Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie silniki zbudowano żeby wykonywały jakąś konkretną pracę a nie żeby się kręciły dla swojej przyjemności. Producenci podają często w ich parametrach wykres stosunku momentu obrotowego do napięcia i prędkości obrotowej, ten stosunek nigdy nie jest najkorzystniejszy na krańcach zakresu swojej pracy czyli tam gdzie silnik się nie wysila w ogóle lub jest przeciążony.

I tu jest pies pogrzebany, silnik musi sobie troche popracować, żeby byc stabilny. Tak mi wyszło przy próbach z moim gramofonem. Teraz łozysko jest smarowane i tłumione olejem z domieszką grafitu. Chyba dopracowałem się optymalnego smarowania. Do peezeeta ma pytanie. Czy zastosowane przez Ciebie łożysko z lewitacją magnetyczną nie jes przypadkiem hamulcem magnetycznym? Takim np działającym zgonie z regułą Lenza? Jaki prąd bierze silnik w Twoim gramofonie? Albo jaką mocą musi dysponowac napęd Twojego gramofonu, aby stabilnie pracował? W moim bez lewitacji magnetycznej a oparciu łozyska na kulce stalowej prąd przy napięciu 6-9V jest rzedu kilku mA. To normalne w obliczu faktu, że napęd musi pokonac tylko opory łożyska. Pomijam rozruch i pokonanie bezwładności talerza. Korci mnie zawieszenie talerza w polu magnetycznym ale obawiam się właśnie efektu hamowania. Edytowane przez burza

Panowie... Kolejny wątek schodzi na manowce? Lewitujące łożyska itp. to dosyć luźny związek z tematem... Chociaż wszystko zależy od przyjętej perspektywy:)

Było by piękniej gdyby łby wpuścić chociaż o 2/3 w blachę.Jak w sprzęciku obok w części pokazanym.Troche ich dużo .Ale doceniamy wkład pracy w wiercenie.:)

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Panowie... Kolejny wątek schodzi na manowce? Lewitujące łożyska itp. to dosyć luźny związek z tematem... Chociaż wszystko zależy od przyjętej perspektywy:)

To wart swojej ceny? Czy nie?

Pytanie do burza, ricona i excela...

Edytowane przez absolute magnitude
<br />Było by piękniej gdyby łby wpuścić chociaż o 2/3 w blachę.Jak w sprzęciku obok w części pokazanym.Troche ich dużo .Ale doceniamy wkład pracy w wiercenie.:) <br />

To komentarz do innego wpisu -sorry za błąd. Przekierować do NUDY

Dzięki wielkie! Co się wyrabia z wątkami? Bałagan okropny.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

- ja się nie wypowiadam, bo nie mam - wygląd ciekawy - może wkurzyć lub zaniepokoić sąsiada - w sumie wszystko zależy, co się podwiesi na tym żurawiu i do czego podłączy, a przede wszystkim jaką płytę się położy - dla mnie wadą jest brak automatyki i pokrywy - ale sprzęt zacny i rzadki - można założyć fan-club.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Podejrzewam, że chodzi o to, że wart znacznie więcej:)

No właśnie :)

Co tu uzasadniać, ile można się powtarzać?

AF jest natomiast obiektem na którego widok goście reagują żywo :) Bardzo żywo. Zawsze kończy się to opowiastką skąd to, co to, puszczeniem jakiegoś winyla :)

Ostatnio zauważyłem, że jak demonstruję i wyciągam z tyłu silnik mówiąc , patrzcie jest osobno, by nie przenosił drgań, to ludzie mają odjazd.

Chyba postawię go na widoku skoro tak :)

WART jak jasna ch... Tak wart, że zainspirował mnie do zbudowania swojego chociaz wiem, ze Mistrza nie doścignę ale gonić WARTO co potwierdził peezeet swoja konstrukcją. Jak na wstępie i na koniec napiszę WARTO.

wart. na tyle wart, że chwilami zastanawiam się nad zakupem drugiego egzemplarza...

jeden jest lekko samotny -dwa ustawione obok siebie w układzie symetrycznym wyglądają pięknie (widziałem takie zdjęcie...). I pewnie byłaby to lokata kapitału -bo na pewno nie stanieje...

no i można by mieć różne wkładki na dwu... oj kusi...

na pewno wart znacznie większych pieniędzy.

W moim bez lewitacji magnetycznej a oparciu łozyska na kulce stalowej prąd przy napięciu 6-9V jest rzedu kilku mA

Dla 33,3 rp/m napięcie 7,01v prąd 32,19-32,21mA. Talerz 23,5kg.

Dla 33,3 rp/m napięcie 7,01v prąd 32,19-32,21mA. Talerz 23,5kg.

Czyli ok 0,2W wiec pewnie OK zważywszy na moment obciążenia wynikajacy z masy i oporów łożyska. Mój talerz waży ok 3-4 kg i energia do pokonania oporów jest minimalna. Na rozruch kręciłem z zasilacza o mocy 1,7W. Były jednak zauważalne lekkie kołysania, które zniknęły przy transformatorze 20W. To był rzeczywiście wpływ transformatora, ponieważ na zimno było inaczej i po godzinie grania inaczej. Musimy liczyć się więc ze stanami dynamicznymi wynikajacymi z hamowania igły w rowku. To zresztą ciężko sobie wyobrazić przy nacisku wkładki 1,2g.

w liniowym silniku Adama mozna czasem to zauważyć jak zwalnia po opuszczeniu igły.Miałem taka wersję na CCCP (Unitra 2021-Arktur006) Bez igły na plycie o.k . Igła w dół obroty też.

Panowie peezeet i burza - dlaczego uparcie kontynuujecie dyskusję nie związaną z tematem? Tym bardziej, że jest chyba adekwatny wątek?

Nie ma wątku "Drapak burzy" :)

Hihi:)

Panowie peezeet i burza - dlaczego uparcie kontynuujecie dyskusję nie związaną z tematem? Tym bardziej, że jest chyba adekwatny wątek?

Nie przesadzaj kolega grzecznie pyta to dla czego mam mu nie odpowiedzieć?

Na różne przepychanki więcej się trwoni miejsca, nie tylko w tym wątku.

Burza jak Cę tu nie chcą to u mnie możesz pisać do woli.

Edytowane przez peezeet

Hihi:)

Nie przesadzaj kolega grzecznie pyta to dla czego mam mu nie odpowiedzieć?

Na różne przepychanki więcej się trwoni miejsca, nie tylko w tym wątku.

Burza jak Cę tu nie chcą to u mnie możesz pisać do woli.

Przepraszam, ale chyba nie zrozumieliśmy się. Ja chcę abyście byli w tym wątku, jak najbardziej. Tylko na temat i to wszystko. Nie ma co się obrażać Panowie! Lećmy dalej.:)

Przepraszam, ale chyba nie zrozumieliśmy się. Ja chcę abyście byli w tym wątku, jak najbardziej. Tylko na temat i to wszystko. Nie ma co się obrażać Panowie! Lećmy dalej.:)

Jak byś mógł mi podpowiedzieć co tu jeszcze na ten temat bo ja za bardzo pomysłu nie mam a powtarzać się to po co. Jedynie na temat to mogę dodać że pewnego pięknego poranka okaże się że Ad Fontesa będziecie mogli jedynie kupić od jakiegoś zagranicznego dystrybutora posiadającego wyłączność za np trzykrotną wartość co teraz. i nazywał się będzie alla Fonte.

Jedynie na temat to mogę dodać że pewnego pięknego poranka okaże się że Ad Fontesa będziecie mogli jedynie kupić od jakiegoś zagranicznego dystrybutora posiadającego wyłączność za np trzykrotną wartość co teraz. i nazywał się będzie alla Fonte.

Musze kupić drugą sztukę ...

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi