, które dzisiaj przywiozę.

Andrzej wyda wyrok i zapewne cos potem skrobnie.

Pozdro

.Bas może lekko mniejszy jak w VMS ale o doskonałych parametrach.Zwarty i dynamiczny.Średnica miodzio a wysokie jak kryształ.

Czyli klasycznie jak na AT przystało .

Słuchałme duzo ... piłem jeszcze więcej ...jutro coś naskrobię ...

Pozdro

Byłem dzisiaj u pmcomp'a, grał Adfontek z Clearaudio Maestro.

Ja pierdziu, ale to fajnie gra !

Mam do czego zmierzać...

Obraz wart więcej niż 1000 słów:

Nie ma się czego wstydzić

Ukryta Zawartość

W całej okazałości

dsc1150bi.jpg

Powabność ramienia

dsc1147ba.jpg

Szuramy

dsc1146y.jpg

Wszystko na swoim miejscu

dsc1151b.jpg

Potęga stabilności

dsc1153m.jpg

Rwanie ciężaru

dsc1144vx.jpg

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale mata to mogłaby być inna...Po za tym, ech, pozazdrościć:) Gratuluje i pozdrawiam.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Karbonowe ramię? Jakże to tak?

Bardzo ładny egzemplarz wyszedł.

...chociaż Kajtek (10 lat) strasznie skrytykował wygląd plinty.

Brawo za wkładkę!

Edytowane przez absolute magnitude
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To interesujące. Ja też postanowiłem się dziś powypinać, troszkę poporównywać, pospinać jedno z drugim. Wyciągnąłem Danonka Dp300F i mój 10-latek tak patrzy: -Tato, to taki fajny nowy gramofon, dlaczego wolisz grać na tym starym?

Ad Fonciak dostał więc dziś za karę ( żart) downgrade: Sumiko Pearl, którą znielubiłem grając na Danonku. Jasno, szczegółowo grający werk Andrzeja nieco rozproszył gęste mgły, niby barwa ładna, ale teraz tym bardziej zdecydowanie uważam, że to jest nieneutralna, ciemna, zmulona wkładka, maskująca detal- dla koneserów przedkładających ładną barwę nad inne aspekty. Wkładka w zasadzie nie wytwarza sceny.

Albo mam specyficzny słuch i akurat na tej sobie nie radzę

post-32153-0-15550800-1351455467_thumb.jpg

post-32153-0-21447800-1351456088_thumb.jpg

Edytowane przez frywolny trucht

Karbonowe ramię? Jakże to tak?

Bardzo ładny egzemplarz wyszedł.

...chociaż Kajtek (10 lat) strasznie skrytykował wygląd plinty.

Brawo za wkładkę!

Ten węgiel to Andrzej wybierał, ja się nie znam.

Czeczotka się młodemu nie podoba? Dziwne bo nawet mojej żonie się podoba i stwierdziła, że nawet ładny gramofon tylko nie wiadomo po co go kupiłem. Na piano black widać wszystkie paluchy, potwornie trudne do utrzymania ... ale pikne jest.

Jeśli ktoś na to polował

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to proszę nie bić, to ja zanabyłem drogą kupna. Tanio było. A po dwóch dniach poważnych odsłuchów w szacownym gronie stwierdziłem, że nówki sztuki przed chwilą rozdziewiczone też trzeszczą i trzeba "ojciec prać". No to prać.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Teraz dopiero żona będzie pytała po cholerę ci kolejny gramofon, ten sprzed dwóch dni juz zły?

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

pmcomp

Masz piękny zestawik, gramofon - wiadomo, ale z monobloki i pre spod ręki Pana Andrzeja, jest to COŚ!

Taaaak, bez mycia płyt się nie obędzie.

Przymierzam się do kupna gramofonu, bardzo mocno biorę pod uwagę Ad Fontes. Ale zanim pojadę kawał drogi do Włocławka, zapytam czy ktoś we Wrocławiu / okolicach nie ma tego gramofonu, i nie zechciałby zaprosić mnie na odsłuch, obejrzenie i pogadanie o tak zacnym sprzęcie.

pmcomp

Masz piękny zestawik, gramofon - wiadomo, ale z monobloki i pre spod ręki Pana Andrzeja, jest to COŚ!

Taaaak, bez mycia płyt się nie obędzie.

Niestety monobloki i pre u mnie nie zostaną. Bezpośrednie porównania z moim Unisonem S6 w moim pomieszczeniu (otwarte 43 mkw) wykazały, że diabły Andrzeja nie dają rady. Pracują już w zakresie gdzie zaczynają się większe zniekształcenia i dźwięk jest "gorszy" niż z Unisona. Przy mniejszych poziomach głośności różnica jest mniejsza. Liczyłem, że diabły będą "lepsze" od mojego klamora, w tak dużym pomieszczeniu tak się nie stało. W końcu diabły mają ok. 12W/kanał, S6 35W/kanał.

Ktoś się ucieszy bo moim zdaniem ten zestaw jest wart tych pieniędzy, które są za niego krzyczane. Gra pięknie i do tego ten wygląd, a szczególnie te wskaźniki.

Dodam jeszcze, że krótkie porównanie na kilku "mniej audiofilskich" czarnych płytach do materiału z CD 16/44 granego z LINNa Majik DS (też wpiętego do rzeczonego S6 lub diabłów) wykazało, że ... gra to podobnie., różnice są, są to niuanse i smaczki ale jest mi je ciężko nazwać i wyartykułować. A audiofilskiej nowomowy nie znam perfekcyjnie. To brzmi podobnie ale detko inaczej i z obu źródeł mi się podoba. Pod koniec tygodnia są wolne dni, wezmę się za swoje big bandy to wtedy coś mądrzejszego napiszę.

Pozdr

Przymierzam się do kupna gramofonu, bardzo mocno biorę pod uwagę Ad Fontes. Ale zanim pojadę kawał drogi do Włocławka, zapytam czy ktoś we Wrocławiu / okolicach nie ma tego gramofonu, i nie zechciałby zaprosić mnie na odsłuch, obejrzenie i pogadanie o tak zacnym sprzęcie.

Jestem pewien, że nikt z nas Andrzeja nie zastąpi, a pierwsze z Nim spotkanie jest swojego rodzaju przeżyciem. Warto.

BTW z Wrocka przez Leszno i Konin nie masz tak strasznie daleko.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

to i ja wrzucę zdjęcia mojej już "zasiedziałej" zabawki.

pogrywa u mnie i daje radość od ładnych paru miesięcy...

na razie Ad Fontes stoi na biurku komputerowym...

-czeka na remont i małą reorganizację mieszkania -na zakupiony specjalnie dla niego granitowy stoliczek ciągle brak miejsca...

-pocieszam się, że to biurko jest solidne i sztywne -w końcu sam je kiedyś robiłem...

gra to sobie w towarzystwie luxman lv 105u (hybryda) oraz pre Nuda Phono -lub często podpięty bezpośrednio pod wejście tej integry.

wkładka -też chwilowo - zwykła taniutka 510 mk2 ortofona.

Gdyby ktoś miał zbędną nieużywaną lub w dobrym stanie vms 30 -to chętnie przygarnę -wymienię na stosowną ilość złociszy...

Ukryta Zawartość

post-39641-0-69588300-1351463101_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi